Kızlar bugünde süt konuşmuşsunuz ben de naçizane bildiklerimi söyleyeyim. Açıkta satılan süt kaynağını biliyorsanız eğer evet güvenlidir sağlıklıdır için içirin. Kaynağını bilmekten kastımda sağılan ineği biliyor olmak, ineğin aşılanma durumu veteriner kontrolleri usulüne uygun yapılıyorsa güvenlidir diyebiliriz ama burda %100 güvenli olduğu anlamına ne yazıkki gelmiyor. Maalesef pastorizasyonla kaynatmak aynı şeyler değil. Pastorizasyonda ısı biran da çok yüksek derecelere çıkartılıyor evde ulaşamayacağınız dereceler bunlar ve sonra birden soğutuluyor işlem basit olarak böyle. Evde kaynattıgınız sütteki bakterileri öldürmeniz mümkün değil ne yazıkki. Bu bakterilerin en sıkıntılısı da burucella dediğimiz hastalığa sebep olan barsaklara yerleşen adamı mahveden tedavisinde çok ağır antibiyotik iğnelerin kullanıldığı bir bakteri. Benim şahsi tavsiyem kendim de böyle yapıyorum güvenilir bir çiftlik biliyorsanız ordan sütünüzü alın normal zamanda ama şu gebelik boyunca pastörize sütten başka birşey kullanmayın birsüre. Ben de gebelikten önce çiftlik sütü alıp evde kendim mayalıyordum kızıma da bu sütten veriyordum ama şimdi kendim için pastörize süt alıyorum doğurana kadar da böyle yapıcam daha güvenli olduğu için.
Canım bu süt işini kızımda çok araştırmıştım. Hazır süt ve yoğurtların hastalıkların başını çekiyor maalesef. Brucella tarzı hastalıklar çiğ sütten yapılan peynirlerden ya da çiğ sütten bulaşıyor. Kaynatılan sütten mikrop bulaşma ihtimali sıfırdır.
Pastörize dediğimiz sütler bile 80 dereceye kadar ısıtılırken biz 100 c üstüne çıkarıyoruz kaynaması için. Bu yazı tarzı çok fazla yazı makale var. Uht süt tüketmeyin zaten. Pastörize sütler bir nebze daha iyi. Faydalanmak isteyenler için paylaşıyorum.
Hazır sütler iki işlemle hazırlanır.
Bu iki işlem pastörizasyon ve UHT işlemleridir.
Pastörizasyon işlemi
Çiğ sütün, 72-80 derecede 15-16 saniye süre ile ısıya tabi tutulup kısa bir süre sonra yeniden soğutulması şeklinde bir işlemdir. Bu işlem, fabrikalarda yapılır. Böylece süt, doğal niteliklerinde değişikler oluşturmadan, hastalık yapan unsurlarından tamamen arındırılmış olur. Pastörize
sütlerin +4 derecede muhafaza edilmek şartıyla dayanma süreleri
2-3 gündür.
UHT işlemi
UHT işlemi ile sütün içindeki mikroplar temizlenir ve ömrü uzatılır. Bu işlemde çiğ süt
135-150 derecede 2-4 saniye tutulduktan sonra tekrar hızla
20 derecede soğutulur. Böylece, sütün bozulmasına neden olan ve hastalık yapan bakterilerin tamamı ortadan kaldırılmış olur. Bu işlemden geçen sütler ambalajı açılmadığı sürece oda sıcaklığında
4 aya kadar dayanır.
Özetle (1) Çiğ sütü evde
100 dereceye kadar (fokur fokur oluncaya kadar) kaynatanlar için zararlı mikrop sorunu yoktur.
(2) Sanayi sütü diye adlandırdığımız şişe içindeki pastörize sütleri ve UHT denilen kutu içinde satılan uzun ömürlü sütleri tüketecekler için mikrop sorunu yoktur.