Herkese günaydın. Ben dün ikili test sonucumu almaya gittim, gitmişken de muayene olayım dedim bebek duruyor mu diye

doktor o sırada bir şeyle meşguldu, asistanı baktı, sekreteri de bilgisayardan asistana okudu riskleri. Yaş riski hariç düşük çıktı (yaş 1/59, down 1/1035 trisomi 18 13 1/300000 civarı). Güzel dediler (yaştan dolayı zaten fetal yaptıracağımı biliyorlardı) sonra sonucu istedim ama devlet hastanesi olduğu için yazıcıya gönderiyorlar, çıkarken alıyorsunuz bankodan. Alınca kan değerlerimin birinin yüksek olduğunu fark ettim. Serbest beta hcg 2.33 mom (papp-a mom 1.84) çıkmış ve doktorla konuşma şansım olmadı hiç (muayene sırasında riskler konuşuldu sadece kan değerlerini okumadı sekreter, gündeme gelmedi yani), bugün fetal için kan vereceğim ama geceden beri sözelci-dilci halimle tıp makalelerini tarıyorum (kimi 1.5 mom üstü kimi 2.5mom üstü yüksek kabul ediyor ve down olasılığına ek olarak preeklamsi, hipertansiyon vb gibi birçok gebelik komplikasyonuna işaret edebileceği söyleniyor, çoğu bulgu papp düşük bu yüksekse sorun diyor ama atipik bulgular da büyük bir oranı oluşturuyor vb.) şu aşamada burada böyle bir deneyimi olan yoktur muhtemelen ama yine de belki bir fikri olan vardır diye yazmak istedim. Bir de kombine risk, biyokimyasal risk vb hesaplanmamış hiç. Acaba riskleri hesaplarken kan değerlerini dahil etmediler mi demek oluyordur bu? Fetal için kan vereceğim bugün ama sonucu bekleyebilir miyim bilemedim.