Anne sütünü artırmanın yolları

efe75

Guru
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2009
40
0
Herkese Merhaba

Kızım 2 gündür geceleri bizi uyutmuyor. Sakinleşsin ve uyusun diye sürekli emziriyorum. Çok emzirince sütümde gece azalıyor. süt az olunca kızım huzursuzlanıyor. Kısır döngü gibi . Aslında sütüm iyi ama geceleri daha fazla olmasını istiyorum. Bana yardım ederseniz sevinirim.

Benim bildiklerim bol sıvı alıyorum. Komposto içiyorum. Günde 1-2 fincan rezene çayı içiyorum. Ama sütüm tam istediğim gibi değil.

Arkadaşlar birde bende çok fazla gaz var. kuru baklagil, portakal , mandalina.brokoli, karnabahar yemiyorum. Ama bir türlü kurtulamadım. Çay içiyorum artık ondan şüphelenmeye başladım.



Anne olmak, birçok kadının en güzel rüyası. Ancak hamilelik ve süt verme dönemi bazen fazla kiloları beraberinde getirir ve bu güzel rüyayı kilo kâbusuna çevirebilir.

Obezite ve metabolizma uzmanı Dr. Ayça Kaya, doğumdan sonra ise süt artırma kaygısıyla lohusa şerbetleri, helvalar gibi yüksek kalorili besinlerin tüketildiğini, bu tarz beslenme alışkanlığının da fazla kiloları beraberinde getirdiğini söylüyor. Bu durumla başa çıkmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Kaya, annelere sütlerini artırırken, kilo vermelerine de yardımcı olacak 10 ipucu veriyor.

Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız veya lohusalık döneminde iseniz işte size kilo almadan süt artırmanın yolları:

1) Gebelikten sonra otoimmun tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasında artış olur. Eğer lohusalık depresyonunuz var ise ve kilo artışı yaşıyorsanız, öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına muayene olmanızda fayda var. Hem tiroid, hem şeker hem de genel metabolizmanızın değerlendirilmesi iyi olur.

2) Toplumda şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin anne sütünü artırdığı ile ilgili yanlış bir inanış vardır. Bu tür yiyecekler sütü artırmaz. O nedenle loğusa şerbetleri, hazır meyve suları, şeker eklenerek yapılmış kompostolar, helvalar, tatlılar ve çikolatalardan uzak durun.

3) Sütü artıran en önemli madde sudur. Ne kadar çok su içerseniz o kadar çok sütünüz olur. Özellikle her yemekte 2 bardak su için. Yediğiniz her meyveden sonra su için. Ortalama 10-12 bardak su içmeye özen gösterin.

4) Su oranı yüksek olan sebze ve meyveler çok süt yapar. Her yemeğinizin yanında bolca yeşil salata yiyin. O nedenle salatayı baş tacı yapın. Ancak içine yağ, mayonez ve salata sosu koymayın. Nar ekşisi, limon, sirke ve 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde yağ ekleyebilirsiniz. Su oranı yüksek olan ıspanak, pazı, karalahana, yeşil fasulye gibi sebze yemeklerine sofranızda daha çok yer açın. Bu sebzeleri pişirirken kıymalı veya yumurtalı olarak hazırlamak besin kalitesini yükseltir. Ama eğer kıymalı yemek sevmiyorsanız yanında ayrıca köfte olarak hazırlayabilirsiniz.

5) Taze sıkılmış meyve suyu, ayran, maden suyu ve şekersiz bitki çaylarını içecek olarak tercih etmekte fayda var.

6) Yağlı yiyeceklere karşı dikkatli olun. Kızartmalar, pastane ürünleri, kurabiyeler, kıymadan yapılan etler, cipsler, çerezler, kremalı yiyecekler kalori oranları yüksek yiyeceklerdir. Küçük miktarda yenildiğinde çok fazla kilo yapabilir.

GECE BİR LOKMA, GÜNDÜZ 10 LOKMAYA BEDEL

7) Süt veren annenin gece kalkmaları nerede ise bir rutindir. Emzirmek ayrıca enerji ihtiyacını artırır. Ancak geceleri kalktığınızda karnınız zil çalsa bile sakın ağzınıza bir lokma koymayın. Çünkü gece insan vücudu depolamaya daha eğilimlidir. Gece yediğiniz bir lokma gündüz yediğiniz 10 lokmaya bedeldir. Çok acıkırsanız sadece 1 bardak su için ve sabah güzel bir kahvaltı yapacağınızı hayal edin.

8) Emziklilik dönemi kilo vermek için bulunmaz bir fırsattır aslında. Çünkü insan vücudu süt yapmak için bir enerji harcar. Harcanan bu enerji özellikle ilk 2 ayda çok fazladır. Neredeyse günde 2 saatlik spor yapmaya bedeldir. O nedenle doğru yiyecek tercih yapmayı bilirseniz biraz da hareketinizi artırırsanız haftada 1- 1,5 kilo kaybedebilirsiniz.

9) İşte size sütünüzü artıracak, bebeğinizin gazını alacak bir tarif: 1 yemek kaşığı rezene, 1 yemek kaşığı ıhlamur, 1 yemek kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ve 1 tatlı kaşığı anason. Porselen bir demliğe bu ölçülerde bitkileri koyun ve üzerine 2 fincan kaynar su ekleyin. Demliğinizin üzerine bir havlu ile kapatın. Yemeklerden hemen sonra bu çayı içtiğinizde bebeğinizin gazı daha az olur. Sizin de sütünüz daha bol olur.

TUZLU GIDALARDAN UZAK DURUN

10) Tuzlu yiyecekler, her ne kadar su ihtiyacını artırarak su içmeyi teşvik etse de vücuda bazı zararlar verebilir. Turşu, salamura yapılmış yiyecekler, tuzlu çerezler, şarküteri ürünleri, hazır soslar, tuzlu peynirler ve zeytinler gizli tuz oranı yüksek besinlerdir. Bu besinler eğer çok tüketilirse tuz vücuttan atılırken kemikten kalsiyum çekeceği için kemik erimesi yapabilir. Özellikle gebelik ve lohusalıkta kalsiyum ihtiyacı artar. Eğer fazla tuzlu yenirse bu durum kişinin ayrıca kalsiyum ihtiyacını artırarak kemik erimesini tetikleyebilir. O nedenle tuz oranı yüksek besinlerden kaçınmakta fayda var.
 
Humana'nın emziren anneler için çayı işe yarıyor.Pahalı olduğu için çok sık kullanamıyorum ama günde iki fincan içtiğimde sütüm daha fazla oluyormuş gibi geliyor bana.
Ben de bol sıvı alıyorum.Artık her gece sütümü sağıp dolaba koymaya başladım.Sanki sütüm azaldı gibi geliyor bana da.Aslında yetiyor kızıma ama göğüslerim çok yumuşadı.Birkaç gün öncesine kadar dolduğunda taş gibi oluyordu.Artık öyle olmuyor.Bu azaldığı anlamına mı geliyor bilmiyorum tabii.
 
canım benim bildiğim su çok süt yaparmış. eltiminde sütü önceden azdı hergün çok fazla su tüketiyor ona çok yaradı süt konusunda. birde bana marul çok süt yapmıştı. yemeğin yanında yıkanmış yaprak yaprak marul yiyordum. ama salatada falan değil yemeğin yanında yiyordum. gün içerisinde limonlu açık çay içebilirisin. işin özü sanırım bol sıvı tüketmek... ama marulu denemeni tavsiye ederim. eğer bebeğin huzursuzsa arada mama vermeyi dene ama sen sürekli emzir çünkü bebek emzirdikçe annenin göğsü açılır.
 
teşekkürler arkadaşlar bende bol sıvı tüketiyorum. ama edolina seninde dediğin gibi 1 haftadır göğüslrim yumuşak ama süt var ama ben sanki sütüm yrtmeyecek psikolojisine girmeye başladım. edolina ayıp olmasa bu arada humananın çayı ne kadar ne kadar gidiyor bir paketi hiç denemedim.
 
ben bir tv programında(esra ceyhan la)dr ender saraç tan rezene çayının ve ısırgan otu çayının bol süt yaptığını duymuştum...
 
benimde geceleri yumuşacık oluyor memişler.acaba doymuyor pskolojisine bende girmeye başladım.su tüketmek bol süt yapıyor kızlar.bide yeşil soğan yedim ben bayağı faydasını gördüm.ama onuda bıraktım gaz yapar diye.dinlenebilme vaktimiz olsa keşke.ben uykumu aldığım zaman gögüsler taş gibi oluyor.rezene de yararlı
 
benimde geceleri yumuşacık oluyor memişler.acaba doymuyor pskolojisine bende girmeye başladım.su tüketmek bol süt yapıyor kızlar.bide yeşil soğan yedim ben bayağı faydasını gördüm.ama onuda bıraktım gaz yapar diye.dinlenebilme vaktimiz olsa keşke.ben uykumu aldığım zaman gögüsler taş gibi oluyor.rezene de yararlı

dinlenmenin faydalı olduğunu biliyorum ama kızım durmayınca bende uyuyamıyorum. Annem yanımda sağolsun ben tutarım sen dinlen diyor ama kızım uyanıkken ben yatamıyorum. bol sıvı alıyorum inşallah uzun süre sadece anne sütüyle besleyebilirim.
 
teşekkürler arkadaşlar bende bol sıvı tüketiyorum. ama edolina seninde dediğin gibi 1 haftadır göğüslrim yumuşak ama süt var ama ben sanki sütüm yrtmeyecek psikolojisine girmeye başladım. edolina ayıp olmasa bu arada humananın çayı ne kadar ne kadar gidiyor bir paketi hiç denemedim.

200gr 19,50 TL.Bir bardağa 9gr çay diyor.İki tatlı kaşığı.Günde iki fincan içsen 10 gün gider.üstünde 3-4 fincan için diyor.E tabi adamlar para kazanacak.

İçinde çemen otu,rezene,keçi sedefi otu,mine çiçeği,amber çiçeği,ahududu,rooibos,c vitamini,rezene yağı,şeker,maltodekstrin varmış.Bu karışım iyi geliyo demek ki:)
 
canım benim de akşama dogru sütüm azalıyor..emiyor emiyor doymuyor e ben de saatlerce emziremicem için mama veriyorum.. gece sütüm coşuyor yüzüne gözüne fışkırıyor ama gel görki bazı zamanlar azalıyor..ben de anlayamıyorum..bi yerde okumuştum gögüs boşalıyor ve bebek ağlamaya devam ediyorsa annenin sütü yetmiyor demekmiş..günde 2 kere mama verdiğim oluyor hiç vermek istemiyorum ama işim oluyor evde saatlerce emziremiyorum:KK43:..tabi ben mastit olmuştum ondan sonra da sütüm azaldı..aaah ah.
 
maltodekstrin.. işte bu bence sütü arttıran şey. vitamalt diye bi içecek satıldığını görmüştüm bebek sitelerinden birinde. alkolsüz bira yani arpa suyu.. bunu deneyen var mı, hep çok merak etmişimdir gerçekten işe yarayıp yaramadığını
 
bende humana nın çayını tek geçerim doğumdan sonra almıştım bi bardak içtim sabaha kadar uyuyamadım o zamanlar uykucu olan oğlumu zorla uyandırıp emziriyodum daha sonra cesaret edip içemedimçok canım yandı öneririm 20 tl verip denemeye değer bebişler için
 
evet humananın cayı gercekten cok ıse yarıyor

rezene cayını aktardan mı alıyorsunuz yoksa hazır paketlerden mı ıcıyorsunuz
 
benim elimden bardak düşmüyor ama sütüm çok az geliyoorr çıldıracam yaaa zaten kızım da emmek istemiyor sağıp sağıp veriyorum bu yüzden
 
çay gaz yaparmış kızlar ve çikolata.
konu sahibi arkadaşımız çayı çok içiyor galiba :))

ben humananın bi faydasını göremediğimden bıraktım.milupa rezene aldım şimdi.

bebekleriniz emiyosa göğsün yumuşaklığı önemli değil sanırım.

benimki emdikten sonra doymuyor ağlıyor kuzum :KK43:
 
ben de nar suyu içiyorum çok işe yarıyor evde kendim sıkıyorum. ama zaten bi süre sonra süt kendiliğinden çoğalır nekadar çok emzirirsenin okadar çok gelir ayrıca birada insanın his ve duygularıyla ilgi bebeğinizi emzirmeyi daha çok isteyin ki hormonlar harekete geçsin kızlar
 
her şey psikolojiyle alakalı önceden fışkıran sütüm moral bozukluğu sonucu 1 günde gitti çayda fatda gösteermedi düzelir inş
 
süt bazen azalır bazen coşar çok emince azalıyo bazen emiyo emiyo bitmiyo göğüslerim şiş oluyo ama moral dinlenme çok önemli.gıdalardanda en çok ama en çok kuru soğan bir lokması bile süt yapıyo helva ve marul tabiki sıvı
 
herkese merhaba:) benim sutum en başta fena degildi..ilk ay her iki gogsumden de aynı miktar sut geliyordu diyebilirim. Simdi kızım 3 ay 11 gunluk oldu ama, bir bucuk aydir sol gogsumden gelen sut gitgide azaldı yetmez oldu ve ben mecburen hep sag gogusle doyurmaya devam ettim kızımı. Bu arada sol gogsumdeki sut bitmesin diye hep pompayla sagdım, ama her hafta daha azaldi, tum cabalarıma ragmen sadece 5cc geliyor 3 saatte bir. Devamlı rezene cayı iciyorum, cok bol su, komposto iciyorum, Vitamalt denen sut artırdıgı bilinen bir malt icecegi iciyorum, banamısın demiyor:KK43:((...Inanılmaz uzuluyorum, kızımı en azından 7,8 ay emzirmeyi cok istiyordum... bilemiyorum daha ne kadar yeter ona tek gogusle. Bu arada goguslerimin arasında cok fazla bir boyut farkı da oldu. Doktora danıstım, bana Motilium diye bir ilac onerdi ( sut hormonunu tetikleyen bir yan etkisi varmıs). Bir ay dayandım bu ilacı almamak icin...sonucta suni birsey ilac..ve ben genelde dogaldan yanayım. Ama 3 gun once pes ettim ve almaya basladım, bir duzelme olur umudu ile. Henuz bir degisiklik yok..acaba hata mı ettim? bu ilacı bilen, kullanan, faydasını goren var mı? benimki gibi bir durum yasayan var mı? cok caresizim, cok:KK43: mamaya baslamak hic istemiyorum...baska tavsiyesi olan arkadaslar varsa lutfen yardım edin...
 
selam arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. humana çayını denedim bana pek fayda etmedi. ama ben galiba süt yapanları buldum. sizinle de paylaşmak istedim. helva ve son günlerde fark ettim. pekmez. tabiiki üstüne bol bol süt pekmezi direk pek içemediğim için tatlı yapıyorum. pekmezli çok güzel ve hafif oluyor. fazla kalorili değil.
 
benim elimden bardak düşmüyor ama sütüm çok az geliyoorr çıldıracam yaaa zaten kızım da emmek istemiyor sağıp sağıp veriyorum bu yüzden

benimde senin gibi canım senin ne kadar oldu doğum yapalı?kaç saatte bir sağıyorsun?ben 3 saatte bir sağıyorum 35cc falan geliyor 21 günlük bebeğim hiç umudum kalmadı:çok üzgünüm:senin sağdığında ne kadar geliyor?
 
X