Cevabı çok değişken bir soru. İşinin yoğunluğuna, aldığın ücrete, maddi ihtiyaçlarına, çocuğuna sen çalışırken kimin bakacağına ve hatta kişilik yapına bağlı olarak değişir.
Örneğin anne çalışırken bebeğe bakıcı bakacaksa ve aldığı maaş bakıcı parasına ancak yetecekse ücretsiz izin almak hatta bir süre işten ayrılmak daha mantıklı. Ama maddi kayıp büyük olacaksa, ailenin yaşam standardı ciddi anlamda değişecekse ücretsiz izin almamak daha iyi bir çözüm gibi. Tabi iş yoğunluğu da önemli, 5.000 lira maaş olsa bile gece 10'da işten çıkıyorsa anne ilk aylarda ücretsiz izin alması daha makul. Ve tabi annenin kendi yapısı, bebeği konusunda çok hassas, hergün işe gidişini vicdan azabı nedeni yapacak, bebeğinden ağlayarak ayrılacka bir annenin hemen işe başlaması sıkıntı olur. Aynı şekilde evde kalınca depresifleşen, iş yaşamından uzak kalınca sıkılan anneler de işten çok uzun süre uzak kalınca sıkıntı yaşacayacak ve bunu bebeğine yansıtacaktır.
Ben kendi durumumu anlatayım. Benim iyi sayılabilecek bir gelirim ve çok yoğun olmayan bir işim var. Ücretsiz izin almam durumunda maddi olarak kaybımız çok olacaktı. Bebeğime anneannesi bakıyor. ÜStelik birikmiş yıllık izinlerim ve doğum öncesinden aktardığım 5 hafta iznim de vardı. Doğum izni ile arka arkaya kullanınca 5,5 ay kadar bir süre bebeğime kendim bakabildim. Bütün bunları üst üste koyunca ücretsiz izin almamak daha mantıklıydı benim durumumda.
Siz de kendinizi tartın ona göre karar verin. Ama asla bunu ve bu tür konuları stres nedeni yapmayın. Bunlara zorluk oalrak bakmayın. Güzel şeyler bunlar. Unutmayın hamilelikte herşey mutluluk nedeni olmalı, herşey iyi, herşey güzel, herşey pozitif, zorluk filan yok.:)))) Dünya yansa dönüp bakmak yok.