Çizgi Filmlere Dikkat Ediniz...

Zepp

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2006
9.312
21
44
TV kanallarına sabah bir göz atanlar ilginç bir gözlemi benimle paylaşacaklardır. Yabancı kaynaklı çizgi filmler çoğunlukta. Buna karşın çok az kanalda -genellikle TRT- çocuklar için hazırlandığı yazılı, ama kim için olduğu pek belli olmayan canlı programlar var.


İki tür çocuk programına baktığınızda derhal gözünüze çarpan -çarpan değil gözünüzü çıkaran- bir fark var: Yabancı kaynaklı programlar -istisnasız hepsi-, şu amaçlardan bir ya da birkaçını gerçekleştirmeyi amaçlamışlar:

1. Öncelikli amaç, yaratıcılığı geliştirmektir. Güç hatta imkansız denilebilecek şeylerin göreli olduğu, insanların zorlandıklarında olağanüstü çareler geliştirebildiği, eğlendirici olaylar içinde verilmektedir. Gelişmişliğin ana ögesi olan buluşçuluk bu yolla aşılanmaktadır. Denilebilir ki ana mesaj buluşçuluk'tur.

2. Hayvanlar, insanlar, bitkiler ve cansız dediğimiz nesnelerin hepsinin birlikte bir bütün olduğu, eko-sistemin ancak bir bütün olarak var olabileceği kuvvetle işlenmektedir.

3. Hayvanların, öldürülecek değil dost olunacak yaratıklar olduğu mesajı verilmektedir.

4. Tüm öykülerin hayvanlar çevresinde geçmesi, birbirini anlamanın (empati) ne denli önemsendiğini gösteriyor.

5. Tüm olaylar, olağandışı bir hızda gelişir. Böylece hızlı karar vermek, hızlı hareket etmek aksi düşünülemez bir yaşam stili olarak tanıtılıyor.

6. Müzik, çizgi filmlerin ayrılmaz unsurudur. Çocuk gelişiminin önemli ögesi olan müzik de bu yapının içinde sunulmaktadır.

7. Şaka anlayışı, yaratıcılıkla başbaşa giden bir olgudur. Çocuk çok çabuk kavrayabileceği şekilde yüzlerce espri ile karşılaşmaktadır. Ama sık sık da ince hatta çok ince espriler yeralmakta, çocuğun şaka anlayışı giderek keskinleştirilmektedir.

Buna karşın yerli yapım çocuk programlarının belirgin özellikleri şunlardır:

1. Olaylar, çocuklarımızın kavrayış düzeylerinin düşük olduğu varsayımıyla, son derece yavaş tempoludur.

2. Tipler, çizgiler yerine gerçek kişilerden oluşmaktadır (çünkü çizgi film yapmak zordur). Bu nedenle, çizgi tiplerin esnekliği, sürati ve abartıları gerçekleştirilememektedir.

3. Esprilerin çoğu geri zekalılık taklidi biçimindedir (aslında dizilerimizin çoğundaki ana tema da geri zekalılıktır; niye bu işe bu denli düşkün olduğumuz tuhaf çağrışımlar yaratıyor)

4. Buluşçuluk, güç durumlarda yaratıcı çareler geliştirmek gibi motifler hemen hemen yok gibidir.

5. Canlı sevgisi ile ilgili mesajlar ya yoktur ya da tepki yaratacak ölçüde "talimat" kokmaktadır.

Bu programlara konu mankeni olarak çağrılan seçme çocuklar dahi, esas duruşa yakın bir pozisyonda, her an azarlanma korkusu altında, sevecen görünüşlü talimatçılarının gözlerine bakmaktadırlar (nitekim bu ileriki yaşlarda da aynen devam etmektedir).

Bu farklar ister istemez şunu düşündürüyor: Bu iki tür yönlendirme altında yetişen çocuklardan acaba nasıl "büyükler" ortaya çıkar?

Merak mı ediyorsunuz? O halde her akşam TV haberlerini izleyip "büyüklerimiz"i inceleyiniz. Cevap oradadır!


M.Tınaz TİTİZ

 
Teşekkürler Zepp.
Benim de dikkatimi çekmişti yerli yapımlar biraz yavaş ve sıkıcı olabiliyor.
 
bu yazıya katılmıyorum canım çünkü yabancı çizgi filmler hep savaşa ve şiddete dayalı yada çıkar çatışmasına okulda geçen hikayelerde bile sürekli bi çekişme yerli yapımlar onların yanında masum kalıyor bence
paylaşımın için çok teşekkürler zepp benim çocuklarım akşama kadar çizgi film kanalını izliyorlar artık çareyi kanalı tv den silmekte buldum birbirlerinin gözlerini çıkaracaklar nerdeyse
 
ben phikachu yum diye camdan atlayan çocuk...
örümcek adam olduğunu iddia ederek duvara tırmanmaya çalışan bir çocuk
efendime söyliyeyim bugs bunny nin her defasında tüfekle vurduğu avcı
her defasında bir farenin yerden yere vurduğu kedi..
sürekli uçurumlardan düşen, başına birşeyler gelen bir tazı.. v.s. bu lite uzayıp gider..
ne kadarda eğitici, yaratıcı yabancı yapımlar değil mi?
 
Paylaşım için çok teşekkürler,zeppa.s.

Bizimkiler gerçekten de çizgi film tekniğinde inanılmaz geriler;uzunca bir süre de gelişmelerini beklememek akıllıca olur..
Ama yabancı çizgi filmler konusunda da içim rahat değil.Şiddet,ürkütücülük ve aşk(resmen öpüşme sahneleri var bazılarında)gibi öğeleri çok rahat kullanıyorlar.Bu bakımdan da seçici olmak zorundayız.
Bu ara ben Yumurcak tv'yi çok beğeniyorum.İnanılmaz kaliteli çizgi filmler var.Bilhassa kayyu,Baby Triplets va Arthur favorilerim.Üstelik bu kanalda Meryem Akbal imzalı bütün yerli yapımlar da çok kaliteli ve eğitici.(Tarçın ve Yeşil oba)
Hafta sonları kızım CNBC'de Sünger bob izliyor.CNBC'nin de çizgi film arasına koyduğu reklamlara çok kızıyorum.Bir tv kanalı,çizgi film arasına hangi mantıkla korku filmi-dizisi reklamı koyar ki,anlamak mümkün değil.
 
zeppcim çok güzel bir konuya değinmişsin teşekkürler.
birde benim bir sıkıntım var bu çizgi filmler hakkında arkadaşlar sizlerde durum nasıldır bilmiyorum ama benim oğlum 3 yaşında ve power rangers gibi filmlere bayılıyor biliyorum seyretmemesi lazım ama saatlerini öyle bir öğrenmişki başlayacağı zaman anne aç powerrangers başladı diyor bazı zamanlarda bir şekilde oyalıyıp atlatıyoruz ama etraf o kadar çok şiddet içeren oyuncak ve çizgi filmle doluki nasıl önüne geçiceğiz bilemiyorum
 
bende çizgi filmlerden ziyade şu sihirli dizilerden dertliyim.çünkü çizgi film fazla izlemiyor ama o dizilere bayılıyor.bez bebek hastası.ne yapacağımı bilmiyorum.
 
çizgi flimlerden pc den şikayetçiyim:KK43:(
oğlum ya tv başında ya pc başında..
sabah kalkar kalkmaz pc yi açar araba yarışı akşam yatar araba yarışı
oğlum daha 3 yaşında arabalarla kafayı yiyem:KK43:((
nasıl uzaklaştırabilirim önerisi olan varmı:KK43:(
tvlerde doğru düzgün çocuk programları yok pokemon vs çizgi flimleri onaylamıyorum izlemesini istemiyorum ama ne yazıkki engel olamıyorum..
çizgi flimlerin çoğu şiddete yönelik..
malesef çocuklara şiddeti aşılıyolar die düşünüyorum:KK43:((
 
X