- 1 Temmuz 2011
- 334
- 80
- Konu Sahibi ecrinnaz51
arkadaşlar benim 3 yaşındaki kızım durup dururken tırnaklarını yoluyor ne yaptıysam engelleyemedim napacam bilemedim bi fikri olan varsa söyleyebilir mi...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Birinci sorum ailenizde böyle bir aliskanligi olan var mi?arkadaşlar benim 3 yaşındaki kızım durup dururken tırnaklarını yoluyor ne yaptıysam engelleyemedim napacam bilemedim bi fikri olan varsa söyleyebilir mi...
BAŞLAYALI YAKLAŞIK 1 AY OLUYOR SANIRIM AİLEMİZDE BU TİP ALIŞKANLIK YOK DİĞER SORULARINIZ GENELDE HAYIR ÇOK İNAT ETTİĞİ VE YANLIŞ OLAN KONULARDA TEPKİMİZ SERTLEŞİYOR SİZCE BUNLARA BAĞLI Bİ TEPKİ VERME BİÇİMİ Mİ DAHA DİKKATLİ DAVRANIRIM BBİRDE ÇOK ARKADAŞ CANLISI VE KİMSEYİ KIRAMIYOR ARKADAŞININ YAPTIĞI KÖTÜ TEPKİYE BİLE KARŞILIK VERMİYOR KENDİNİ SAVUNMUYOR NE YAPACAM BİLMİYORUM İÇİM ACIYO ((((((Birinci sorum ailenizde böyle bir aliskanligi olan var mi?
Ikincisi belki özel ama konuyla baglantili oldugu icin soruyorm cocugunuzun yaninda yüksek sesli tartısmalar oluyor mu?
Ucuncusu siz ya da eşiniz çocuğunuz bir hata yaptiginda ani sert tepkiler veriyor musunuz?
Son olarak ( aslında birinci soru olmaliydi bu :)) bu aliskanlik cocugunuzda ne zaman.başladı ?
KREŞE GİTMİYOR EVDE KİMSE BU ŞEKİLDE TIRNAĞINI KOPARMIYOR AKSİNE KESERKEN YANIMIZDA BULUNUYOR : (O yaşta takıntılı davranışlar sergiliyorlar. Kızınız bunu birinden görmüş olabilir. Kreş ortamındaki diger cocuklardan veya ev içerisindeki herhangi birinden, etrafınızda tırnak yiyen biri var mı?
EVET ÇOK DİKKAT ETMEYE BAŞLADIM BAZEN GÖZÜMDEN KAÇAN UZAMA OLDUĞUNDA HEMEN YOLUYOR TAKINTI HALİNE DÖNÜŞTÜRMÜŞ NASIL ATLATACAZ BİLEMEDİM..Gerçi hoş siz tırnak yiyor demiyorsunuz. Tırnak yoluyor diyorsunuz. Tırnaklarını mùmkün mertebe kısa tutun hep.
Cocugunuz kisilik olarak pasif...bu tarz ve erken yaslarda baslayan tirnak yeme, koparma,sac tellerini koparma vs vs tutumlar kendilerini baski altinda hissettikleri korku ve kaygi durumlarinda ortaya cikar....her ne kadar kucuk olsalarda onlarinda korku ve kaygilari var....kendini caresoz hissettiginde tirnaklarini kopariyor muhtemelen...bir ay once baslamis olmasi cocugunuzun bir ay once bir degisiklik yasadini gosteriyor...BAŞLAYALI YAKLAŞIK 1 AY OLUYOR SANIRIM AİLEMİZDE BU TİP ALIŞKANLIK YOK DİĞER SORULARINIZ GENELDE HAYIR ÇOK İNAT ETTİĞİ VE YANLIŞ OLAN KONULARDA TEPKİMİZ SERTLEŞİYOR SİZCE BUNLARA BAĞLI Bİ TEPKİ VERME BİÇİMİ Mİ DAHA DİKKATLİ DAVjRANIRIM BBİRDE ÇOK ARKADAŞ CANLISI VE KİMSEYİ KIRAMIYOR ARKADAŞININ YAPTIĞI KÖTÜ TEPKİYE BİLE KARŞILIK VERMİYOR KENDİNİ SAVUNMUYOR NE YAPACAM BİLMİYORUM İÇİM ACIYO ((((((
çook çok teşekkrler harika bi paylaşım olmuş kesinlikle dikkat edeceğim çocuğumun kendini savunmaması sanırım benden kaynaklanıyor çünkü ne zaman kendinden küçük bi bebek çocuk görsek annem o kardeş elleme veya o kardeş vurulmaz diye uyardım al işte dedim sonucunda çocuk kimseyi kırmıyor tekrar teşekkür ederim ALLAH RAZI OLSUN...Cocugunuz kisilik olarak pasif...bu tarz ve erken yaslarda baslayan tirnak yeme, koparma,sac tellerini koparma vs vs tutumlar kendilerini baski altinda hissettikleri korku ve kaygi durumlarinda ortaya cikar....her ne kadar kucuk olsalarda onlarinda korku ve kaygilari var....kendini caresoz hissettiginde tirnaklarini kopariyor muhtemelen...bir ay once baslamis olmasi cocugunuzun bir ay once bir degisiklik yasadini gosteriyor...
Belki ortam degisikligi...kres kaydi..yeni bir ev yeni bir Arkadas yeni tanidigi biri belki izledigi ve onda korku ya da kaygi duygusu olusturan bir durum her sey olabilir...
Yeni ortaya cikmasi sizden kaynakli olmadigini gosteriyor aslinda ama cocugunuzun krakter ozellikleri sizden kaynakli cunku henuz 3 yasinda ve en onemli cevresi sizsiniz..
Bu tur aliskanliklar kisa sureli reaksiyonlar degillerse biraz zor geciyorlar... Ben otuz yasindayim 3 yasimdan beri tirnaklarimi yiyorum.. bana kalirsa sizin yapabileceginiz cocugunuzzun ozguveninin gelismesine yardim etmek...belki boylece sosyal korkularini yenip bu aliskanligini unutabilir...
Birlikte oyun oynuyorsaniz onun yaptigi bir resmi ya da kurdugu bir oyunu degistirmeyin... Yamuk yumuk karalamis ona da balik demis... :)) hemen takdir edin...ne kadar guzel bir balik diye :))
Ya da kendi yaptiginiz islerinize onu da katin...ona gorevler verin...ve gorevini iyi kotu yapinca onu alkislayin...takdir edin..oduller verin...ama asla elestirmeyin...istediginiz gibi olmasa da mukemmel olmus gibi davranin :)
Aslinda bu cok uzun bir konu... Ben Ogretmenim...cocuk gelisimi uzerine de egitim aldigimiz icin az cok bilgimi paylasiyorum..
Onu asla elestirmeyin...bagirmayin.... Bu yastaki cocuklarin Kesinlikle yapmamalari gereken seyler bellidir...bagirmak,vurmak,kotu sozler soylemek, yemegini zamaninda yememek vb..bu.konulardaki tavriniz net olsun...onunla konusun...bunlari yaparsan belli bir yaptirim olur bunun..tabi bagirmak falan degil... Mesela bu tarz davranislar icin en sıki kullanilan uygulama yasi kadar yani 3 dakika ortamdan uzaklastirmadir..odasina yollama gibi...ama bunlar disinda diyelim cocugunuz resim yaparken yanlislikla bir yerleri lekeledi...ya da kazara bir sey doktu...istemeyerek bir sey.kirdi ozellikle istemeyerek yaptigi bu tarz seylerde ona asla kizmayin...o korkacaktir muhtemelen..onu rahatlatin...onemli bir sey degil...dokulebilir bilerek yapmadin..gibi.. :).
Tirnaklarini yolma konusunda da odullendirme yontemini deneyin... Ona deyin ki bugun aksama.kadar tirnaklarini hic koparmazsan aksam sana cok istedigi seylerden birini verecegim...cikolata ya da neyi seviyorsa..gun icinde de tirnaklarini kopardigini gorurseniz aksamki odulunu hatirlatin..ise yaramiyorsa zorlamayin demek ki icsel olarak kendini rahat hissetmiyor...
Ne anlattim ne anlattim :)))) imkaniniz varsa bi cocuk psikologuyla da gorusun muhakkak :))
Rica ederim canim... su cok onemli bir nokta cocuklarimizin davranislari buyuk oranda anne-babanin yetistirme sekliyle ilgilidir... Soylenen masumane en ufak basit bir soz bile o cocugun kisiliginin temel tasi olacaktir.. yeni bir cocukla karsilastiginda eger karsidaki cocuga vurmuyorsa ona bu senin kardesin diye uyarida bulunmayin sorumluluk yuklemeyin ..birakin arkadasiyla iliskisini kendi duzenlesin...eger ters birsey gorurseniz mudehale edin...vurmak gibi...bu yastaki cocuklar benmerkezci donemdedir..cevreyi kendi merkezlerinden degerlendirirler...her sey onlar icin vardir...bu cok normal...oynacaklarini paylasmak istememesi cok normal...esyalarini vermek istememesi cok normal...benmerkezci donemde o..bu onun buyuyunce cimri olacagini gostermez..gelip gecici bir durum bu..ergenlik gibi...tam bu donemdeyken arkadasina oyuncagini vermek istemiyorsa ver o da kardesim derseniz siz istediniz diye verir..ama ici icini yer tirnaklarini yolar :) cunku suan ona gore her sey onun icin var..boyle bir durumda elindekini alip diger cocuga vermesin...bu senin ( baska bir oyuncak) bu da arkadasinin olsun birlikte oynayin deyin..boyle boyle dengeyi ayarlayin..çook çok teşekkrler harika bi paylaşım olmuş kesinlikle dikkat edeceğim çocuğumun kendini savunmaması sanırım benden kaynaklanıyor çünkü ne zaman kendinden küçük bi bebek çocuk görsek annem o kardeş elleme veya o kardeş vurulmaz diye uyardım al işte dedim sonucunda çocuk kimseyi kırmıyor tekrar teşekkür ederim ALLAH RAZI OLSUN...
evet kesinlikle zor iş aradaki dengeyi ayarlamak çok zor oluyor hiçbi eşyasını kıskanmıyor misafirliğe gittiğimizde dönmek istemiyor dışarı çıktığımız gitmicem diye ağlıyor yani her yönden ipleri elimizde tutmaya çalışıyoruz inş. hayırlı sağlıklı uzun ömürlü olurlar onların tırnağını YARADANA KURBAN OLURUM...Rica ederim canim... su cok onemli bir nokta cocuklarimizin davranislari buyuk oranda anne-babanin yetistirme sekliyle ilgilidir... Soylenen masumane en ufak basit bir soz bile o cocugun kisiliginin temel tasi olacaktir.. yeni bir cocukla karsilastiginda eger karsidaki cocuga vurmuyorsa ona bu senin kardesin diye uyarida bulunmayin sorumluluk yuklemeyin ..birakin arkadasiyla iliskisini kendi duzenlesin...eger ters birsey gorurseniz mudehale edin...vurmak gibi...bu yastaki cocuklar benmerkezci donemdedir..cevreyi kendi merkezlerinden degerlendirirler...her sey onlar icin vardir...bu cok normal...oynacaklarini paylasmak istememesi cok normal...esyalarini vermek istememesi cok normal...benmerkezci donemde o..bu onun buyuyunce cimri olacagini gostermez..gelip gecici bir durum bu..ergenlik gibi...tam bu donemdeyken arkadasina oyuncagini vermek istemiyorsa ver o da kardesim derseniz siz istediniz diye verir..ama ici icini yer tirnaklarini yolar :) cunku suan ona gore her sey onun icin var..boyle bir durumda elindekini alip diger cocuga vermesin...bu senin ( baska bir oyuncak) bu da arkadasinin olsun birlikte oynayin deyin..boyle boyle dengeyi ayarlayin..
Cocuk buyutmek cok zor is...davulun sesi uzaktan hep hos gelir...Anne- babalar olarak buyuk sanatcilarsiniz... :)
Cocugunuz kisilik olarak pasif...bu tarz ve erken yaslarda baslayan tirnak yeme, koparma,sac tellerini koparma vs vs tutumlar kendilerini baski altinda hissettikleri korku ve kaygi durumlarinda ortaya cikar....her ne kadar kucuk olsalarda onlarinda korku ve kaygilari var....kendini caresoz hissettiginde tirnaklarini kopariyor muhtemelen...bir ay once baslamis olmasi cocugunuzun bir ay once bir degisiklik yasadini gosteriyor...
Belki ortam degisikligi...kres kaydi..yeni bir ev yeni bir Arkadas yeni tanidigi biri belki izledigi ve onda korku ya da kaygi duygusu olusturan bir durum her sey olabilir...
Yeni ortaya cikmasi sizden kaynakli olmadigini gosteriyor aslinda ama cocugunuzun krakter ozellikleri sizden kaynakli cunku henuz 3 yasinda ve en onemli cevresi sizsiniz..
Bu tur aliskanliklar kisa sureli reaksiyonlar degillerse biraz zor geciyorlar... Ben otuz yasindayim 3 yasimdan beri tirnaklarimi yiyorum.. bana kalirsa sizin yapabileceginiz cocugunuzzun ozguveninin gelismesine yardim etmek...belki boylece sosyal korkularini yenip bu aliskanligini unutabilir...
Birlikte oyun oynuyorsaniz onun yaptigi bir resmi ya da kurdugu bir oyunu degistirmeyin... Yamuk yumuk karalamis ona da balik demis... :)) hemen takdir edin...ne kadar guzel bir balik diye :))
Ya da kendi yaptiginiz islerinize onu da katin...ona gorevler verin...ve gorevini iyi kotu yapinca onu alkislayin...takdir edin..oduller verin...ama asla elestirmeyin...istediginiz gibi olmasa da mukemmel olmus gibi davranin :)
Aslinda bu cok uzun bir konu... Ben Ogretmenim...cocuk gelisimi uzerine de egitim aldigimiz icin az cok bilgimi paylasiyorum..
Onu asla elestirmeyin...bagirmayin.... Bu yastaki cocuklarin Kesinlikle yapmamalari gereken seyler bellidir...bagirmak,vurmak,kotu sozler soylemek, yemegini zamaninda yememek vb..bu.konulardaki tavriniz net olsun...onunla konusun...bunlari yaparsan belli bir yaptirim olur bunun..tabi bagirmak falan degil... Mesela bu tarz davranislar icin en sıki kullanilan uygulama yasi kadar yani 3 dakika ortamdan uzaklastirmadir..odasina yollama gibi...ama bunlar disinda diyelim cocugunuz resim yaparken yanlislikla bir yerleri lekeledi...ya da kazara bir sey doktu...istemeyerek bir sey.kirdi ozellikle istemeyerek yaptigi bu tarz seylerde ona asla kizmayin...o korkacaktir muhtemelen..onu rahatlatin...onemli bir sey degil...dokulebilir bilerek yapmadin..gibi.. :).
Tirnaklarini yolma konusunda da odullendirme yontemini deneyin... Ona deyin ki bugun aksama.kadar tirnaklarini hic koparmazsan aksam sana cok istedigi seylerden birini verecegim...cikolata ya da neyi seviyorsa..gun icinde de tirnaklarini kopardigini gorurseniz aksamki odulunu hatirlatin..ise yaramiyorsa zorlamayin demek ki icsel olarak kendini rahat hissetmiyor...
Ne anlattim ne anlattim :)))) imkaniniz varsa bi cocuk psikologuyla da gorusun muhakkak :))
Merhaba canım kızın tırnak koparma alışkanlığından kurtuldumuevet kesinlikle zor iş aradaki dengeyi ayarlamak çok zor oluyor hiçbi eşyasını kıskanmıyor misafirliğe gittiğimizde dönmek istemiyor dışarı çıktığımız gitmicem diye ağlıyor yani her yönden ipleri elimizde tutmaya çalışıyoruz inş. hayırlı sağlıklı uzun ömürlü olurlar onların tırnağını YARADANA KURBAN OLURUM...