• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ciddi ilişkide evlilikten vazgeçme eşiği

Seyit Onbaşı olup herşeyi ben yapayım o zaman? Mehir haktır altın istemiyor diye insanlar evlenip yarın ayrılsa kendine kuracağı düzen için olan hakkını isteyemez mi? O zaman çocuğu olanlarda ben bakarım çocuğuma lazım değil diyip nafaka istemesin olur mu böyle bişey? Mehir keyfi birşey değil.
Tamam işte bu geleneksel bakış açısı. Bunu kabul ederseniz sorun kalmaz. Ayrıca mehir keyfi bir şeydir. Ben istemedim kimse de beni istemeye zorlamadı. Keyfi bir şey olmasaydı istemeye zorlanırdım. Kendi oturacağımız koltuğu yatacağımız yatağı eşimle birlikte almak da beni seyit onbaşı yapmadı. Bu sayede kimse de ne giyim kuşamım ne evim ne düğünde takılan takım hakkında söz sahibi olamadı.

Hem modern hayat yaşayayım hem karşı taraftan geleneksel şeyleri isteyeyim olmuyor. Onu anlatmaya çalışıyorum.

Konuyu modernlikle bağdaştırmayalım rica ediyorum. Modernlik istesem evlenen her erkek gibi evini kurmasını beklemem çok daha fazla beklentilere girebilirim. Ben oldum olalı düğün vb şeyleri sevmiyorum böyle bir heyecanımda yok olsa bile bana göre mantığı yok bu tabloda düğünün. Bugün bir salon en az 150-200binken neden düğün olsun kimi tatmin etmek zorundayız? Ben şahsen bugüne kadar sevdiklerime takısını yarın bana dönecek gözüyle takmadım düğünüm olsun bana dönsün taktıklarım gibi derdim yok. Demek istediğim çok başka. Abimi evlendirdik kız tarafını çok seviyoruz evin herşeyinide biz yaptık mesela karşıdan beklemedik siz bunu şunu yapın biz bunu diye anlaşmalara girmedik çünkü kızda sadece nikah kına istedi. Ki benim ailem daha zor şartlar altında da olsa yaptı kusura bakmayın ama 250-300 harcayıp evin mobilyasını beyaz eşyasını çok görmek bana hoş gelmiyor dizilecek ev 80mt2 ev. Yatak odasını çeyizini ben yapıyosam erkek tarafı kalan mobilyayı beyaz eşyayı almayıp ne yapacak bi salon bi yemek odası dizip çekilecek mi?

Damat tarafına takılan damat tarafının ailesine gidermiş. Ben de ilk kez duyuyorum mesela bizde her ikiside gençlere gider aileler beş kuruşuna dokunmaz.

Bu durumda ben olsam kız tarafına takılanları da aileme verdim diyip toplar eder annem adına bir banka kasasına falan koyardım. İşte daha baştan da evlilik birliği sağlanamamış oluyor bu şekilde olursa. İki tarafın taktıklarını da ortaya koyup kendinize ufak bir yatırım yapsanız daha iyi değil mi?
Aileler aktın takarken bana geri gelsin diye takmaz. Gençlere yardım olsun diye takar. Yarın öbür gün de bu kendi çocuklarına yardım olarak geri gelir dolayısıyla. Mantıkları buradan bozuk.
Bu Onların yöresine ait bir gelenek değil. Kendi mabatlarından çıkardıkları bir şey.
Aynı şey yazın kaynım evlenirken oldu. Kız tarafı dedi ki kıza takılanları biz alırız bizde adet böyle. Eşimin ailesi ile kız tarafı aynı köyden bu arada. Nasıl bu kadar adet farkı var anlamadık biz hiç 🥲

Seyit Onbaşı olup herşeyi ben yapayım o zaman? Mehir haktır altın istemiyor diye insanlar evlenip yarın ayrılsa kendine kuracağı düzen için olan hakkını isteyemez mi? O zaman çocuğu olanlarda ben bakarım çocuğuma lazım değil diyip nafaka istemesin olur mu böyle bişey? Mehir keyfi birşey değil.

Modern dünyada nafaka alabilmeniz için medeni kanun var. Sizin modern yaşam arzunuza uyan o. Mehir istediğinizde bu iki yüzlülüğe giriyor :)
Mehir medeni kanunun olmadığı ilkel yaşam şekillerimizden kalma bir gelenek.

seyit onbaşı olmanıza gerek yok. Düğün takılarınızı kaptırmayın mesela.
200bine pahalı dedirtmeyin. Buna g.tün yoksa evlenme demeyi becerebilmelisin mehir istemek yerine.

Modern dünyada nafaka alabilmeniz için medeni kanun var. Sizin modern yaşam arzunuza uyan o. Mehir istediğinizde bu iki yüzlülüğe giriyor :)
Mehir medeni kanunun olmadığı ilkel yaşam şekillerimizden kalma bir gelenek.

seyit onbaşı olmanıza gerek yok. Düğün takılarınızı kaptırmayın mesela.
200bine pahalı dedirtmeyin. Buna g.tün yoksa evlenme demeyi becerebilmelisin mehir istemek yerine.
Detaylı okumamışsın sanırım ki görmemişsin. Demem gerekenleri çok kez söyledim sivri dilliyim içimde bişey tutmuyorum.

Tamam işte bu geleneksel bakış açısı. Bunu kabul ederseniz sorun kalmaz. Ayrıca mehir keyfi bir şeydir. Ben istemedim kimse de beni istemeye zorlamadı. Keyfi bir şey olmasaydı istemeye zorlanırdım. Kendi oturacağımız koltuğu yatacağımız yatağı eşimle birlikte almak da beni seyit onbaşı yapmadı. Bu sayede kimse de ne giyim kuşamım ne evim ne düğünde takılan takım hakkında söz sahibi olamadı.

Hem modern hayat yaşayayım hem karşı taraftan geleneksel şeyleri isteyeyim olmuyor. Onu anlatmaya çalışıyorum.
Bunları yaptınız diye mi söylemiyorlar sanıyorsunuz söyleyen her türlü söyler valla sadece sizle alakalı yada yaptıklarınızla alakalı değil.

Dini nikah kıymadınız muhtemelen. Bir çok insan resmi nikahtan sonra dini nikah yapıyor inanclari gereği ve mehir istemem kismi kabul edilmiyor illa bir miktar söylemek gerekiyor soylenmiyorsa imam en alt sinirdan kendi belirliyor. 🙄 Aksini yasayan var mi acaba?

Ne biliyim daha sevgililik döneminde bu konular bana çok fazla geldi. İyi tarafından bakarsak nasıl bir aile yapısı var görmüş oluyorsun. Sen bu adamla evlenirsen sürekli yaşadığın sorunlarla ilgili buraya konu açarsın. Daha ortada ciddi bir adım yokken ayrılmak daha kolay.

O kadar modern takılıp mehir istemeniz şaşırttı. Bu mehir kavramı son yıllarda çıktı (Dinen daha önce de vardı, isteyen istiyordu ama geniş kitlelere ulaşmamisti) Düğün istemiyorsunuz, düğünden gelecek altınları istemiyorsunuz ve bunun hepsine siz karar veriyorsunuz. Sizce karşı tarafında söz söyleme hakki yok mu? İnsanlar geri donecek umuduyla taki takmışlar ve belki onlarla ev kuracak veya yatırım yapacaklar hiç düşündünüz mü? Adamın kırık yatagini almayın ama kimseyle beraber yaşamadan maddi durumlarini bilemezsiniz. İki ev sahibi olmak düğün gibi büyük bir bütçe isteyen organizasyonu (düğün yapmasanizda evi onlar dizsin istiyorsunuz) erkek tarafı tek başına halletsin istiyorsunuz. Bu anlamda bahsettiğiniz kadar modern değilsiniz bu konuda anlaşalım. Beğenmediğiniz tipleri cekmenizde o yüzden şaşırtıcı değil. Anlasamiyorsaniz daha fazla ciddilesmeden ayrılın derim, yaşınız küçük.

Ben 2 sene evvel onunla tanışmamızdan kısa süre evvel kendime yatak odası, salon takımı yemek odası aldığımda sırf 200 bine mal oldu. Bu ekonomide kaça halletmeyi düşünüyor çözemedim bizim tarafta erkek tarafı evi dizer. Düğün altın o bu şu yok gözümde bir ev dizilecek onunda lafı olmamalı diye düşünüyorum zaten ultra bir ev dizme düşüncem yok ailesinin apartmanı var memlekette 2 daire kirada baba emekli ve calısıyor durumumuz iyi diyor genelde ama bu tepki neden anlamadım. Herşeyi biz mi yapıcaz diyor evet sen yapacaksın yapamıyosanda evlilikten söz etmeyeceksin demiştim. Herşey dediği bir ev dizilmesi o da mobilya ve sadece gerekli şeyler. Az çok demeden çeyiz bende diziyorum ama sadece gerekli parçaları alıyorum. Kendisi ev arkadaşıyla yaşıyor yattığı yatak kırık rahatsız mesela o beni rahatsız etti zar zor ikna ettim hatta yarısını ben ödedim odasını adam akıllı dizdik. Ona kalsa evlencez zaten boşa masraftı ama asla boşa masraf olmamalı rahat uyumak düzenli bir odaya sahip olmak. Evlenince düzene girerim düzensiz değilim zaten ama evlenince tam bir düzen olur sen varsın diyor bende düzen sahibi olacaksan şimdiden olman lazım birinin kızı seni düzene sokmak zorunda değil kendin için yapman lazım demiştim. Hak veriyor ama biraz pintiliği var bende aksine yok çalışıyosam önce kendim için bişey istiyosam alırım gocunmam. Uyum sağlamaya çalışıyor ama benim için tabi sanki. Ayrılırsak çok zor olacak ben eminsem çok zorlanmam zamanında yaşayabileceğim en büyük ayrılığı yaşadım kendim için gene yaşarım yeter ki huzursuz bir hayat beklemesin ilerde çünkü sadece beni değil doğacak çocuklarımı ailemi bile etkileyecek huzursuzluk. Ama net konuşmak istiyorum gerçekten anlamak istiyorum nasıl konuşmalıyım ondan emin değilim. Tanıyorum ama tanımıyor gibiyim çok garip.
Adam kendine yatak almaktan aciz ya sen niye bunun odasını finanse ediyorsun? Bırak gitsin olmaz bununla.

Ben 2 sene evvel onunla tanışmamızdan kısa süre evvel kendime yatak odası, salon takımı yemek odası aldığımda sırf 200 bine mal oldu. Bu ekonomide kaça halletmeyi düşünüyor çözemedim bizim tarafta erkek tarafı evi dizer. Düğün altın o bu şu yok gözümde bir ev dizilecek onunda lafı olmamalı diye düşünüyorum zaten ultra bir ev dizme düşüncem yok ailesinin apartmanı var memlekette 2 daire kirada baba emekli ve calısıyor durumumuz iyi diyor genelde ama bu tepki neden anlamadım. Herşeyi biz mi yapıcaz diyor evet sen yapacaksın yapamıyosanda evlilikten söz etmeyeceksin demiştim. Herşey dediği bir ev dizilmesi o da mobilya ve sadece gerekli şeyler. Az çok demeden çeyiz bende diziyorum ama sadece gerekli parçaları alıyorum. Kendisi ev arkadaşıyla yaşıyor yattığı yatak kırık rahatsız mesela o beni rahatsız etti zar zor ikna ettim hatta yarısını ben ödedim odasını adam akıllı dizdik. Ona kalsa evlencez zaten boşa masraftı ama asla boşa masraf olmamalı rahat uyumak düzenli bir odaya sahip olmak. Evlenince düzene girerim düzensiz değilim zaten ama evlenince tam bir düzen olur sen varsın diyor bende düzen sahibi olacaksan şimdiden olman lazım birinin kızı seni düzene sokmak zorunda değil kendin için yapman lazım demiştim. Hak veriyor ama biraz pintiliği var bende aksine yok çalışıyosam önce kendim için bişey istiyosam alırım gocunmam. Uyum sağlamaya çalışıyor ama benim için tabi sanki. Ayrılırsak çok zor olacak ben eminsem çok zorlanmam zamanında yaşayabileceğim en büyük ayrılığı yaşadım kendim için gene yaşarım yeter ki huzursuz bir hayat beklemesin ilerde çünkü sadece beni değil doğacak çocuklarımı ailemi bile etkileyecek huzursuzluk. Ama net konuşmak istiyorum gerçekten anlamak istiyorum nasıl konuşmalıyım ondan emin değilim. Tanıyorum ama tanımıyor gibiyim çok garip.
Ya sizde de sanki biraz, ben en iyisini bilirim, var gibi geldi. Adamın bekarliginda yattığı yatak, kaldığı oda sizi ilgilendirmezdi bence. Boşa masraf olmuş cidden. Herkes sizle aynı heveslere sahip olmak zorunda değil ki. Bir de hayatta ufacık lafta sözde çekip gideceksek kimse kimsenin yanında kalamaz. Kıymet veriyorsa, vicdanliysa, sizi anladigina inanıyorsaniz, sevdiğini hissediyorsaniz, kötü huyları yoksa, yarı yolda insan bırakacak biri degilse tamamdır yani.
Ayrıca nikahta da insanlar takı takıyor. İlla düğün mu olsun diyorlar? Siz ikiniz karar vereceksiniz buna da. Ama sadece siz değil, o da karar verebilsin. Galiba evlenirken kendi adıma da söylüyorum, erkeklerin de evleniyor olduğunu unutuyoruz 😅 ben hiç bir eşyada eşimin sözlerini çok dikkate almamıştim. Şimdi yenilerken onun istekleri daha kıymetli geliyor. Neyse kısaca, evlenince herkes kapının ardında kalıyor. Evlendiğiniz insanla siz oluyorsunuz içerde.

Detaylı okumamışsın sanırım ki görmemişsin. Demem gerekenleri çok kez söyledim sivri dilliyim içimde bişey tutmuyorum.

Tamam dediğinizi gördüm de kabul ettirebildiniz mi? Mesela mehire diretme sebebiniz bence düğün takılarını verecek olmanız. Veya evlenirken istediklerinizi alamayacağınızı bilmeniz. Sivri dilli olmanız işe yaramıyor.

Dini nikah kıymadınız muhtemelen. Bir çok insan resmi nikahtan sonra dini nikah yapıyor inanclari gereği ve mehir istemem kismi kabul edilmiyor illa bir miktar söylemek gerekiyor soylenmiyorsa imam en alt sinirdan kendi belirliyor. 🙄 Aksini yasayan var mi acaba?
Yo kıydık. Bir şey istemiyorum dedim ısrar edilmedi. Zorunlu değil.

ben istemiyorum demiştim.
olmaz illa birşey söylemen lazım demişlerdi bir bilezik olsun o zaman dediydim.
istemiyorum diye ısrar etmedim etseydim şart mı derdi hoca bilmiyorum. hep bir ağızdan herkes olmaz öyle deyince uzatmadım.

Yo kıydık. Bir şey istemiyorum dedim ısrar edilmedi. Zorunlu değil.

ben istemiyorum demiştim.
olmaz illa birşey söylemen lazım demişlerdi bir bilezik olsun o zaman dediydim.
istemiyorum diye ısrar etmedim etseydim şart mı derdi hoca bilmiyorum. hep bir ağızdan herkes olmaz öyle deyince uzatmadım.

Demek ki bazi imamlar kendisi tutturuyor illa iste diye 😄 Bir cok insanin bilgisi yok hakiyle o an imam istemen lazim diyince bisey soyleniyor. 🙄

Medeni kanunda haklarınız var. Tazminat, nafaka ortak mal paylaşımı gibi. Mehir illa olması gereken bir şey değil.

Sanirim evlilik icin suraya yazan ilk kez duzgun bi zihniyete sahip birine rastladim. Sen bu adamla evlenme. Net olmaz duruyor. Karsi taraf biraz avam geldi bana. Erkek arkadasin dahil. *bunun giyimle falan da alakasi yok

Ben sizi adam ve ailesinden daha gelenekçi, daha geçimsiz buldum açıkçası.

Alt tarafı ev dizecek diyorsunuz ama sizin masraflara katkınız ne? En azından yatak odasını alıyor musunuz mesela kaçırdıysam söyleyin.

Mehir geçmişte nafaka niyetine verilirdi kadın boşanırsa bir hayat kuracak kadar sermayesi olsun, boşanmazsa da adam evine baktığı için zaten gerek kalmıyor diye lafta kalırdı istenen mehir. Bugün resmen ekstra altın isteme bahanesine kullanılıyor. Sorsan isteyen deist, ateist bile çıkabilir 😂

Yatağını değiştirmek istemeyebilir. Düğün masrafı olacak gereği yok demiş. Yine haklı.

Üstte de söylendi geleneklerin işime gelen para harcatma kısmını alayım , ama bana karışmaya gelince vo vo vov modernlik olmaz.

Back
X