Apartmana ait otopark için apartman sakinlerine kiralanır mı?

sun_shine

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2008
302
5
Merhabalar,
Geçen seni yeni bir apartmana taşındım. Apartmanda daha önce rastlamadığım türden uygulamalar var. Ben yalnız yaşayan bir bayanım. Bu nedenle hastalık olur sakatlık olur diye güvendiğim bir arkadaşıma her zaman apartman ve ev kapımın anahtarlarını veriririm. Ki daha önce de başıma geldi. Yüksek ateşten yarı baygın yatarken arkadaşım geldi aldı. Ayrıca bir anahtarda ailem de mutlaka bulunur (onlar başka şehirde)

Bu apartmana geldiğimde apartman kapısı göstergeç anahtar denen bir anahtar çeşidi. Ben bunu çoğaltmak istiyorum dediğimde "Hayır çoğaltamazsın. Kaç tane anahtarın varsa evde o kadar kişi yaşıyor kabul edilir ve apartman aidatına yanısır" denildi. Apartmanda 2 tane kapıcı var ama evde kaç kişi yaşadığını anahtar sayısına bakıp değerlendiriyorlar. Bu durum ne kadar mantığıma yatmasa da iyi dedim çıkıntılık yapmanın anlamı yok öyle olsun.

Bu sene sabahları bisiklete binip spor yapayım istedim. Balkonda yıllardır duran bisikletimi yaptırdım. Otoparkta ayrıca bisiklet yerleri de var. Oraya bırakmak istedim. Ancak otopark ın 2 kapısı da kumandalı yaptırılmış. ve kumanda almak için aylık 100TL para istediler. Bisikleti balkonda bırakayım desem asansörle bisikleti çıkartmak yasak. Merdivenlerden o kadar katı her sabah indirip çıkartmam mümkün değil.

Apartmana ait bir otoparka bisiklet bırakmak için benden AYLIK 100 tl istemeleri yasal mı?

Uzun oldu biliyorum ama okurda yardımcı olursanız çok sevinirim

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartmana ait otopark(garaj)apartmanın ortak kullanım alanlarındandn olup tüm kat malikleri bu ortak kullanım alanlarından istifade hakkına sahiptir. Her kat maliki bu garaja,otoparka aracını bırakabilir. Kiracı da tıpkı kat maliki gibi ortak kullanım alanlarından aynen istifade eder, kat maliklerince bu hak Kat Mülkiyeti Kanunununa göre, ortak yerlerin kullanımı, onarımı, tadilatı, buralarda tesis ve inşaat yapılması vs. Kat Malikleri Kurulunda görüşülerek oybirliği ile karara bağlanmak mecburiyetindedir. Yani; eğer ortak kullanım alanı olan otopark kullanımı hakkında alınan bu karar kat maliklerinin hepsinin katılarak olur vermesi yani oybirliği ile alınmışsa yapacak birşeyiniz yok , ama oybirliği ile alınan bir karar değilse otopark kumandası için sizden ücret talepedilmesi kat mülkiyeti kanununa aykırı oldupundan yasal olmayacaktır. Karar tutanağını incelemenizi tavsiye ederim. İyi günler.