Çocuklar ve Anestezi

Çocuklarınıza anesteziden korkuyor musunuz?

  • Evet

    OY: 3 75,0%
  • Hayır

    OY: 1 25,0%
  • Kararsızım

    OY: 0 0,0%

  • Ankete Katılan
    4

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
53.738
203.202
52
ÇOCUĞUM ANESTEZİ ALIYOR RİSK VAR MI?

Belki de bir anestezi uzmanı için hele hele anne ve baba olan anestezi uzmanlar için daha da zor olan hasta grubudur çocuk hastaları.Neden zordur peki ? Birincisi bir erişkine oranla fiziksel nedenlerin farklılığı ile iletişim kurmadaki zorluklarından kaynaklanmaktadır.Evet, yetişkin sağlıklı bir insana göre, yenidoğanlarda ve bebeklerde anestezinin riskleri daha fazladır. Zira bebeklerin sistemleri gelişmediği için anatomik ve işlevsel olarak dezavantajlı haldedirler.

ANESTEZİSTE HANGİ BİLGİLERİ PAYLAŞMAK GEREKİR?

Anestezi uzmanı ,anestezi esnasında çocuğun hayatını emanet almak gibi önemli bir göreve sahiptir.İşte bu nedenle anesteziyi ve ameliyatı etkileyebilecek her detaya hakim olmaları oldukça önemli bir konudur. Aileler çocuklarının sağlık hikayeleri hakkında önemsiz gördükleri en küçük detayı dahi hekimleriyle paylaşmalıdırlar. Çocuklarının önceden geçirdiği ameliyatlar, kullandığı ilaçlar, ameliyat olacağı hastalığının dışında diğer yandaş sağlık sorununun olup olmadığı, ailede önemli bir hastalık varlığı gibi konularda hekimleri bilgilendirmek ailelerin hem hakkı, hem de görevidir.

ÇOCUĞUM AMELİYAT OLACAĞINI BİLMELİ Mİ?

Eğer anlayabileceği yaştaysa çocuğa ameliyat olacağının söylenmesinde fayda vardır.Çocuğun operasyona psikolojik olarak hazırlanması için bu bilginin operasyondan bir gün önce verilmesi yeterli olacaktır. Ameliyat geçireceğini daha erken zamanlarda öğrenen bir çocukta bu durum stres oluşturabilir.

Altı aydan okul çağına kadar olan çocuklar anneden babadan ayrılma korkusu yaşarlar. Okul çağı sonrasında ise çocuklar anne ve babalarından ayrılmayı değil de ameliyatı dert ederler. Kendilerine ve organlarına herhangi bir şey olacağını konusu ile ilgili endişe yaşarlar. Bundan dolayı çocuğun yaşının psikolojisine elverişli davranış şekli geliştirilmelidir.

ÇOCUĞUMUN TÜM BU OLANLARI UNUTMASINI NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?

Genellikle operasyondan yarım saat kadar önce ağrı kesici şurup içinde çocuğa verilen sakinleştirici ortalama 20 dakika sonra etkisini göstermeye başlar. Çocuk, çevreye karşı ilgisinin azaldığı ve hafif uykusunun geldiği aşamadan itibaren olanları ameliyat sonrasında genelde (ilaç dozu ve zamanı iyi ayarlanırsa) hatırlamamaktadır. İşte bu zamanlarda çocuk ameliyata alınır. Bu tür ilaçlar oldukça dikkatle kullanılmalıdır.

AMELİYATHANEDE ÇOCUĞUMUN YANINDA OLABİLİR MİYİM?

Anne ve babaların çocuklarının ameliyatlarını izlemesi uygun değildir . Kimi ülkelerde ailelere, uyuyana kadar çocuklarının yanında olmalarına izin verilmektedir. Fakat yapılan kimi çalışmalar bunun çocuk yönünden pek de faydalı olmadığını göstermektedir. Aileler bazen bu hususta ısrarcı olmaktadırlar fakat çocuklarının hareketlerinden etkilenerek tansiyonu düşüp bayılan ebeveynlere dahi rastlanmaktadır. Böyle bir halde ameliyat ekibi çocuktan önce anne veya baba ile ilgilenmek mecburiyetinde kalmaktadır.

AMELİYAT ÖNCESİ AİLELERE NE GİBİ GÖREVLER DÜŞÜYOR?

Bir kere öncelikle aile ameliyata kendini hazırlamalı.Aksi takdirde bu çocuğa yansıyarak kaygı artıyor.Aileler cerrahla ve anestezi uzmanıyla yanlarında çocukları olmadan baş başa görüşmeliler. Ameliyata ve anestezi sürecine dair merak ettiklerini çocukların yanında doktora yöneltmemeliler. Böylece endişelerini, korkularını çocuklarına transfer etmiş olurlar.Ayrıca çocuklarına karşı bu konuda dürüst olmalılar. Aksi takdirde çocuk üzerinde negafif etki göstermektedir.Çocuğun yanında herzaman olumlama ile sorular yöneltmeliler.Böylece ameliyat öncesi ve sonrası kaygının önüne geçilebilmektedir.

ANESTEZİ UZMANINA NE GİBİ GÖREVLER DÜŞÜYOR?

Ameliyat öncesi çocukla görüşüp onun güveni kazanılmalı.Yaş grubuna göre değişen oyunlar oynayarak,çizgi film karakterlerini konuşup sevdiği bir karakterin seslendirilmesi veya görsellik katarak arasındaki bağ güçlendirilmelidir.En sevdiği oyuncağı operasyon günü birlikte yanına alarak uyutulmalıdır.

ÇOCUĞUM NASIL UYUYACAK?

İki şekilde mümkün;birinci olarak büyük bir operasyon ( Bağırsakların ve midenin dışarıda olması ya da yemek borusunun bulunmaması gibi farklı doğumsal anomalilerle dünyaya gelen bebekler) ise odasında damar yolu açılıp ameliyathane getirilen sonrasında damardan uyutulma diğeri ise daha kısa sürmesi beklenen( sünnet,fıtık,bademcik )ameliyatlarda

Ağız-burun yoluyla maske aracılığıyla uyutucu gaz verilerek çocuğun bilinci kaybettirilir.Çocuğa ameliyat öncesindeki görüşmede bu maskeden söz edilebilir. Gaz verilirken bir taraftan da çocuğun eli tutulur ve güven duyması sağlanır.

SON OLARAK NE GİBİ BİR MESAJ VERMEK İSTERSİNİZ?

Çocuklarda yetişkinlere göre anestezinin daha riskli olduğu bir gerçeğini bilerek,deneyimli bir anestezistle,modern donanımlı ameliyathane ve iyi yöntem imkânlar varsa çocuğun anestezi riski azalmakta tecrübeli bir cerrahla da bu oran düşüyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X