Ağız yaraları: Aft ve Ucuk

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
Ağız yaraları: Aft ve Ucuk

Aft

agiziciyaralari.gif


Uçuk

ucuk.jpg


Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.

Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.

Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?

* STRES
Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.
* YİYECEKLER
Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.
* TRAVMA
Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
* DİŞ MACUNU
Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan "sodyum lauryl sulhate" ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.
Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom's of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)
* SİSTEMİK HASTALIKLAR
Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
* DİĞER NEDENLER
B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.

Tedavi
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Aft sorunu ile karşı karşıya olanların aşağıda sıralanan işlemlerden birini yada birkaçını uyguladıklarında daha rahat bir periyot geçirmeleri mümkündür:


Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak için:

* Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
* "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk yada gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir.
* Su ile karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem aft üzerine sürülebilir.
* Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla günde üç kez gargara yapılabilir,
* Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
* Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
* "sucralfate" tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
* Özellikle aftı başlangıç aşamasında "tetrasiklin" tableti suda eriterek elde edilen solusyon ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
* Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid "%0.1 lik triamcinalone" uygulanması ya da steroidli bir gargara "betamethasone syrup" ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
* "Chlorhexadine" gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.
* "Tetrasiklin" şurup la hazırlanan 12,500 unite "nystatin", 1.25 mg "diphenhydramine", ve 0.25 mg/m "hydrocortisone" karışımı 'shotgun' solusyonu olarak kullanılabilir.

AFT (canker sores=mouth ulcers) ile UÇUK (fever blisters=cold sores) arasındaki farklılıklar:

Aft ile uçuk genellikle aynı belirtileri gösterdikleri için birbirleri ile karıştırılabilmektedir. Ancak aralarında birçok temel farklılık vardır:

AFT
1. Kesinlikle ağız içersinde oluşur.
2. Bulaşıcı değildir.
3. Aftın oluşmasına virüsler neden olmaz.

UÇUK
1. İçi su toplamış küçük kabarcıklar (blisters) şeklinde başlar.
2. Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Aft ağız içerisinde tüm bölgelerde olabilmesine karşın uçuk genellikle ağız içerisinde damak tavanı gibi hareketsiz bölgeleri tutar.
3. Bulaşıcıdır.
4. Virüsler tarafından meydana getirilir.

UÇUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uçuk çıkmadan önce kendini belli eder (0-24 saat önceden); karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

NASIL BULAŞIR?
Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin �Sevgi dolu� öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilir.

DİKKAT! UÇUK BULAŞICIDIR!

* Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.

* Bayanlar makyajlarını çıkarırken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır.

* Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir.

* Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.

* Yerken, içerken kullanılan malzemeler özellikle çocuklar ile paylaşılmamalıdır.

* Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırırken, uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur.)

NİÇİN NÜKSEDER?
Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki isnir düğümüne girip yerleşir ve istenmeyen bu misafir, vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar.


* Stres

* Aşırı yorgunluk, uykusuzluk

* Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları

* Diğer enfeksiyonlar

* Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.



KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?
Öncelikle uçuğun nüksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir. Örneğin strese bağlı olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir. Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir.
Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.

EN ETKİLİ ŞEKİLDE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Önceden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmıştır:


* Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller
*

Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır.

* Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir

* Oysa günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.



KİMLER ÖZELLİKLE RİSK ALTINDADIR?


* Sık sık veya uzun süreli olarak uçuk çıkıyorsa (Örneğin tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)

* Uçuk, bir bebekte ya da 6 yaşından küçük bir çocukta çıkmışsa

* Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarınızda ya da cinsel organınızda uçuk çıkmışsa

* Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi başka şikayetleriniz varsa

* Uçuk sarı renkte cerahatli ise

* Bağışıklık sisteminizi baskı altına alan ilaçlar, örneğin kortizonlu ilaç kullanıyorsanız

* Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (yani bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme gücünüzün azalmış olması) nedeniyle tıbbi kontrol altındaysanız.

Alinti:hekimim.com
 
Son düzenleyen: Moderatör:
bu ağız yaralarından anacığım çok çekiyor biraz üzüldüğü zaman hemen ağzı yara oluyor gitmediği dr kalmadı ama çare bulamadık boğazlarına kadar yara çoğalıyor dr lar üzülmüceksin stres yapmıcaksın dediler yapmamak eldemi rabbim hastaların şifasını versin inşallah AMİN
 
ben en ufak ısırmada en ufak şeylerde hatta bazen kendiliğinden çıkan aftalardan çok çekiyorum...hatta behçetten korkuyorum yaa
 
uçuk maceram yıllardır sürüyor...lisedeyken haftada bir çıkardı...biri geçmeden diğer tarafta başlardı...benim dudaklarım zaten kalın birde şiştilermi amaaan ne güzellik...bir kere bronşit olmuştum toplam 13 tane çıkmıştı...dudak değil kayaydı sanki mübarekler...hiç çözemedim...yıllardır çıkamzdı ikş aydır başladılar yine...
 
mrb arkadaslar bendede cok sık oluyo ya denemedim krem sprey kalmıyo gecmesi için illa haftasını doldurcak
 
bendede uçuk denilen şey çook çıkar alıştım artık ama bir krem aldım işe yarıyo gibi birde benim ninem uçuk çıkacağını anlayınca hemen ısıtılmış tahta kaşıkla bastırın onu korkutun geçer derdi:)) denedim işe yaramıştı uçuk korktu benden:))ama çok doktora gittim ama yokmuş işte çaresi böyle geçinip gitcez artık
 
anam o ne yaa daha önce görmemişim resimleri birden karşıma çıkınca korktum.inşallah uçuk çıkmas saten çıksın diye gözüme bakıoolar
 
bendede uçuk denilen şey çook çıkar alıştım artık ama bir krem aldım işe yarıyo gibi birde benim ninem uçuk çıkacağını anlayınca hemen ısıtılmış tahta kaşıkla bastırın onu korkutun geçer derdi:)) denedim işe yaramıştı uçuk korktu benden:))ama çok doktora gittim ama yokmuş işte çaresi böyle geçinip gitcez artık

eskiler bu işi biliyor annem de diyor benim sıcak çay kaşıkla korkut diye aama eğer küçük bi uçuk ise bu işe yarıyor ....bi de bu aftlar arkadaşlar behçet hastalığı belirtisiymiş ben inşallah bi kontrole gideceğim çünkü aft sürekli ağzımda inş değilimdir :Saruboceq:
 
off kızlar ömrüm boyunca hiç uçuk çıkmayan dudağımda şuan 2 tane uçuk vaaar :KK43:

kimseyle öpüşmedim falan da nerden geldi bu yaa:) demekki çatal bıçak çok etkili offffff offff
 
benım esımdede cok cıkardı bu aft tan .su 1 2 senedır cok sukur bayagı azaldı 2 senedır ya1 ya da2 kere cıkmıstır .onun da kullanmadıgı krem sprey kalmamıstır.doktoru bı vıtamın verdı en son onu kullandı 2 3 kutu falan ıctı sımdı ıyı .vitamin eksıklıgındende olabılıyormus bu aftlar.ucuklar ıse cok sıkılınca oldugunu bılıyorum .stres stres herseyın bası her kotu seyın bası dır arkadaslar.herkese gecmıs olsun...
 
arkadaşlar kişniş yağı deneyin ağız yaraları için ya da bir ayvanın çekirdeklerini çıkarın 1 çay bardağının yarısı kadar suda yarım saat bekletin o çekirdekler yumusayınca suyu için çekirdekleri de yiyin
benim ağzımın içindeki aftlar bu şekilde geçti
 
Son düzenleme:
Uçukları geçiriyor: Macar uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her gün alınacak 125 miligram Aspirin uçukların cilt üzerindeki ömrünü ortalama 8 günden 5 güne düşürerek, neredeyse yarı yarıya azaltabiliyor. Aspirin, uçuğa neden olan iltihabı da azaltarak, etkilenmiş bölgenin daha çabuk iyileşmesini sağlıyor.
 
Yahu bende bu gece rüyamda korktum ağzımda uçuk çıktı.Şu an nasıl atıyor ve sızlıyor anlatamam.
Üst dudağımda şu an küçük ama büyeyecek diye korkuyorumsenağlama
 
slm arkadaslar bende ucuk derdınden muzdarıbım :kızgın:10 gunde bı benı muhakkak zıyaret eder sınır oluorum mirmirmirmirdudagımda gorunmedıklerı yer kalmadı sukurler olsun ızlerı kalmıo :nazar:ben krem kullanıom 2 gun ıcınde kurutuo ama gecmesı 1 hafta suruo onceden kasınmaya basladıgında kolonya surerdım weya buyuk annemın soyledıgı gıbı tahta kasıgı ısıtı bıraz ustunde bekletırdım we o ucukta gecerdı hihoyyyteger ucugum ck ılerlemısse sarmısasagı 2 ye boluorum we suyunu ucugun ustunde tutuorum 10 dk kadar kokuo ama saglık ıcın ne herseye katlanıos :jeyyar:ama artık banamısın demıo ben ucuklarımla yasamayı ogrendım dudaklarıma anca ucuk olmayınja doya doya bakıo we ruj surebılıorum :bbo:walla ben caresını bulamadım ama umut edıorum ınss bıgun bu derdım bıtecek saglıklı gunler arkadaslar:enbuyukkk:
 
arkadaşlar bu uçuk virüsü kadar pis, sinirlerimi , psikolojimi bozan bişi görmedim. uçuk benim gözümde çıktı. .çıktıktan 2 hafta sonra göz bebeğimde beyaz bi leke bıraktı tıp dilinde herpetik keratit deniyor. 3 aydır gözümden tedavi görüyorum, göz uçuğum geçti fakat göz bebeğimdeki beyaz leke kaldı, sanırım bi ömür boyu benle kalacak doktorum çok geç iyileşir fakat sık sık tekrarlar diyo. ilk defa böyle bi hastalıkla karşılaştım. çevrenizde böyle bi rahatsızlığı olan, bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi paylaşımında bulunurlarsa sevinirim. sakın uçuğunuza dokunup gözünüze elinizi değdirmeyin, çünki bulaşıcı bi cilt rahatsızlığı. rahatsızlığı olan herkese acil şifalar dilerim...
 
merhaba herkese..dudağımın yanında 2 önce uçuk çıktı ve hala duruyooo senağlamasenağlama böyle bu durum yaşayan var mııı acabaaaa???? varsa ne yaptılar acepppp??? çıldırcam yaahuudelikafadulden
 
uçuk çıkmaya yüz tuttuğu zaman sıcak çay kaşığını dokundurun ,annem korkut derdi :)) geçiyor bazen ..
aftlar ise geçmioo illaki o acısını alacak :KK43:( off çok çıkıoo bende deeeeee.
 
bana ucuk demeyin...cok cektim coooooooooook.ergenlik doneminden son 6 aya kadar biktim.canima tak etti.bazen biri cikiyordu aynen resimdeki gibi.o iyilesmemis digeri cikiyordu.ama ben soyle yapiyordum,gozeneklerin resimdeki gibi yetismelerini bekliyordum.sonra steril iyneyle desip suyunu cikariyordum,uzerine de dezenfekte ederdim (o mahlulun turkcesini bilmiyorum hani igne yaparken de popoyu sileriz yaaa hatirlatin lutfen bana adini).canimi cok yakardi,uzerine de ilac surerdim.boyle cok cabuk iyilesirdi bende.ama sonra doktora gittim,tahlil yaptirdim ve herpes simplex 1 pozitif cikti bende.doktor hap ve igne yazdi bana.onlari yaptim yaklasik 1 ay.simdi iyiyim.herkes kurtulsun bundan....en iyi ben anlarim magdurlari :)
 
ahh kızlar canım annemde çıkıyo bu yaralardan onun acı çekişini, yemek yiyemeyişini gördükçe içim parçalanıyo.bazen hiç konuşamıyo.genç kızken çıkmaya başlamış hala 42 yaşında hala çıkıyo.tam teşhis konmadı.aft da denmiyo.sadece stres yapma diyo dr.sadec doktor şükret ki bu yaralar genital bölgede çıkmıyo o zaman tedavisi çok zor demiş.aman Allah dermansız dert vermesin.annecim yine şükrediyo alıştım ben siz üzülmeyin diyo. canım benim yaaa. Allahtan bulaşıcı falan değil. yani babama falan geçmiyo yaneeeeeeeeeŞeniz
 
X