Bebek Beslenmesi 0-12 Ay Arasında Dogru Beslenme

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

elfdm

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2011
9
0
Bebeklerimizin 0-12 Ay arasında dogru beslenmeleri için Yapılması Gerekenler...

0-12 ay arasında doğru beslenme

Yaşamın ilk iki yılı büyümenin en hızlı olduğu dönemdir. Bu dönembeslenmesinde aksaklıklar ileri yaşlarda sorunlara yol açar. Büyüme hızıve metabolizma yaşa göre değiştiği için besin gereksinimleri de yaşa göredeğişir.

İlk 6 ay emme dönemidir, bebek için doğal olanı bu dönemdesadece anne sütüyle beslenmesidir. 6. aydan sonra 9. aya kadar geçişdönemi diye adlandırılan katı gıdalara alışma dönemi başlar.

9.-12. aylardaerişkin besinlerine alışma dönemi gelir. 1 yaşından sonraysa, çocuklarerişkinlerle aynı besinleri yaşlarına uygun oranlarda tüketebilirler.Aşağıda 0-12 ay arasındaki bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiğini vebeslerken dikkat etmeniz gerekenleri bulacaksınız.



0-12 ay arasında gerekli besinler

Beslenme ve sağlık birbirinden ayrılmaz iki önemli kavramdır. İnsanyavrusunun büyümesi, gelişmesi, sağlıklı bir vücut ve kafaya sahipolması ancak dengeli ve düzenli beslenmeyle mümkündür.

Besinlerbirbirlerinden çok farklıdırlar, hepsinde besin öğeleri farklı oranlardabulunur. Besinler; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller, vitaminlerve su olmak üzere 6 grupta toplanır. Bu grupların yaşa göre gereksinimlerigöz önüne alınarak dengeli tüketilmesi; optimum büyüme,gelişme için en gerekli şarttır.

İlk 2 yaştaki dengesiz beslenme, protein,kalori ve vitamin eksiklikleri büyümeyi gelişmeyi maksimum etkiler, pekçok organın işlevinde kalıcı zarara yol açabilir. Aşağıda 0-12 ay dönemindebebeğinizin ihtiyacı olan besin gruplarını bulabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Günlük su gereksinimi 1 yaşına kadar olan çocuklarda 600-800 ml,1-5 yaş arasında 1000-1500 ml, 5 yaş üstünde 1500-2000 ml olarakhesaplanır. (Bir küçük biberon 125-150 ml, 1 su bardağı 160-180 mlsu alır.)

ProteinProteinler vücudun yapı elemanlarıdır. Büyüme ve vücudun onarımı içingereklidirler. Amino asit denilen yapı taşlarından oluşurlar ve bunlarınbazılarının insan vücudunda yapılması olanaksız olduğu için (esansiyelaminoasitler) mutlaka besinlerle alınmaları gerekir. Bunları yüksekoranda içeren besinler (yumurta, süt gibi) biyolojik değeri yüksek proteinlerdir.

Protein kaynakları; süt, süt ürünleri, yumurta, et, balık, soyafasulyesi, tahıllar, fındık, bezelye ve mercimektir.KarbonhidratKarbonhidratlar enerji kaynaklarıdır. Vücutta yapılmazlar, mutlaka besinlerle alınmaları gerekir. Az alındığında vücut enerji için yağ ve proteini kullanır, yapısal bozukluklar gelişir. Karbonhidrat fazla alındığındaysa,yağa dönüşerek vücutta birikir ve şişmanlığa neden olur.

Sütçocuklarında kalorinin yüzde 45-50, daha büyük çocuklarda ise yüzde55-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidrat kaynakları;süt, tahıl, meyveler, sebzeler, nişastalardır.
 
Yağlar; vücutta hem proteinler gibi yapıtaşı hem de enerji kaynağı olarakkullanılırlar. Vitaminlerin bazılarının emilimi için de yağlar gereklidir.Proteinlerde olduğu gibi yağ asitlerinden bazıları vücutta yapılamaz vebesinlerle alımı zorunludur.

Bu esansiyel yağ asitleri beyindeki sinir yapılarınınve iletilerin düzenlenmesinde çok önemlidir. Yağlar az tüketildiğindetokluk duygusu oluşmaz, zayıflama olur, esansiyel yağ asitlerininalınan kalorinin yüzde 1-2’sinden az olması durumunda büyümeiçin gerekli enerji miktarı artar, ciltte kuruluk, soyulma, kalınlaşma olabilir.

Aşırı alındığında şişmanlık oluşur, erken yaşta fazla yağ alımıyla,ileri yaşlardaki kalp damar hastalıkları arasında bağlantı varlığı henüzispatlanmamıştır, ancak konuyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Yağ kaynakları;süt, yumurta, yağ, et, balık, peynir, mısır, soya, ayçiçeği gibibitkisel yağlardır. Mineraller yapısal elemanlardır. Bir kısmıkemik, diş yapısında yer alır (kalsiyum, fosfor, magnezyumgibi), demir, iyot, çinko, bakır, krom, manganez, selenyum,molibden, kobalt, flor, nikel gibi eser elementler devücutta pek çok işlevi olan minerallerdir.

Çok az miktarlarda alımlarıyeterli olmakla birlikte eksiklikleri önemli aksamalara neden olabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Vitaminler vücut tarafından yapılamadıkları için besinlerle alınmalarıgerekir. Önemli olanları A, B, C, D, E ve K vitaminleridir.

A vitamini; balık, karaciğer, yumurta, süt ve tereyağı, ön maddesiolan beta karoten yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon.

B vitamini; Karaciğer, et, süt, taneli tahıllar, yeşil sebzeler.

C vitamini; Limon, portakal, greyfurt, domates, lahana, patates, annesütü.

D vitamini;Balık, yumurta sarısı, karaciğer.

E vitamini; Taneli tahıllar, sıvıyağlar, süt, soya fasulyesi, turp.

K vitamini; Süt, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X