Bir sizofren nasil anlasilir

Kendiniarayankiz

Her seyin bir anlami olmamali...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
22 Temmuz 2015
460
424
Çevrenizde sizofren olan birileri var mi
Hâl ve hareketleri nasil olur?
Dış gorunumleri nasil olur olur?
Disardan bakılınca oyle olduğu anlasilir mi?
Karsidakine zarar verirler mi ?
Böyle birine nasil davranılmali?

Lutfen konuyu şimdilik taşımayın cok acil

genellikle asosyal oluyorlar diye biliyorum.
birebir tanıdığım kimse yok.
bir dönem epey merak oluşturmuştu bende ve şizofreniye dair kitaplar okumuştum.
genelinden izlemlediğim bu.

Çevremde evet var ama bu hastalığın safhasıyla ilgili de bir durum.
Benim gözlemlediğim belirtiler
Boşluğa bakıp gülümseme
Asosyal kişilik
Konuşma isteksizliği ya da dönem dönem konuşmada güçlük çekme.
Bu bahsettiğim şeyler tamamen kendi gözlemim ve hastalığı insan içine karışmasına engel olmayacak şekilde ilaçla tedavi altına alınmış biri.
Ancak tedavi görmeyen ve ileri boyutta rahatsız olan biri tehlikeli olabilir

Benim vardi. Mesela otururdum durup dururken derdi ki bak senin ayaginin altinda 3 harfliler var :KK70::KK70: yok telefonuma cip taktilar beni dinliyorlar. Evimin duvarlarinda bir seyler var deyip villasini yakti kül etti. Tuhaf tuhaf hareketleri var. Yalan girla. Yalan demeyelim de iste yasamadigi seyi yasamis gibi gosterirler.
Allahim kimsenin basina vermesin. Biz bu kisiyi 2 yil yanimizda baktik kimse bakmadi. Sonra akil hastanesine yatirdik sukur iyilesti su an evli ve mutlu. .

ben bi arkadaşımın öyle olduğunu düşünüyodum sürekli kendi ismini söylüyodu mesela x in kalemi diye

Şizofreninin tipleri var. Negatif ve pozitif semptomların görülmesi bu tiplere göre ayrılıyor. "Şizofreni hastaları şöyledir" diye bir genelleme zor.

Zaten teşhisi konulmamış birine siz internetten araştırdıklarınızla teşhis koymayın lütfen. İşi ehline bırakmak lâzım.

Bire
Benim vardi. Mesela otururdum durup dururken derdi ki bak senin ayaginin altinda 3 harfliler var :KK70::KK70: yok telefonuma cip taktilar beni dinliyorlar. Evimin duvarlarinda bir seyler var deyip villasini yakti kül etti. Tuhaf tuhaf hareketleri var. Yalan girla. Yalan demeyelim de iste yasamadigi seyi yasamis gibi gosterirler.
Allahim kimsenin basina vermesin. Biz bu kisiyi 2 yil yanimizda baktik kimse bakmadi. Sonra akil hastanesine yatirdik sukur iyilesti su an evli ve mutlu. .

Bu hastalik ömür boyu süren bir hastalık di mi
İyilestiden kastınız ne ? Daha mi dengeli olunuyor tedaviyle ilacla

Bu konuda pek bir bilgin yok ama bir genele yapip "söyle anlasilir" diyebilecegini sanmiyorum. En dogru tesbiti doktor yapar.

Benim staj yaptığım kurumda bir amca vardı şizofreni teşhisi konulmuş. İlaç tedavisi devam ediyordu fakat tam olarak iyileşme yaşanamayacağını söylüyor psikiyatristler. Bu amca gayet sosyaldi. Rehabilitasyon Merkezi'nde kalıyordu ama dışardan da arkadaşları vardı ve muhabbetleri de gayet iyiydi. Normal oturup konuştuğunuzda şizofreni hastası olduğunu anlamak çok zordu. Kimisi normal konuşmada belli ederken kimisi sadece nöbetler halinde yaşıyor bu yüzden kesin olarak anlamak biraz zor.

İki yil boyunca ona nasil davrandiniz

Normal insan gibi davrandik. Soyledigi seyleri duymamazliktan geldik. Korktuk tabi biz de. Bizim evimizi de yakmaya calisti. Beni izliyorlar evde duvarlarda cip var diyordu. Kendisi cok zengindi, bu sebeple herkees onu izliyor diye delirmisti. Boyle boyle parasini malini mulkunu de kaybetti. Sifira sifir eldr var sifir kaldi ortada. Kimse bakmadi biz baktik..
Yani iyi davrandik. Bi sey yapmadik. Zorluyorduk gitmiyordu hastaneye. En sonunda bagladilar ve goturduler. 1 2 yil da orda kaldi sanirim.

Normal insan gibi davrandik. Soyledigi seyleri duymamazliktan geldik. Korktuk tabi biz de. Bizim evimizi de yakmaya calisti. Beni izliyorlar evde duvarlarda cip var diyordu. Kendisi cok zengindi, bu sebeple herkees onu izliyor diye delirmisti. Boyle boyle parasini malini mulkunu de kaybetti. Sifira sifir eldr var sifir kaldi ortada. Kimse bakmadi biz baktik..
Yani iyi davrandik. Bi sey yapmadik. Zorluyorduk gitmiyordu hastaneye. En sonunda bagladilar ve goturduler. 1 2 yil da orda kaldi sanirim.

Nereyi aradinizda goturduler
Hangi hastahane

Çevrenizde sizofren olan birileri var mi
Hâl ve hareketleri nasil olur?
Dış gorunumleri nasil olur olur?
Disardan bakılınca oyle olduğu anlasilir mi?
Karsidakine zarar verirler mi ?
Böyle birine nasil davranılmali?

Lutfen konuyu şimdilik taşımayın cok acil
Netten belirtilerine bakabilirsin burada konu acana kadar. Ozetle bi sizofren normal bi insan degildir

Benim yengem paranoid şizofreni hastası, atak dönemlerde 3 kez hastaneye yattı. 3 tane çocuğu var. Şizofreninin türleri vardır ve kalıcı bir hastalıktır, sadece düzenli ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabilir ama geçmez. Tedavi bırakılırsa etkilerini tekrar gözlemlemeye başlarsınız. Size tuhaf ve mantıksız şeyler anlatırlar çünkü bunu gerçek zannederler. Yengem dayımın mafya olduğunu, televizyon aracılığıyla uydudaki adamlarına bizi dinlettiğini, sadece mutfaktaki konuşmaların duyulmadığını, ünlü bir isimle dayımın sevgili olduğunu falan söylüyordu. Dayım da taksi şoförü yani. Daha sonra kendi kardeşleriyle bile dayımın kendisini aldattığını iddia etti. Kendi kardeşlerinden birine de şizofreni teşhisi kondu 2 yıl öncesinde. genetik yatkınlık söz konusu olabiliyor bu hastalıkta. Temizliğine dikkat etmiyor, ne kendisinin ne çocuklarının. Tuhaf tuhaf şeyler yapıyor. Mesela geçenlerde kuzenim evlerine bir şey bırakmaya gidiyormuş, yengemle küçük çocuğu apartmanın kapısında bekliyormuş, neden orada beklediklerini sorunca, hüseyin (oğlu) bilmem nereye gitti de ayağı tez olsun diye bekliyoruz demiş. Geçen hafta da anneme turşu yapıp getirmiş ama annem çalıştığı için evde kimse yok, apartman görevlisine bırakmış turşuyu evde ama kapıyı açmıyor demiş :)) Sonra annem işten gelirken apartman görevlisi görünce anlatmış böyle böyle dedi diye. Böyle tuhaf bizim anlayamayacağımız bir dünyaları var. Zor maalesef hem hasta hem yakınları için.

Netten belirtilerine bakabilirsin burada konu acana kadar. Ozetle bi sizofren normal bi insan degildir
O ne demek öyle "normal bir insan değildir" filan? Hepimizin başına gelebilir.
Tüm şizofrenlerin ortak noktası denebilecek tek şey "içe dönüklük, suskunluk, az konuşma, duygulanımda azalma" gibi negatif belirtiler diye biliyorum. Tedavi ile hastaların yarısı neredeyse tamamen iyileşiyor. İyileştikleri zaman da hasta geçirdikleri dönem yüzünden utanıyorlar, utanılacak bir şey olmadığı halde. Kanser gibi, ensefalit gibi bir hastalık...
Konu sahibi, biz tanıdığımız insanlara teşhis koyamayız, bu işi psikiyatrlara bırakmalı. Ama nasıl davranmak gerek diyorsanız açık davranmak, ima ya da alay gibi anlaşılabilecek ifadelerden kaçınmalı.

X