Bedavaya iş öğrenmek için çalışmak ?

geranio

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
26 Ekim 2012
5.018
4.073
Merhaba herkese,

Kolay kolay konu açan biri değilim. Ancak gerçekten çok kararsızım ve fikirlerinize ihtiyacım var. Üniversite son sınıf öğrencisiyim ve mühendislik okuyorum. 2015 2016 Güz döneminde mezun oluyorum çok şükür.

Ilk başta şu bilgiyi vereyim. Okulu 1 sene uzattım çeşitli nedenlerden dolayı. Bu seneye kadar kykdan kredi alıyordum ve bununla geçimimi sağlıyordum. Bu sene seneler sonra ailemden para almaya başladım. Sadece yol parası oda. Harçlığımı kendim çıkarmaya çalışıyorum ancak mesleğimle ilgili iş bulamadım ta ki bu çalıştığım yere başlayana kadar.

Şimdi konuya giriyorum Bir aydır part time bi firmada çalışıyorum. Stajyer olarak girdim. Bilişim alanında işi de burada öğreniyorum denebilir. Maaş almıyorum işi yeni öğrendiğim için vermelerini de beklemiyordum ancak harçlığımı çıkarmam gerekiyor ve onu karşılayacaklarını düşündüm. Firma adına bi site üzerinde çalışıyorum ve yakında sitenin tüm sorumluluğunu ben alıcam.

Pazartesi patronumla konuştum ve harçlığımı çıkarmam gerektiğini söyledim. Kendiside bana site üzerinden ne zaman para kazanmaya başlarsa o zaman para verebileceğini söyledi. O zamana kadar hiç bişey yok yani. Site bir e-ticaret sitesi ve kazandirmasi aylar sürebilir ve tam oturana kadar mezun olurum zaten.

Peki teşekkürler diyip ayrıldım yanından ama o günden beri çok canım sıkkın çünkü bir şekilde harçlığımı çıkarmam lazım. Burada çok şey ogrenebilecegimi biliyorum ama aynı zamanda nasıl para kazanacağımı bilmiyorum.

Nasil bir yol izlemeliyim sizce? Çıksam alanımla ilgili iş bulamama ihtimalim var kısıtlı zamanımdan dolayı. Çıkmasam beş kurussuz gidip gelmeye devam edicem ki bu çok koyuyor bana.

Aileniz bir süre daha idare edemez mi? Onlardan umut yok ise malesef ayrilmaniz gerekecek. Haftanın kaç günü gidiyorsunuz işe cok vaktinizi aliyor mu? Eger gercekten başka bir işte çalışmanizi engelleyecek kadar vakit alici birsey ise patronunuzla konusun ve parasiz oldugunuz icin ayrilmak zorunda kaldığınızi soyleyin iş bulamama ihtimaliniz var ama aslinda suan da işsiz sayilirsiniz

e-ticaret sitesiyle mühendislik ne alaka ? Biraz aciklayabilirmisin ?
Ben sahsen senin yerinde olsam 100 % senin mesleginle alakali bir is yerinde part time calisirdim. Bu arada üni. de prof.lara bir sor bakalim tanidiklari veya tavsiye ettikleri yerler yokmu diye.

Aileniz bir süre daha idare edemez mi? Onlardan umut yok ise malesef ayrilmaniz gerekecek. Haftanın kaç günü gidiyorsunuz işe cok vaktinizi aliyor mu? Eger gercekten başka bir işte çalışmanizi engelleyecek kadar vakit alici birsey ise patronunuzla konusun ve parasiz oldugunuz icin ayrilmak zorunda kaldığınızi soyleyin iş bulamama ihtimaliniz var ama aslinda suan da işsiz sayilirsiniz

Ailem zorlamıyor beni ancak onlardan dediğim gibi sadece yol parası almaya çalışıyorum okuyan iki kardeşim daha var bu yaşta yük olmak istemiyorum.

Evet şu anda işsiz sayılırım dediğiniz gibi :KK43: Ancak ogrenebilecegim çok sey var diye ayrilamiyorum.

Şöyle söyleyeyim haftanın 5 günü okulum var 3 gün öğlen çıkıp işe gidiyorum aksama kadar oradayım.

e-ticaret sitesiyle mühendislik ne alaka ? Biraz aciklayabilirmisin ?
Ben sahsen senin yerinde olsam 100 % senin mesleginle alakali bir is yerinde part time calisirdim. Bu arada üni. de prof.lara bir sor bakalim tanidiklari veya tavsiye ettikleri yerler yokmu diye.
Bölümüm yazılım sektörüne yakın. Türkiyede pek tutulmayan bi mühendislik benimkisi ve mezun olanlarin %80i yazılım sektöründe çalışıyor neredeyse. Oldukça para getiren bi alan üstelik. Bende burada bununla ilgili şeyler yapıyorum.

Part time bölümümle ilgili iş bulamıyorum malesef derslerden fazla vaktim kalmıyor. Bir çok firmaninda işine gelmiyor.

Ailem zorlamıyor beni ancak onlardan dediğim gibi sadece yol parası almaya çalışıyorum okuyan iki kardeşim daha var bu yaşta yük olmak istemiyorum.

Evet şu anda işsiz sayılırım dediğiniz gibi :KK43: Ancak ogrenebilecegim çok sey var diye ayrilamiyorum.

Şöyle söyleyeyim haftanın 5 günü okulum var 3 gün öğlen çıkıp işe gidiyorum aksama kadar oradayım.
Başka bir iş bulup orada da öğrenebilirsiniz. Yani onlar bulunmaz hint kumaşı mi size ne sunuyorlar sanki. Ben bir an önce is hayatina atılın diye diyorum zor oluyor çünkü ileride. Bence simdiden başvurular yapın araştırın gidin görüşün. Uygun guzel bir yer denk gelirse ayrılıp orada başlayın. Bi ucundan tutmak gerekiyor

Başka bir iş bulup orada da öğrenebilirsiniz. Yani onlar bulunmaz hint kumaşı mi size ne sunuyorlar sanki. Ben bir an önce is hayatina atılın diye diyorum zor oluyor çünkü ileride. Bence simdiden başvurular yapın araştırın gidin görüşün. Uygun guzel bir yer denk gelirse ayrılıp orada başlayın. Bi ucundan tutmak gerekiyor
Benimde aklıma bu geldi. Is arayıp bulduğumda buradan çıksam daha iyi olur gibi.

Kendimi haksızlığa uğramış gibi hissediyorum. Binler istemedim sadece harçlık istedim :KK43:

Burayi birakmadan ayni sartlarda harclik da verecek bir is yeri bulmaya calisin.
Gecici isler yerine tecrube kazanmaniz cok daha onemli su an. Alaninizda tecrubesiz is bulmaniz cok zor.

Kendine gercek, yani para kazandiran bir is bulamazsan cikma derim. Is yasaminda esas olan tecrubedir. Yani ayni egitimi almis iki kisi icinden tecrubelisi her zaman kazanir.
Eger ki parali is bulamazsan veya bu isten para alamazsan, bunu da gelecege bir yatirim olarak gorebilirsin. 1 senelik tecrube bile bircok kapiyi acar. Mezun olali cok olmus ama kac yildir evde oturmus insanin bir cazipligi yoktur isverene. Bulunabilecek en kotu konum eski yeni mezun olmak. O diploma da kullanilmayinca onemini yitiriyor.
Ben senin mesleginin ayrintisini, kapsamini bilemem. Yalniz sunu diyebilirim. Su anda yeni mezun halinde onceligin tecrube kazanmak olsun. Paradan daha onemli bu su an. Baska is bulamazsan buradan da cikma. Evde korelme de ne yaparsan yap. Cok sey ogrenebilecegini kendin de demissin. Cok degil, 1 sene sonra bile para eder bunlar.
Yeni is arayacaksan da bulmadan buradan cikma. Yani kendini sakin acikta birakma.

Burayi birakmadan ayni sartlarda harclik da verecek bir is yeri bulmaya calisin.
Gecici isler yerine tecrube kazanmaniz cok daha onemli su an. Alaninizda tecrubesiz is bulmaniz cok zor.

Kendine gercek, yani para kazandiran bir is bulamazsan cikma derim. Is yasaminda esas olan tecrubedir. Yani ayni egitimi almis iki kisi icinden tecrubelisi her zaman kazanir.
Eger ki parali is bulamazsan veya bu isten para alamazsan, bunu da gelecege bir yatirim olarak gorebilirsin. 1 senelik tecrube bile bircok kapiyi acar. Mezun olali cok olmus ama kac yildir evde oturmus insanin bir cazipligi yoktur isverene. Bulunabilecek en kotu konum eski yeni mezun olmak. O diploma da kullanilmayinca onemini yitiriyor.
Ben senin mesleginin ayrintisini, kapsamini bilemem. Yalniz sunu diyebilirim. Su anda yeni mezun halinde onceligin tecrube kazanmak olsun. Paradan daha onemli bu su an. Baska is bulamazsan buradan da cikma. Evde korelme de ne yaparsan yap. Cok sey ogrenebilecegini kendin de demissin. Cok degil, 1 sene sonra bile para eder bunlar.

Bende bu yüzden çıkmak istemiyorum. Tecrübe edinicem burada bana bişeyler katacagina inanıyorum. Ancak dediğim gibi para da kazanmam lazım. Günlerden haftalardan değil aylardan bahsediyoruz üç kuruşta olsun vermeleri gerekmez mi?

Bence referans olarak kullanirsin bu is yerindeki tecrubeni,iyi bir intiba birakmak icin elinden geleni yap...bir sure sonra yine bi yokla..

Benimde aklıma bu geldi. Is arayıp bulduğumda buradan çıksam daha iyi olur gibi.

Kendimi haksızlığa uğramış gibi hissediyorum. Binler istemedim sadece harçlık istedim :KK43:
Aslinda haksizlik degil ama keske baştan soyleseydiniz. Babanizin hayrina degil sonuçta siz de gidip orda biseyler yapıyorsunuz 2 3 kuruş da olsa verilmeli

Aslinda haksizlik degil ama keske baştan soyleseydiniz. Babanizin hayrina degil sonuçta siz de gidip orda biseyler yapıyorsunuz 2 3 kuruş da olsa verilmeli
İşi tam bilmediğim için soyleyemedim ilk başta. Ama is oldukca iyi gidiyor ve pazartesi daha fazla sorumluluk vereceğini söyledi bende cesaret alıp açtım konuyu. Sonuç hüsran :KK43:

Bende bu yüzden çıkmak istemiyorum. Tecrübe edinicem burada bana bişeyler katacagina inanıyorum. Ancak dediğim gibi para da kazanmam lazım. Günlerden haftalardan değil aylardan bahsediyoruz üç kuruşta olsun vermeleri gerekmez mi?
Normalde yemek parasi+yol parasi verirler hic vermeseler.

Ona da razıyım aslında. Amacım ailemden para almamak rahatsız oluyorum. Sorsaydi söyleyecektim ama ne zaman kazandirirsa o zaman verebilirim anca dedi.
Sen bakin baska firmalara.
Bir onyaziyla cvni falan gonder. Belki bir kapi acilir.

Yaptigin isten sirket para kazanmiyorsa veremez bence. Bu sefer onlar bedavadan birine para veriyormus gibi zarara girer. Senin yaptigindan sirketin ne gibi bir cikari oluyor o onemli. Senin cikarin işi ogrenmek. Onlarinki ne? Isverenin kendi soylemis henuz gelir kazanmadigini.

sağlam adı bilinmiş saygın bir şirketse kalın derim mezun olduktan sonra iyi referans olur. ama referansı bir işinize yaramayacak bir şirketse bir an düşünmeyin ayrılın bence işi her yerde öğrenirsiniz kendinizi kullandırmayın. işverenleri anlamıyorum ben parasız çalışan adamdan randıman alınmazki çalışanını memnun et o da seni memnun etsin.. iş yerin çok profesyonel yönetilmiyor gibi geldi bana..

Sen bakin baska firmalara.
Bir onyaziyla cvni falan gonder. Belki bir kapi acilir.
En mantıklısı o görünüyor bakinmaya başlayacağım.
Yaptigin isten sirket para kazanmiyorsa veremez bence. Bu sefer onlar bedavadan birine para veriyormus gibi zarara girer. Senin yaptigindan sirketin ne gibi bir cikari oluyor o onemli. Senin cikarin işi ogrenmek. Onlarinki ne? Isverenin kendi soylemis henuz gelir kazanmadigini.
Para illa kazaniyordur tek işleri bu değil. Arge alanında çalışıyorlar ben yaptıkları isin internet kismindayim sadece.

Kazanmiyor bile olsa onun kendi işi ama ben isciyim orada. Bi is yeri yeni açıldığında ise aldığı kisilere ben kazanana kadar bedava çalışacaksınız der mi? Bana pek mantıklı gelmiyor bu.

X