Çin'de oruç yasağına ilişkin bir bildiri yok

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
AA 'oruç yasağı' iddialarının ardından Türkiye'yi ayağa kaldıran, eylemlere yol açan Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne gitti. Kamusal alanda yapılan gözlemlerde, oruç yasağına ilişkin herhangi bir bildiri görünmüyor. Soru sorulan bazı esnaf ve vatandaş kısa yanıtlarla oruç tuttuklarını söylüyor.

Söz konusu iddia sonrası Türkiye'de Çin lokantasının basılması gibi çeşitli olaylar yaşanmıştı.

Sitene Ekle
aa-uygur-bolgesine-girdi-iste-izlenimler-5825520.Jpeg

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın

İşte Anadolu Ajansı muhabirinin aktardığı izlenimler...

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde başkentUrumçi ve Uygurların en yoğun olduğu bölgelerden Kaşgar'da yapılan gözlemlerde, bölgede süregelen yoğun güvenlik önlemlerinin günlük yaşamın bir parçası haline geldiği görüldü. Halk oruç yasağına ilişkin sorulara açık yanıt vermekten kaçınırken, camilerde ibadetler sürüyor.

AA muhabirlerinin, Uygurların ramazandaki günlük yaşamlarına ilişkin yerinde yaptıkları gözlemlere göre, Urumçi başta olmak üzere Uygur bölgelerinde ülkenin geri kalanından farklı olarak yoğun güvenlik önlemleri hakim.

Güvenlik güçlerinin çok sayıda noktada otomatik silahlarla nöbet tuttuğu kent merkezinde, terörle mücadele önlemleri adı altında ticari taksilerde şoförlerin saldırıya uğrama riskini önlemek adına, yanlarındaki koltuğa erkek yolcu oturmasına izin verilmiyor.

Bölgede fotoğraf ve görüntü alınması güvenlik güçleri tarafından hoş karşılanmıyor. Halkın endişeli tavrı ve tepkisi, fotoğraf çekilmesini oldukça zorlaştırıyor.

CAMİLERDE HER YAŞTAN UYGUR VAR

Urumçi'nin merkezinde bulunan Büyük Pazar bölgesindeki Kuruk Köprü Camisi'nde öğle namazında her yaştan Uygur görülebilirken, sakallı Müslümanlar ile çocukları da ibadet ediyor. Vakit namazları dışında arzu edenler camiye gelip Kur'an-ı Kerim okuyor.

Uygurlara bölgede dini inançlara yönelik kısıtlama olup olmadığı konusunda sorular sorulduğunda, tedirgin bir yüz ifadesiyle olumsuz yanıt vermekten kaçınıyorlar.

ESNAF ORUÇ TUTTUĞUNU SÖYLÜYOR

Halka açık alanlarda oruç yasağına ilişkin somut bir bildiri ya da afiş tespit edilemezken, kendilerine soru yöneltilen bazı esnaf ve vatandaşlar kısa yanıtlarla da olsa oruç tuttuklarını ifade ediyorlar.

Diğer yandan, Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının ardından bazı konularda yasakların gündeme geldiği ifade ediliyor ve bu yasaklara dair afiş ve broşürler Urumçi'de birçok bölgede görülüyor.

RADİKAL EĞİLİMLERİ YAYMAK YASAK

Merkezi yerleşim yerlerinde çeşitli binalara ve kalabalık mekanlara yerel yönetimce asılan afişler, Çin yönetiminin getirdiği bazı dini kısıtlamalara dikkati çekiyor. Afişlerde, resmi nikahı olmayan çiftlere dini nikah kıyılması, dini yöntemle boşanma işleminin yapılması, okulda öğrenimini sürdüren öğrenci ve reşit olmayanlara namaz kılmak, oruç tutmak ya da Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenme yönünde telkinler yapılması yasaklanıyor. "Yasa dışı Kur'an kursu açmanın, resmi onay olmadan dini amaçlı öğrenci toplamanın ve düğün, cenaze gibi törenlerde "dini tebliğ" yapmanın" yasak olduğu hatırlatılan afişlerde, üzerinde "Sincan Medenileşme Ofisi" ibareleri yer alıyor. Afişlerde ayrıca, "helal" ve "haram" kavramları kullanılarak "aşırı dinci ideolojileri yayma suretiyle olağan dini faaliyetlere zarar vermek; yabancı kaynaklı Radikal dini eğilimleri yurt içine taşımanın" suç kapsamında değerlendirileceği ifadeleri yer alıyor.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin tarihi Kaşgar vilayeti, yerel Uygur nüfusun yoğunluğuyla dikkati çekiyor. Urumçi'de olduğu gibi, kent merkezini çevreleyen anayol ve köprülerin üzerinde yoğun polis kontrolleri var. Kentte her sokak ve köşe başında onlarca silahlı polis bekliyor. Tarihi kentte bulunan meşhur İd Kah (Eidgah) Camisi civarındaki dükkanların hemen hemen tümünü yerel Uygur esnafın işlettiği görülürken, burada da başkent Urumçi’de olduğu gibi vatandaşlar video ve fotoğraf çekilmesini tepkiyle karşılıyor.

Çin genelinde eğitim-öğretimdeki yaz tatiline rağmen Kaşgar’da ilk ve orta dereceli öğrencilerin dersleri halen sürüyor. Okul çıkışlarında emniyet yetkililerinin, bazı öğrenci velileriyle yakın iletişimde oldukları dikkati çekiyor. Kaşgar'da halk genel olarak Urumçi'dekilere göre iletişim kurmakta daha cesur davranabiliyor.

ÖZEL İŞLETMELERDE ORUÇ KISITLAMASI YOK

Bazı Kaşgar Uygurları, oruç yasağı ya da bir kısıtlama ile karşılaşıp karşılaşmadığının sorulması üzerine, özel işletmelerde bir kısıtlama olmadığını bizzat bildiklerini, devlet dairelerinde ise yasak uygulandığı konusunda yakınlarından aldıkları bazı bilgiler bulunduğunu belirtiyor. Konuyu daha ayrıntılı konuşma talebi ise genellikle geri çevriliyor.

ORUÇ YASAĞI İDDİASI TÜRKİYE'Yİ AYAĞA KALDIRDI

Türkiye'de Çin'deki oruç yasağına ilişkin yayılan haberlerin ardından birçok bölgede protesto gösterileri düzenlenirken, Çin, 1 Temmuz'da yaptığı açıklamada bu protestoların Türkiye'deki "yabancı basının gerçeği yansıtmayan" haberleri neticesinde olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin önemli olduğu mesajını vermişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanların oruç ve diğer ibadetlerinin kısıtlandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunurken, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini ifade etmişti.

Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında Sincan Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alındığı biliniyor. Ayrıca bu yasa kapsamında bölgede birçok uygulama tedricen yürürlüğe giriyor. Bölgede son olarak geçen yıl sonu Urumçi 15'inci Daimi Halk Komitesi toplantısında "Kamuya açık alanlarda yüzü örten peçe ve cübbe giyilmesinin yasaklanması"na ilişkin düzenleme kabul edilmişti. Çin hükümeti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere ülkenin bazı yerlerinde gerçekleşen bazı olayları doğrudan "radikal gruplarla" ilişkilendirirken, olayları resmi medya ile kamuoyuna duyuruyor ve konuyla ilgili net bilgi vermiyor.
http://www.milliyet.com.tr/aa-uygur-bolgesine-girdi-iste/dunya/detay/2085094/default.htm

Bu haberi duymak çok güzel....
Bende böyle olduğunu düşünmek istiyorum ...
Zaten o çıkan haberlerin hepsinin doğru olduğuna inanmıyordum...

bizim eski bi komşu çin de, facesinde öyle sandığınız gibi şeyler yok diye bi sürü bişey yazmış, sadece çinin tüm göçmenler için geçerli bazı kuralları varmış, o da normal sanırım, özellikle islamiyete bi saldırı yokmuş yani.. şimdi o çocuk neden yalan söylesin hem türk hem müslüman olarak,(hem mhp li, özellikle ailesi koyu mhpli) böyle kapalı kutu ülkeler için net bilgiye ulaşılmadığından gerçek olmayan haberler yayılıyor

Son düzenleme:
Neden böyle milleti galeyana getiriyorlar kaos çıkarmaya çalışıyorlar anlamadim

Çok üzülmüştüm haberlere görüntülere :KK43::KK42:
Bu haberle ferahladim çok şükür :KK36:

Aynı şeyi kardeşim de anlattı geçen gün abla sosyal medyada yayılan hiç bir görüntü gerçek değil böyle şeyler yasanmiyor orada diye.peki amaç nedir? Yani hangisi doğru hangisi yanlış?

para toplayanlar falan varmış canım sosyal medya üzerinden yardım götürütoruz diye, onlar yayıyor olabilir, bi de sosyal medya bi garip, mesela 5 sene önce bi kız resmi çıkıyodu kayıp diye, hala çıkıyor millet paylaşıyor, gerçekten kayıpmıydı o da belli değil. Ben kayıp çocuk haberi gazetelerde çıkmadıysa inanmıyorum mesela

İnanmasak nolur daha yeni Ankara' da kadını linç edeceklerdi...
Milletimiz çok garip :KK43:

Çin deki arkadaşım bunun sebebini kendisinin bile anlayamadığını devlet ve bir çok çinli nin bunu kabul etmediğini söylüyor.

Bizdeki hizbullah gibi sanırım.

bu habere inanmıyorum satılmış asimile olmuş çakma Türklerin iddiaları bunlar . Türkistan ı da tebrik ediyorum pis suriyeliler gibi vatanlarını terkedip Türkiye de verilen 300 lira bayram parası için çirkinleşiyorlar

Iyi de bu haber iyi bir haber degil ki? Acik cezaevi gibi heryerde makinali tufege sahip onlarca polisin gezmesi.

İyi de bu zulüm senelerdir vardı. Çin zaten kendi halkına zulmeden bir ülke. Uygurlara ne yapmasın?
Senelerdir biliyorduk, Çin'in Uygur Türklerini denek olarak kullandığını mesela.

Bizim ülkemizde garip tepkilere neden oldu bu durum. Sanırım şimdi devlet, halkın tepkisini azaltmaya çalışıyor.

okulda öğrenimini sürdüren öğrenci ve reşit olmayanlara namaz kılmak, oruç tutmak ya da Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenme yönünde telkinler yapılması yasaklanıyor. Yasa dışı Kur'an kursu açmanın, resmi onay olmadan dini amaçlı öğrenci toplamanın ve düğün, cenaze gibi törenlerde "dini tebliğ" yapmanın" yasak olduğu hatırlatılan afişlerde, üzerinde "Sincan Medenileşme Ofisi" ibareleri yer alıyor.

Bu nedir şimdi? Çocuğunu yetiştirmene karışıyor adamlar. Bu mudur iyi haber?

okul çıkışlarında emniyet yetkililerinin, bazı öğrenci velileriyle yakın iletişimde oldukları dikkati çekiyor.

Ya bu normal mi?

Ayrıca zaten orada ciddi bir asimilasyon ve katliam var. Dini yasaklamalar asimilasyonun bir parçası. Dini yasaklamalar asıl konu değil yani. Oradaki adam oruç tutsa da eziyet görecek tutmasa da...

Erdoğan, Uygurlarla ilgili haberlere, “Yalan ve istismar” dedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik uygulamalarıyla ilgili iddialar hakkında; "Medyada dolaşan, büyük bir kısmı da yalan ya da istismar olan bu haberlerden sonra İstanbul'da asla tasvip etmediğimiz olaylar yaşandı" dedi.

http://zete.com/erdogan-uygurlarla-ilgili-haberlere-yalan-ve-istismar-dedi/

Erdoğan, Uygurlarla ilgili haberlere, “Yalan ve istismar” dedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik uygulamalarıyla ilgili iddialar hakkında; "Medyada dolaşan, büyük bir kısmı da yalan ya da istismar olan bu haberlerden sonra İstanbul'da asla tasvip etmediğimiz olaylar yaşandı" dedi.

http://zete.com/erdogan-uygurlarla-ilgili-haberlere-yalan-ve-istismar-dedi/

keşke bu açıklamayı daha önce yapsaydı, neyse yine de ölümlü bi saldırı olmadı Allahtan

bu habere inanmıyorum satılmış asimile olmuş çakma Türklerin iddiaları bunlar . Türkistan ı da tebrik ediyorum pis suriyeliler gibi vatanlarını terkedip Türkiye de verilen 300 lira bayram parası için çirkinleşiyorlar

Bunu sanki genelgeyle, bildiryle kanunla mı yapacaklar?

Uygur Türklerini bildiriyle genelgeyle mi öldürdüler? KAHROLSUN UYGUR TÜRKLERİNİ ÖLDÜRENLER

5 Temmuz 2009 Türkistan başkenti Urumçi katliamının yıl dönümüdür.
Altı yıl önce keşke bu kadar duyarlı olabilseydik.Sözde ermeni soykırımı hala tartışılıyor ama biz yeterince sahip çıkmıyoruz bazı değerlere .Şimdi bu gösterilen tepkiler eskiden bile olsa bence az bile zaten tepkisiz kalmamız yanlıştı bu zamana kadar ama bunlar gerçek
Çünkü Tayland konsolosluğu basıldığı gün 4 uçak kalkacaktı baskından sonra Çin ile yapılan yazışmalar sonucu sadece tek uçak kaldırıldı üyesi olduğum sayfa ve derneklerle irtibat kurdum ve 70 Uygur Türkü malesef gönderildi bunun facede de yakın tarihli resimleri ve video mevcut link paylaşabilirim yasak değilse. Şu an 302 Uygur Türkü Türkiye'de 70 tanesi malesef gönderildi hatta 3 tanesi şehit edildi bile :KK43: Doğu Türkistan' da ısrarla kalanları saymıyorum bile.
Böyle olmadığına inansam keşke ama 2009 da daha fenaları yapıldı bu da bir gerçek.

X