Deri ve Cilt Hastalıkları Bacaklardaki yara izleri !

Editor

Edidir Edi
İçerik Editörü
12 Temmuz 2006
1.257
2.980
Bacaklardaki yara izleri göze hoş görünmeyebilir ve bacaklarının görünmesinden utanmana yol açabilir. Yara izlerini tümüyle ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, göze daha az batmalarını sağlayan birçok krem ve jel, medikal prosedür ve ev tedavisi mevcut. Yara izleri yanıklardan, ameliyatlardan, yaralanmalardan, suçiçeğinden, akneden ya da böcek ısırığından kaynaklanabilir ama her birinin özel tedavi yöntemi bulunuyor.



Yöntem
Yaraları Daha Az Fark Edilir Hale Getirmek
bacaklardaki_yaralar.jpg


Yara izinin türünü öğren. Bir tedavi seçmeden önce, nasıl bir yara iziyle karşı karşıya olduğunu öğrenmek çok önemlidir çünkü bazı tedaviler sadece belli türden yara izlerine karşı etkilidir. Herhangi bir tedavi yönteminde karar kılmadan önce daima bir dermatologdan fikir almalısın. Temel yara izi kategorileri şöyledir:

Keloid yara izleri: bunlar kendini aşırı agresif biçimde onaran yaralardan kaynaklanan, büyük ve çıkıntılı yara izleridir. Keloid yara izleri zamanla büyüyebilir, hatta bazen uygulanan tedaviden sonra tekrar ortaya çıkabilir. Özellikle de koyu tenli insanlarda görülür.

Hipertrofik yara izleri: bunlar ilk başta kırmızı ya da pembe renkte olan kabarık yara izleridir. Zaman içinde renkleri solar. Bu yara izleri yanıklardan ya da ameliyatlardan sonra oluşabilir ve kaşınabilir.

Atrofik yara izleri: bunlar ciddi aknelerden ya da suçiçeğinden geriye kalan derin çukurlardır.

Deri çatlakları: bunlar hızlı kilo almaktan ya da vermekten oluşan ince, rengi morla kırmızı arasında değişen izlerdir. Hamile kadınlarda çok yaygın görünür. Zaman içinde yara izlerinin rengi solar ve beyaza çalar.

Kontraktür (büzüşmüş) yara izleri: bu yara izleri genelde ciddi yanıklardan sonra oluşur ve cildin büyük kısmını kaplayabilir. Özellikle de eklemlerin etrafındaysa gerilme hissine yol açabilir ve vücut hareketlerini kısıtlayabilir.
Koyu lekeler: bu lekeler aslında yara izi değil de bir tür yangı sonrası pigment artışıdır. Genelde sivrisinek ya da diğer böcek ısırıklarından kaynaklanır.

bacaklardaki_iyilesmeyen_yaralar.jpg

Yara izlerinin tedavisine hiç zaman yitirmeden başla. Yara tümüyle iyileşir iyileşmez, yara izine de uygun bir krem ya da başka bir tedavi uygulanmalıdır. Çoğu yara izi tedavisi eski değil de yeni yara izlerinde daha etkilidir, bu da hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlar.


Düzenli peeling yap. Cilt kendini yeniledikçe, eski deri katmanları dökülüp yerine yenileri geldikçe birçok yara izi kendiliğinden kaybolur. Duştayken sert bir fırçayla ya da peeling ürünüyle ölü derilerden kurtularak bu sürece katkıda bulunabilirsin.


Güneş kremi kullan. Genelde göz ardı edilen bu öneri, yara izlerinin görünümünü büyük oranda iyileştirebilir. Birçok insan şunun farkına varmaz: Yeni yara izleri güneşin UVA ışınlarına karşı aşırı derecede hassastır ve güneşe maruz kaldıklarında normalde olması gerekenden çok daha koyu bir hal alır. Yara izine koruma faktörü (SPF) en az 30 olan bir güneş kremi uygulayarak renk bozulmasını büyük ölçüde azaltabilirsin.


Bacaklarına masaj yap. Bacaklara düzgün olarak masaj yapmak, yara izine yol açan fibröz dokunun parçalanmasına yardım edebilir. Bu aynı zamanda dolaşımı iyileştirerek renk bozulmalarını giderebilir. Bacaklarına duştayken bir fırçayla masaj yapabilir ya da her bir bacağını uzun, dairesel hareketlerle ovalayabilirsin.


Kapatıcı kullan. Kaliteli bir kapatıcı bacaklardaki yara izlerini saklamada harikalar yaratabilir. Yeter ki cilt tonuna uygun bir kapatıcı al ve civardaki deriyle iyice kaynaştır. Suya dayanıklı bir kapatıcı, bacakların beklenmedik hava koşullarına maruz kalacaksa en iyi seçimdir. Sahne makyajı için hazırlanmış (yani normal makyaj ürünlerinden çok daha yoğun olan) ürünler de çok kötü yara izlerini mükemmel biçimde örtebilir.


Ev Tedavileri Uygulamak


E vitamini yağı kullan. E vitamini yıllardan beri birçok sağlık ve güzellik tedavisinde kullanılmıştır ve nice insan, bunun yara izlerini de başarıyla iyileştirdiğini üstüne basarak söylüyor. E vitamini yağı nemlendiricidir ve güçlü antioksidanlar içerir. Böylece cildin onarılmasına ve zarar görmüş dokunun görünümünün iyileşmesine katkıda bulunur.

E vitamini kapsüllerini ağızdan alabilir ya da bir kapsülü iğneyle delip içindeki yağı yara izine sürerek de kullanabilirsin.[1]

E vitaminini cildinin büyükçe bir kısmına uygulamadan önce, küçük bir nokta üzerinde test etmen daha iyi olur. Zira E vitamini yağının bazı insanlarda alerjik reaksiyonu tetiklediği ve kontakt dermatite yol açtığı biliniyor.[2]


Kakao yağını dene. Kakao yağı, bir yandan cildin dış ve orta katmanlarını nemlendirip yumuşatan, bir yandan da deri yüzeyini pürüzsüzleştiren, böylece yara izlerinin hafiflemesine yardı eden doğal bir üründür. İstersen saf kakao kullanabilir, istersen de kakao yağı içeren bir losyonu yara izine günde 2 ila 4 defa sürebilirsin.[3]
Kakao yağını dairesel hareketlerle masaj yaparak cildine sür. Cildinin yağı tümüyle emdiğinden emin ol.
Unutma ki kakao yağı eski yara izlerinden çok yeni yara izlerinde etkilidir. Ama şöyle ya da böyle izin hafiflemesine yol açacaktır.


Limon suyu kullan. Limon suyu evlerde yara izi tedavisi için yaygın olarak kullanılır ama bu konuda çelişen görüşler var. Limon suyunun hem ağartıcı etkiyle kızarıklığı gidererek hem de peeling etkisiyle cildin yenilenmesini sağlayarak yara izlerini hafiflettiği düşünülür. Limon suyu bazı insanların yara izlerini hafifletse de dermatologlar bu yöntemi önermiyorlar çünkü limon suyu yakıcı olabilir, cildi kurutabilir ve yara izlerini geçirdiği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.


Eğer yara izleri üstünde limon suyu denemeye karar verirsen küçük bir dilim limon kes, suyunu doğrudan izlerin üstüne sık. Taze limon suyunu günde bir defadan fazla sürme.

Eğer katıksız limon suyunun çok yakıcı olduğunu hissedersen uygulamadan önce suyla seyreltebilir ya da biraz kıyılmış salatalıkla karıştırarak yakıcı etkisini hafifletebilirsin.

Aloe vera kullan. Aloe vera, özsuyunun nemlendirici ve rahatlatıcı etkisiyle tanınan bir bitkidir. Genelde yanık tedavilerinde kullanılır ama etkili bir doğal yara izi tedavisi olarak da kullanılabilir. Aloe vera yangı önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu yüzden de en çok taze yara izlerinin tedavisinde etkilidir (ama açık yaralara uygulanmamalıdır). Aloe vera cildi rahatlatır, kendini yenilemesine yardımcı olur ve böylece yara izleri zaman içinde daha az dikkat çekici bir hal alır.[5]
Uygulamak için, aloe vera bitkisinden bir yaprak kopar ve jöleyi andıran şeffaf özsuyunu doğrudan yara izinin üstüne sık. Bunu küçük, dairesel hareketlerle cilde iyice yedir. Aloe veranın cilde hiç zararı yoktur, o yüzden özsuyunu gönde dört defaya kadar uygulayabilirsin.
Eğer aloe vera bulamıyorsan (çoğu çiçekçide bulunur) aynı derecede etkili olabilecek, aloe vera özütü içeren birçok krem ve losyon satılıyor.


Zeytinyağını dene. Zeytinyağı, yara izlerinin görünümünü iyileştirdiği söylenen bir diğer doğal tedavidir. Özellikle de saf sıkma zeytinyağının en iyi sonucu verdiğine inanılıyor çünkü bu tür zeytinyağı diğer zeytinyağlarından daha yüksek asitlik derecesine ve daha fazla E ve K vitaminine sahip. Yağ, cildi yumuşatıp nemlendiriyor, bu da hem yara dokusunu rahatlatıyor hem de yağdaki asitler cilde peeling etkisi yapıyor.

Etkilenen bölgeye bir tatlı kaşığı saf sızma zeytinyağı döküp yağ iyice emilene kadar küçük, dairesel hareketlerle yedir. Zeytinyağına bir tatlı kaşığı karbonat ekleyip bir peeling kremi elde edebilir, bunu yara izlerine uyguladıktan sonra ılık suyla durulayabilirsin.

Zeytinyağını bir başka sıvı yağla karıştırarak tedavisinin tesirini artırabilirsin. İki ölçek zeytinyağını bir ölçek kuşburnu, papatya ya da kalendula (aynısefa çiçeği) yağıyla karıştır ve bu karışımı yara izlerine sür. Eklenen yağlar zeytinyağının gevşetici etkisini daha da artıracaktır.


Salatalık kullan. Salatalık yara dokusunu parçaladığı, bir yandan da yara etrafındaki yangılı cildi serinletip rahatlattığı söylenen güvenli bir doğal tedavidir. Bu tedavi de yine eski yara izlerinden çok taze yara izlerinde etkilidir. Önce salatalığı soy, kabaca doğra, sonra mutfak robotunda macun haline gelene kadar karıştır. Bu macunu ince bir katman halinde yara izine sür ve gece boyu beklet. Ya da macunu kalın bir tabaka halinde uygulayıp 20 dakika sonra yıka. [6]

Geriye kalan salatalık macununu üstü kapalı biçimde buzdolabında birkaç gün saplayabilirsin ve etkilenen bölgeye her gece sürmeye devam etmelisin.

Bu tedavinin tesirini artırmak için salatalık macununu yukarıda saydığımız maddelerden bazılarıyla, mesela limon suyuyla, zeytinyağıyla ya da aloe verayla karıştırabilirsin.


Reçetesiz Ürünler Kullanmak

Yara izlerini azaltan kremleri ya da jelleri dene. Eczanelerde reçetesiz olarak satılan, yara izlerini hafiflettiği, hatta tümüyle ortadan kaldırdığı söylenen birçok ürün var. Bu ürünlerin sende işe yarayıp yaramayacağı, yara izinin türüne ve ne kadar ciddi olduğuna göre değişiyor.
Tıp uzmanları bu tür kremlerin başarı oranı konusunda şüpheci olsalar da [7], birçok insan Mederma ya da Vita-K gibi ürünlerin etkili olduğuna inanıyor.

Mederma altı ay boyunca günde 3 ila 4 kez sistemli biçimde kullanıldığında hem deri çatlaklarına hem de diğer yara izlerine iyi geliyor. Bu krem, bacaklardaki ya da vücudun diğer yerlerindeki yara izlerini yumuşatıp pürüzsüzleştirerek etki gösteriyor. [8]


Silikon bazlı yara bantlarını kullan. Silikon yara bantları özellikle de çirkin görünen yara izleriyle başa çıkmanın harika ve yenilikçi bir yöntemi. Bu yara bantları kendiliğinden yapışkanlı olduğu için teninize yapışıyor ve silikon teknolojisi, yaraları nemlendiriyor, yumuşatıyor ve solduruyor. Silikon bantlar İnternet’ten ya da eczanelerden reçetesiz olarak alınabiliyor ve genelde her bir kutu 8 ila 12 hafta boyunca kullanılabiliyor.

Silikon bantların yara izi tedavisinde etkili olduğu kanıtlandı ama gözle görülür sonuçlar almak için hem zaman hem de sabır gerekiyor. Bantların 2 ila 3 aylık bir süre boyunca her gün yara üstünde 12 saat kalması şart. [9]


Ağartıcı kremleri dene. Hidrokinon maddesi içerenler gibi ağartıcı kremler, yara izlerinin koyu kahverengi, siyah, parlak kırmızı ya da mor olmasına yol açan hiperpigmentasyonu hedef alarak, lekeler ve deri çatlakları gibi yara izlerini hafifletebiliyor. Bu kremler etkili biçimde yara izinin rengini açıyor ve zaman içinde, daha az dikkat çekici hale getiriyor.

Unutma ki hidrokinon bazlı kremler etkili olsalar da, kanserojen etki gösterdikleri ve cilt kanseri riskini artırdıkları gerekçesiyle Avrupa Birliği’nde yasaklandı.[


Hidrokinonlu ürünler Türkiye’de hâlâ eczanelerde satılıyor.


Tıbbi Tedavileri Denemek

Dermabrasyonu dene. Dermabrasyon, dönen bir tel fırça ya da elmas disk kullanarak yara izinin üstündeki ve etrafındaki cildin üst katmanlarını soyan bir yöntemdir. Uygulamayı izleyen haftalarda yeni deri oluşur ve yara izi büyük oranda geçer. Dermabrasyon genelde akne ve yüzdeki diğer yara izleri için kullanılsa da, deneyimli bir cerrah tarafından bacaklara da uygulanabilir. Bacaklardaki deri çok ince olduğu için dermabrasyon uygulanması çok özen gerektirir ve doğru yapılmazsa faydasından çok zararı dokunabilir.[11]

Bacaklarda dermabrasyon uygulaması genellikle yalnızca koyu renk lekeler ya da sivrisinek ısırığı ve benzeri nedenlerle oluşan çukur yara izleri için tavsiye edilir. Keloid ya da hipertrofik (yani kabarık) yara izlerine dermabrasyon tedavisi uygulanmamalıdır.
Bir plastik cerrahi uzmanıyla görüşerek yara izini analiz ettir ve dermabrasyon tedavisi için uygun bir aday olup olmadığını öğren. Unutma ki bu türden estetik operasyonlar genelde sağlık sigortası kapsamında değildir.


Kimyasal peeling yaptır. Kimyasal peeling bacaklardaki yüzeysel yara izlerinin tedavisinde kullanılabilir ve özellikle de hiperpigmentasyon kaynaklı yara izlerinde etkilidir. Kimyasal peeling işlemi sırasında bir dermatolog, yara izine asitli bir çözelti uygulayıp iki dakika kadar bekletir. Bir yanma hissi duyarsın ama bu, asit nötrleşip solüsyon yıkanınca geçmelidir. İşlemi izleyen iki hafta içinde cildinin üst katmanları dökülecek, geriye yumuşacık yeni deri kalacaktır.

Yara izine bağlı olarak, cildinde bir fark görmen için birkaç kür kimyasal peeling yaptırman gerekebilir.
Kimyasal peeling sonrasında açığa çıkan yeni derinin çok hassas olduğunu, birkaç hafta boyunca yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi sürülmesi ve güneşe maruz bırakılmaması gerektiğini aklından çıkarma.


Lazer tedavisini dene. Lazer tedavisi dermabrasyonun ve kimyasal peeling’in hedeflediğinden daha derin yaraların görünümünü iyileştirmek için harika bir seçenektir. Lazer tedavisi yara dokusunu yakarak yeni cilt dokusunun oluşmasına ve yaralı yüzeyin yenilenmesine izin verir. Prosedür öncesinde bölge özel bir kremle uyuşturulduğu için tedavi çok acı vermez. Lazerin bir avantajı da yara izine hassas olarak odaklanabilmesi, böylece yara izinin civarındaki cildin etkilenmemesidir.

Lazer tedavisi yalnızca saygın bir klinikte, iyi eğitimli bir ekip tarafından uygulanmalıdır zira doğru kullanılmazsa lazerler tehlikeli olabilir.
Yara izinin tümüyle ortadan kalkması için kliniğe bir dizi tedavi için tekrar geri gelmen gerekebilir. Bu seçeneğin dezavantajı, lazer tedavisinin pahalı olması ve tedavinin yara izinin boyuna ve derinliğine bağlı olarak 1.000 ila 5.000 $ tutabilmesi.


Steroid enjeksiyonu yaptır. Steroid enjeksiyonları, tedavisinin güçlüğüyle nam salmış keloid yara izlerini geçirmede başarılı olarak kullanılıyor. Küçük keloidler için, hidrokortizon gibi maddeler içeren steroidler doğrudan yara izi etrafındaki cilde enjekte edilir. Daha büyük keloid yara izleriyse bazen steroid kullanmadan önce kesilir ya da dondurulur.

Steroid tedavisi bir defalık bir işlemden çok, bir süreçtir. O yüzden her iki üç haftada bir kliniğe tekrar uğrayıp yeniden enjeksiyon yaptırman gerekir.

Bu tedavinin başarı oranı yüksek ama maliyeti de fazla ve tedavi, esmer tenli hastalarda cilt renginde bozulmaya yol açabilir. Bu tedavinin senin için en iyisi olup olmadığına karar vermek için bir estetik cerrahi uzmanıyla görüş.


Kolajeni veya diğer dolgu maddelerini dene. Kolajen ya da diğer yağlar, suçiçeğinin yol açtığı girintiler gibi çukur yara izlerinin görünümünü iyileştirmede çok işe yarayabilir. Kolajen cilde ince bir iğneyle uygulanan, böylece çukur yaraları dolduran doğal bir hayvansal proteindir. Kolajen tedavisi çok etkili olmakla birlikte, vücut doğal kolajeni emdiği için etkisi kalıcı değildir. Yaklaşık dört ay sonra, yara izini tekrar doldurtman gerekecektir.

Her bir kolajen enjeksiyonu yaklaşık 250$ tutuyor, o yüzden yara izi tedavisi için bu yöntemi seçmek bir hayli pahalıya patlayabilir.
Kolajen enjeksiyonundan önce bir cilt testi yaptırman gerekir. Böylece tedaviye alerjik bir tepki verip vermeyeceğin anlaşılır.
Uyarılar

Bir şeyi tüm bacağına uygulamadan önce herhangi bir alerjin olup olmadığını öğren. Göze çarpmayan küçük bir alanda test yaparak alerjin olmadığından emin ol.

Kaynak : https://www.wikihow.com.tr/Bacaklardaki-Yara-İzlerinden-Nasıl-Kurtulunur

Referans
  1. http://www.huffingtonpost.com/2013/06/21/vitamin-e-oil-tips_n_3477654.html
  2. http://www.peoplespharmacy.com/2009/08/24/vitamin-e-is-controversial-treatment-for-scars/
  3. http://www.buzzle.com/articles/does-cocoa-butter-heal-scars.html
  4. https://www.zocdoc.com/answers/11861/does-lemon-juice-help-make-scars-fade
  5. http://www.aloeplant.info/scarred-for-life-not-with-aloe/
  6. http://a.scarsoff.com/how-to-reduce-scars-using-cucumber/
  7. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/scars
  8. http://www.mederma.com/learning/scars_what_to_expect
  9. http://www.cvs.com/shop/product-detail/ScarAway-Silicone-Scar-Sheets?skuId=854247
  10. http://safecosmetics.org/article.php?id=289
  11. http://www.webmd.com/beauty/dermabrasion/dermabrasion-21085
  12. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/dermatology/chemical_peel_85,P00267/
  13. http://www.skinandlasers.com/laser-scar-removal.htm
  14. http://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/6-new-ways-remedy-scars
  15. http://www.wisegeek.org/what-is-the-best-keloid-scar-treatment.htm
  16. http://www.ienhance.com/procedures/scar-revision
 
X