- 16 Ekim 2010
- 1.591
- 193
- 163
Konusursa düElir mi yani ?
Yeğeniniz gayet normal bir çocuk aslında. Bence bakış açınızı değiştirin..
Merhaba hanımlar
Benim 4 yaşınd erkek yeğenim var ve davranışları biraz fazla yaramaz mesela masalar çıkar , koltukların tepesınde gezer, elıne gecenı cogunlukla yerlere fırlatır , bısıkletını bınerken bıanda alır tak tak yere vurur. Örnek verecek olursam gecenlerde gıttıgımız yemek yerınde masaya cıkıp avıze yetısebılecegı yukseklıkteydı cıkdı sallamaya basladı avızeyı. Yapma etme desekde dınlemıyor cogunlukla. Parka gıderız herkes kayar o kaydıragın tepesıne cıkmaya kalkar. Evde dolabların ıcıne gırmeye kalkar. Mutfakda seker vb. Alır yerlere döker. Yanı bu sekılde aklıma gelenler. Kesınlıkle dıslamıyorum oglumla oyun oynatıyorum ama bu seferde oglum onun yapdıklarını su sıralar daha cok yapmaya basladı ve babası bana sürekli x den görüyor o yuzden böyle yanyana getırme cok fazla cocuk x gıbı olacak cok zorlanırız. Gıbı seyler söylüyor. Bakıyorum haklıda bı yandan cunkı gercekten oglum ondan gorduklerını yapabıldıklerını yapmaya basladı. Sız olsanız bu durumda cocugunuzu yanyana getırmezmısınız veya görüşme sıklıklarınımı azaltırsınız ve bunu kardesınıze nasıl anlatırsınız. Yanlıs anlamaması ıcın? Yanı yegenım gıttıkden sonra oglum hala bısıkletını yerlere vuruyor bende rahatsız oldum böyle bıseyden emınım komsumda ayıplıyordur bıze bırsey demesede patır patır yerlere vuruyor oglum bısıkletını ve yegenımden gördü bu hareketı ? Nasıl bır yol ızlemelıyım ?
Tebrik ediyorum sizi. Gerçekten sizin gibi ebeveynlerin var oldugunu bilmek çok umut verici.Bence anlamıyor,durmuyor dendigi için devam ediyor çocuk bu tavırlara hemde şiddetini arttırarak.
Kızım çok hareketli ve agresifti küçükken, ben bir yere gitmeden önce uyarıyordum aglarsan,tutturursan eve dönerim diye,başlarda umursamıyordu,bende sana söylemiştim,hadi şimdi eve gidiyoruz diyip,eve dönüyordum hemen,nerde olursam olayım ve bunu hiç esnetmedim kural anlamında,hep uydum uzunca bir süre ve baktı papuc pahalı azaltarak bıraktı.
O masaya çıktıysa 1 kez uyarır annesi devam edersen eve gideceğiz diye,dinlemiyorsa paşa gönlü bilir, alir eve götürür. Göz yummaktır bu uyariyoruz anlamiyor,dinlemiyor durumu. Caydırıcı ne yapiyorlar yapma etme demekten başka?
Kocacaman bir hiç değil mi? Bence aile önce bunu düzeltmeli ki bir yere varsınlar. Genelde aileler ne de olsa böyle dinlemiyor diyip boşveriyorlar,sonuc bu oluyor.
Normal mi iki çocuğum var fazlasıyla yaramazlar ama kimsenin evinde böyle şeyler yapamaz izin vermem evde de bu şekilde komşularımı rahatsız etmesine musade etmem çocuklarımın özgürlüğü diyerek diğer insanları rahatsız etmemeliYeğeniniz gayet normal bir çocuk aslında. Bence bakış açınızı değiştirin..
Olması gereken bu zaten.Tebrik ediyorum sizi. Gerçekten sizin gibi ebeveynlerin var oldugunu bilmek çok umut verici.
İnsanların bahanesi uyarıyorum yine yapıyor. Çocuk diye kimse bu zarar vermelere şımarık hareketlere göz yummak zorunda degil
Hiç görmediğim,sosyal ortamda akran-yetişkin iletişimini gözlemediğim ve doğumdan itibaren yaşam öyküsünü bilmediğim bir çocuk hakkında yorum yapmam doğru olmaz.
Davranış sorunundan söz edebilmek için çocuğun ayrıntılı gözlemlenmesi,
olumsuz davranışlarının sıklığının ve yoğunluğunun tespit edilmesi lazım.
Bununla birlikte durum anlattığınız gibiyse, yeğeninizin -şiddeti ve yoğunluğu hakkında yorum yapmadan-bazı davranış sorunları olduğunu söyleyebilirim.
Konuşma gecikmesi sıklıkla davranış sorunları olarak dışa yansır.
Oğlunuzun sosyal öğrenme yoluyla olumsuz davranışları taklit etmesi ihtimal dahilinde.
Şu anda asıl odaklanılması gereken yeğeninizin önce konuşma sorunu sonra da ailesinin olumlu sınır koyma becerisini geliştirmek.
Bunun için de uzman bir çocuk psikoloğundan yardım almanızı öneririm.
Aile dinamikleri ve ebeveyn tavırları düzenlenmeden çocuğun davranışlarının düzelmesini beklemek doğru olmaz.
Uzmanların öncelik sıralaması farklı olabilir.Hocam doktoru önce davranış bozukluğunu düzeltip sonra konuşmaya yoğunlaşacağız demiş bu detayı belirteyim..
Geçen denk geldiğim üzüldüğüm bir şeyi anlatayım.
Minibüse 4-5 yaşlarında çocuğu olan bir çift bindi. Çocuk direk koltuğa basıp ayağa kalktı ve tepeye uzandı gülerek.
Annesi "otur" dedi sabırsız ve ters bir şekilde. Babası "bak yoksa sağlam dayak yiyeceksin" dedi. Annesi de bunu onaylayan bir cümle kurdu net hatırlamıyorum.
O çocuk belli ki bu tip tepkiyle çok sık karşılaşıyor ki pek umursamadı. İçim cız etti..
Çocuk aileyi o kadar güzel yansıtıyor ki. Korksa da yaptı bunu.
Şimdi bu çocuğa sevimsiz kötü huylu gibi yakıştırmalar hak mıdır?
Kötü huylu çocuk yoktur, anne baba vardır bence..
Olması gereken bu zaten.
Ağlaya aglaya az gelmedi eve parktan kızım. Eve geldik sakinleşince anlattım "bak annecim parka keyifli vakit geçirmek için gidiyoruz,huysuzluk yaptığın için erken dondük,yarın yine gideriz ama ne kadar kalabileceğimiz sana bağlı"diye. Bebektir anlamaz demedim hiç zira öyle güzel anlıyorlar ki. Sadece sakinleşince anlatmak gerekiyor bence,o aglarken konuşmak duvara konuşmakla eşdeğer.
Zamanla sebep sonuç ilişkisini gayet güzel kuruyorlar. Benim çocuğum yaramaz,dinlemiyor demek genelde bıkmak,kolaya kaçmak hatta vazgeçmek anlamina geliyor.
Ben hic yılmadım,hiç kabullenmedim,her seferinde tutarlı davranınca sonuc güzel oldu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?