D vitamini bağışıklık sistemini, kan basıncının düzenlenmesi, sağlıklı kemikler için önemli bir vitamindir. Hücrelerin kontrollü bölünmesini sağladığı için kanser oluşumunun önüne geçme özelliğine sahiptir. D vitamini eksikliğinde ciddi rahatsızlıklar oluşabilir.

D Vitamini Depolamanın Yolları

D vitamini düzeyinizi mutlaka kontrol ettirin. Özellikle zayıflamak için diyet ve spor uyguladığı halde kilo veremeyenlerin D vitamini değerlerini kontrol ettirmesi gerekir. D vitamini eksikliğiniz varsa doktorunuzun önerileri dışında ilaç kullanmayın.

Güneş en önemli D vitamini kaynağıdır ancak doğru saatlerde güneşe çıkmalısınız. Yaz aylarında öğle saatlerinde güneşe çıkmayın. Güneş kremi kullanmak D vitamini almanızı engellemez.

Tükettiğiniz gıdalar dikkat edin. Somon, ton, uskumru gibi balıklar D vitamini açısından zengindir. Süt ve süt ürünlerine her öğünde yer açın.

Uyku saatlerinizin düzenli olmasını sağlayın. Yetersiz uyku D vitamininin depolanmasını engeller. Günde en az 7 saat uyumaya özen gösterin.

Kullanılan ilaçlar D vitamini seviyesinde düşmeye neden olabilir. Kronik rahatsızlıklardan dolayı kullandığınız ilaçların D vitamini düzeyindeki etkisini doktorunuza danışın.