Vitamin eksikliği ciltte önemli bulgular barındırır. Vitamin eksikliği menopoz, yaşın ilerlemesi, emzirme, ilaç kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Vitamin eksikliğiniz olup olmadığını yüzünüzden fark edebilirsiniz.

Vitamin Eksikliğinin Yüzdeki Belirtileri

soluk_cilt.jpg


Soluk Cilt

Kışın cildinizde solukluk olabilir ancak her zaman olduğunuzdan daha soluk görünmeniz vitamin eksikliğinin habercisi olabilir. Kendinizi yorgun hissetmeniz de B12 vitamin eksikliğinin habercisi olabilir.

kuru_sac.jpg


Kuru Saç

Kepekle kaplanmış kuru ve kırılgan saçlar, B7 vitamini olarak bilinen biyotin eksikliğinizin işareti olabilir. Bu genellikle antibiyotik kullanmanın bir sonucudur. B7 seviyelerini yükseltmek için et, balık, sebze, meyve, mantar ve baklagilleri daha sık yemeniz gerekir.

sis_gozler.jpg


Şiş Gözler

Göz çevresinde fark edilen şişlik iyot eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. En yaygın kaynağı iyotlu tuzdur. İyot ayrıca deniz ürünleri (ıstakoz, karides, yosun), süt ürünlerinde de bulunur.

renksiz_dudaklar.jpg


Renksiz Dudaklar

Soluk dudaklar, bir kişide demir eksikliği olduğunun göstergesi olabilir. Düşük arter basıncı ve düzenli soğuk algınlığı, bunun başka belirtileri olabilir. Demir eksikliğini giderebilmek için daha fazla kırmızı et yemeniz ve kalsiyum içerikli beslenmeniz gerekir.

dis_etlerinde_cekilme.jpg


Diş Etlerinde Geri Çekilme

Diş etlerinde oluşan kanama ve geri çekilme C vitamini eksikliğini gösterir. C vitamini eksikliği sonucunda ise bağışıklık sisteminde zayıflama, kas ağrıları ve diş sorunları ortaya çıkabilir. Narenciye ürünleri ve bol kırmızı biber tüketebilirsiniz.