Merhaba 1,5 yıl ortodonti tedavisi görmüş biri olarak sorularınıza cevap vermek istiyorum :) umarım yardımcı olabilirim. Öncelikle ortodonti tedavisi için yaş sınırı yok, bende tedaviye başladığımda 19 yaşındaydım. Diş teli takmanın zararını sormuşsunuz eğer diş fırçalamanıza dikkat ederseniz hiçbir zararı olmaz dişlerinize ama diş bakımını aksatırsanız çürük ve diş eti rahatsızlıkları gibi sorunlarınız olabilir yani herşey sizin elinizde. Diş tellerinin ağızda kalma süresi kişiye göre değişir. benim 1,5 sene kaldı başka bir arkadaşımın 2,5 sene kaldı bu süre tamamen kişiye özel bir süredir. Bence tel taktıracaksan metal olanlarını tercih et, hem fiyat olarak daha uygun hemde renkli lastik kullanma şansın var. Her kontrolden sonra o lastiklerini istediğin renkler ile değiştirebilirsin bence tedavinin en keyifli kısmı bu :) Acı kısmına gelirsek, bunu ağrı olarak düşünme sadece ilk takıldığında ve kontrollerden sonra dişlerde birazcık hassasiyet oluyor, ısırma eylemini çok rahat gerçekleştiremiyorsun yani genelde öyle oluyormuş ama ben tel takıldıktan bir gün sonra ısıra ısıra tost yemiştim ve tel kullandığım süre zarfı boyunca bir kere bile olsun ağrı kesici kullanmadım :) Eğer maddi imkanın varsa özel kliniği olan ortodontistleri tecih etmelisin. Gittiğin kişi mutlaka ortodontist olsun bunun için doktorunun ismini mutlaka türkiye ortodonti derneğininden arattır. Ben kesinlikle özel ortodontisti öneririm. Yani hastaneler ve üniversite hastanelerini kesinlikle önermem hele hele 18 yaşını geçtiyseniz tüm masraflar size ait oluyor bu fiyatta 5000 5500 civarını buluyor. Bunlar dışında eğer diş bakımını aksatmazsan ve doktorunun söylediği herşeyi uygularsan harika ve keyif dolu bir süreç seni bekler. Yani benim için öyle bir süreç geçti, doktorumla çok iyi anlaşıyordum bu da tedavi açısından çok önemli bir nokta. Aklına takılan bir şey olursa yardımcı olabilirim, iyi günler :)