Baharda kalbinizi yenileyin

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.893
604.809
43
Kalp hastalıkları tüm dünyadaki ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

-5(10).jpg


Her yıl 17.5 milyon insan kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Kalp damar hastalıklarının olumsuz sonuçlarından kurtulup, hayat kalitesini yükseltmenin yolu ise yaşam tarzı değişikliklerinden geçiyor. Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto “Kalp Sağlığı Haftası” öncesinde mevsim geçişlerinin sağlıkla ilgili kararlar almak için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, kalp sağlığının korunması için alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi verdi.

Kalbinizi korumak için önlenebilir risk faktörlerine dikkat edin

Sigara ve tütün ürünleri tüketimi dünyada yılda 6 milyon insanın ölümüne neden olmakta ve tüm kalp-damar hastalığına bağlı ölümlerin % 10’u sigara nedeni ile olmaktadır. Bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılında sigara nedeniyle dünyada yılda kaybedilecek insan sayısı 8 milyon kişiye ulaşacaktır. Sigara içmemek herkes için yararlıdır; ancak halihazırda kalp hastası olanlar sigara içmeyerek en büyük yararı elde edeceklerdir. Ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulanan erkekler 40, kadınlar ise 50 yaş sonrasında kalp ve damar hastalıkları açısından risk altındadır. Yaş ve genetik kalp hastalıkları için değiştirilemez ve önlenemez faktörlerdir. Ancak kontrol edebilir faktörlere dikkat edilerek kalp sağlığını korumak mümkündür. Şişmanlık, hipertansiyon adı verilen kan basıncı yüksekliği, sigara kullanımı, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam, fazla kolesterol gibi risk faktörlerinin pek çoğu yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde önlenebilmektedir.

Haftada 5 saat egzersizi kalbinizi koruma altına alır.


salikli_yaamin_sirri_guclu_baiiklik_sistemi.jpg


Önlenebilir risk faktörlerinden kaynaklanan kalp ve damar hastalıkları ölümlerini azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

· Sigara ve diğer tütün ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir.
· Kan basıncı yüksekliği kontrol altına alınmalı. Bu amaçla kan basıncı yüksekliği düzenli olarak ölçtürülmeli ve doktor tarafından verilen tansiyon ilaçları aksatılmadan kullanılmalıdır.
· Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
· Düzenli egzersize özen gösterilmelidir. Haftada 5 saat kişinin fiziksel özelliklerine ve yaşına uygun egzersizler yapılmalıdır.
· Şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan diyabet salgınını durdurmak için düzenli ve dengeli beslenilmelidir.
· Sofrada tuzluk kullanılmamalı ve aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
Düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin

Düzenli sağlık kontrollerinin yapılması kalp hastalığı riskinin bilinmesi ve olası ciddi rahatsızlıklara karşı önlem alınması için çok önemlidir. Erkekler 40, kadınlar 50 yaşından sonra yılda en az bir kez doktora giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdırlar. Özellikle mevsim geçişlerinde hava, beslenme ve uyku düzeni değişiklikleri ile kalp sağlığını korumak mümkündür.

Çocuklarınıza da kalbini korumayı öğretin

Tüm bu önlemlerin yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, kalp sağlığının temelinin çocuklukta atıldığını bilerek hareket etmek gerektiğidir. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocuklara sağlıklı yaşama prensipleri aşılanmalı ve doğru davranışlar sergileyerek onlara örnek olunmalıdır. Çocukken edinilen alışkanlıklar kalıcıdır ve tüm hayatı etkilemektedir.



 
X