Bebek Kıyafetleri, Bebek Eşyaları Bebeklerin Giysileri Nasıl Yıkanmalı?Nasıl Temizlenmeli

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
Cilt sağlığını korumak ve giysilerdeki mikroplardan kurtulmak için, giysilerin temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Giysilerin temizliği de kullanılan materyal göre değişmektedir. Ayrıca hijyen sağlamada temizlik yöntemleri de önemlidir.

Söz konusu olan bebek ve çocuk giysileri ise, konuya daha da önem vermek gerekir. Bebeklerin ve çocukları cildi, yetişkinlere göre daha hassastır. Kullanılacak temizlik malzemeleri bebekler e çocuklar için risk içerebilir. Çünkü temizlik malzemeleri bebek ve çocukların cildine zarar verebilecek kimyasallar içerebilir.

Bebeklerin ciltlerinin PH değeri yetişkinlerden farklı olduğundan, mikroplara karşı daha savunmasızdırlar. Yetişkinlerin cildi mikropları imhaya uygun yapıdadır, fakat bebeklerin cildi savunma becerisini 2 aydan itibaren öğrenir.(milliyet)

Bebeğinizin giysilerini yıkarken size ilk başta yol gösterecek, giysilerin üzerinde bulunan yıkama önerileridir. Çünkü burada kaç derecede ve hangi konumda yıkamanız gerektiği yazıyor. Peki, iş deterjan seçimine geldiğinde ne yapmalı? Hoş kokulu olan yumuşatıcılar kullanılmalı mı? Neler alerjiye sebep olabilir? Özellikle iç çamaşırını yıkarken nelere dikkat etmeli? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı’dan aldık.

Bebek cildinin özelliği nedir?
Yeni doğan bebekte vücudu zararlı etkilerden koruyan yararlı mikroorganizmaların oluşturduğu cilt florası yoktur, cilt Ph’ı normal insanda 5.5 iken bebeklerde 6.8’dir. Aynı zamanla deriyi örten keratin tabakası bebeklerde tam gelişmemiştir. 2 aylıktan sonra gelişmeye başlar. Bu özellikler asidik özelliği az, florası oluşmamış ve keratin tabakadan yoksun olan bebek cildinin erişkin insanlardan daha fazla mikroplara ve kimyasallara karşı hassas olduğunu açıklar.

Bebek cildine temas eden giysilerin yıkanması, ısı derecesi ekstra dikkat gerektirdiği gibi, deterjan seçimi, cilt kremleri, şampuanlar, yumuşatıcılar, giysiler ve bebek bezleri, ıslak mendiller dahi özenle seçilmelidir. Özellikle alerjik bünyeli bebeklerde bu özen daha yararlı olmaktadır.

Astım, saman nezlesi, alerjik cilt döküntüleri aile bireylerinde, yakın akrabalarda var ise bu bebeğin alerjik bir yapıya sahip olma olasılığı belirgin yüksektir. Zamanla giysiler, şampuanlar, bebek bakım kremleri, bezler, deterjanlar ile tetiklenen bebek egzaması, sık diaper dermatit (pişikler vs), ciltte kızarıklıklar, bebeğin hassas alerjik yapısını daha somut ortaya koyacaktır.

13381979514fc347bf84ec5.jpg
Bebeğinizin giysilerini yıkarken bunlara dikkat!


Üretim, boyama süresince giysiler kimyasallara maruz kalmıştır. Bu riskleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak yeni alınan bebek giysilerini mutlaka yıkayın. Giysilerin bileşimine göre hazırlanmış yıkama talimatlarına uygun hareket edin ve naftalin gibi kimyasal giysi koruyucular kesinlikle kullanmayın.

Bebek giysileri küçük parçalardan oluştuğu için çamaşır yıkama filesi almanız sizin için uygun olacaktır. Böylelikle kolayca kaybolan çorap ve eldivenler bu seferde makine içinde sıkışıp kaybolmayacaktır.

Yıkama öncesi lekenin cinsini özellikle saptayın ve ona göre yıkama programı uygulayın. Kurumuş, sertleşmiş mama, ek gıda ile veya bebek bezinden sızıp elbiselere bulaşmış bebek dışkıları çıkması zor lekeler olduğundan lekelerin tortusunu diş fırçası ile kabaca alabilir, bir miktar ılık suda deterjanla birlikte 30-60 dk. kadar beklettikten sonra da yıkamada daha başarılı olursunuz. Son yıllarda yıkama öncesi bu lekeler üzerine dökülen çözücü karışımlar etkili bir çözüm sunmaktadır.

Yıkamadan önce renklilerle, beyazların farklı derecelerde yıkanabilmesi, renk solması ve boyaması olmaması için ayırmalısınız.

Özellikle bebek bez bölgesi (diaper) çamaşırları ile üst giysilerini hijyen açısından mümkünse ayrı yıkayın.

Marka etiketleri bebeğin cildini tahriş edebileceğinden çıkarmayı unutmayın.

Çamaşır makinesini çok doldurmayın.

Lekeleri en güzel şekilde çıkarabilmek için giysilerin kendi üzerinde bulunan yıkama önerilerinin izin verdiği en yüksek derecede yıkayın.

Bebek giysileri üzerindeki deterjan artıklarının tam geçtiğinden emin olmak için ikinci kez durulama yapın.

Sürekli düşük yıkama derecelerinde uzun süre kullanılan çamaşır makinelerinde ve bebekler için şiddetli enfeksiyonlara neden olabilecek mikrop kolonileri oluşabilir. Daha yüksek derecelerde yıkama yapmanız, durulama sayısını arttırmanız, makinenize bakım ve temizlik yaptırmanız böyle durumları önleyecektir.

Yıkanan giysileri kurutmakta yıkamak kadar önemlidir!

Öyle ki yıkanırken temizlenen tozlar, kimyasallar ve bakteriler kurutma esnasında yeniden çamaşırlara bulaşabilir.

Kıyafetleri kurutmak için açık hava en uygundur ancak gerek kirli, soğuk, nemli hava gerekse balkonu uygun olmayan bahçesiz evlerde bu her zaman mümkün olmadığından kurutma makineleri hayatımıza girmiştir.

Birçok aile kurutucunun bebek cildine zararlı olabileceğinden ya da küçük olan bebek giysilerinin daha da küçüleceğinden endişe eder, ancak bu çok nadir bir durumdur. Daha azaltılmış ısı dereceleri ile kurutma, taze bir koku ile birlikte zararsız seçim olacaktır.

Bebek giysilerini ne ile yıkamalıyız ne ile yıkamamalıyız?
Yıkama için kullanılan sabunlar hatta parfümler erişkinler için dahi alerjik olabiliyor iken bebeklerde bu risk daha fazladır. Ayrıca bebeklik döneminde kullanılan bu kimyasal maddelerin, yıllar sonra alerjik olma riskini arttırdığını gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Bu nedenle sabun, çamaşır suyu, yumuşatıcı, ağartıcı maddeler ve cilt tahrişleri yapan parfümlerden kaçınmak gerekiyor.

Yeni anne ve babaların çoğunluğu bebeklerinin giysilerini yıkamak için özel deterjanlar kullanmaktadır. Hangi deterjanı alacağınız kişisel tercihinizdir. Bununla birlikte ailede alerji, hassas cilt öyküsü, bebekte egzama, temas dermatiti ailelerin tercihini belirlemektedir.

Bazı deterjanlar güzel bebek kokuları ihtiva eder. Bu koku seçenekleri de ailelere cazip gelmektedir. Ancak çoğu ebeveynde bu deterjanların koku ve kirleri çıkarmakta yetersiz olduğunu söylerler ve ön yıkama gerektirdiğini ifade etmektedirler.

İkinci seçenek bebeklerin ciltlerine özel kokusuz deterjanlardır ve ciltte tahriş yapma ihtimalleri çok azdır. Etkinlikleri kokulu deterjanlardan daha fazladır.

Diğer bir çamaşır deterjanı seçeneği, bebeğe spesifik olmayan kokusuz deterjanlardır. Eğer ki giysilerin tertemiz olmasını isterseniz ve bebeğiniz alerjik, hassas cilt yapısına sahip değilse bu güzel bir seçimdir. Mama lekelerinde özellikle en etkili tercih olacaktır.

Sıvı deterjanlar çamaşırların içine daha rahat işler ve doygunluğa ulaşır, bu nedenle temizleme etkinliği, toz deterjanlara oranla daha fazladır.

Kaç derece de yıkamalıyız ki mikroplar gitsin?

Giysileriniz baktığınızda tertemiz görünebilir. Ama bu tam temizlendiği anlamına gelmez. 45°C sıcaklık üstünde yıkamalarda dahi yaşayabilen bakteriler vardır.

Isı derecesi arttıkça giysilerin solma, boyama, çekme ihtimali arttığı gibi, mikropların yok edilme olasılığı da artar. 60°C sıcaklık çoğu zararlı mikropların gitmesi için uygundur. 60°C ‘nin üzerindeki yıkama dereceleri pamuklular dışındaki çamaşırlar için sadece zarar anlamına gelir.

Hassas giysilerde 30-40°C sıcaklıkta ön yıkama, tekrar yıkama ve fazladan durulama ile çamaşırları yıpratmadan mikroplara yönelik nispeten olumlu bir sonuç elde edebilirsiniz.

Önemli bir nokta şudur ki; çağımızın gün geçtikçe artan hastalığı, hava kirliliği, sağlıksız katkı maddesi içeren besinler yanında aşırı hijyenin tetiklediği alerjidir. Temiz olmasına özen gösterdiğimiz giysiler kadar bebek ve çocuklarımızın maruz kaldığı kimyasallardan korumaya da özen göstermeliyiz.

Bunları göz önünde bulundurarak bebek ve çocuk giysilerinin temizliğine özen gösterilmelidir.

Bebek giysilerinin temizliği:
Öncelikle deterjan seçimi önemlidir. Renk ve kokuya aldanmadan doğru tercihi yapmanız gerekir. Birçok marka bebekler için özel deterjanlar üretmektedir. Marketlerden ya da eczanelerden bu temizleyicileri edinebilirsiniz. Bebeğinizin doktoruna danışarak bu konuda bir karar verebilirsiniz.

Giysilerin etiketinde yıkama talimatları yer almaktadır. Bu talimatlara uymaya özen gösterin. Giysileri etikette yazan en yüksek sıcaklıkta yıkamaya çalışın. Yüksek sıcaklıkta bakteriler daha kolay yok olmaktadır. Özellikle bebek iç çamaşırlarını yüksek sıcakta yıkayın.

Yıkadığınız bebek çamaşırlarını açık havada, güneşte kurutmaya özen gösterin. Kurutma makinesi kullanmış olsanız dahi, bir süre güneşte bekletin. Virüsler güneş ışığında kırılacaktır.

Önlük, patik ve yıkanabilir oyuncaklar için de aynı özeni göstermeniz gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler:
  • Bebeğinizin giysilerini yıkama sıcaklığına göre ayrıştırarak yıkayın.
  • Giysileri, alt-üst, iç ve dış olarak ayrıştırarak, ayrı ayrı yıkayın. Böylece mikroplar birbirine karışmaz.
  • Yeni aldığınızı giysileri kullanmadan önce muhakkak yıkayın.
Bu yöntemleri kullanarak bebeğinizin giysilerinin hijyenini sağlayabilirsiniz(annebebek.com.tr)

Bebek Bakımı Hakkında Herşey 1 İçin Tıklayınız
Bebek Bakımı Hakkında Herşey 2 İçin Tıklayınız

index.php
 
X