Uyku ilaçlarının zararlı olup olmadığı, uyku problemi çekenler tarafından oldukça merak edilmekte ve uyku ilaçlarının yan etkilere sahip olup olmadığı araştırılmaktadır. Günde en az 6 saat uyumak insanlar için bir ihtiyaçtır. Uykuya dalmada yaşanılan güçlükler, sık sık uykunun bölünmesi ve yorgun olunmasına karşın yaşanılan uyku bozuklukları genellikle psikolojik kaynaklı rahatsızlıklardır. Bu şekilde şikayetleri olanlar bu rahatsızlıklarından kurtulmak için uyku ilacı kullanmaktadır.

Uyku İlacı Kullanmak Zararlı Mıdır?
Uyku ilaçlarının zararlı olup olmadığı konusuna “Uyku ilacı öldürür mü” şeklinde sorularla cevap aranmaktadır. Her ilaçta olduğu gibi uyku ilaçlarında da yan etkiler ve birtakım zararlar mevcuttur. Fakat psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde sık sık tercih edilen uyku ilaçları doktor tavsiyesi üzerine kullanıldığında;

  • Bedensel ve zihinsel yorgunluklardan kurtulma,
  • Uyku düzensizliklerinin önüne geçme,
  • Psikolojik rahatsızlıkların tedavisi edilmesinde
Başarılı sonuçlar vermekte ve insan hayatına olumlu etki etmektedir. Doktor tavsiyesi alınmadan gelişi güzel kullanılan ve reçetesiz temin edilen uyku ilaçlarının meydana getireceği olumsuzluklar sağladığı yarardan fazla olduğundan bu tür uyku ilaçlarının kullanımından kaçınılmalıdır.

uyku_ilaci_yan_etkileri_oldurur_mu.jpg


Uyku İlacı Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Uyku ilacı reçetesiz alınır mı sorusunun cevabı olumlu olarak karşılanmakla birlikte eczanelerden reçetesiz alınan ilaçlar reçeteli ilaçlara göre daha düşük dozlarda ve bitkisel etken maddeler şeklinde üretilen ilaçlardır. Bu tür ilaçların yan etkileri reçeteli ilaçlara göre daha az olmakla birlikte uyku ilaçlarının bağımlılık yapabileceği gerçeği asla unutulmamalıdır.

Reçeteli satılan uyku ilaçları ise yeşil reçeteli, kırmızı reçeteli ve normal reçete ile temin edilen türden ilaçlardır. Genellikle psikiyatri uzmanları tarafından yazılan bu ilaçlarda uyku düzensizliğinin önlenmesi ve psikolojik sorunların azaltılması amaçlanmaktadır. Reçeteli satılan her uyku ilacı farklı kişilerde farklı etki yapabilir. Bu sebeple reçeteli yazılan uyku ilacından beklenen faydayı göremediyseniz doktorunuza müracaat etmenizde yarar vardır.

Uyku İlaçlarının Olası Yan Etkileri Var Mıdır?
Uyku ilaçları uyku problemi çeken, stres ve psikolojik rahatsızlık yaşayanlar tarafından oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Uyku ilaçları reçeteli ve reçetesiz olarak satılan türlerde temin edilebilmektedir. Uyku ilacı kullanmaya karar vermişseniz bunu mutlaka doktor tavsiyesi üzerine yapmanızda yarar vardır. Çünkü uyku ilacından beklenen fayda zamanla yan etkiler oluşturmakta ve sağlığınızı olumsuz etkilemektedir. Uyku ilacı yan etkileri;

  • Sürekli kullanma isteği uyandıran ve doz artırımı gerektiren bağımlılıklara neden olma,
  • Depresyon ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları tetikleme,
  • Yaşlı kimselerde düşme, baş dönmesi, bayılma gibi etkiler,
  • Erken ölüm riski gibi olumsuz durumlar,
  • Alzheimer ve unutkanlık gibi beyne zarar veren sonuçlar,
  • Sabah uyku hali, trafik kazaları gibi dikkat kayıpları
Şeklinde meydana gelen ciddi yan etkileri sebebiyle uyku ilacı kullanırken dikkatli olunmalıdır. Uyku ilacı bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmişse doktorunuzun belirlediği doz miktarı ve ilaç kullanım süreçlerine riayet edilmelidir.

Uykuya dalma zorluğu ve uykusuzluk için çözüm Tıklayın !

Uyku Problemi (Uyku Hapı Hakkında Bilgi) Tıklayın !