Davranış Bozuklukları Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.849
29.706
60
Çocukların %33 de tırnak yeme davranışı görülür. Bu oran erken ergenlik çağına kadar sürer. Ergenlik çağında tırnak yiyen çocukların sayısı %40-45’e yükselir.

Yani ergenlik çağına doğru çocukların hemen hemen yarısı tırnak yeme davranışı gösterir. Bunun nedeni olarak gençlerin çevreden onay görmemeleri olarak değerlendirilir. Ayrıca tırnak yiyen çocukların ailelerinin çoğunda tırnak yiyenlere rastlanmaktadır.

Bunun içinde tırnak yemenin bir taklit olduğu ve büyükleri taklit etmek suretiyle öğrenildiği ileri sürülmektedir. Ergenlik çağında sosyal onay görenlerin çoğu bu alışkanlığı terk etmektedir.


Tırnak yemek bazen ayak parmaklarını ısırmakla ve ayak tırnaklarını el parmaklarıyla yakalama ile ilişkili görülmektedir. Ayak parmağı tırnağının yenilmesi ve ısırılması hemen hemen sadece kızlarda görülmektedir.

Tırnak yeme alışkanlığının sebepleri

Bu davranışın altında yatan sebepler parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklardır.

Alışkanlık daha çok baskı altına alınmış heyecanların ilgilendiği durumlarla olup, çocuk bunun arzu edilmeyen bir davranış ve alışkanlık olduğunu anlayınca kökleşmekte olduğu görülmektedir.

Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir.

Anne babanın yaşantısı da önemli bir etkendir. Anne baba geçimsizlikleri anne babanın sık sık kavga etmesi ailedeki sorunlar çocuklarda tırnak yeme gibi davranışlara neden olur. Bunun yanı sıra anne babanın aşırı kaygılı olması çocuğu aşırı derecede koruyup kollaması ayrıca anne babanın çocuklar arasında ayrım yapması çocuklar arasında kıskançlığa yol açar. Bu da dolaylı şekilde kendini tırnak yeme olarak gösterir.

Tırnak yeme daha önce belirttiğimiz gibi taklit yoluyla da edinilebilen bir davranıştır. Ailede herhangi bir bireyin tırnak yeme davranışı göstermesi doğal olarak çocuğun ilgisini çekecektir. Ayrıca tırnak yeme davranışı olaylara bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocuğu tedirgin eden herhangi bir olay veya çevrede onun için hoşnutsuzluk yaratacak herhangi bir durum bu davranışı göstermesine yol açar.

Tedavi ve alınabilecek önlemler
En etkili yöntem 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın anne baba tarafından görmezlikten gelinmesidir. Daha sonra bu alışkanlık devam ederse;

Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmeli

Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması yararlı olmamaktadır. Hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlerin çıkmasına neden olabilir.

Çocukları korku kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmak gerekir.

Küçük çocukların kaygı korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgalı olaylarda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır.

Tırnak yiyen çocuklara geceleri yatarken eski hafif eldivenleri giydirmek. Çocuk gece tırnaklarını yemek veya ısırmak istediğinde hatırlatıcı olması bakımından yararlı olabilir.
Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.
Çocukların ilgisi başka yöne çekilebilir. Sinema, televizyon izlerken veya radyo dinlerken onun ağzını çiğneyecek bir şeyle meşgul etmek tırnak yemenin ve ısırmanın yerine gelecek bir etkinlik olabilir.

Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirme bazı durumlarda yarar sağlayabilir. Ancak bunun kısıtlı ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir.

Tırnak derin kesilebilir. Çocuğun kendi tırnak bakımıyla uğraşması da yararlı olabilir. Bunun içinde çocuğa manikür ve pedikür malzemeleri alınabilir.

Son söz ve bir önlem olarak tırnak yemenin ve ısırmanın çok kötü bir alışkanlık olmadığı ve bunu isteyenlerin kolaylıkla terk edebilecekleri çocuklara anlatılmalıdır. Çocuk buna inandırıldığı zaman bu alışkanlıktan vazgeçmek için çaba gösterecektir. Çünkü dış etkenler çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçmesine fazla etkili olmamakla bazı hallerde alışkanlığın kökleşmesine ve başkalarını kızdırmak ve huzursuz etmek için bir araç olarak kullanılmasına neden olmaktadır.

Diş Hekimi Nurdan Çipiloğlu
 
Of Ya Ben Yillardir Yiyorum Ve Halada Yiyorum Yapmadiğim Kullanmadiğim şey Kalmadi Gibi Aci Ojeler Eldivenler Neler Neler Ama Olmadi Size Tavsiyem Bunu Geçikmeden önlemini Alin Yoksa Ileri Yaşlarda Durum Ciddileşiyor.........
 
BENİM KIZIMDA DA AYNI PROBLEM VAR.BİLGİLERİNİ DİKKATE ALACAĞIM.UMARIM BU ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇİREBİLİRİM.
 
buöyle kötü bir alışkanlıkki kızlar vazgeçilmesi en zor şey.hiç farkına bile varmıyorsun yediğinin bir bakıyorsun aaaaa tırnaklar yine yok. ben zaman zaman acaba gecemi yiyorum diye düşünüyordum. siz siz olan kesinlikle tırnak yiyen çocuklarınıza ve yakınlarınıza sert tepki gösterip sürekli uyarmayın. bu dahayoğun bir biçimde tırnaklarını yemesine sebeb olur.zaten kendisi istemesse siz ne yapsanız boş.
ben kendimi bildim bileli yerdim tırnaklarımı ve ellerimin çok çirkin olduğunu düşünerek toplum içinde ellerimi saklamaya çalışırdım.birde kuaföre gittiğim zamanlar herkesin eli manikür taslarının içinde sıra bekliyorlar.ben kendimi kötü hissederdim.
amaaaa sonunda başardım tam beş aydır benimde uzu ve manikürlü tırnaklarım var ve artık ellerimi saklama ihtiyacı duymuyorum. darısı diğer yiyenlerin başına.:hooray:
 
Benim kizimda tirnaklarini yemege basladi...Surekli uyariyorum gordugumde...Daha onceleri yoktu bu aliskanligi,kardesi dogdugundan beri hemen hemen yedigini farkettim.. Cok uzuluyorum bu yazidan faydalanacagim kesin...Cok tsk ederim....
 
Bende çocukken yerdim hemde nasıl nerdeyse etime kadar yenirdi tırnaklar annem acı oje sürerdi ben daha çok sinirlenip ojeyi tükürür yine yemeye devam ederdim yani bir faydası olmadı taki genç kız olana kadar baktımki görüntü feci berbat bir hale gelmiş bende kendimi tutardım yememek için ablamda daha güzel dursun yemeyim diye renkli ojeler alırdı :) Yani bence özellikle kız çocuklarında zamanla bırakmak daha rahat olur diye düşünüyorum ama tamamen bırakırmı bilemem çünkü şimdi bile birşeylere kızsam elim hemen ağzımda ama bu seferde etlere dadandım :rolleyes2: Kolay vazgeçilmiyor bu alışkanlıktan.
 
Valla Bende Tirnak Yeme Olayini 4 Sene öncesine Kadar Yapiyodum Aci Oje Aldim 1 Ay Fln Kullandim şimdi Yemiyorum çok Iyi Geldi Tavsiye Ederim!!!!
 
Aci Ojenin Etkisi çok Büyük
Bende Yiyorum Maalesef
Protez Tirnak Bile Yaptirmiştim
Sirf Kendime Olan Güvenimi Yeniden Kazanayim Diye
Kizlar Bu Arada Ben Protez Tirnak Hiç Tavsiye Etmiyorum
Yaptridim çok Pişman Oldum
 
kızlar oğlum da yiyor tırnağını psikolojik bi sorun olduğunu bildiğim için çok rahatsızım.4 yaşında daha yol yakınken ne yapabilirim sizce?acı cila işe yarıyo sanırım.
 
benim kızımda bir süre yedi 3,5 -4 yaşlarındaydı sağlığı için çok zararlı olduğunu anlattım ve üstüne hiç düşmedim bir kaç ay içinde bıraktı şimdi hiç yemiyor ama ne kadar üzerine düşerseniz o kadar dikkat çekmek için artıracaktır diye düşünüyorum
 
benim cadı kızımda da vardı tırnak yeme alışkanlığı...acı tırnak cilası sürerek ve konuşarak atlattık o süreci...acı tırnak cilası baya işe yarıyor...........
 
şimdilik parlatıcı sürdüm ve dediğiniz gibi fazla üstelemedim.tırnağını yersen bu acı cila mideni deler dedim sadece.bakalım 2 gündür azalttı cila acı olmamasına rağmen :))
 
bendede var bu pis alışkanlık... ara ara uzatmaya çalışıyorum ama ne mümkün.. birde artık saplantı haline geldi kadın erkek çocuk herkesin ilk ellerine tırnaklarına bakıyorum.. eğer manükürlüyse tırnaklar güzelse acayip hayıflanıyorum kendi kendime.. eğer benim gibi yiyorsada aa bak buda yiyormuş diyip mutlu oluyorum... :KK43::KK43::KK43:
 
3 yaşındaki oğlumda da yeni başladı tırnak yeme..Birisinden mi gördü nedir?Öyle eviçi şiddet, kavga filan yok..Şiddetli filmlerde seyredilmez evde..Nereden kaptı bunu anlamadım gitti.Yeni başladığı için umarım bıraktırabiliriz..Acı ojeyi deneyeceğim..
 
ben de kendimi bildim bileli tırnak yiyenlerdenim. üstelik ailemde hiç kavga oldugunu bilmem, çok mutlu bir çocukluk geçirdim vs. iki kez uzatabildim. onlarda da biri kırılınca digerlerini otomatik olarak yedim. halen tırnak yiyiorum. kızım oldu. onun da benden görüp taklit etmemesi için bırakmak istiyorum ama çok zor bırakması çok...
 
benim kızımda da baya uzun zamandır devam ediyo tırnak yemek ne yaparsam yapayım vazgeçiremedim.ılk başlangıcı emziği bıraktıktan sonra oldu yanlız şöyle de bir durum var ki tırnaklarını kopartıyo ama yutmuyo. Tırnak makası niyetine kullanıyo yani dişlerini :)) ne yaptıysam etkili olmadı düzeleceği zamanı bekliyorum ama olmayacak galiba
 
benim kızımda da baya uzun zamandır devam ediyo tırnak yemek ne yaparsam yapayım vazgeçiremedim.İlk başlangıcı emziği bıraktıktan sonra oldu yanlız şöyle de bir durum var ki tırnaklarını kopartıyo ama yutmuyo. Tırnak makası niyetine kullanıyo yani dişlerini :)) ne yaptıysam etkili olmadı düzeleceği zamanı bekliyorum ama olmayacak galiba

canım yutanlarda mı var, ben karsılasmadım hiç. yutmak cok kötü sonuclar dogurabilir. adı tırnak yemek, aslında herkes kopartıp atıyor diye biliyorum ben..
 
arkadaşlar benim oğlumda da tırnak yeme alışkanlığı vardı her markanın cilasını denedik hiç bir işe yaramadı çünkü zamanla o cilanın tadına alışıyor bağırdık olmadı anlattık olmadı en sonunda dedim ki artık karışmıyorum dibine kadar ye istersen baktım ki ilgilenmeyince vazgeçti yemekten.o yüzden üstüne gitmeyin çaktırmadan takip edin unutmayın ki yasaklar herzaman daha çekici gelir.
 
benim oğlumda tırnaklarını yiyor .birisi ben acı oje sürdüm bıraktı dedi. bende aldım denedim büyük bir zevle sürdürdü ama yine yemeye devam etti .hiç bir işe yaramadı bende artık bıraktım.
 
benim kizimda tirnaklarini yemeye basladi daha 2.5 yasinda bunu psikolojik oldugunu okudum ve cok uzuldum.ayrica geceleride ayagini salliyor surekli.bir kac kere uyardim anlattim yaptiklarinin dogru olmadini dinlemedi kizdim dinlemedi.simdi uzerine gitmiyorum ama kendimi cok kotu hissediyorum ya gecmezse diye. esim kizima yaramazlik yapinca yatagina yatiririm diye kiziyordu oda yatmak istemiyordu bundan olabilirmi. birde yine yaramazlik yaptiginda seni krese gotururum diyordu kizim simdi gitmek istemiyor.
 
X