Bebeklerde yürüteç kullanımı bebeğin yürüme ritmini değiştirdiğinden zararlıdır. Yürüteç kullanımında bebek, parmak uçlarında yükselmekten zevk almaktadır. Yürüme davranışının gelişebilmesi için parmak uçlarında yükselerek yürütecin oturak kısmından kopmak zorunda olan bebekte, bu nedenle ayaklarda sorunlar ve yanlış yürüme ritmi geliştirme görülür. Bunun yanında bebeğin doğal yürüme süreçlerinde müdahale eden bir araç olan yürüteç, doğal sürece dahil olan emeklemeyi kısa tutarak bacak kaslarının gelişmemesine yol açar.

Yürütecin Zararları
Ortopedi uzmanlarına göre yürüteç, bebeklerin yürüme kabiliyetlerini köreltmektedir. Yürümeyi çabuk öğrenmesi amacıyla yürütecin içine konan bebek, ayakların yere tam basmamasından dolayı yürüme kabiliyetini tam olarak geliştiremez.

Duyu bütünlüğü bozulur. Bebeğin ayaklarının yere tam olarak basmaması ve yeri hissedememesi, duyu algısını ve bütünlüğünü bozar. Bu nedenle bebekte pürüzlü ve sert yüzeylere hassasiyet, aşırı rahatsızlık durumu ve ağlama görülebilir.


Bebek yürüteç içindeyken o kadar güvenli değildir. Yürütecin bir yere takılması veya tekerleklerinin sıkışması sonucu düşme durumları oldukça fazla görülür.

Yürüteç kullananlarda doğal süreçler sekteye uğramakta, emekleme, sürünme gibi davranışları edinemeyen bebekte sağlıklı beden algısı ve sensör duyuların gelişimi gerçekleşememektedir.

yurutec_zararlari-600x300.jpg


Yürüteç Yerine Kullanılabilecek Materyaller
Amacın çocuğu hızla yürüterek doğal süreci bozmak olmadığı durumlarda, çocuk yavaş yavaş ayağa dikilmeye başladıktan sonra çocuğa yürüteç alternatifleri sunulabilmektedir. Bunlar ilk arabam gibi tekerlekli büyük araçlar, minik bebek arabaları ve çocukların arkasına geçip sürebileceği tekerlekli oyuncaklar olabilmektedir.

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

Bebeklerde Balık Yağının Faydaları ve Zararları Tıklayın !

Bebeklerde Dil Gelişimini Etkileyen Unsurlar Tıklayın !


Oyun Halısı Nasıl Seçilir? Tıklayın !
  • yurutec_bebeklerde_zararlari_mi_yurutecin_zararlari.jpg
    yurutec_bebeklerde_zararlari_mi_yurutecin_zararlari.jpg
    122,3 KB · Görüntüleme: 23.467
  • Beğen
Reactions: clara ve Zerre