Depresyonun nasıl teşhis edildiği, dikkat edilmesi gereken belirtiler ve en yaygın depresyon teşhisleri hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
1. Depresyon nasıl teşhis edilir?
Depresyon laboratuvar testleri yardımıyla teşhis edilemediği için gösterdiğiniz belirtiler ve tıbbi geçmişinizle teşhis edilmektedir. Doktorlar ruh sağlığı Konusundaki teşhislerini daha istikrarlı bir hale getirmek için major depresif bozukluk olarak sınıflandırmaya karar verdikleri kriterleri DSM-IV kitabında açıklamışlardır.
2. DSM-IV kriterleri ne demektir?
Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatiksel El Kitabı (DSM-IV) depresyon gibi ruh bozukluklarının teşhisi için tıpta kullanılan bir kitaptır. Bugünlerde kullanılan dördüncü basımdan genellikle kısaca DSM-IV olarak bahsedilir.
3. Depresyonun başlıca türleri nelerdir?
Depresif bozukluklar üç sınıfa ayrılırlar: major depresif bozukluk, distimik bozukluk (kronik depresyon, depresif mizaç) ve başka bir şey olarak belirtilmemiş depresif bozukluk. Sonuncu kategori, ilk iki depresyon bozukluklarına girmeyen rahatsızlıkları (adet öncesi disforik bozukluk gibi) kapsar. Bu kriterleri hazırlayanlar, depresyonun en son episodunun (bölümünün) türünü (örneğin, “atipikal/alışılmamış” özellikler ya da “doğumdan başlayan” gibi) ya da hastalığın zaman içindeki seyrini (“dönemsel model” gibi) tanımlarlar. Ayrıca depresyon, hastanın depresyondan ve maniye arasında gidip gelen bir deneyim yaşadığı bipolar (çift kutuplu) bozukluğun bir parçası da olabilmektedir.
4. Depresyonun belirtileri nelerdir?
- Depresif bir ruh hali (kişinin kendini mutsuz ya da boş hissetmesi),
- İlgi ve zevk azalması (günlük faaliyetlerden ya da sosyal ortamlardan zevk alamama),
- Uyku sorunları (insomnia/uyuyamama ya da hipersomnia/çok uyuma),
- Ani kilo değişimleri (bir ayda vücut oranınızın %5’i kadar kilo almak ya da kaybetmek),
- Psikomotor heyecan ya da gerileme (yerinde duramama, huzursuzluk ya da hareketlerde belirgin yavaşlama),
- Yorgunluk (bitkinlik ve enerjisizlik hissi),
- Değersizlik hissi ya da kontrolü altında olmayan şeylerle ilgili suçluluk hissetme ve zihin bulanıklığı (düşünme, odaklanma ya da karar verme yetilerinde azalma) gibi belirtiler depresyonun belirtileri olarak kabul edilirler. Bu belirtilerden en az beşini son iki haftadır yaşıyorsanız bu depresyonda olduğunuzun bir göstergesi olabilir.
Kendinizde depresyon belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, atacağınız bir sonraki adım bir doktora görünmektir. Doktorunuz size tam bir checkup yapıp, bu belirtilerin başka bir medikal durumun belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir. Çünkü vitamin eksikliği, kadın hormonal değişimleri, tiroit hastalıkları gibi başka tıbbi durumlar da depresyon belirtilerine benzer semptomlara sahiptirler. Eğer belirtilerin nedeni başka bir tıbbi sorun değilse doktorunuz size antidepresan hap yazabilir. Ancak aile doktorunuz bu konuda uzman değildir ve psikoterapiye ihtiyacınız olup olmadığını size söyleyemez. Bu yüzden doktorunuz size gereken testleri yaptıktan sonra antidepresan yazmaya karar verdiyse, yapılacak en doğru şey bir psikiyatriste görünmeniz olacaktır.
Kaynak:ıstanbella