Çürük diş ve yarısı kopmuş diş

Kingfisher

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
18 Mart 2015
2
0
32
Merhaba

Dişlerime eskiden beri çok iyi baktığımı söyleyemem. Maalesef dişçiye gitmeyi de hiç istemeyen biriyim. Söylemesi ayıptır dişlerle ilgili bilgim de hiç yok.

Sorunum şu; bir yıl kadar önce yemek yerken(kıymalı bir yemekti) dişime minik kemik geldi, peçeteye çıkardım. Sonra da bir yer kanamış mı diye(kemiği ısırınca bir ses çıkmıştı da) dilimle dişlerimi yokladım ve bir eksiklik hissettim. Galiba kıymadaki kemiği ısırınca bir parça dişim de kopmuştu. Ama -yanlış hatırlamıyorsam- zaten bu kopma olayı olmadan önce de o dişlerimde bir delik vardı ve gittikçe büyümüştü diye hatırlıyorum. Dişin delik olması ve bu deliğin büyümesi çürük diş midir?

Bir de bazı dişlerimde(alt dişler, sağ geri taraf) küçük siyahlıklar var. Bu çürük diş anlamına geliyor sanırım, değil mi? Peki bu dişler çekilmezse çürük diğer dişlere yayılr mı? Eğer çürük çok ilerlememişse iyileşebilir diye okumuştum, doğru mu? Doğal bir tedavisi var mı yoksa dişçinin uygulayacağı bir tedavi mi gerekiyor?

Bir şey daha sormak istiyorum. Şimdi o yarısı olmayan dişime ne yapabilirim? Belirsiz bir soru oldu ama dediğim gibi hiçbir şey bilmiyorum bu konuda. O diş çekilecek mi(yok, başka ne olacaktı dediğinizi duyar gibiyim), takma diş mi takılacak, bütün dişlerimin değişmesi mi gerekiyor, implant nedir, kaplama nedir, dolgu nedir hiç bilmiyorum ki...

Kusura bakmayın sorularım çok cahilce gelebilir ama dediğim gibi doktora gitmeyi hiç istemiyorum. Ama gitmem gerek, bunu da biliyorum. Yavaş yavaş kendimi bu fikre alıştırmak isityorum, bu forumla bir başlangıç yapayım dedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba

Dişlerime eskiden beri çok iyi baktığımı söyleyemem. Maalesef dişçiye gitmeyi de hiç istemeyen biriyim. Söylemesi ayıptır dişlerle ilgili bilgim de hiç yok.

Sorunum şu; bir yıl kadar önce yemek yerken(kıymalı bir yemekti) dişime minik kemik geldi, peçeteye çıkardım. Sonra da bir yer kanamış mı diye(kemiği ısırınca bir ses çıkmıştı da) dilimle dişlerimi yokladım ve bir eksiklik hissettim. Galiba kıymadaki kemiği ısırınca bir parça dişim de kopmuştu. Ama -yanlış hatırlamıyorsam- zaten bu kopma olayı olmadan önce de o dişlerimde bir delik vardı ve gittikçe büyümüştü diye hatırlıyorum. Dişin delik olması ve bu deliğin büyümesi çürük diş midir?

Bir de bazı dişlerimde(alt dişler, sağ geri taraf) küçük siyahlıklar var. Bu çürük diş anlamına geliyor sanırım, değil mi? Peki bu dişler çekilmezse çürük diğer dişlere yayılr mı? Eğer çürük çok ilerlememişse iyileşebilir diye okumuştum, doğru mu? Doğal bir tedavisi var mı yoksa dişçinin uygulayacağı bir tedavi mi gerekiyor?

Bir şey daha sormak istiyorum. Şimdi o yarısı olmayan dişime ne yapabilirim? Belirsiz bir soru oldu ama dediğim gibi hiçbir şey bilmiyorum bu konuda. O diş çekilecek mi(yok, başka ne olacaktı dediğinizi duyar gibiyim), takma diş mi takılacak, bütün dişlerimin değişmesi mi gerekiyor, implant nedir, kaplama nedir, dolgu nedir hiç bilmiyorum ki...

Kusura bakmayın sorularım çok cahilce gelebilir ama dediğim gibi doktora gitmeyi hiç istemiyorum. Ama gitmem gerek, bunu da biliyorum. Yavaş yavaş kendimi bu fikre alıştırmak isityorum, bu forumla bir başlangıç yapayım dedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba, siyah olması evet çürük demek. Bu durumda kanal tedavisi yapılması gerek çürük dişine daha sonra dolgu yapılır gerekiyorsa, kırık olan dişinde sadece kökü kalmışsa çekilir bunların doktor müdahalesi dışında tedavisi yoktur diş en önemli şey bence çünkü ağrısı dayanılacak gibi değil bir an önce doktora gitmenizi tavsiye ediyorum. Benim kardeşiminde üst arka dişi kırıldı kökü kaldı, alt dişide çürük. Kardeşimde şuan çürük olanın ağrısı için antibiyotik kullanıyor, ağrısı geçince gidecek kanal tedavisi yaptıracak, kırık dişinide çektirecek üç gündür ağrının geçmesini bekliyor, diş konusunu geçiştirmeyin derim...

Dişinizin delik olması çürüktür eğer doktora gitmezseniz o delik içerisinde bakteriler tutunur ve asitleriyle çürüğün ilerlemesine neden olur var dişin iç kısmındaki canlı dokuya ulaştığında enfeksiyon yapar dişinizde ağrı olur ve gitmemek için ağrı kesicilerle geçiştirmeye çalışırsanız o dişi bir süre sonra çekmek zorunda kalırlar.Bence diş hekimine arada kontrole giderseniz bir problem yaşamazsınız çürük başlangıcında sadece anestezi için yapılan iğneyi hissediyorsunuz ve 5 dk bile sürmeyen bir dolgu tedavisi yapılıyor sonrasında ağrı sızısı da yok sadece 1.5 saat yemek yememeniz gerekiyor.Ertelediğiniz zaman ağrıdan bir süre sonra illa ki gitmek zorunda kalıyorsunuz ve bu sefer tedavi zorlaşıyor ve ağırlaşıyor sizin için .
İkinci sorunuza gelince o lekelerin hepsi çürük anlamına gelmiyor benim de şu an çoğu dişimde onlardan var ama dolgu bile gerektirecek şeyler değiller dişlerinizi dikkatli temizlediğiniz sürece onlar ilerlemez çürüğe dönüşmez.Bir de çürük dişler arasında bulaşıcı bir şey değildir merak etmeyin.Çürüğün doğal tedavisi de olamaz çünkü bakteriler o çürümüş delinmiş bölgeye tutunur ve oranın dolgu maddesiyle kapatılması gerekir .
Kırık olan dişinize gelince ne kadar kırıldı ne durumda bunlar önemli görmeden bir şey söyleyemeyeceğim ama diş doktoruna en kısa zamanda giderseniz her şekilde daha hafif bir tedavi görürsünüz zaman tedavinizi ağırlaştırıyor sadece.Ama ne olursa olsun bütün dişlerinizi değiştirecek bir şey olamaz gerçekten korkmayın ben şu an ege üniversite diş hekimliği 2. sınıf ögrencisiyim 1.65 boyunda sarısın 47 kilo bir kızım çok da korkunç olduğumuzu düşünmüyorum :) Anesteziden sonra müdahale ne olursa olsun bir şey hissetmiceksiniz içiniz rahat olsun ameliyatla dişimi de çektirdim dolgu da yaptırdım tedavi sırasında hepsinde konuşmaktan bile geri kalmadım :)

Merhaba, siyah olması evet çürük demek. Bu durumda kanal tedavisi yapılması gerek çürük dişine daha sonra dolgu yapılır gerekiyorsa, kırık olan dişinde sadece kökü kalmışsa çekilir bunların doktor müdahalesi dışında tedavisi yoktur diş en önemli şey bence çünkü ağrısı dayanılacak gibi değil bir an önce doktora gitmenizi tavsiye ediyorum.
Teşekkürler. Neyse ki ağrı sızı olmadı, olsaydı belki çoktan dişçiye gitmiştim. Bir tek diş değil başka konularda da böyle davranıyorum, son ana kadar(ciddi bir şey oluncaya kadar yani) hep geciktiriyorum maalesef. Diş konusunda zaten geciktim, daha da ertelemeyeyim. Hem belki ağrı olmadığı için daha kolay olur artık her ne yapacaklarsa...
İkinci sorunuza gelince o lekelerin hepsi çürük anlamına gelmiyor benim de şu an çoğu dişimde onlardan var ama dolgu bile gerektirecek şeyler değiller dişlerinizi dikkatli temizlediğiniz sürece onlar ilerlemez çürüğe dönüşmez.Bir de çürük dişler arasında bulaşıcı bir şey değildir merak etmeyin.Çürüğün doğal tedavisi de olamaz çünkü bakteriler o çürümüş delinmiş bölgeye tutunur ve oranın dolgu maddesiyle kapatılması gerekir
Birkaç gün önce dişlerimi biraz inceledim. Ön dişlerimden birinde bir siyahlık var gibi. Emin de değilim ama eğer gerçekten siyahlık varsa ve çürük değilse buna ne yapabilirim? Veya dişçi ne yapabilir?
ben şu an ege üniversite diş hekimliği 2. sınıf ögrencisiyim 1.65 boyunda sarısın 47 kilo bir kızım çok da korkunç olduğumuzu düşünmüyorum :) Anesteziden sonra müdahale ne olursa olsun bir şey hissetmiceksiniz içiniz rahat olsun ameliyatla dişimi de çektirdim dolgu da yaptırdım tedavi sırasında hepsinde konuşmaktan bile geri kalmadım :)
Sizin gibi anlayışlı bir dişçiye gelirsem ne güzel olur :) . Çok teşekkürler cevaplar için. Rahatladım biraz.

Aslında acıdan çok beni korkutan başka şeyler var. Son zamanlarda çok hassaslaştım. Forumdaki konulara bile dikkatli bakıyorum, ağız/diş fotoğrafı görmemek için. Çünkü kanlı/yaralı bir şey görmek istemiyorum. Dişçiye gitmeyi ciddi ciddi düşünmesem çok da sorun olmaz, biraz fena olurum fotoğrafı gördükten sonra o kadar. Ama işte şimdi o görüntüler aklımda kalır da gitmekten vazgeçerim diye de korkuyorum. Yani "Dişinizi garç diye çekeceğiz ama merak etmeyin iğne, kan, kesik, yara falan olmayacak" dese biri daha rahat olabilirim(yok o kadar da değil tabii, lafın gelişi yazdım).

Aynısından benimde oldu muayeneye gittim ama benim çuruk değilmiş sadece dolgu dedi, Dolgu da korkacak bişey yok 2 nisana randevu aldım ben geç kalmayın diş önemli .

X