8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması, uluslararası düzeyde kabul gören bir hal alması 1970′lere rastlasa da, bu tarihe kaynaklık eden olay ve dünya kadınlarının ortak bir gün kutlama isteğinin gündeme gelişi 1800′lerin ortasını bulur
ABDnin New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, 1800′lü yılların ortalarından beri daha iyi çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi yaşam için mücadele vermektedir.
Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800′lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldi.
Kadınlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 8 Martta eşitlik isteklerini daha yüksek sesle dile getiriyorlar.
Ama bunca yıllık mücadeleye karşın elde edebildikleri pek bir hak yoktur. En sonunda, 8 Mart 1908 günü, haklarını alabilmek için son çare olarak greve giderler. Ancak patronlar bu greve zalim bir şekilde müdahale ederler. Greve giden kadınlar fabrika binasına kilitlenirler. Patronlar bu yolla grevin başka fabrikalara sıçramasını engellemek isterler. Ancak beklenmedik bir şey olur ve fabrika yanmaya başlar. Ne yazık ki yangından fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı kaçarak kurtulmayı başarır.
Yanan fabrikadan kaçmayı ve fabrikanın çevresine kurulmuş olan barikatları aşmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür. Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlar da mücadeleye devam ederler. Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır. Dünya Kadınlar Gününde bugün de ilk başlarda yapıldığı gibi eşitlik için, bağımsızlık için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için, daha iyi yaşama ve çalışma koşulları elde edebilmek için çalışılıyor.
Dünya kurulduğundan bu yana,
Değer verilmedi kadınım sana,
Hep ezildin cefa çektin, yılmadın,
Yıldırılamadın sen, ve sabrettin,
Ne yaptınsa kıymetin bilindi mi?
Çoğu zaman gözyaşın silindi mi?
Babam dedin ellerine sarıldın,
Ar, namus deyip, töreyle anıldın,
Silah verdiler kardeşine, öldür dediler.
Okutmadılar, sevmediyine verdiler.
Sığındın kocaya kurtulurum diye,
Ne çare, yine olmadı, nafile,
İtilip kakıldın,dayak yedin satıldın.
Güvencen yoktu kurtulamadın.
Bir de düşün ki anasın,
Soruyorum, hangi derdine yanasın?
Nasıl yaparsan yap oku, kendini yetiştir.
Çağdaş yolla,bilgilerini pekiştir.
Kolay değil işin, zor ve güç iştir.
Ekonomik özgürlüğe sahip ol,
Kurtulmak için yoktur, başka yol,
Mutlu olmalısın ki, sıcacık yüreğinle,
Sevgi dağıtmalısın, savaş, var gücünle,
Korkma hayattan, sevgi, saygı onur sana