Çocuk Hastalıkları Bebegi Uyuturken Hizli Sallamamali

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

dilara

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2006
120
1
Bebeği sallayarak uyutmak Türk kültürünün değişmez parçası. Hemen hemen tüm anneler, bebeğini ayağında ya da beşikte sallayarak uyutuyor.

Oldukça masum görünen bu yöntem, dikkat edilmediğinde bebeğin henüz yeni gelişen beyninde ciddi hasarlara sebep olabiliyor. Uzun süre ve hızla sallanan bebeklerde ileri yaşlarda körlük ve felç riskinin arttığı belirtiliyor. Uzmanların bu konuda uyarısı şöyle: “Bebeği sallayarak uyutmaya alıştırmayın, ağladığında bırakın kendi kendine sussun. Eğer kendi başına uyumuyorsa çok hafif ve kısa süreli sallayın.” 2001 yılında İskoçya’da Çocuk Nöroloğu Dr. Robert Minns tarafından yapılan bir araştırmada hızla sallanan bebeklerin ileri yaşlarda kör ve felç olma riski taşıdıkları ortaya çıkarılmıştı.

Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bebek sallama yöntemiyle ilgili uyarılarda bulunuyor. Beşikte, ayakta ya da başka araçlarla yapılan sallamanın şiddetine çok dikkat edilmesini isteyen Öztürk, “Anneler ve babalar özellikle geceleri uyku sersemliğiyle bebekleri hemen uyusun diye aşırı şekilde sallıyor. Her gece bu şekilde sallanan bebeklerin beyninde zamanla sarsıntılar meydana gelebiliyor.” diyor. Şiddetli sallamalarda iç kulak sıvısının çevresindeki dokulara hızla çarptığını ve bebekte sersemlik haline sebep olduğunu vurgulayarak, uzun vadede bu durumun beyne zarar verebileceğini aktarıyor.

Bebekleri uyutmak için binlerce yıldır kullanılan sallama yöntemi aslında beynin uyarılması esasına dayanıyor. Sallama sırasında iç kulakta dengeyi sağlayan vestibular labirentinden ve sabit noktaya bakan gözlerden beyne iki farklı sinyal gidiyor. Bu sinyaller arasındaki fark, baş dönmesi ve sersemlik hissi doğurarak uyku getiriyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Bülent Öztürk, sallanan bebeğin ihtiyaç duyduğundan ya da yorulduğundan değil, beyni uyarıldığı için uykuya daldığını kaydediyor. Sallanırken başka şeylerle ilgilenen ve bakışlarını sürekli hareket ettiren bebeklerde beyin uyarımının gerçekleşmediğini, bu nedenle de uyumadıklarını bildiriyor.

Doktor Bülent Öztürk, ailelere bebeklerini uyutmak için sallamaya alıştırmamaları tavsiyesinde bulunuyor. Öztürk, çok ağlayan ya da sallamaya alışan bebeklerin ise hafifçe ve kısa süreyle sallanabileceğini, bunun bebeğe herhangi bir zararı olmayacağını aktarıyor.
 
X