Çerkez'lerin buluşma noktası...

canavar

Yılmak yok. Yola devam...
Pro Üye
12 Temmuz 2006
2.779
183
Arkadaşlar içimizde Adige veya Kafkas boylarından olan var mı?
Ben anne tarafından Adige, Baba tarafından Dağıstanlıyım. ( Avar Turk`uyum)
Annem Manisa Yeni Osmaniyeli. ( Çerkez Osmaniye )
Babam Yalova Güney köylü...
Sizler ne taraftansınız?

Son durum:
canavar-Avar-İzmir
Moon/Sun-Kabertay-
angelream-
filizcan-Kabertey-İstanbul
fuşya-Kabertey-Ankara
1kumtanesi-
•kelebek• -Abzah-İstanbul
Alsebe-Abzah-Almanya
janset-Kabertey-
daisy-
misty-abzah-Samsun
evreke-
sinemyis-Abzah-
_Satenay_x-Kabertey-İZmir
yagmur...-Abzah-Almanya
minelne-Asetin-
juju-Abzah-
buketxx-Şapsı-
mormavi-Abzah-
elif nil-Abzah-
esquara-
BlueDeep-
MüLTeCi-
sinef03-
setenayay74-Şapsığ-İstanbul
nur30-Adige-
bedef-Abzah-Kocaeli
ateşböceği-Kabartay(anneden)-
alana-Asetin-İzmir
hüzüngülü-İstanbul
Hanzade-Şapsığ-İstanbul
catay- -Hatay
suzi18-Asetin-Almanya
papri34-Adige-İstanbul
aslihan26-Abzah-Diğer
Herbela-Abzah-Ankara
ajlan- -İstanbul
mavii80-Abzah-İstanbul
maze- -Kayseri
adige_psas-Abzah-İstanbul
janseray-Abzah-İstanbul
nefne- -Diğer
meneviş- -İstanbul
yessillim- -Sinop
mazeneff-bjedugh-Afyon
benan- -İstanbul(Anneden)
SIEDA-Çeçen -Almanya
[ÇiĞDeM]- -Kayseri
aysultan -Abzah-Bartın
xayşemimx- -İstanbul
sny-Çeçen-Adana
medinella-Avar-İstanbul
jessi- -Ankara
ftmdgn-Abzah-Ankara
Sibel- -Almanya(Anneden)
deryazen-Adige-Antalya
esra.-Kabartay-Gaziantep
tubişş-Kabartay-İstanbul
haydeç-Şapsığ-Sakarya
jewwel-Abzah-İstanbul
canset-Abzah -Yalova
zeybennep- -Sakarya
ÖzgürCe- -İstanbul
cerkez_kızı-Adige-Ankara
sinemyis-Abzah-Diğer
adres- -Ankara
bast&cat- -İstanbul
satürünn-Abzah-İstanbul
Mişrayım-Kabartay-İstanbul
nefin-Şapsığ
elmalıpasta-abzah
eyamna-abzah
deryazen-
benan-
Automatic Princess-kabartey
adige phsase-bjeduğ
Ela34-abzah
denef72-şapsıg
meci-abzah
asi16-abaza
LEYLA ERGİN-kabartey
-gülse- -şapsıg
zeybennep-seystoy
ezay-kabartey
narinim78-kabartey
Gubate-kabartey
sedakanmaz-kabartey
funda72-şapsığ
 
Son düzenleme:
Bir ay zarfında Kafkasya terk edilmediği takdirde bütün sekene (sakinler, halk) harp esiri olarak Rusya’nın muhtelif mıntıkalarına sürülecektir”. Çar Naibi Grandük Mişel

21 Mayıs 1864; 300 yıl süren Kafkas - Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir. Bu tarihten sonra Çerkez halkları dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmışlardır. Sürgün süreci içerisinde birçok insan hayatını kaybetmiş, sürüldükleri topraklarda ise hastalık, açlık ve yoksulluk gibi problemlerle karşı karşıya kalmışlardır.
KAFKAS SÜRGÜNÜ BİR SOYKIRIMDIR
 
Sürgündür bedenim

Sürgündür bedenim
ve sürgün bedenlerin çocukları
el değilmiş ve onuru lekelenmiş
özgürlüğe susamıştır, dilekleri
Sızlanmaktan usanıp, bir mavzer gibi
Dillenmiştir yürekleri
Ozanlaşmıştır her biri
Sürgündür bedenim, ama değil beynim
Onun ne kadar sürgünü varsa bedence
Kalır izleri yurdunun, ruhta, düşünde
Çıkarılmaz bekleyişi vardır, ince gelen elemle
Acı besler onu, baskılar rahmet gibi
Düşmanlar, ey insanlık düşmanları
Sizlerin süngülerinden dökülen kanlarımız
Ve sizlerin kırdığı kalemlerimizden
Akan mürekkeplerden doğacak
Dereler nehirleştiğinde
Saraylar boğulacak
Boğulacak saraylarınız
Sürgündür bedenim ve kırgın bir yürekle ağlayışı
Gencecik çocukların, yaşlı anaların, gözbebeklerinde
Sükutu haykırmaya ve patlamaya hazırlanma da
Bileklerinde.
Çünkü bir doğum seli, alınlarından oluk
Sürgündür bedenleri, ancak köle hiç değil
Dilini söksen de, sökemezsin soyunu
Yok olmaya namzet, hiç değil
Kevser süresinde dediği gibi Kuran’ın...

Semih Seyyid
 
Türklerin Anadoluya 800 çadırlık nüfusla geldikleri söylenir.800 x 5 = 4.000 kişi bu nüfus 1.000 yılda %2 lik artışla 8 milyona' ulaşır biz buna 10 milyon diyelim. Kürtlerin nüfusu ortalama 12 milyondur.Adige-abhazlar 2.5 milyon Gürcü,Laz, Arnavut,Pomak diğer kafkas halkları vs.2.5 milyon kabul edersek top.27 milyon
bunu 30 kabul edelim 73 - 30 =43 milyon kimlerden oluşur bu kitle.Tabiiki Anadolunun eski halklarının bakiyeleri.Anadoluda en eski en büyük medeniyeti kuran Hattilerin nufusu diğerlerinin yarısı kadar olma ihtimali çok yüksektir yani 21.5 milyon bilindiği gibi Hattiler Adige-Abhazların atalarıdır.
Hattiler 21.5
Adige-Abhaz 2.5
toplam 24 milyon

Bu rakamlar bilimsel bir çalışmanın sonucu değildir ama doğru olma olasılığı vardır. Türkiyenin etnik yapısı hakkında ahkam kesenler böyle bir sonuçtan korkmuyorlarsa cevabı sokakta arama yerine bilimsel araştırmalar yapsınlar.


sevgili murat papşu'ya doğru tespitleri için teşekkür ediyorum.

"bilimsel"çalışma diye lanse edilen bu çalışmanın kafkas ve balkan göçmenlerini "türk kökenliler" gibi bilimden nasiplenmemiş tanımlamasından ben de dehşete düşenlerdenim.sırf bu yazı dizisi için milliyet gazetesi alıyorum ve dizinin tamamlanması durumunda aynı saçmalık devam ederse, kendi adıma bir eleştiriyi KONDA ve MİLLİYET gazetesi yönetimlerine yollayacağım.kurumsal olarak da bu tür saptırmaları protesto etmez ve kimliğimizi savunmazsak,"devletle çatışmaya girmediğimiz" için olsa gerek, artık türk kabul edileceğimiz aşikar.öte yandan "türkten çok türkçü" insanlarımız da bilimi bile saptıracak şarlatanlıkların destekçisi olmayı sürdürüyor.aynı gazetede bu namlı yazarlar bolca mevcut.sorsan çerkes olduğuyla övünür ama bu saptırmayı alkışlar.yıllardır yazılarımda bu konuları gündeme getirmeye çalışan biri olarak,
çerkes kimliğine sahip çıkalım ve sessiz kalmayalım derim.

aklımızı başımıza almadık ne günlere geldik!?
 
Haber-24 Tv’de Abhazya ÝzlenÝmlerÝ



Türksat VerÝcÝden 11754 DÝkey 3900 Sembolden

Haber-24 Tv Kanalinda 16 NÝsan 2007 PazartesÝ

Günü Saat 09.00 – 19.00 Arasi Aralikli Zamanlarda

Abhazya Ýle ÝlgÝlÝ ÝzlenÝmler VerÝlecektÝr.
 
Dudaev Seni Unutmadık!

Bugün 21 Nisan 2007, Çeçen Cumhuriyeti İchkeria' nın ilk Devlet Başkanı ve Özgürlük Mücadelesinin Lideri Dzhokar Musayevich Cohar Dudaev' in ölümünün onbirinci yıldönümü!..



Senin yokluğunu sıklıkla hissediyoruz ey Şehid! Ama gözün arkada kalmasın, senden özgürlük meşalesini devralan yiğitler en az senin kadar cesur, en az senin kadar özgürlük sevdalısı, en az senin kadar halkını düşünüyor!
Dezonformasyona kapılıp bir takım dengelerin değiştiği düşüncesinde olan ve günü kurtarmaya çabalayan bazı gafiller senin yüzüne söylemediklerini şimdi dillendirme cesaretini buluyorlar! Bu gafiller seni savaşın müsebbibi olarak suçluyor, kişisel çıkarlar peşinde koşmakla itham edecek kadar alçalıyorlar! Aldırma sen onlara ey Yiğit! Onlar ne Seni, ne de Çeçen halkını anlamadılar zaten!
Ama...
Biz seni çok iyi anladık!
Sen ki, Estonya' da, "Ülkesinin bağımsızlığını isteyen bir halka bomba atmam!" diyebilecek kadar başka halkların özgürlük taleplerine saygılıydın.
Sen ki, "Esaretin altında çiçek olmaktansa, özgürlük bahçesinde diken olmaya razıyım!" diyerek kendi halkının özgürlüğünü savundun.
Sen ki, savaşın başlamasını engellemek için tüm şartları zorladın.
Sen ki, "Kanımın son damlasına kadar ülkemin bağımsızlığı ve milletimin hürriyeti için savaşmaya hazırım!" diyerek ömrünü halkına adadın.
Dünya seni çok iyi anladı ki: Türkiye' de pek çok caddeye ve parka, 1996' da Letonya' nın başkenti Riga' da bir caddeye (Džohara Dudajeva gatve), Litvanya' nın başkenti Vilnius' ta bir meydana (Dzocharo Dudajevo skveras) senin ismin verildi. 1997' de Grozny' nin ismi Cohar-Kale olarak değiştirildi. 17 Mart 2005' te Polonya' nın başkenti Varşova' da bir kavşağa (Rondo Dżochara Dudajewa) ve Bosna-Hersek Gorazde' de (Ulica Generala Dzohara Dudajeva) senin adını verdiler.
Biz seni çok iyi anladık!
Ve aradan geçen 11 yıla rağmen seni unutmadık! Nice 11 yıllar geçsede unutmayacağız!
Ruhun şad, mekanın Cennet olsun Cohar!

Dzhokar Musayevich Cohar Dudaev Kimdir?
Şubat 1944' te Çeçenya' nın Yalkhoroi Köyü' nde dünyaya geldi. Çeçenlerin, İnguşların, Balkarların, Kalmıkların ve Tatarların 23 Şubat 1944' te Joseph Stalin tarafından Sibirya' ya ve Orta Asya steplerine sürgüne gönderildiğinde daha 40 günlük bir bebekti. Ailesi ile birlikte Kazakistan' da 13 yaşına kadar sürgün hayatı yaşayan Cohar, 1957 yılında Çeçenlerin ve İnguşların ülkelerine geri dönmesine izin verilmesiyle vatanına kavuşabildi.
Orta öğretimini Sibirya' da tamamlayan Cohar, 1962 yılında Tambov Askeri Pilot Yüksekokulu' ndan, 1966 yılında Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksekokulu' ndan mezun oldu. 1974 yılında Gagarin Hava Harp Akademisi' nden 1.Sınıf Pilot ve Mühendis ünvanı ile mezun oldu. SSCB hükümeti tarafından kendisine 12 madalya verildi. Tümgeneralliğe kadar yükseldi. Sovyet tarihinde Stratejik Hava Kuvvetleri içerisinde Tümen Komutanı olmayı başaran ilk müslüman olarak adından bahsettirdi.
1989' 'da Estonya' 'da Stratejik Hava Kuvvetleri Filoları Komutanlığı' nda görev yaparken Baltık Ülkeleri' 'nde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova' 'dan emir aldı. Ancak bu emri yerine getirmedi ve adı "İsyancı General" e çıktı. Moskova bu itaatsizliği hazmedemedi ve Dudayev, ceza olarak askeri birliği ile birlikte Grozny' ye sürgüne gönderildi. 1990 yılının Mayıs ayında görevinden istifa etti.
Kasım 1990' da toplanan Çeçen Halk Kurultayı' na davet edildi ve daha sonra "Çeçen Milli Kongresi" adını alan bu halk meclisinin İcra Kurulu Başkanlığı' na seçildi.
19-21 Ağustos 1991' de Gorbachov' a karşı girişilen başarısız darbe teşebbüsü sırasında darbecilerin karşısında yer aldı. Sonrasında ise darbecilerle işbirliği yapan Çeçen İnguş Hükümeti' ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçti. Demokratik güçler, aydınlar ve tüm Çeçen halkı kendisini destekledi.Dudayev' in başkanlığında Çeçen Halk Kongresi 6 Eylül 1991 yılında SSCB' de ayrılıp bağımsızlığını ilan etti. 27 Ekim 1991' de yapılan seçimlerde %95 oranında oy alarak Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı' na seçildi.
11 Aralık 1994 tarihinde başlayan Rus işgali ile Çeçen ordusunu yönetmeye başlayan Dudaev, ABD-Türkiye-Rusya Federasyonu' nun ortak çalışması neticesinde 21 Nisan 1996 tarihinde Urus Martan' daki Gekhi Chu Köyü' nde uydu telefonu ile barış çağrısında bulunurken bombalanarak şehit edildi.

Kaynak: Kafdağı Haber Ajansı
 
MASAL ÜLKESİ

Bir ülke varmış
adı masalmış.
Tam ortasından
Kuban akarmış.
Duvarları ormanların en yeşili
çatısı ulu heybetli dağlarmış.
Çocuklarına göre thaşho cennetini oralarda saklarmış.
Orada devleri yenen savaşçılar
Kaf dağından ateş getiren kahramanlar yaşarmış.
Kimi ecele kanmış kim ateşte yanmış
kimi de efsanelerde saklanmış.
Sebebi:
ezelden namert ebedi bir
Düşmanmış.

Bir Dijan varmış
gümüş kemer takarmış
mayası asalet
hamuru da vakarmış.
Ebruli bakışları birçok genci yakarmış.
Pencereye oturur yıldızlara bakarmış
bir yıldız kaydığında hep kötüye yorarmış.
Aklına Dikan gelir hüngür hüngür ağlarmış.
Yürekleri dağlayan bir de ağıt yakarmış.
Sebebi:
nesebi bozuk kan içici
İvanmış.

Bir Dikan varmış
Faşe giyermiş.
Faşenin rengi kırmızı kanmış.
Sırtında avı vahşi bir kaplanmış.
Gündüzleri kartallarla sırdaşlık
geceleri ceylanlarla arkadaşlık yaparmış.
Bir Kotıje yaslanır hayallere dalarmış.
Aklına Dijan gelir gelir gönül yarası azarmış
Sebebi:
cellâtların sevdaları kirlettiği uğursuz bir
Zamanmış.

Bir yıldızmış Dikan kaymış.
Yürekler yanmış.
Yiten bir canmış.
Mirası şanmış.
Gencecik bedeni asi Terek de yıkanmış.
Sebebi:
uğrunda ölünesi çok güzel bir
Vatanmış.

NEBARD
 
KONFERANS



KUZEY KAFKASYA CUMHURİYETİ'NİN (1917 - 1922) IŞIĞINDA

KAFKASYA'NIN BUGÜNÜ





TARİH : 6 MAYIS 2007

YER : BAKIRKÖY KÜLTÜR MERKEZİ

Yenimahalle Yanıkses Sok. (Yenimahalle Doğum Evi Yanı)

Yenimahalle/Bakırköy/İstanbul

Kültür Merkezi Tel: +90 212 660 79 74 - 660 04 24 - 543 73 15

Ayrıntılı Bilgi İçin www.bkd.org.tr info@bkd.org.tr

Birleşik Kafkasya Derneği Tel: +90 212 534 94 72







13.00 - 13.50 Sefer E.BERZEG ve Cem KUMUK'un Kitap Tanıtımı ve 1917 - 1922 Dönemi Fotoğraf Sergisi.





I.OTURUM

(14.00 - 15.40)



Oturum Başkanı : Erol KARAYEL (Gazeteci)



14.00 - 14.25 Dr. Alexander TOUMARKİNE (George Dumezil - Fransız Anadolu Araştırmaları

Enstitüsü)

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Kurucu Kadrolarının Yurt Dışındaki Faaliyetleri.



14.25 - 14.50 Prof.Dr. Ahmet MURTAZALİYEV (Dağıstan Devlet Üniversitesi)

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin Oluşumu ve Yaşamasında Doğu Kafkasya Halklarının Yaptığı Çalışmalar.



14.50 - 15.15 Av.Sefer E.BERZEG (Araştırmacı - Yazar)

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin Oluşumu ve Yaşamasında Adıgeler, Abhazlar, Karaçaylar ve Balkarlar.



15.15 - 15.40 Multivizyon Gösterisi.



15.40 - 16.10 Ara





II.OTURUM

(16.10 - 18.00)



Oturum Başkanı : Hacı Bayram BOLAT (Rusya Uzmanı)



16.10 - 16.35 Yrd.Doç.Dr.Mitat ÇELİKPALA (TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Bölümü)

Kuzey Kafkasya'da Siyasi Birliğin Önemi ve Tarih Boyunca Birlik Arayışları.



16.35 - 17.00 Doç.Dr. Ömer Faruk ÜNAL

Kafkasya'nın İstikrarında Hazar Havzasının Rolü.



17.00 - 17.25 Dr. Burcu GÜLTEKİN (ODTÜ Avrupa Çalışmaları Merkezi. Kafkasya İş ve

Kalkınma Ağı Projesi Yönetici)

Kafkasya'da Yeni Güç Dengeleri.



17.25 - 17.50 Cem KUMUK (Araştırmacı - Yazar)

Tarihten Günümüze Kafkasya Coğrafyasında Yabancı Güçlerin Rolü



17.50 - 18.00 Kapanış





Akşam Programı

(20.00 - 23.00)

ÜCRETSİZDİR





- GAZİOSMANPAŞA KUZEY KAFKAS KÜLTÜR DERNEĞİ FOLKLOR EKİBİ

TIJIN-KAM

- İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSTESİ

KUZEY KAFKAS HALK DANSLARI TOPLULUĞU
 
Sürgün Topraklarına gözyaşları ile ekilen binlerce fidandık. Kök Saldık Çoğaldık. Duy Sesimi Ey ecdat, Hiçbir Acıyı Unutmadık Unutturmadık. Bağrımızda Vatan Hasretinin Yanan ATeşiyle Haykırdık Bağımsızlığı Semaya. Duy Sesimi Ey Ecdat Bu Fidan Orman Oldu, Ormanlar Kül Oldu Birtek Senin Eteşinle Yanarak

143 yıl önce bugün...Halkımızın yıllarca werdiği mücadelesini,savaşı kaybedip sürgün edildiği gündür..Unutmadık..Unutmayacağız..Unutturmayacağız

Insanlık Tarihinin En AcıMasıZ, SürGüN ve SoykırıMı YaşamıŞ ÇerKesLeR OlaRak 21 Mayıs Soykırımında Ölen Atalarımızı Rahmetle Anıyoruz
kafkasonline.com dan alıntı
 
Arkadaşlar bu arada biraz önce kendim iki tane resim yaptım:)
Ben linux kullanıcısıyım ve internette baktım kafkas linux logosu yok.Hıhh dedım ben yapayım bikaç tane :)

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
yeni yaptığım çalışmalar:)

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
Teşekkürler canım.
Bunlarda bugeceki çalışmalarım.

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
eee bunuda bizim için yaptım.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!


Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
[youtube]CXhj7XuONFg[/youtube]
Bu çocukta gelecek var. Baksanıza nasıl da yetenekli.
 
Anaya ihanet tartışması

17.05.2001
21 Mayıs Kafkasya sürgününün yıldönümü nedeniyle Marmara Kafkas Dernekleri'nin Hacıköy'de düzenleyeceği anma programı büyük bir tartışmayı ateşledi.

Programda Hacıköy Kafkas Halk Dansları Topluluğu, İstanbul Bağlarbaşı Kafkas Derneği Gençler Ekibi ve Düzce Kafkas Derneği Kafkas Halk Dansları Topluluğu'nun dans gösterisi yapacak olması; ağız mızıkası ile oyun havaları ve Kuşha Dogan Müzik Korusu'nun sahne alacak olması ayrıca Mahalli Oyunlar ile Köy Düğünü'nün yer alması tartışmayı "21 Mayıs sürgününü eğlenerek kutluyorlar" suçlamasını beraberinde getirdi.

Tartışma Birleşik Kafkasya Derneği Gençlik Komisyonu imzasıyla "Anaya İhanet" başlığı ile Marje E Mail Grubu'na gönderilen bir eleştiri yazısıyla başladı.

Yazıda, "Tarihimizin en önemli iki yıldönümünü 10'ar gün arayla andığımız Mayıs ayı ne yazık ki bu senede bir takım rezilliklere sahne olmaktadır. Kaf-Der ve şubeleri tarafından geniş bir organizasyonla 21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü'nün 137. yıldönümünün adeta bir bayram olarak kutlanma hazırlıkları yapılmaktadır" denildi.

Göç mü, sürgün mü?

Bu arada tartışmaya "21 Mayıs göç mü, sürgün mü" sorusuyla başka bir boyut kazandırıldı. Bu konuyla ilgili Birleşik Kafkasya Derneği Gençlik Komisyonu'nun tepkisi şöyleydi:

"21 Mayıs Çerkeslerin Osmanlı topraklarına 'iyi ki sürüldük bayramı' değildir. Yüzyıllar süren Kafkas-Rus savaşlarının sonunda Çerkeslerin Anavatanları Kafkasya'dan sürgün edildiği günün yıldönümü, dolayısıyla toplumumuzun yas günüdür 21 Mayıs. Buldukları her ortamda oynamayı becerenler vatansız Çingenelerdir. Çerkesler vatansız değildir, anavatanlarını 'kaçış' veya 'göç' yoluyla da değil 'sürgün' yoluyla terk etmek zorunda kalmışlardır. Çerkes kültürünü Çingene kültürü ile karıştıranlara tavsiyemiz deşarj olmak için kendilerine başka bir alan bulmaları, mesela kendilerine yakışacak olan Çingene danslarını öğrenmeleri ve Çerkes toplumunu kendi sakat zihniyetlerine alet etmemeleri olacaktır."

Üslup eleştirisi

Metinde yer alan "Buldukları her ortamda oynamayı becerenler vatansız Çingenelerdir" ibaresi bazı Marje üyeleri tarafından "ırkçılık yapıyorsunuz" eleştirilerine maruz kaldı. Metinde yer alan "Böyle bir organizasyonu düşünen zavallılar" sözü ise Haciköy'deki programa tepki gösterenler tarafından da üslup hatası olarak değerlendirildi.
Tartışmaya katılan Kafkas Vakfı Başkanı Mehdi Nüzhet Çetinbaş, 21 Mayıs Kafkas halkları için önemli bir gündür. Kendi vatanında yaşayan bir toplumun milyonlarca ferdinin vatanını terketmesi olayını İngiliz, Osmanlı ve daha bir çok devletin politikalarıyla izah etmeye kalkmak zorlama bir izah tarzı olur" dedi.

Marje'ye gönderdiği yazısında "Milyonlara varan Kuzey Kafkasyalıyı vatanlarını terk etmeye zorlayan sebepler, gerçekten göç olarak nitelenebilir mi?" diyen Çetinbaş, 21 Mayıs'ın Kafkasyalıların tarihte uğradığı büyük haksızlığı dile getirme günü olduğunu kaydetti. Çetinbaş, "Gönül ister ki, 21 Mayıs büyük törenlerle yad edelim. O sürgünün dehşetini bütün dünyaya duyuralım. Her yerde paneller ve konferanslar tertip ederek gündemi oluşturalım" dedi. Çetinbaş, BKD'nin ortaya koyduğu düşünceleri haklı bulmakla birlikte metinde maksadını aşan ifadeler kullanıldığını belirtti.

Kafkasya'da 21 Mayıs nasıl anılıyor?

Adıgey'den İbrahim Cetao ise, Kafkasya'da 21 Mayıs'ın nasıl kutlandığına ilişkin bir açıklama gönderdi. Ceteo açıklamasında, "21 Mayıs uzun yıllar süren Kafkas Rus savaşlarının sona erdiği gün olup bu savaşlar esnasında vatanları için canlarını feda eden atalarımızı anma ve onlar için yas tutma günüdür. Bu günde Adıge Cumhuriyeti'nde Rus ve Adıge
bayraklarının üzerine birer siyah bant takılır ve bayraklar yarıya indirilir. Alkollü içki satışı yapılmaz. Düğün ve oyun oynanmaz. Etkinlikler bir matem havası içerisinde yapılır" dedi.

Kaf-Der'den cevap

Tartışmaların uzaması üzerine eleştirilerin hedefi haline gelen Kaf-Der de bir açıklama gönderdi. Açıklamada "BİGA Hacıköy'de düzenlenen '21 Mayıs'ı Anma' etkinliği tek başına KAFDER Marmara Şubeleri'nin etkinliği değildir. İmzadan da görüleceği gibi Marmara Kafkas Dernekleri katılımı ile oluşturulmuş bir tertip komitesi tarafından düzenlenmiştir" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Etkinliği düzenleyenler programdan da anlaşılacağı gibi sürgünün anılmasının yanında yokedilmek istenen toplumu hala yaşıyan kültür ürünleriyle tanıtmayı amaçlamışlardır. Çerkes olanların dahi çok az bildiği Sürgün ve Soykırımı Çerkes olan veya olmayan geniş kitlelere anlatmayı hedeflemişlerdir. Bugüne kadar Türkiye'de 21 Mayıs farklı şekiller de anılmıştır ancak bugüne kadar böylesine düzeysiz bir tartışma ortamı olmamıştır. Yapılanları eleştirmek de doğal karşılanabilir, ancak kendilerinden farklı düşünen veya davranan Çerkesleri "Çingenelik", "Şerefsizlik" "Sakat Zihniyet" gibi çirkin sözlerle itham etmek kimsenin hakkı değildir. Ayrıca uyarmak isteriz ki, Çerkeslik kültürünün yaşaması için yaşamlarını vermiş büyüklerimizi de içine alan küfürleri etmek Çerkes olduğunu iddia eden hiç kimsenin haddi değildir. Kaldıki oyunlarımız ve şarkılarımız toplumumuzun kültüründe hiçbir zaman sadece bir eğlence aracı olmamıştır. Geçmişte atalarımız, günümüzde ise Çeçenler ve Abhazlar savaş içinde dansı ve şarkıları ihmal etmemiştir. Çünkü şarkılarımız ve oyunlarımız aynı zamanda bir ibadet şeklidir, motivasyon aracıdır ve yokoluşa karşı direniştir."

Kafder, ayrıca yazıyı kaleme alanları provokasyon yapmakla suçladı. Kaf-Der'in yazısında "Yazı kaleme alınışı itibariyle provokasyon amaçlıdır ve içerik itibarıyla önyargılıdır" denildi. Kaf-Der, ayrıca Birleşik Kafkasya Derneği Yönetimi'ni suçlamamaya çalıştı.

Tertip Komitesi: Orta yolu bulmaya çalışıyoruz

Tertip Komitesi Başkanı Şahin Yaşar, tepkiler üzerine programın sonunda yer alan Mahalli Oyunlar ile Köy Düğünü (Adige Cegu)'nü kaldırdıklarını bildirdi. Ajans Kafkas'a bir açıklama yapan Yaşar, daha önce de buna benzer programlar yaptıklarını ancak böylesi bir tepki almadıklarını belirterek şunları kaydetti:

"İnsanları başka türlü buraya toplayamazsınız. Biz bu olayı yalnız dua ile geçirmek istemedik.
İki ay önce 9 dernek bu olaya karar verdik. O zaman bunun eğlence olup olmadığını biz de tartıştık. Bu ne eğlence ne de anma, ikisinin ortasını bulmaya çalışıyoruz. Şimdi görüyorsunuz, Çeçenistan'da bir tarafta savaş var diğer tarafta dans. Bunlar Kafkasyalılarını tabiatında olan şeyler. Ben neden şimdi bu kadar tepki topladığımızı anlamış değilim. İki sene önce Susurluk'ta ve Kemalpaşa'da da benzer programlar yaptık. Kimse böylesi tepki göstermedi."

BKD'den provokasyon suçlamasına cevap

Kaf-Der'in Birleşik Kafkasya Derneği'ni provokasyon yapmakla suçlaması üzerine BKD Gençlik Komisyonu yeni bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Ana'ya İhanet" yazısıyla kurum ve kuruluşları hedef alınmadığı ve Hacıköy'deki anma programın değiştirilmesinin istendiği bildirildi. BKD Gençlik Komisyonu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Ana'ya İhanet etnoside alet olanlara bir tepkidir. Ne Kaf-Der'i nede köy muhtarlarını hedef almıştır. Bizleri oluşan birliği parçalamakla itham edenler anlaşılan hala kendilerini soğuk savaş döneminden kurtaramamışlardır. Kimsenin birlik ihtiyacını yadsımadığı bir dönemde ortaya çıkarak birliği kendi adresleri ile özdeşleştirenler ve bu adrese karşı çıkanları ihanetle suçlayanlar bu günde aynı basit mantık oyununu sergilemektedirler...
Atalarımızın kemikleri üzerinde düğün yapmayı tasvip edenler, bize saygının ne olduğunu öğretemezler. Unutulmamalıdır ki yeryüzünde kendi toplumunun en acılı gününü eğlencelerle ananların, gençliğinden saygı beklemeye de hakkı yoktur...

Tekrar yineliyoruz, kimse "Ana'ya İhanet" bildirisini çarptırarak hedef şaşırtma yoluna gitmesin. Bizim hedefimiz hiçbir kurumun kötülenmesi veya provokasyon değildir. Amacımız tamamen meselenin özüne dikkat çekmektir. Kişileri, kurumları ya da kurumların bayraktarlığını yaptığı milli değerleri karalamak değildir. Tek amacımız Pazar günü yapılacak programın içeriğinin değiştirilmesidir...

21 Mayısları gelenekselleştirdiğini ifade eden Kaf-Der üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, diaspora tarihine kara leke olarak geçecek bu programa müdahale etmelidir."
 
bende çerkezim. Belki ilginç gelcek ama MUŞ luyum bizimkilerde oraya göç etmişler işde:)) babam da annemde çerkez adige ve galgay soyundanız. Bende tipik çerkez kızı yım güzellikleri ile ünlüdürler ya :)) Ayrıca oyunlarınıda bilirim konuşulanlarıda anlarım ama konuşmayı beceremiyorum :)yerimseniben
 
X