Bebek büyütürken yapılan 20 klasik hata!

merve2305

Üye
Kayıtlı Üye
24 Ocak 2014
30
0
34
Hayatımızın en değerli varlıklarını yetiştirirken yıllardır aynı hataların tuzağına düşüyoruz. Kilo iyidir deyip obeziteye zemin hazırlıyoruz, anne sütü dururken mama veriyoruz, gürleşsin diye saçlarını sıfıra vurduruyoruz. Oysa iyi niyetle de olsa yaptığımız bu hatalar onların sağlıklı gelişimini sekteye uğratıyor.

Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş, çocuklarımızı büyütürken yaptığımız ve birer şehir efsanesinden ibaret ‘geleneksel hataları’ anlattı:

Eyvah Sütüm Yetmiyor, Mama Vermeliyim
Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir.

Şekerli Su Sarılığa İyi Gelir
İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.

Çocuğum İki Yaşına Geldi Artık Bezi Bırakmalı
İki yaş, çiş eğitimi vermek için başlangıç dönemidir. Ancak çocuk bu konuda asla zorlanmamalı, altına kaçırdığı için kızılmamalı, sık sık tuvalete tutularak eğitime tabi tutulmamalı.

Dondurma Hasta Eder
Dondurma, tüm çocukların sevdiği ve faydalı bir gıdadır. Boğaz ağrısına neden olmaması için yalayarak yenmeli ve yanında su içilmeli.

Gürbüz Çocuk Sağlıklı Olur
Gürbüz çocuk, sağlıklı çocuk değildir! Dengeli beslenen çocuk, zayıf da olsa sağlıklı kabul edilir. Çocukları asla yemek yeme konusunda zorlamayın, yemediği zaman beslenmeyi sonlandırın.

Çocuk Sıcak Havayı Sever
Çocuklar, her zaman terlemeyeceği şekilde giydirilmeli. Üşüyeceği korkusuyla çocukları çok giydirmek ve sarıp sarmalamak, terlemeye ve hasta olmaya yol açar. Pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, içinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tipinde olan kıyafetler giydirilmemeli.

Fazla Hareket Ederse Terler Hasta Olur
Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşım. Her çocuk hareket edince terler, terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! ‘Çok terledin artık yerine otur’ demek, onu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Hareket etmelerini kısıtlamaktansa, spora (yüzme, basketbol vb) yönlendirin.

Şaşılık Büyüyünce Geçer
Çocuklarda şaşılık bir yaşına kadar fizyolojik kabul edilir. Ancak bir yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna başvurulmalı. Bir yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi) görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna muayene ettirilmeli.

Uslu Durdu Hamburgeri Haketti
Çocuklar mutlak suretle sağlığı ciddi şekilde tehdit eden fast food gıdalardan uzak tutulmalı! Bu ödüllendirme şekli yerine başka yöntemler seçilmeli, sinema ya da tiyatroya götürmek gibi…

Ağladı Hemen Kucağıma Alayım
Bebeği avutmanın birçok yolu var, her ağladığında hemen kucağa almak çözüm değil. Ağladığında yanına yaklaşıp onunla konuşmak, ten temasında bulunmak, ona şarkı ya da ninni söylemek ve karnını okşamak bebeği avutabilir. Ancak sırf kucağa alışmasın diye çocuğu hiç kucağa almamak da kendini güvende hissetmemesine ve mutsuz olmasına yol açar. Bu denge iyi kurulmalı.

Daha Çok Küçük Yalnız Yatarsa Korkar
Genellikle 6 aydan sonra bebeğin odasının ayrı olması uzmanlarca önerilir. Bu sınır en fazla 2 yaşa kadar uzatılabilir.

Büyükbaban Uzağa Gitti Geri Gelecek
Çocuklara ölümü anlatmak zordur. Ancak ölen kişinin geri döneceği söylenmemeli, çocuk boş bir beklentiye sokulmamalı. Ölen kişinin bir daha dönmeyeceği, cennete gittiği ve orada mutlu olduğu söylenmeli.

Çok Gaz Yapıyor Fazla Süt İçmesin
Çocuklarda 1 yaşından önce inek sütü kullanılmamalı. Ancak bir yıldan sonrada günlük süt tüketimi 400 CC’yi geçmemelidir. Sütün içinde bulunan laktaz adlı şeker gaza yol açar. Fakat artık piyasada laktazsız sütlerde bulunabiliyor. Gaz sorunu olan çocuklara bu tip sütleri içirilebilir, ancak çözüm kesinlikle süt vermemek olmamalı!

Ayakta Sallayınca Hemen Uykuya Dalıyor
Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmiyor. Ancak halk arasında ‘ayakta sallama’ en çok kullanılan yöntem. Çocuk, hafif tarzda ve sarsmayacak şekilde sallanırsa tahribatlara yol açmaz.

Fazla Banyo Yaparsa Üşütür
Çocuklar banyo yapmaktan hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise hafta üç kez banyo yapılması önerilir.

Sıfıra Vurdurursak Saçları Gürleşir
Bu inanışın tıbben hiçbir geçerliliği yoktur!

Pudra İsiliğe İyi Gelir
Pudranın isiliğe iyi geldiği yanlış bir düşünce değildir. Ancak toz pudralar yerine sulu pudralar seçilmeli. İsiliğin en iyi tedavi şekli ise çocuğu sık sık yıkamaktır.

Bol Bol Güneşlenirse Kemikleri Güçlenir
‘Çok fazla güneşe maruz kalmak kemikleri güçlendirir’ mantığı tam olarak doğru değil. Zararlı ışınlarından etkilenmemek için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuğunuzu güneşe çıkarmayın. Güneşe çıkarken de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş losyonları ve kremleri sürün.

Biberon Ve Emziği Çok Seviyor
Biberon ve emzik hiçbir çocuğa önerilmiyor. Biberon, bebekte “meme başı şaşkınlığı’na” yol açıyor ve anne göğsünden soğutuyor. Mamayla beslenmek zorunda kalan bebeklerde, biberon en geç 2 yaşında bırakılmalı. Emzik de damak yapısını bozabiliyor ve çocuğun enfeksiyon kapmasına yol açabiliyor.

Fitil Vereyim Rahatlasın
Çok zorda kalmadan ve doktor tavsiyesi olmadan ne fitil ne de ilaç kullanılmalı.
 
Süper tespit!


"Eyvah Sütün Yetmiyor, Mama Vermelisin" Oğlum biraz minyon ve kilo alımı hep az oldu. (Bende böyleydim ve oğlumda bana çekmiş) Çevredekiler neyse de bir Prof dr dan bile bu lafı işittim ya. Ne diyeyim. 9 ay mama vermeyeceğim diye direttim ve sonunda acaba diyerek mamaya başladım hemde karbonhidrat ve protein destekli. Ne mi değişti, oğlum hala az kilo alıyor ( anne sütüyle 100 gr alıyordu o kadar mamayla yine 100 gr alıyor) ve olan canım memeyi bırakmak oldu.


Çocuğum İki Yaşına Geldi Artık Bezi Bırakmalı
Evet bu yaş çocuğu çişini çok rahat öğrenebilir ama 2 yaş çocukları anne babalarını mutlu etmek istemezler. İki yaş sendromu sürecini yaşayan bir çocuğa hele de kendisinin kontrolünde olan bir şeyi yapmasını beklemek, yalnızca beklemek olur :)

Gürbüz Çocuk Sağlıklı Olur
Ah ah! Bu konuda çok müzdaribim. Minyon bir oğlum var ve "ayy! neyi var, niye küçük, yemiyor mu" gibi bir sürü laf işitiyorum. Gebeliğimin başından itibaren özenle kontrol edildi, doğdu sürekli kontrol ediliyor. Tüm testleri tam yapılıyor. Birşeyi olmadığından eminim ama kilo alımı hep az oldu. Yiyor içiyor hatta bizden iyi besleniyor. Ayrıcı gayet hareketli ve mutlu bir çocuk. İnsanların niye bu kadar kiloya takıldıklarını anlamıyorum. Çocuğuma hastalıklı muamelesi yapılmasından bıktım.

Çocuk Sıcak Havayı Sever
Bence tam tersi. Doğumdan sonra ilk günler kayıvalidem ve eşimle çok tartıştım kat kat örtülmesi konusunda. Onlar için mutlaka bir örtü olmalı. Bir kat daha giydirdim örtmeyin dememe rağmen örtüler. Sonunda evin derecesini iyice düşürüp üzerini örttüm. orta yolu bulmuş olduk. Tüm kışı kaban bile giymeden geçirdi. Hiç bir zaman kat kat giymedi ve hiç de hasta olmadı. Ama dışarıda teyzelerden hasta olur diye sürekli uyarılar aldım hatta bir teyze şalımı çekiştirip burnunu bile kapattı üşür yazık diyerek. Herkes kaban, atkı, bere ile çıkarken biz polar ceket ve şapka ile çıktık.

Fazla Hareket Ederse Terler Hasta Olur
Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşım. Her çocuk hareket edince terler, terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! ‘Çok terledin artık yerine otur’ demek, onu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Hareket etmelerini kısıtlamaktansa, spora (yüzme, basketbol vb) yönlendirin.


Uslu Durdu Hamburgeri Haketti
Bunu hiç anlamıyorum hem sağlıklı büyümesi için sebze yemesi gerektiğini söylüyoruz hem de ödül olarak saçma sapan yiyecekler vadediyoruz. Maden sağlıksız neden ödül?

Ağladı Hemen Kucağıma Alayım
Bunun güzel bir örneği bizim evde. Benimle bebek arabasına oturup gezen oğlum babası ile hiçbir şekilde oturmuyor. Bu ilk zamanlar eşime keyifli geliyordu ama artık eziyet olmaya başladı. Zamanında beni dinlemediği için şimdi oğlum tarafından ciddiye alınmıyor. Ki bende sarılmaya bayılırım. Bol bol öperim ama herşeyin bir yeri var. Canımı acıdı hemen kucağıma alıyorum ama karnı tok, altı temiz, uykusunu almış ağlıyorsa, ben işimi bitirene kadar ağlıyor. Zamanla sabırlı olmayı öğrenecek.

Büyükbaban Uzağa Gitti Geri Gelecek
Bu sadece ölüm konusu değil. Bir çok aile görüyorum çocuktan kaçıyor yada yalan söylüyor. Sonunda çocuk en güvenmesi gereken anne babasına bile güvenmemeyi öğreniyor.

Ayakta Sallayınca Hemen Uykuya Dalıyor
Hiç sallamadan uyuttuk bugüne kadar. Valla denedim ve uyuyor. Deneyin derim :)

Fazla Banyo Yaparsa Üşütür
Tam tersi banyo ile temizlenir ve daha steril olur. gün aşırı banyo yapıyor ve çok da seviyor. Hasta da olmadı.

Sıfıra Vurdurursak Saçları Gürleşir
Çocukların tüm karizmasını çiziyorlar yav! Oğlum olmasına rağmen kazıtmayı düşünmüyorum onun yerine sık sık uçlarından keseceğim.

Bol Bol Güneşlenirse Kemikleri Güçlenir
Güneş iyidir ama makul ölçüde. Güneşlenmekten nefret ederim ve hiç anlamam niye güneşlendiğini, ki bu kadar zararlıyken.

Biberon Ve Emziği Çok Seviyor
Mamayı biberonla veriyorum ama asla elinde gün boyu dolaşmasına izin vermiyorum. biberonu bırakması gerekirken sırf biberon uğruna litrelerce su ve süt için yeğenim var.

Bunlarda benim tecrübelerim :)
 
X