2010 ocak bebişleri ek besine başlıyor

ruzgarrr

Guru
Kayıtlı Üye
4 Nisan 2008
1.925
52
Sebze Çorbasi:

1. Hafta (sebze çorbasi): 3-4 su bardaği su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapakli kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alinir. Bir çay kaşiği irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sivi miktari 200 gram olacak şekilde ayarlanir.

2. Hafta (basit sebze püresi): Ayni şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katilarak mamanin hazirlanmasi tamamlanir.

3. Hafta (karişik sebze püresi): Havuç ve patatesin yanina 1 çay kaşiği pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ispanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşiği irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrintilariyla anlattiğim şekilde hazirlanan püreye 1 çay kaşiği zeytin yaği veya pastörize tereyaği katilir.

Tahilli Çorbalar:
Mercimek, yoğurtlu yayla, acisiz tarhana çorbasi gibi gidalar, taze sebze çorbalarina aliştirilmiş olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatlari öğretmek amaciyla verilebilir.

4 - 5. ay

Kabak püresi 5+

1 kabak
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı sıvıyağ (zeytinyağ)
sebze suyu
Çekirdeği ayıklanmış soyulmuş kabağı rendeleyip,1 çay bardağı su eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.sonra irmiği ve sebze suyunu ekleyerek 15dk daha pişiriniz.pişince 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ekleyip servis yapın Afiyet Olsun

BAHAR ÇORBASI (5 AY)
50 gram bezelye tanesi
50 gram havuç
50 gram yeşil fasulye
1 dal maydanoz
1 tutam tereyağı

Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin

MARANKı ıRMıKLı ÇORBA
Malzemler:

* 2 adet havuç, 1 adet patates, 1 çay kaşığı irmik, 1 çay kaşığı tereyağı veya zeytinyağı ve 1 su bardağı su.

Yapılışı: Havuç, patates ve su düdüklü tencereye konulup, yaklaşık 15-18 dakika haşlanır. Daha sonra içine irmik ve yağı ilave ederek püre haline getirilir. 2-3 dakika kaynatılan çorba kullanıma hazır hale gelir.

Not: Sebzelerinizi en 15 dakika sirkeli suda bekletin.

Pirinçli kabak

1 küçük kabak
1 küçük havuç
Yarım yada çeyrek küçük soğan
1 tatlı kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
deniz tuzu (1 yaş ve üzeri bebekler için)
Yemeğizin Yapılışı

Küp küp doğradığımız soğanı ve havucu yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Yine küp küp doğranmış kabağı ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Arada karıştırarak 5 dakika pişirin. Yıkadığınız pirinci tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. (Yemek çok sulu olmıyacak, pilava yakın bir kıvamda olmalı. Ancak suyunu çekip pirinçler hala pişmedi ise bir miktar daha su ilave edebilirsiniz) Bütün yada çatalla ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz


6. AY

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI
1 kepçe yoğurt
1 patates
1 Havuç
Biraz maydanoz
¼ soğan
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç unu
1 tatlı kaşığı sızmazeytin yağ
Az miktarda tuz
Yapılışı
Patates, havuç, maydanoz, soğan haşlanır. Yoğurt ve pirinç unu karıştırılır haşlama suyundan biraz alıp yoğurda karıştırılır kesilmemesi için. Sebzeler doğrayıcıdan geçirilir içine un yoğurt karışımı ilave edilir. Az tuz ve zeytinyağı eklenip biraz daha pişirilir.

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI ( 6+
MALZEMELER
1 Küçük patates
yarım kabak
4-5 dal ıspanak yada maydanoz
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı un
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurtanın sarısı ( 1 fazla gelirse yarımda yapabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
sebzeleri ve pirinci düdüklü tencerede pişirn..iyice yumşayınca kapatıp soğumaya bırakın..yoğurt un ve yumurtanın sarısını iyice çırpın.bu karışıma zeytinyağını kaynatmış olduğunuz sebze suyunu ve sebzeleri ekleyip karıştırarak pişirin..çorbanın koyulaşınca altını kapatıp ister süzgeç ister çatal yardımıyla üzeip bebeğinize afiyetle yedirin.. ( bebeğinizin ayına göre tuz da ekleyebilirsiniz)


Ispanak ve peynirli püre (6ay+)
1.5 su bardağı sebze suyu
1 çorba kaşığı pirinç unu
2 çorba kaşığı haşlanmış kıyılmış ıspanak
rendelenmiş tuzsuz peynir veya labne
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1.5 su bardağı sebze suyuna,bir çorba kaşığı pirinç unu ilave edilerek 15 dk pişirilir.
üzerine 2 çorba kaşığı haşlanmış kıyılmış ıspanak eklenerek 5 dk daha pişirilir. daha sonra rendelenmiş peynir (veya labne) 1 tatlı kaşığı zeytinyağımız eklenerek servis yapılır Afiyet olsun

YOĞURTLU ÇORBA (6AY+)

3 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı saf zeytinyağ
2 su bardağı su
pirinçleri iyice yıkayın.bir tencerenin iine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyun. üzerine iyice yıkadığınız pirinçleri koyup 2 bardak su ekleyin. yaklaşık 15 dk kadar pişirin. pilav ılıyınca bir kasenin üzerine kıvamı akışkan olacak şekilde ayarlanmış yoğurdu ekleyin ve bebişlere yedirin afiyet olsun

Bebek kumpiri
Malzemeler:
1 orta boy haşlanmış patates
½ haşlanmış yumurta sarısı
1 çorba kaşığı pekmez
½ kibrit kutusu tuzsuz beyaz peynir
30 ml devam sütü (Bebeğinizin ayına uygun olarak)
Hazırlanışı:
Patates, ve yumurta sarısı, ayrı kaplarda haşlandıktan sonra pekmez, beyaz peynir ve 30 ml devam sütü ile karıştırılarak leziz bir kahvaltı karışımı haline getirilir


7 ay

Tavuklu yayla çorbası

1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı pirinç
50 gram kadar tavuk eti (kemiği ve derisi alınmış baget)
2 su bardağı su

HAZIRLANIŞI..
tavuğu küçük küçük doğrayıp 2 bardak suyu ilave ederek pişirilir.tavuklar pişince üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç ilave edip iyice pişirilir..piştikten sonra ocak kapatılıp soğumaya bırakılır..bir bardak yoğurt sulandırılıp bekletilir..başka bir tencerede zeytinyağına un ilave edilip pembeleşene kadar kavrulur..kavrulan una tavuk ve pirinç ilave edilir.hazırlanan yoğurt su karışımıda azar azar karıştırılarak ilave edilir..çorbanız kaynayana kadar karıştırmanızı öneririm kesilebilir yoğurdunuz..kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıp bebeğinizin alımına göre isterseniz ezip isterseniz bu şekilde verebilirsiniz..


Pirinçli sebze püresi

MALZEMELER (1 porsiyon)
8 adet taze fasulye
bir küçük boy havuç
bir küçük boy domates dr tavsiyesiyle denenerek verilebilir
pırasa ( havuç büyüklüğünde )
1 küçük boy patates
2 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI..
havucu ve pırasa halka şeklinde doğranır..zeytinyağında çok az sotelenir..üstüne küp küp doğradığınız patates,domates.fasulye ve pirinç eklenir..üstünü 2 yada 3 parmak geçicek şekilde su eklenir (ben göz kararı koyuyorum suyu fasulye geç piştiğinden suyu azalırsa ekleyebilirsiniz) iyice pişince tel süzgeç yada çatal yardımıyla ezip afiyetle bebişlere yedirilir..


Havuç çorbası

MALZEMELER
3 Yemek kaşığı rendelenmiş havuç
1 çay kaşığı un ( tepeleme)
1 çay kaşığı tereyağ ( yada 1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
250 ml su
2-3 yemek kaşığı süt ( 1 yaş altı devam sütü olabilir)
1 tutam tuz ( isteğe göre)

YAPILIŞI
havuçları rendeleyin..tereyağınıza yada zeytinyağınıza hangisini tercih ediyorsanız unu ekleyip hafif pembeleşene kadar kavurun.suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynatın..kaynayınca havuçları ilave edin havuçlar iyice pişince sütünüzü ekleyip ocağınızı kapatın..

Sebzeli tarhana çorbası 7+

MALZEMELER (1 porsiyon)
2 tatlı kaşığı toz tarhana
500 cc et suyu yada su
1 küçük havuç
1 küçük kabak
1 küçük patates
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
sebzeleri küp küp doğrayıp haşlayın..ocağı kapatıp soğumaya bırakın..sebzeler ve suyu soğuduktan sonra 2 tatlı kaşığı tarhanayı ve zeytinyağını ekleyin eğer suyu çok çektiyse sebzeler 250 cc olması lazım suyun eksiği tamamlayın..tarhanayı ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişin..sebze olarak zenginleştirebilirsiniz..mesela havuç yerine 4-5 dal ıspanak yada semizotu olabilir..isteğe göre maydonoz da ekleyebilirsiniz..piştikten sonra tel süzgeçten geçirin afiyetle yedirin bebeğinize :)

Sebzeli pilav

MALZEMELER
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 bardak pirinç
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
1 küçük tatlı kırmızı biber
1 küçük tatlı yeşil biber
1 küçük kabak
1 küçük havuç
1 avuç haşlanmış bezelye
bir ruram şeker
tuz ve karabiber ( bebeğin ayına göre)
1 adet domates

YAPILIŞI
pirinci pilavı yapmadan bi yarım saat önce sıcak ve tuzlu sıda ıslatın..beyaz suyu gidene kadar yıkayın ve süzgece alın..soğan ve sarımsağı yağda 2 dakika soteleyin..biberleri,kabağı ve havucu küp küp doğrayıp ilave edin ve 4-5 dakika soteleyin..doğranmış domateside ilave edip 1 dakika daha soteledikten sonra pirinci ilave edin..pirinci önceden ısladığınız için 1 bardak su yeterli ama pirincin cinsine görede ayarlayabilirsiniz 1.5 bardak suda olabilir yani..tuzunuda ilave edip pişirin..

not:ben bir parçada tereyap koyuyorum daha leziz oluyor..

Yoğurtlu buğday çorbası

MALZEMELER
1 çay bardağı aşurelik buğday
2 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
tuz

YAPILIŞI
arkadaşlar bu çorba çok basit ve çok leziz oluyor yaz sıcağında soğuk olarak yedirebilirsiniz yavrularınıza..
buğdayı bir gece önceden ıslayın..ertesi gün güzelce haşlayın iyice yumuşasın ki bebekler yiyebilsin..haşladığınız suya zeytinyağınıda ekleyin ki hazmı kolay olsun..pişen duğbayınızı bir kaba alıp soğuyunca üstüne yoğurdunuzu ekleyin isterseniz sulandırın..ben ilk defa bugün yaptım sarp severek yedi..
gayet doyurucu ve besleyici..
taneli yemiyorsa bebeğiniz çatalla ezebilirsiniz

Buğday haşlaırken havuç ıspanak bebeğinizin sevdiği sebzelerde eklenebilir

KIYMALI SEMıZOTU ÇORBASI

MALZEMELER
1 yarım demet semizotu
1 yemek kaşığı kıyma
1 domates
bir soğanın cücüğü :)
1 tatlı kaşığı zeytnyağı
1/4 çay bardağı su
YAPILIŞI
soğanı rendeleyin zeytinyağında soteleyin.sotelediğiniz soğana kıymayı ekleyin 2 dakika kadar soteleyin( bu arada sürekli karıştırın ki malzemeler az olduğu için yanmasınlar) et ve soğana domateside ekleyip 1 dakika daha soteleyin en son ince ince doğradığınız semiz otunuzu ve suyunuzu ekleyip kısık ateşte pişirin..

arkadaşlar polemiğe girmek istemiyorum tariflerimde..ben doktorumun önerisi doğrultusunda oğluma yaptığım yemeklerin tariflerini veriyorum sizlere..soğan istemeyen koymasın soğan yeriine ince ince kıyılmış pırasada kullanabilirsiniz..

bu yemeği bebeğinize yada çocuğunuza yoğurtla servis yapabilirsiniz..bebeğiniz tuzsuz yemiyorsa benim oğlum gibi çok az deniz tuzu ekleyebilirsiniz :KK66:

KIYMALI SEBZE PÜRESı

MALZEMELER
2 yemek kaşığı dana kıyma
6 adet taze fasulye
1 adet küçük patates
1 adet küçük kabak
1 adet küçük havuç
1 adet enginar
4-5 dal maydonoz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pirinç yada irmik

YAPILIŞI
kıymayı zeytinyağında 1 dakika soteleyin..sebzeleri küp küp doğrayın ve kıymaya ekleyin 1 dakika kadarda sebzeleri karıştırarak soteleyin..sebzelerin üstünü 2 parmak geçicek kadar su ekleyin ve pişirin..pirinç eklicekseniz pirinci sebzelerle birlikte ekleyin irmik eklicekseniz sebzeleriniz pişince ekleyip bir taşım kaynatıp kapatın..
bebeğiniz tuzsuz yemiyorsa benim oğlum gibi çok az deniz tuzu ekleyebilirsiniz..

Ispanak çorbası

MALZEMELER
200 gram ince doğanmış ıspanak
1 tatlı kaşığı un
1 adet soğan ( içi)
1 yemek kaşığı devam sütü yada süt nasıl arzu ederseniz
1 tatlı kaşığı tereyağı yada zeytinyağı ( ben tereyağı kullanıyorum)
2.5 bardak su

YAPILIŞI
küp küp doğranmış soğanı yağda soteleyin unu soğana ekleyip kavurun pembeleşinceye kadar..pembeleşen una yarım bardak suyu ekleyip hızlı hızlı karıştırın ki topaklanmasın un suda eridiğinde ıspanağı ekleyin 1 dakika kadar karıştırıp soteleyin..yüm bu malzemelere 2 su bardağı su ve sütüde ekleyip karıştırarak kaynamasını bekleyin kaynayan çorbanızın altını kısıp 10 dakika kadar pişirin..çorbanız piştikten sonra blendar'dan geçirip bebeğinize afiyetle yedirin :))

arkadaşlar ben bu çorbaya bazen ekmek için koyuyorum çok az yedirirken..birde çok az tuz ekliyorum maalesef benim oğlum tuzsuz asla ağzına almıyo hiçbir yemeği..

Domates çorbası

MALZEMELER...
1 adet orta boy salkım domates yada organik tercik sizin..
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı süt
2 bardak su

YAPILIŞI..
unu zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun..rendelemiş olduğunuz domatesi ekleyip biraz soteleyin sonra suyu ve sütüde ekleyip karıştırarak kaynamasını bekleyin kaynadıktan sonra kısık ateşte 5-10 dakika pişirin..

arkadaşlar ben bu çorbayı sadeleştirdim biraz ben tereyağ kullanıyorum çok az unu tereyağla kavuruyorumyani..ve çok az tuz koyuyorum deniz tuzu benim oğlum yemiyo yoksa..

sizde doktorunuz tavsiyesine göre tereyağ kullanıyosanız z
eytinyağıyla yer değiştirin.. :KK66:

BUĞDAYLI YAZ ÇORBASI

MALZEMELER
yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
yarım su bardağı haşlanmış buğday
3 su bardağı yoğurt
dereotu ve su

YAPILIŞI
Buğdayı bir gece önceden suda bekletip ertesi gün iyice haşlayın. Haşlanmış buğdayı ve haşlanmış mercimeği bir kaba koyup karıştırin. Bu karışın içine yoğurdu ilave edin ve bulamaç haline getirin. Elde ettiğiniz bulamaca soğuk suyu ilave edip ayran yapar gibi güzelce karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alan bu karışıma ince ince kıyılmış dereotunu da ilave edin. ısterseniz soğuk servis yapabilirsiniz.


irmikli bebek çorbası
Malzemeler:
1 patates
1 soğan filizi
1 kaşık irmik
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kıyma
Ayına göre tuz konulabilir

Yapılışı:
Bütün malzemeleri bir tencereye koyup, 1 bardak su ile pişirin. Daha sonra süzgeçten geçirin. ıki parçaya ayırın. Bir bölümüne süt veya devam maması ekleyerek bebeğe yedirebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Etli sebze yemeği

30 gr (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze (ıspanak,kabak,domates ve semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
Yapılışı : Zeytinyağında etler pişirilir. ardından domates rendesi eklenip 1-2 dk kavrulur. Sonrasında göz kararı su ekleyip sebzeler eklenir ve 10 - 15 dk pişirilmeye bırakılır. pişirme sonunda soğan çıkarılır ve diğer yiyecekler püre haline getirilip yedirilir. Afiyet olsun

Peynrli yeşil kabak püresi

3 Adet kabak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı yağsız ve tuzsuz peynir

kabakların kabuğunu temizledikten sonra,halka halka keserek,buharda haşlayın.Haşlanan kabakları püre haline getirerek,yeniden ateşe verin ve birkaç dakika suyunu çekmesini sağlayın.ateşten indirip peynir ve zeytinyağını karıştırarak bebeğinize harika bir ara öğün hazırlıyabilirsiniz.. Afiyet olsun


Sebzeli bebek püresi
Sebzeli Bebek Püresinin Malzemeleri:

2 çorba kaşığı dondurulmuş tatlı mısır
1 çorba kaşığı dondurulmuş bezelye
1 tatlı kaşığI kıyılmış soğan
1 küçük doğranmış havuç
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 küçük doğranmış patates
Bebek Püresinin Yapılışı:

Soğan ve havucu birkaç dakika yağda çevirin,içine 1 su bardağı sıcak su ve patetesleri ilave edin,kaynayınca ateşi kısın ve 10 dakika pişirin.Bezelye ve mısırı ilave ederek 5 dakika daha pişirin.Bu arada suyu az gelirse sıcak su ilave edin.Bezelye ve mısırlar kabuklu olduğu için bu püreyi blendırdan geçirerek bebeğinize verin.

Bulgurlu besleyici sebze çorbası

2 Adet -Kabak
1 Adet -Havuç
150 gr. -Tavuk Göğüsü Eti
1 Çay bardağı -ıri Bulgur
2-3 Yemek kaşığı -Sıvı Yağ
6 Su bardağı -Su


Yapılışı:
- Kabak, Havucu küp küp doğrayın.
- ısteğe göre kesilmiş tavukları 6 bardak suda 15 dakika haşlayın.
- Sırasıyla sebzeleri de ekleyin ve son olarak sebzeler yumuşadıktan sonra bulguru ilave edin.
- Kaynadıktan sonra servis yapın.

Tavuklu elmalı püre
Yarım yemek kaşığı bitkisel yağ (-zeytinyağ)
1 küçük soğanın çeyreği
50 gr. didiklenmiş tavuk göğüs eti (haşlanmış)
1 orta boy soyulmuş ve rendelenmiş patates
çeyrek elma soyulmuş ve rendelenmiş
100 ml. tavuk suyu
Tencereye yağı koyup kızdırdıktan sonra, eklediğiniz rendelenmiş soğanları 2-3 dakika kadar soteleyin. Ardından didiklediğiniz tavuk göğüs etini ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin.

Rendelenmiş patatesler ile elmaları bir kaba alın ve üzerine tavuk suyunu ekleyin Daha sonra bu karışımı bir taşım kaynatın.Üzerini kapatarak 15 dakika kadar kısık ateşte demlendirin.

Son olarak sotelediğiniz soğan ve tavuk etleri ile demlendirdiğiniz karışımı püre haline getirin.

Sütlü sebze çorbası
2tatlı kaşığı un
1havuç rende
1patates rende
1 çay bardağı süt
+ -1su bardağı sıcak su
1çay kaşığı sıvı yağ

tencereye yağı ve unu koyup kavuralım sırasıyla sebzeleri alalım tencereye iyice kavurduktan sonra yavaşyavaş suyu ilave edelim sütüde ekleyip pişirelim
tuzu isteğe bağlı ekleyebilirsiniz


COLOR="red"]8 ay[/COLOR]

SEMıZOTU ÇORBASI (8ay+) –

200 gr semizotu
1 ortaboy rendelenmiş patates
1 orta boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ve Bebek Çorbasının tarifi:
Zeytinyağında domates, patates ve semizotunu bir kaç dakika pişirin. Sıcak suyu katın ve kaynamaya başlayınca mercimekleri çorbaya ilave edin. 15 dakika kadar kaynatın. Çorbanız koyu olursa bir miktar daha sıcak su ilave edin.

ılk aylarda bebeğiniz yeni yemek yemeğe başladığında pütürlü ve katı yiyeceklerden pek hoşlanmayabilirler. Bu durumda çorbayı tel süzgeçten geçirerek yedirmeyi deneyebilirsiniz.
DıPNOT: Kırmızı Mercimek çıkarılırsa 6.aydan itibaren yedirilebilir.
Alerji riski olan bebeklere domates kullanmayınız


Somon balığı çorbası

20 gr. somon balığı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağ
tuz (1 yaş üzeri) limon

Un tereyağında rengi değişene dek kavrulur.Ocaktan alıp soğutulur. Üzerine su eklenip topaklaşmadan kavrulur. Diğer tarafta somon teflon tavada kapağı kapalı ve kısık ateşte yağsız olarak pişirilir. Alt üst kızardıktan sonra didiklenir. Tuz ve limon eklenip un çorbası ile karıştırılır..

haftada 2 kere bebeklere balık uzmanlarca tavsiyedir bilginize.. Afiyet olsun..

Patates püreli somon

300 gr. soyulup doğranmış patates
150 gr. temizlenmiş 2 file somon
40 gr. tereyağı
2 adet olgun domates, soyulup doğranmış
1/2 çay bardağı su (kıvamını su ayarına göre siz ayarlayın)
Patatesleri buhar tenceresinin dibine yerleştirin su ilave edin ve 6 dakika kadar pişirin. Somonları patateslerin üzerine yerleştirin, kapağı kapatın ve bu şekilde 6 dakika daha pişirin. Bu arada tereyağı eritin ve domatesleri 2 – 3 dakika sote edin. Sudan çıkardığınız patatesleri kalan tereyağı ve suyla ezin. Somonu parçalayın, sosuyla karıştırın, tuz serpin,(1yaş+) yanına patates püresini koyarak servis edin.Afiyet olsun


Balık çorbası

Balıklı Bebek Çorbamızın Malzemeleri:
200 gram dil balığı (levrekte olabilir)
1 küçük havuç
1 küçük patates
1 avuç doğranmış dereotu ve maydanoz
1 ,5 yemek kaşığı kırmızı mercimek
300 ml sıcak su
Balık çorbasının yapılışı:

Balığı iyice yıkayıp üstünü geçecek kadar su ile tencereye koyun ,balık kaynamadan beyazlaşır beyazlaşmaz o suyu dökün ve tencereye tekrar 300 ml sıcak su koyarak balığı pişirin.Balığın piştiğini bir çatalla anyabilirsiniz yaklaşık 10 dakikada pişiyor.Pişen balığı tencereden çıkarıp suyunu süzün ki suda kılçık kalmasın.

Tencerede az yağda soğanı hafifçe kavurun ardından sırasıyla havuç ve patatesi katın.Birkaç dakika çevirdikten sonra balık suyunu ilave edin. Su kaynayınca içine otları ve mercimeği koyun,kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.Bu arada haşladığınız balık etini ayıklayıp pişmeye yakın tencereye ilave edin.Çorba pişince blendırdan geçirerek bebeğinize yedirin ,afiyet olsun.(pişirme esnasında su az gelirse sıcak su ilave edin)

Balık çorbası

MALZEMELER
1 adet mezgit
1 adet patates
1 adet havuç
yarım limon suyu
1 küçük boy soğan
1 adet kereviz yada enginar
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ ( yada zeytinyağı )

YAPILIŞI..
Pulları kazınmış, içi temizlenmiş ve kılçığı alınmış mezgiti soğuk suyla iyice yıkayın. Patatesi, havucu ve soğanı küp küp doğrayıp bir tencereye koyun. Mezgiti sebzelerin üzerine yerleştirdikten sonra 5 su bardağı suyu ekleyerek haşlamaya bırakın. Orta ateşte 40 dk haşlanması gereken yemeğin, ara sıra üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alın. Sürenin sonunda tencerenin içinden balığı çıkarın ve küçük küçük parçalayın. Tencerenin içindeki diğer malzemeleri karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin. Boş bir çorba tenceresine yağı ve unu koyun ve pembeleşinceye kadar kavurun. Püre haline getirdiğiniz karışımı tencereye boşaltın içine ince ince doğranmış kerevizi yada enginarı ekleyin ve kısık ateşte 15 dk yumuşayıncaya kadar pişirin. yumuşayınca içine ayıklanmış balıklarıda ekleyin ve yaklaşık 5 dk daha kaynatın. Çorba piştikten sonra karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin.biraz limon ekleyerek bebişinize afiyetle yedirin..

Yoğurtlu karnabahar çorbası

Çorbamızın Malzemeleri
3/4 kase ince doğranmış karnıbahar
1 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tutam kekik
1 tutam tuz (1 yaş ve üzeri)
Karnıbahar Çorbamızın Tarifi

Sarımsağı zeytinyağda kekik ile birlikte soteleyin. ınce ince doğranmış karnıbaharı ilave ederek bir kaç dakika sürekli karıştırarak kavurun. 200 ml sıcak suyu tencereye ilave edip kapağını kapatın. Karnıbaharlar yumuşayana kadar pişirin. Tel bir süzgeçte kaşığın tersi ile ezip karnıbahar püresi haline getirin. Tencereyi tekrar ateşe koyun. Karnıbahar püresine 2 yemek kaşığı sıcak su ile ezdiğiniz yoğurdu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.

Bezelye çorbası

MALZEMELER
1 çay bardağı bezelye
1küçük soğan
6 sap maydanoz
1 patates
1 çorba kaşığı kısırlık bulgur
1 çorba kaşığı kırık pirinç
zeytinyağ
3bardak su
tuz (ısteğe göre)

YAPILIŞI
Sırasıyla minik doğranmış soğan, patates ve bezelyeler tencereye eklenerek zeytinyağında kavrulur.. Su ve tuz ilave edilerek sebzeler yumuşayana dek yemek pişirilir..Maydanozlar da eklenip 2-3 dk piştikten sonra karışım blenderdan geçirilerek bulgur ve pirinç eklenip bunlar yumuşayana dek çorbamız pişirilmeye devam edilir..

Mısır unlu ıspanak yemeği

200 gr ıspanak
1 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
1 çay kaşığı tereyağ (fındık büyüklüğünde)
az miktarda dil peyniri – (yada rendelenmiş kaşar peyniri)
250 ml sıcak su
tuz – 1 yaş ve üzeri bebekler için
Yemeğimizin Yapılışı
Yağı eritin ve mısır ununu sürekli karıştırarak hafif kavurun. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırıp unun topaklanmasını önleyin. Yaklaşık 10 dakika sık sık karıştırarak pişirin. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları tencereye ilave edin. Kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Sık sık karıştırınki dibine tutmasın. Süzgeçten geçirin ve peyniri ilave edin. Afiyet olsun.

patatesli tavuk köftesi: 8 +

200 gr tavuk göğsü
1 tane küçük haşlanmış patates püresi
1 soğan
az miktarda maydanoz
1 yumurta
2 dilim ekmek içi
az tuz(ben tuz atıyorum yoksa yemiyor)

tavuğu rondoda kıyma haline getirip diğer malzemelerle yoğuruyoruz..
kaşık yardımıyla tavada çok az yağda pişiriyoruz..Dipnot: Soğan rendeleniyor

Domt çorb

(8+ay)
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
1 adet olgun domates
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
tuz (1 yaş üstü)

Yapılışı: Tereyağını tencereye alıp eritin.ıçine unu ilave ederek hafifçe sararana kadar kavurun. ıçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin. Topaklaşmaması için devamlı karıştırın. Domatesleri rendeleyin tencereye ekleyin. 10-15 dk kadar pişirip az birşeyde tuz ekleyin Afiyet olsun

Domates alerji yapabilir dr u izin verenler deneyenler uygulayabilir

Balık köftesi

Birçok bebek balık yemekten hoşlanmaz, bu yüzden balığı aşağıdaki gibi farklı bir şekilde pişirmeyi deneyebilirsiniz. Değişik bir ek gıda, bebekler için balık köftesi tarifi;

Malzemeler;

1 palamut ya da beyaz etli herhangi bir balık
3 – 4 orta boy patates
1 kuru soğan
1/2 demet taze soğan
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 – 4 kaşık galeta unu
Balıkları ve patatesleri küçük tencerelerde ayrı ayrı haşlayın. Soğuyunca balıkların kılçıklarını ayıklayın. Derin bir kasede patatesleri çatalla ezin. Balıkları ve patatesleri ayrı kaba alıp, üzerine rendelenmiş kuru soğan ekleyin. Daha sonra bu karışıma ince ince doğradığınız taze soğanları tuz, karabiber ve yumurtayı da ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Balık köftesi harcı böylece hazır.

Şimdi harcınızdan aldığınız parçalardan köfte yapın, köfteleri galeta ununa bulayın. Yağsız tavada kısık ateşte hiç yağ eklemeden pişirin. Köfelerinizi isterseniz fırında da pişirebilirsiniz. Bunun için fırınınızı önceden 180 dereceye ısıtın. Pişirmek için 15 dakika yeterli olacaktır.


DıPNOT: tuz 1 yaş üzeri bebekler için öneriliyor bilginize..


9 ay +
Peynirli ıspanak yemeği

Ispanaklı Yemeğimizin Malzemeleri
200 gr ıspanak
1 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
1 çay kaşığı tereyağ (fındık büyüklüğünde)
az miktarda dil peyniri – (yada rendelenmiş kaşar peyniri)
250 ml sıcak su
tuz – 1 yaş ve üzeri bebekler için
Yemeğimizin Yapılışı
Yağı eritin ve mısır ununu sürekli karıştırarak hafif kavurun. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırıp unun topaklanmasını önleyin. Yaklaşık 10 dakika sık sık karıştırarak pişirin. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları tencereye ilave edin. Kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Sık sık karıştırınki dibine tutmasın. Süzgeçten geçirin ve peyniri ilave edin. Afiyet olsun.

Kara lahana çorbası
5tane kara lahana
1 haşlanmış patates
1küçük rendelenmiş soğan
1tatlı kaşığı mısır unu
1 çimdik tuz
yeterince su
1tatlı kaşığı sıvıyağ

lahanalar haşlanır,haşlandıktan sonra suyu süzülür,tekrar sıvıyağ elenip su,mısır unu,tuz,patates soğan eklenip pişirilir.afiyet olsun
not: su miktarını kendimiz belirliyoruz katığı kişiye göre değiştiği için

Besleyici çorba

1 adet kereviz
1 adet iri havuç
1 adet pırasa
1 adet patates
1 adet soğan
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
6 su bardağı et suyu
tuz

Yapılışı:Kereviz, patates, havuç soyulur, pırasa temizlenir, birkaç parçaya kesilir. Sebzelerin üzerine az miktarda su konur, orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirilerek ezilir. Diğer yanda ince kıyılmış kuru soğan ve sıvıyağ kavrulur. Üzerine sebze püresi katılır 1-2 dakika kavrulur, et suyu ve tuz eklenir, 1 taşım kaynatılır, yumurta ve süt çırpılır, çorbaya katılır, sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir.

DıPNOT: et suyu ile birlikte et de ilave edilebilir.. yumurtada ayına göre sarısı veya tam olarak uygulanmalı afiyet olsun

ISPANAKLI PAZI ÇORBASI (9Ay+)

200 gr pazı yaprağı,
200 gr ıspanak,
kuru soğan (içi az miktar)
1 patates,
1/2 çay bardağı pirinç,
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yaş üstü bebeklere tuz
Hepsini bir tencerede az su ile haşlayıp tuzu ve yağı ilave edin bebeğin yeme şekline göre ayarlayın dileyen üzerine kaşar rendeside ekleyebilir.
10 ay

Bezelye ve yulaflı çorba

Bir çay bardağı taze bezelye
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı yoğurt
Yoğurt Çorbamızın Yapılışı
Bezelyeleri 2 su bardağı su ile önceden 20 dakika pişirin. ıçine 2 yemek kaşığı yulafı ilave edin ve yulaflar pişene kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın. Bu esnada çorbanızın suyu azalmışsa yarım bardak kadar sıcak su ilave edin. 2 kaşık yoğurdu bir su bardağı su ile çırparak kaynamakta olan çorbaya katın. Bir iki taşım kaynatıktan sonra çorbanızı blendırla ezin.
Balkabağı Çorbası (10ay+)
1 çorba kasesi küçük küp küp doğranmış balkabağı
1 küçük doğranmış patates
1 halka soğan (lezzet vermesi için)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
deniz tuzu (1 yaş ve üzeri)
su
Çorbamızın Tarifi
Zeytinyağ hariç bütün malzemeyi üzerini 1 parmak geçecek kadar su ile tencereye koyup, kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler yumuşayınca çorbayı tel süzgeçten geçirin. Fazla koyu olmıyan bir bal kabağı püresi elde edeceksiniz. Bu püreyi olduğu gibi bebeğinize yedirebilirsiniz yada bir miktar sıcak su katıp bir taşım daha kaynatabilirsiniz.


Yer elması çorbası

Malzemeler:
Yaklaşık 750gr yerelması
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet havuç, küp küp doğranmış
Yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
Yaklaşık 1,5lt kaynamış su
Tuz
Limon

Yapılışı:
Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında havuçlarla beraber kavurun. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyuyla servis yapın.

Soslu karnabahar yemeği

200 gr karnıbahar
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
150 ml süt
1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir
tuz – 1 yaş üzeri bebekler için

Yemek Tarifi

Karnıbaharı çiçeklere ayırıp haşlayın (yaklaşık bir yemek tabağı). Bir tencerede yağı eritin, unu ilave edip hafifçe pembeleştirin. Sütü dökerek sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin. 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın ve peynir ilave edin. Haşlanmış karnıbaharları bu sosa dökün ister çatalla ezerek isterseniz blendırda çekerek bebeğinize yedirin. Afiyet olsun.
 
Son düzenleme:
bizde haftaya 4 aylık olucaz ama ben 6 aydan önce başlamayı düşünmüyorum..ama başlayanlar neler yaptıklarını yazarlarsa bizim iöçinde iyi olur takip ederiz
 
bize daha var ama iyi olur fikir sahibi oluruz...
ben zaten mama da veriyorum sütte...çünkü yetmiyor artık...
 
6. AY KAHVALTI

kahvaltı... bir kaşık labne peynirine ekmek içi ufalayıp biberon maması ile ıslatacağız her 2 günde bir önce bıçak ucuyla tereyağı, 1 tatlı kaşığı pekmez, yumurta sarısı katacağız yumurta sarısı gün aşırı verilecek önce çay kaşığı kadar sonra yavaş yavaş arttırılıp bir haftada tam verilecek

1 yumurtanın sarısı
1 kaşık labne peynir
4 adet bisküvi
1 bardak süt
1 adet ceviz blenderdan çekio yediriyordum.

ELMALI KAHVALTI ( 6+

yarım elma
1.5 dilim bebek ekmeği
1 tatlı kaşığı ceviz
labne peyniri
yumurta sarısı
90 cc formül mama
isteğe göre pekmez

HAZIRLANIŞI
formül mamanızı bir kaseye hazırlayın sıcakken içine bebek ekmeklerini atıp yumşamasını bekleyin..sora tüm malzemeleri karıştırıp blendardan geçirin..blendar kullanmıyor taneli veriyosanız sadece elmayı püre yapıp karıştırabilirsiniz..bu arada eğer mamanız katı olursa portakal suyuyla sulandırabilirsiniz..
afiyet olsun..

SEBZELı OMLET6+

MALZEMELER
1 Küçük boy havucun yarısı
1 küçük boy kabağın yarısı
1 küçük boy patates
5-10 adet bezelye
1 çay kaşığı kıyılmış maydonoz
2 yumurtanın sarısı ( 1 yaş üstü için yumurtaların tamamı)
1 yemek kaşığı domates püresi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
havucu kabağı ve patatesi küp küp doğrayın ama küçük olucak küpler..bezelyeyi haşlayın tanelerin kabuklarını soyun ki boğazlarına takılmasın bebişlerin.zeytinyağını teflon tavaya koyun içine küp küp doğranmış sebzeleri koyup soteleyin sebzeler pişince içine bezelye ve domatesi ekleyin 1 dakika kadar soteleyin..yumurta sarılarını ( yada yumurtaları) ve maydonozu iyice çırpın pişirdiğiniz sebzelere ekleyip arkalı önlü pişirin..

yumurta ve maydonozu devam sütüyle yada sütle çırpmanızı tavsiye ederim daha yumuşak olur omletiniz

7. AY KAHVALTI

KAHVALTI 7+

Yarım Muz veya mevsim meyvesi
3-4 adet bebe bisküvisi
1 tatlı kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı labne
1 adet ceviz
1 yumurta(1 yaş altındakilere yumurta sarısı)
az tereyağ
yumurtayı iyice haşlayıp,cevizleride iyice eziyoruz. ardından tüm malzemeleri karıştırıyor katı olursa meyva suyu ile kıvama getiriyoruz.Afiyet Olsun

DEVAM MAMALI KAHVALTI 7+

1 Adet yumurta
Yarım Muz
1 kibrit kutusu tuzu alınmış peynir.
1 çay kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı zeytinyağ
1 tane ceviz (iyice ezilmiş)
1 kaşık pekmez
biraz ekmek içi
1 çay bardağı devam maması.
YAPILIŞI: yumurta iyice haşlanıp peynir muz ekmek içi ilavesinden sonra iyice ezilir. diğer malzemelerde eklenip karıştırılıp muhallebi kıvama geldiğinde bebeğe sunulur :) Afiyet olsun

BESLEYıCı KHVALTI 7+

2 Adet Kuru Kayısı
1 Yemek Kaşığı Mısır Unu
1 Tatlı Kaşığı Tahin
1 çay kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı pekmez
Kuru kayısıyı küçük bölmelerle doğrayarak 1 cezvede pişirin.Tereyağını eritip mısır ununu pembeleşene kadar kavurun.Kayısılı suyu mısır ununa dökün hızlı hızlı karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dk pişirin.Mama muhallebi kıvamında olmalı çok katılaşırsa sıcak su ekleyip biraz daha pişirin.Biraz soğuyunca dileyene göre tahin ve pekmez ekleyin. Afiyet Olsun
Bir açıklama ekle

ELMA PÜRELı VE PEYNıRLı KAHVALTI 7+

1 adet elma
20 gr yoğurt
20 gr vişne ev yağım reçeli (tanesiz ayına göre)
tuzsuz peynir
devam maması
Elmayı haşlayın ve suyunu süzüp püre haline getirin. peynir ve devam mamasını ekleyerek yoğurt ve reçelle beraber kıvamını ayarlıyarak karıştırın. elma suyunu dökmek yerine gün içerisinde içirebilirsiniz Afiyet olsun


TAHıN VE PEKMEZLı KAHVALTI 7 AY+

2 adet kuru kayısı
1 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tahin
1 çay kaşığı tereyağ
1 su bardağı su (200ml)
1 tatlı kaşığı pekmez
Kahvaltımızın hazırlanışı
Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp bir cezvede su ile pişirin. Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene kadar kavurun. Kayısılı suyu mısır ununa dökün huzlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin. Mama muhallebi kıvamında olmalı, çok katılaşırsa sıcak su ilave edip biraz daha pişirin. Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.

Mısır ununu kavurmadan direkt cezvedeki kuru meyveli suya katarak muhallebi pişirir gibide hazırlıyabilirsiniz.(


KAYISI PÜRELı VE PEKMEZLı KAHVALTI 7 AY+

4-5 adet kuru kayısı
2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç
Pekmez ve Devam Maması.
Kuru kayısıları 375 ml sıcak su ile tencereye koyun. Yaklaşık 20 dakika kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirme suyunun içinde ezip püre haline getirin. Yoğunluğa göre göz kararı devam mamasından yardım alabilirsiniz.. Hazırladığınız karışıma kayısı püresinden 1 kaşık ekleyip karıştırın daha sonra kalanını da ekleyip iyice karıştırın.

Pişirme suyunun içerisinde kayısıları ezerken ekliyorsunuz


8. AY KAHVALTI

KAHVALTI 8+

MALZEMELER
1 adet haşlanmış yumurta sarısı
2 adet ceviz
2 adet badem
Yarım bardak devam maması yada ıhlamur (meyve suyuda olabilir )
Kibrit kutusu kadar beyaz peynir (labnede olabilir)
1 çorba kaşığı pekmez
Biraz kuru üzüm
3-4 adet çekirdeksiz zeytin
5-6 adet bebe bisküvisi (2 adet bebek ekmeğide olabilir)

HAZIRLANIŞI
Süt hariç geri kalan bütün malzemeleri derince bir kaba koyun. Sütü ılıyıncaya kadar ısıtın. Ilık sütü malzemenin üzerine döküp karıştırıcı yardımıyla karışımı mama kıvamına getirin.(bebeğiniz pütürlü yemiyosa çatal yardımıyla iyice ezebilirsiniz)

birde bisküvi yerine ekmek kullanıcaksanız bu tarfi çok katı olabilir isteğinize göre daha sulu yapabilirsiniz..
afiyet olsun.

TAHıNLı KAHVALTI 8+

2 adet kuru kayısı
1 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tahin
1 çay kaşığı tereyağ
1 su bardağı su (200ml)
1 tatlı kaşığı pekmez
Kahvaltımızın hazırlanışı
Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp bir cezvede su ile pişirin. Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene kadar kavurun. Kayısılı suyu mısır ununa dökün huzlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin. Mama muhallebi kıvamında olmalı, çok katılaşırsa sıcak su ilave edip biraz daha pişirin. Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.

Mısır ununu kavurmadan direkt cezvedeki kuru meyveli suya katarak muhallebi pişirir gibi hazırlıyabilirsiniz.

9. AY KAHVALTI

BEBEK OMLETı 9 +
1 yumurtanin sarisi 1 tatli kasigi sizma zeytinyagi 1 tatli kasigi taze kasarpeyniri rendesi
Yumurtanin sarisini akindan ayirin. Minik bir teflon tavaya (bikmadan uyaralim, çizik-siz olacak) zeytinyagini koyun. Yumurta sarisiyla kasarpeyniri rendesini bir kâsede karistirip, tavaya dökün. Omleti önlü arkali kizartip, bebeginizin kahvaltisini hazirlayin.
Dikkat! Sarisi dagilmayan yumurta taze demektir. Ama yine de yumurtayi buzdolabinda koruyun ve paketin üzerinde üretim tarihi yazili yumurtalari tercih edin.

BEBEK BıSKUVıSı
100 gr tereyağ
12 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı pekmez
2 yumurta sarısı
Hamuru 0,5cm kalınlığında açıp kalıpla kesiyoruz.180 derecede 15 dakika pişiriyoruz.denenmiştir tavsiye ederim

Bebk bisküvisi
Bebe Bisküvimizin Malzemeleri
10 yemek kaşığı tepeleme un
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 yumurta
1 tutam vanilya tozu
Bebe Bisküvi Tarifi
Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. (tadı az gelirse pekmez ilave edebilirsiniz) Bir merdane ile serçe parmağınız kalınlığında açın. Çok ince olmamalı, pişince çok sert olur. Bir çay bardağı yada kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pembeleşene kadar pişirin. Çok pişirirseniz bisküviler soğuyunca çok sert olur.

Bebek bisküvisi
1. 100 gr tereyağı
2. 1 yumurta sarısı
3. 2 kaşık dolusu yoğurt
4. 6 kaşık dolusu dolusu pekmez
5. 4 kaşık pirinş unu
6. 4 kaşık irmik
15-20 kaşık un

tere yağı oda sıcaklığında olacak
1. tereyağ,yogurt,yumurta sarısı ve pekmez karıştırılır.
2. sonrasında pirinç unu,irmik ilave edelir yoğurulur sonra kaşık kaşık un ilave edilir kıvamı ayarlanır...kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir, hamur 1 parmak kalınlığında acılır çay bardağı ile yada pasta kalıplarıyla şekil verilir.
165 derece önceden ısıtılmış fırında 15 -20 dk kontrol edilerek pişirilir.afiyet olsun bebişlere...


Bbek bisküvisi 6+

Bebe Bisküvimizin Malzemeleri
10 yemek kaşığı tepeleme un
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 yumurta
1 tutam vanilya tozu

Bebe Bisküvi Tarifi
Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. (tadı az gelirse pekmez ilave edebilirsiniz) Bir merdane ile serçe parmağınız kalınlığında açın. Çok ince olmamalı, pişince çok sert olur. Bir çay bardağı yada kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pembeleşene kadar pişirin. Çok pişirirseniz bisküviler soğuyunca çok sert olur.

BEBEK BıSKÜVıSı 7+

Malzemeleri:
2 çorba kaşığı tam buğday unu
5 çorba kaşığı beyaz un
4 çorba kaşığı irmik
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
pekmez
yarım çay kaşığı tarçın (olmasada olur)

Yapılışı:
Bütün malzemeyi karıştırın, pekmezi önce 3-4 yemek kaşığı koyun tadı az gelirse ilave edersiniz. Hamuru 1cm kalınlığında açıp kalıpla kesin.180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.
(yaklaşık 15-20 dakika)
 
Son düzenleme:
bu başlık çok iyi olmuş
dr'umuz bize 4. ayda ek gıdaya başlatacağını söyledi
neler verecek bilmiyorum 2 hafta sonra paylaşırım
benim sütüm de azaldı eece fazla emen bi bebek olmadığı için şimdilik yetiyor ama keşke fazla olduğu dönemlerde stoklasaymışım
 
Bizim daha çok ama geçenlerde doktorum programında denk gelmiştim. bebeklerde ek gıdaya geçerken muhallebi ve meyve püreleri gibi tatlı gıdalardan başlamayın diyordu. Eğer tatlıdan başlarsak sebzelere alışması zor olabiliyormuş. Aklınızda bulunsun kızlar...
Ben arada oğluşun ağzına yemek sularından ya da peynir falan sürüyorum,dr olan bir arkadaşımız söyledi...
 
bende ara ara ağzına sürüyorum ...
sütlaç sürmüştüm azıcık,, geçen gün domates sürdüm...
muz sürdüm minnacık...öyle valla...bunların zararı olduğunu düşünmüyorum...
 
BıSKÜVıLı MEYVE PÜRESı (4. AYDAN ıTıBAREN)

Yarım armut
Yarım elma
Yarım kivi
2 adet ev yapımı bebe bisküvisi
1 çay kaşığı üzüm pekmezi
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı
(meyveleri cam rendeden geçirin)

ELMALI PELTE 6+

2 doğranmış elma
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı elma konsantresi veya üzüm pekmezi
2 su bardağı su
3 tatlı kaşığı nişasta
Tencereye su, elma konsantresi, elma ve kuru üzümü koyup kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirin. Nişastayı biraz suyla erittikten sonra dökün ve yeniden kaynayana kadar sürekli karıştırın. 2 – 3 dakika daha piştikten sonra kaselere koyun, soğuduktan sonra üzerini dövülmüş ceviz veya bademle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

KURU MEYVELı BUĞDAY MAMASI 6+

Bebeğiniz 6 aylık olup ek gıdaya geçtiği andan itibaren bu mamayı yiyebilir. Bu bebek maması tarifi içindeki kuru meyveler vitamin açısından çok zengindir. Özellikle kış günlerinde bulamadığımız, yaz meyveleri yerine kullanılabilir. Kuru meyveleri alırken güneşte kurutulmuş ve organik olanını tercih etmeye çalışın. Organik ürünleri bir çok büyük markette bulabilirsiniz.

Bebek Mamasının Malzemeleri
1 çay bardağı aşurelik buğday
1.5 çay bardağı doğranmış kuru meyve (Su içinde ıslatılmış)
4 su bardağı su
ısteğe bağlı olarak bal yada pekmez (Bal yalnızca 12 aylıktan büyük bebeklerin kullanımı için uygundur)
Bebek Maması Yapımı
Buğdayı bir gece önceden 1.5 su bardağı su ile 15 dakika kaynatın. 1 su bardağı soğuk su ilave ederek bir gece bekletin. Ertesi gün iki su bardağı suyu buğdayınıza ilave ederek bir saat pişirin. Buğdayın pişmesine yakın (yaklaşık son 20 dakika) önceden ıslatılmış kuru meyveleri tencereye katın. Hazırladığınız mamayı blendırla iyice ezin.

Ben bu bebek mamasının içine öğütücüde un haline getirdiğim ceviz, badem yada kabak çekirdeği katıyorum. Böylece bebek maması bir çok mineraller ve vitaminler bakımından daha zengin hale geliyor. Mesela kabak çekirdeği çinko açısından oldukça zengin. Ve çinko bağışıklık sisteminin gelişmesi için gerekli olan bir mineral.

BALKABAKLI MUHALLEBı

150ml süt
yarım dilim balkabağı
1 tatlı kaşığı tepeleme pirinç unu
Balkabaklı Bebek Muhallebisinin Yapılışı:
Balkabaklarını ince tatlı dilimi şeklinde doğrayıp tencereye koyun.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin,buharda da pişirebilirsiniz,kabağınız susuzsa biraz su ilave etmeniz gerekebilir.Pişen balkabaklarını iyice ezin.

Süte piriç ununu katarak muhallebiyi pişirin ve pişen muhallebiye balkabaklarını ilave edin.

Benim kullandığım balkabağı oldukça tatlıydı bu nedenle tatlandırmadım,siz tadını kendinize göre ayarlayabilirsiniz,bebeğiniz 9 aydan küçükse sütü yarıyarıya sulandırın ya da sade su ile yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

KURU MEYV VE BALKABAKLI MUHALLEBı

1 çay bardağı rendelenmiş balkabağı
2 adet kuru kayısı
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çay kaşığı öğütülmüş ceviz (7ay+)
1,5 çay bardağı su
bebek mamamızın yapılışı

Rendelenmiş balkabağını,üzümü ve doğranmış kuru kayısıları bir tencereye koyup üzerine suyu ilave edin.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.Piştikten sonra dilediğiniz ezme yöntemini kullanarak püre haline getirin...Afiyet olsun

DEVM SÜTLÜ MEYVEL,ı MUHALLEBı

200 ml su
2 tatlı kaşığı pirinç unu
6 ölçek Devam Sütü
1/2 muz veya 4 çorba kaşığı üzüm suyu
Hazırlama

200 ml suyu 2 tatlı kaşığı pirinç unu ile pişiriniz. Ilınınca 6 ölçek Devam Sütü ilave ederek karıştırınız. Muhallebiniz hazırdır. Bu muhallebiye 1/2 muz veya 4 çorba kaşığı üzüm suyu ilave edebilirsiniz. Küçük şampiyonumuzun meyveli muhallebisi hazır.

KAYISI ELMA ARMUTLU MUHALLEBı

75 gr. kuru kayısı
1 adet elma soyulup doğranmış
1 adet armut soyulup doğranmış
150 ml. süt
1 çorba kaşığı pirinç unu
Kayısı ve elma parçalarını 4 çorba kaşığı suyla yumuşayana kadar 10 dakika kaynatın. Meyveleri blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Bir başka kapta pirinç ununun üstüne azar azar süt dökün. Sonra bunu ağır ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin, içine dilediğiniz kıvama gelene kadar haşlanmış meyveleri ve armutu ekleyin. Besleyici ve sağlıklı bu bebek mamasını mutlaka deneyin.

ELMALI PUDıNG

1Adet elma
1/2 çay bardağı çekirdeksiz üzüm
1/4 çay bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
yapılış : kuru üzümlerin saplarını ayıklayıp ve yıkadıkta sonra tencereye koyun. elmanın kabuklarını soyup temizledikten sonra ince ince dilimler halinde doğrayarak tencereye ilave edip suyu ve yıkanmış pirinci ekleyin. ortalama 15.20 dk pişirin.çelik tel süzgeç veya blender yardımı ile pütürsüz hale getirip oda sıcakığında servis edin.. harika bir gece muhallebisi tavsiye ederim.
elma yerine muz armut naz vs. mevsim meyvesi kullanabilirsiniz afiyet olsun

ıRMıKLı MEYVELı MUHALLEBı 7+

MALZEMELER..(1 Porsiyon)
1 tatlı kaşığı irmik
2 tatlı kaşığı pirinç unu
120 cc su ( devam sütü yada sütte olabilir bebeğinizin ayına göre)
yarım elma
çeyrek muz
2 kuru kayısı
çeyrek çay bardağı portakal suyu

HAZIRLANIŞI.
kayısılar önceden haşlanır soğumaya bırakılır..irmik 120 cc suya konur ve haşlanır haşlanınca soğumaya bırakılır yada soğutulur :) soğuyunca içine 2 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir karıştırılarak koyu bir kıvam alana kadar pişirilip kapatılır..yarım elma ve muz soyulur bir kapta kayısı ile birlikte ezilir..hazırladığınız muhallebi içine katılıp kıvamına göre portakal suyu eklenir..

CEVıZLı MUHALLEBı

MALZEMELER
2 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
180 cc su
6 ölçek formül mama yada yaşını geçtiyse süt yada su :)
1 yemek kaşığı portakal suyu
1 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm
2 tatlı kaşığı pirinç unu

HAZIRLANIŞI..
1 yemek kaşığı çekirdeksiz üzümünüzü az suda 5 dakika haşlayın suyunu süzün kaseye alın..180 cc suya 2 tatlı kaşığı pirinç ununu ekleyip karıştırarak muhallebi kıvamını alana kadar pişirin biraz koyu olabilir portakal suyu ekleyerek biraz yumşatıcaz..muhallebiniz pişince içine 6 ölçek formül mamayı koyup hızlı hızlı karıştırarak erimesini sağlayın..içine iyice dövülçüş ceviz ve haşladığınız üzümleri ekleyin blendardan geçirin çok katıysa bebeğinizin yiyeceği kıvama gelene kadar portakal suyu ekleyebilirsiniz..yada isteğe göre elma suyuda olur..

YULAF UNLU MAMA 7+

2 yemek kasigi yulaf unu
1 su bardagi su veya süt
2 tatli kasigi tozseker
Taze mevsim meyveleri ya da kurutulmus meyveler (kayisi, elma, erik, üzüm vb) ya da ceviz, findik içi (ince dövülmüs)
Piyasada tane seklinde satilan ya da toz halindeki yulaf ununu, su veya sütle sürekli karistirarak, kisik ateste pisirin. Muhallebi kivamina gelip, kaynamaya baslayinca tozseker katin. 1-2 dakika sonra atesten alin. Bebeginize bu sekliyle yedirebileceginiz gibi, içine ya mevsim meyvelerinden dograyarak ya da kurutulmus meyveleri incecik kiyarak katabilirsiniz. Ceviz içi veya findik gibi kuruyemisleri de ince döverek mamaya ekleyebilirsiniz.
Not: Yulaf unu kabizliga da çok iyi gelir.


MEYVELı KREM PEYNıRLı 8+

1/2 fincan krem peyniri (tuzsuz labne)
bebeğin sevdiği taze mevsim meyvesi
4-6 kahve kaşığı portakal suyu (veya mevsim meyvesi taze)
1 kahve kaşığı şeker (çok az şekerden bir şey olacağını düşünmüyorum) ama pekmezde olablir

Bütün malzemeyi blendardan geçirerek püre haline getirin, eğer fazla hazırladıysanız buzdolabında 2 gün saklayabilirisiniz. Bebeğiniz bu kremaya bayılacak(denemenizi öneririm:) )



KAYISILI ARMUTLU ELMALI MUHALLEBı 8+

75 gr. kuru kayısı
1 adet elma soyulup doğranmış
1 adet armut soyulup doğranmış
150 ml. süt
1 çorba kaşığı pirinç unu
Kayısı ve elma parçalarını 4 çorba kaşığı suyla yumuşayana kadar 10 dakika kaynatın. Meyveleri blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Bir başka kapta pirinç ununun üstüne azar azar süt dökün. Sonra bunu ağır ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin, içine dilediğiniz kıvama gelene kadar haşlanmış meyveleri ve armutu ekleyin. besleyici bu mamayı denemenizi tavsiye ederim.

BEBEĞıN SÜTLAÇI (8ay+)
Şeker kullanma zorunluluğumuz olursa esmer şekeri tavsiye ederekten Seher hanımın paylaştığı tarife geçiyorum :) Sarp bebeğe de maşallah :)

3 tatlı kaşığı pirinç
120 cc devam sütü
4 tane küp şeker
2 tatlı kaşığı pirin unu..

pirinci güzelce haşlayın..haşlandıktan sonra hazırlamış olduğunuz devam sütünü ekleyin ( devam sütüde sıc...ak olucak ) içine 4 tane küp şekeri ekleyip bi müddet karıştırın ( küp şekeri bebeğinizin arzusuna göre koyabilirsiniz sarp az yada çok ) kaynadıktan sonra oirinç ununu ekleyip hızlı hızlı karıştırınki topaklanmasın..pirinç unu iyice ezildikten sonra 5 -10 dakika kaynaması yeterli yada daha az koyulaşmasına göre siz karar verin..
afiyet olsun :KK70:

MISIR UNLU MAMA

2yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı lor peynir,

tereyağını eritin mısır ununu ekleyin biraz kavurup suyu ilave edin ardından lor peynirini ekleyin afiyet, bal, şeker olsun:)

MUHALLEBı:

Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardaği süt, bir tatli kaşiği pirinç unu, 1 tatli kaşiği toz şekerle yapilir. Soğuk sütün bir kismiyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir kariştirilarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakin şeker eklenir. ilk günlerde süt sulandirilabilir.

BALKABAKLI MEYVE ŞÖLENı
Bal kabağı kabızlığa iyi gelir

50gr haşşlanmış balkabağı
1/4 elma
1/4 armut
1 çay kaşığı pekmez
2 adet ev yapımı bebe bisküvisi

YULAF UNU MAMA TARIFI

Malzemeler:
2 yemek kasığı yulaf unu
1 su bardağı su
2 tatlı kasığı tozşeker
Taze mevsim meyveleri ya da
kurutulmuş meyveler (kayısı, elma, erik, üzüm vb)
ya da ceviz, fındık içi (ince dövülmüş)
TARIFI:
Piyasada tane seklinde satılan ya da toz halindeki yulaf ununu, su veya sütle sürekli karıştırarak, kısık ateşte pişirin. Muhallebi kivamina gelip, kaynamaya baslayinca tozseker katin. 1-2 dakika sonra atesten alin. Bebeğinize bu sekliyle yedirebileceğiniz gibi, içine ya mevsim meyvelerinden doğrayarak ya da kurutulmuş meyveleri incecik kıyarak katabilirsiniz. Ceviz içi veya fındık gibi kuruyemişleri de ince döverek mamaya ekleyebilirsiniz.
Not: Yulaf unu kabızlığa da çok iyi gelir
 
Son düzenleme:
ben neden birşey sürmüyorum yaw:))hatta eşime kızdım reçel sürüyordu delimisin diye:))benim tuhaf kayınpeder de mayonez sürdü deli oldum yaaa bu çocugu ne sandıysa sanki patates bu:)
 
ay ecrin cok guldumm:))

ozgeye katiliyorum muhallebi sutlac gibi ttali seyleri en son vermeli ki cocuklar sebzeyi yesin.guzelini gordukten sonra yemez tabi cocuklar sebzeyi.limon damlatin meyvaya bile demişti hatta sabiha paktuna.
 
ek gidaya ilk havuc suyuyla baslayacagimizi soyledi havuc suyu cok onemliymis ilk baslarda
 
Kızlar anneme doktoru 4. aydan itibaren taze meyvelerin suyunu cam rendede sıkarak içirmeye başla demiş.ılk hafta bir dilim elmayı cam rendede rendeleyip sadece suyunu içirmiş.Her hafta porsiyonu iki katına çıkarttırmış ve 1 ay sonra içine bir çay kaşığı posasından ekleyerek ve onu da posasını eklemeyi arttırarak vermesini söylemiş.6. aydan itibaren az az yoğurt da yediriyormuş.

alıntı bunlar
 
muhallebi
100 ml su
1 çorba kaşığı pirinç unu

muhallebi kıvamına gelene kadar ocakta pişirilir.
ocaktan alınca içine 3 ölçel devam maması katılıp,hemen karıştırılır.

yogurt
.Tarif şöyle:
(yaklaşık 100-110 gr yoğurt için)
1 çay kaşığı yoğurt
3 ölçek Hero baby devam sütü ya da devam maması
90 ml suyla hazırladığınız ılık mamaya 1 çay kaşığı yoğurdu ekleyerek mayalayın. Üstünü örtün ve kımıldatmadan 3-4 saat mayalanmasını bekleyin.

Meyve Suyu ve Püresi: 4-6. aydan sonra başlanır. Elma, şeftali gibi meyvelerin suları 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır ve yavaş yavaş artırılır.

Malzemeler:
• ½ elma veya armut veya şeftali

Hazırlanışı:
Meyve yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir ve tel süzgeçten geçirilerek suyu elde edilir. Günlük 50 ml. civarında verilebilir. Bebek bunu rahatlıkla almaya başladıktan sonra püre şeklinde de verilebilir. Meyve suyu veya pürelerine şeker ilave edilmemelidir.

bu tarifleri denemeden önce,
içine kattığınızmalzemeleri mutlaka en az birer kez ayrı olarak da tattırın bence.
alerji olması durumunda ancak bu şeklilde hangisinin sebep olduğunu anlayabiliriz...
__________________

Sebzeler
Meyve pürelerine başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere sebze çorbalarına başlanır. Patates, havuç, pirinç veya irmik ile taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanır ve daha sonra mevsim sebzeleriyle devam edilir. Çorbaya bir çeşit sebze ilave edilir ve 3 gün bu sebze verilir. Sebzenin alerji yapıp yapmadığına bakılır. Eğer sebze alerji yapıyorsa menüden çıkarılır ve çorbaya başka sebze ilave edilir. Her üç günde bir yeni sebze ilave edilir ve alerji olup olmadığına bakılır. Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, karnıbahar, pancar ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.

1. Hafta: 2 su bardağı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates 45 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

ırmiğe pirinç ve şehriye de eklenebilir.2-3 hafta içinde haşladığınız sebzelerin sadece suyunu değil, süzgeçten geçirerek püre halinde de verebilirsiniz.

2. Hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. ılave olarak havuç eklenir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde sebze çorbasının hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Su miktarı biraz arttırılır. Patates ve havuca ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her 3 günde bir mevsimlik sebze ilave edilir. Örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi 3gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates v.b eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır. 6. Aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenebilir.
 
öğretmenim ben de sabiha paktunayı dinledim galiba,hatta limon olayın ı unutmuşum iyiki hatırlattın zemuszemus
 
ayça tatlım bi yerde okudum şimdi hatırlayamacağım site adını
domates muz çilek 1 yaşına kadar yasak bide bal
 
cnm ben sadece ağzına değdirdim suyunu falan sıkmadım ağzına...
muzuda yaladı sadece bu kadar
bilgin için sağolyerimseniben...
 
ben 4 aylıkken işe başlıcam dr umuz o zaman ek gıdaya başlarız dedi.ya ben stok falan yapmadım inşallah ek gıdaya başlayınca beni unutmaz kızım
 
Devam sütü olarak keçi sütü denemeyi düşünüyorum.Alerji yapmıyor ve anne sütüne en yakın sütmüş keçi sütü.Büyük marketlerdevar bir degoogledan kaysüt diye aratırsanız.Muhallebiyi d ekeçi sütüyle yapmayı düşünüyorum.
 
bi forumda okudum meyva suyula ek gıdaya başlanmaz tatlı bi başlangıç olur sebze olmalı yoğurt olmalı denmiş
herkes bişey demiş
bakalım dr ne diycek
 
Devam sütü olarak keçi sütü denemeyi düşünüyorum.Alerji yapmıyor ve anne sütüne en yakın sütmüş keçi sütü.Büyük marketlerdevar bir degoogledan kaysüt diye aratırsanız.Muhallebiyi d ekeçi sütüyle yapmayı düşünüyorum.

ben de keçi sütü düşünüyorum ama kaysüt uzun ömürlü uht tarzı bi süt, bolana diye bi marka var günlük keçi sütünü sipariş üzerine belli şarküterilere getiriyor,internetten adını yazdırıyorsun şarküteri seçiyorsun oraya geliyor , doktoruna danışıp onu kullanmayı düşünüyorum ben de.
 
X