Doğal sabun üretimi ile ilgili deneyimlerimiz

hatioz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Mart 2014
426
53
Aranızda sabun yapmak gibi bi hobisi olan varmı bilmiyorum. Ben 3 ayı geçkin bi süredir rahatsızlığımdan dolayı çalışamıyorum. O kadar yoğun tempodan sonra ev hayatının boşluğundan bunaldım. Bi ara dükkanımızda satalım diye ev reçelleri yaptım. Tabi öyle az buz değil. Nerden baksan 500 kavanoza yakın reçel yapmış oldum. Yakın zamanda da doğal sabun yapımına merak saldım. Epey bi araştırdım. Bi şeyi kafaya takmayayım. Gözünü çıkarana kadar uğraşırım. Derken ilk zeytinyağlı sabun denemelerim oldu. Evde terazim olmadığından kostik ayarını tutturamadım ve sabunlarım başarılı olmadı. Sanırım onları rendeleyip başka temizlik işlerinde kullanıcam. Geçen hafta mutfak terazisi aldım ve kolları sıvadım. Hem soğuk pres tamamen doğal sabun, hem de hazır bazla üretilen butik sabunlardan yaptım. Anlatamam ne kadar zevkli bi uğraş. Ev misss gibi sabun kokuyo. Görüntüleri harika. El-yüz temizliğinde kullandığımız gibi banyo yaparkende artık benim sabunlarımı kullanıyoruz. Şahane köpürüyolar. Hediye etmek içinde harikalar. Hatta bu işten para bile kazanılabilinir.
Bence ev hanımları için çok güzel bi uğraş. En kısa zamanda fotolarını çekip sayfaya yükleyeceğim. İnşallah becerebilirim.
 
mrb benım patronumda son 1 aydır sabuna merak sardı,tıcaret amaçlı yapıcak bu işi iş yerınde,edırne'den örnek olsun dye meyve sabunları getırttı hatta cok güzeller,ayrıca bıtkısel sabunda getırttı Şirince'den.kendiside butık sabun yapıp hepsını karışık satmayı düşünüyo bakalım :KK9:
 
mrb benım patronumda son 1 aydır sabuna merak sardı,tıcaret amaçlı yapıcak bu işi iş yerınde,edırne'den örnek olsun dye meyve sabunları getırttı hatta cok güzeller,ayrıca bıtkısel sabunda getırttı Şirince'den.kendiside butık sabun yapıp hepsını karışık satmayı düşünüyo bakalım :KK9:
Valla güzel şeyler üretebilirse iyi para kazanır. Ben henüz satma düşüncesine girmedim. Ama girersem eminim ki epey ragbet görürler.

Devami gelir insallah
Hemmen devamı geliyo canım. 10 dk içinde resimleri çekip yükleyeceğim inşallah.
 
$IMAG0307.jpg Bu sabunun kalıba dökülmüş hali alttaki resimdir.

$IMAG0293.jpg

$IMAG0292 (2).jpg Bu da alttaki sabunların kalıptaki hali.

$IMAG0310.jpg

$IMAG0311.jpg
 
$IMAG0306.jpg

$IMAG0305.jpg

Bunlar soğuk pres sabun tekniğiyle ürettiğim kostikli sabunlar. Zeytinyağı ve shea yağı ile ürettim. Gül yağı ile kokulandırdım. Renkler için sabun boyaları kullandım.
 
$IMAG0314.jpg

$IMAG0312.jpg

Bunlar butik sabun yapımındaki ilk göz ağrılarım. Şu anda bu sabunlarla banyo yapıyoruz. Kokusu müthiş. Köpüğü ve temizlemeside öyle. Hatta eşimde egzama vardır. Yıllardır bu illetle uğraşır. Egzamalarının hafiflemeye başladığını söyledi.

Sabunlarımın hepsine E vitamini koydum. Bu da etkisini arttırıyor. Ben normalde sabunla ne banyo yapabilirim, ne de yüzümü yıkayabilirim. Dove dahil denediğim bütün sabunlar cildimi tef gibi gerer, kurutur, pul pul dökülmesine sebep olurdu. Bu sabunlar gerçekten cildimi nemlendiriyor.
 
$IMAG0297.jpg


$IMAG0294.jpg

Bunlar haricinde yaptığım başka modellerde sabunlarda vardı. Keşke resimlerini çekseymişim. Onları hediye ettim. Bundan sonra yapacak olduklarımı da paylaşırım. Sizler arasında yapan varsa onlarda burda paylaşsın. Ufkumuz genişlesin.

Bu arada paylaşımlar sadece doğal sabun olmayabilir. Doğal yolla üretilen deterjan çeşitleri, kozmetik ürünleri, oda parfümleri vs. bildiklerimizi dökelim buraya.

Sabunların albümü http://www.kadinlarkulubu.com/album.php?albumid=34506&attachmentid=1057742 bu linkte. Yorum yazarsanız sevinirim. Sorularınız olursa da memnuniyetle cevaplarım.
 
Son düzenleme:
Bu arada aklıma gelmişken söyliyeyim. Zaman içinde terleme yapmamaları için sabunları streç filmle sardım.

Yarın da kendi yaptığım ve kullandığım nemlendiricinin tarifini vericem. Şu anda yine çoluk çocuk o kremi kullanıyoruz. Çok güzel. Yüzde yüz doğal. Hiç bir katkı maddesi içermiyor. Hazır alınan kremlerle aynı görünümde. Tüm vücutta, çatlaklı bölgelerde, göz altı kırışıklıklarında hatta saç bakım maskesi olarak bile kullanılabiliyor. Yarın resmi ile birlikte yayınlamaya çalışıcam.
 
Son düzenleme:
İlk önce sabun bazıyla yaptıklarımı anlatayım. Çünkü kostikle yapılan biraz daha derin bi konu

Beyaz ya da şeffaf bazımızı alıp küp küp kesip bi kaba koyuyoruz. (Bu arada yarın inşallah bazın resmini çekip koyucam) Sonra su koyduğumuz bi tencereye bazı koyduğumuz kabı oturtup benmari usulü eritiyoruz. Bu arada istediğimiz büyüklükte (sabunların büyüklüğünü nasıl istiyorsak, ya da şeklini ona göre bi kalıp elimizin altında durmalı) bi kalıp ayarlıyoruz. Ben saklama kaplarını kullandım. İsterseniz slikon kurabiye ya da şeker hamuru kalıplarıda kullanabilirsiniz. Hatta peynir kutuları bile olur. Eriyen bazın içine dilediğimiz sabun boyasını damla damla ekleyip bi yandan da karıştırıyoruz. Hangi kokuyu istiyorsak (bunlar sabun esansı olarak ta satılıyor, ya da doğal gül yağı, hanımeli yağı gibi kokularda olur) bazın miktarına göre ekliyoruz. Bunların ölçülerini daha sonra buradan yazıcam. Karıştırıyoruz. Ve kalıba döküyoruz. Üstünede sprey kolonya sıkıyoruz ki köpükleşme olmasın. Buradan bi adres vereyim o siteye girip incelerseniz ne söylemek istediğimi daha iyi anlarsınız. Site yabancı bi site ama çok iyi fikirler veriyo.

Sabunları çok renkli istiyorsak kat kat çalışmamız gerekiyo. Mesela birinci katı döküp kolonya sıktıktan sonra hafif donana kadar bekleyip, bu arada diğer kat için baz eritip renklendirip, kokulandırıp hafif soğuyan ilk katın üstüne dökerek böyle kat kat rengarenk sabunlar yapabilirsiniz. Hatta şeffaf sabunla beyaz sabun bazını ayrı ayrı renklendirip tek bi sabunda kullanabilirsiniz.

http://www.soapqueen.com/category/bath-and-body-tutorials/cold-process-soap/

http://www.soapqueen.com/category/bath-and-body-tutorials/melt-and-pour-soap/page/10/

Bu sitede hem kostikle yapılan sabunların hem bazla yapılan sabunların resimli ve videolu anlatımı var. Bence bi göz atın. İnsanın gözü gönlü açılıyor.
 
Soğuk pres denildiğinde akla kostikle kaynatılmadan yapılan sabunlar gelir. Bununla ilgili çok geniş bilgi alabileceğiniz bir yazı ekliyorum. Bu yazıyı hazırlayan yanılmıyorsam bir kimyagerdi. Oranlar çok önemli. Aşamalara uymak ta öyle.

NEDEN EVDE SABUN YAPMALI ?
Bir hobi olarak sabun yapımı size fazla meşakkatli bir iş gibi gelebilir. Bu durumda sizi harekete geçirmek için birkaç sebep daha söylemek istiyorum.
1-100% sizin tarafınızdan yapılmış bir sabunu kullanmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
2- Kullandığınız ürünün içinde ne olduğunu biliyor olacaksınız, ne de olsa siz ürettiniz.
3-Yurtdışında yapılan birçok çalışmada, kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunduğu halde etiketinde yazılmayan içerik olduğu tesbit edildi.
4-İçeriğindeki tüm kimyasalları bilseniz bile en basit ve en doğal olarak satılan sabunların içeriğine bakın. Doğal lavantalı katı vücut bakım sabununda 19 ayrı kimyasal olduğunu ve bu kimyasalların bir kısmının allerjen maddeler kapsamında olduğunu söyleseydim fikriniz biraz değişmeye başlar mıydı?
5- Biraz daha detaya girelim ve 1 kg sabunun 4 tl olmasını neden bugüne kadar sorgulamadığımızı düşünelim. Aslında sabun adı altında satılan birçok ürün "sentetik" olduğundan bu derece ucuzlar. "Sentetik" kelimesinin anlamına bakacak olursanız tam olarak "doğal olmayan şekilde üretilmiş, doğal olmayan, yapay, insan yapımı" gibi karşılıklar görürsünüz. Sentetik olan ve insan sağlığına faydalı olan bir ürün var mı? Bu arada piyasadaki birçok ürün sıkıştırılmış "Sentetik deterjan" dır !
6-Üretici için kar oranı katlar ile, satıcılar için ise yüzdelerle ifade edilir denir. Bu durumda 4 tl satış fiyatı olan ürünün maliyetinin 1 tl nin de altında olduğunu anlamak hiç ama hiç zor olmaz. Düşünün, 1 kg ürünün maliyeti 1 tl'nin altında ! Soğuk proses sabunun yaklaşık 70%'i yağdır. Zeytinyağının litresi 12-13 tl olduğuna göre saf zeytinyağı ile üretilen bir ev yapımı sabunun maliyeti ticari sabunlara göre çok daha yüksektir.
7-Sizin hazırlayacağınız doğal sabunun içeriğinde, siz fazlasını eklemek istemediğiz sürece sadece su, sodyum hidroksit ve yağ olacak. Sabun yapımında kullanacağınız tek kimyasal olan sodyum hidroksit, kimyasal reaksiyon sonucunda hemen hemen tüm cilt ürünlerinde bulunan gliserine dönüşür.
 
BİRAZ KİMYA - SOĞUK PROSES İLE SABUN ÜRETİMİ

Sabun yapımında kullanılan en yaygın yağlardan biri olan zeytinyağının içeriğinde çok büyük oranda palmitik asit ve oleik asit bulunur.
Yağ asidi ile sodyum hidroksitin reaksiyona girmesi sonucu sodyum oleat (Sabun) ve gliserol oluşur. Gliserol, cilt yumaşatma özelliğinden dolayı birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Aslında reaksiyon bir asit ve bir bazın reaksiyonudur ve ürün bir yağ asidi tuzu (Sabun) ve gliseroldür.
Kullanılan zeytinyağı, sabunlaşmayan kısımlar da içerir, bunlar vitaminler ve phytosterollerdir. Sabunlaşma reaksiyonu sonucunda vitaminlerin ve diğer bileşiklerin bir kısmı sabunun içinde kalır.

Kullanılan karıştırma oranına da bağlı olarak soğuk proses üretim yöntemi ile üretilen sabunun yaklaşık 20%'si gliserindir.
 
SABUN YAPIMI İÇİN GEREKEN TÜM MALZEMELER

1- Sodyum Hidroksit (NaOH) (nam-ı değer kostiktir efendim kendileri)
2-Su
3- Çelik Tencere/Sütlük
4- Çelik Kaşık
5- Terazi
6- Blender
7- Termometre (bende olmadığı için kullanmadım)
8-Cam baget (bambu çubuğuda olur. Ben örgü şişi kullandım :KK23:)
9-Kalıp (saklama kapları, peynir-yoğurt kapları,slikon kalıplar olabilir. En güzel slikon kalıplar oluyor. Ben resmini yayınladığım sabunlarda saklama kabı kullandım.
10-Baharatlar (pul biberden tutunda, safrana kadar dilediğiniz,kendinizce yakıştırdıınız her baharat olur)
11-Bitkiler (defne yaprakları, gül kurusu yaprakları, lavanta, melisa gibi ister bütün ister öğütülmüş, size kalmış)
 
SABUN YAPIMI İÇİN GEREKEN TÜM MALZEMELER

1- Sodyum Hidroksit (NaOH) (nam-ı değer kostiktir efendim kendileri)
2-Su
3- Çelik Tencere/Sütlük
4- Çelik Kaşık
5- Terazi
6- Blender
7- Termometre (bende olmadığı için kullanmadım)
8-Cam baget (bambu çubuğuda olur. Ben örgü şişi kullandım :KK23:)
9-Kalıp (saklama kapları, peynir-yoğurt kapları,slikon kalıplar olabilir. En güzel slikon kalıplar oluyor. Ben resmini yayınladığım sabunlarda saklama kabı kullandım.
10-Baharatlar (pul biberden tutunda, safrana kadar dilediğiniz,kendinizce yakıştırdıınız her baharat olur)
11-Bitkiler (defne yaprakları, gül kurusu yaprakları, lavanta, melisa gibi ister bütün ister öğütülmüş, size kalmış)

Cnm ne kadar güzel bilgiler vermişsin :KK42:sağolasın ...bende boyle şeylere çok kafa yorarım ...evde kendim yapanileceğim birşey varsa ,markete gitmem :KK66:bugünlerde bende sirke yapımına kafa yoruyordum :KK66:
Sabunların mukemmel görünuyor cnm ...aile fertlerin çok şanslı :KK66:peki cnm bu soğuk proses sabun için malzemeleri nereden temin edebilirim ...biraz bu konuda bilgi versen ..birde fiyatları çok mu pahalı ..yağ hariç ,bende kendi sabunumu kendim yapmak istiyorum :KK9::KK9:
 
KİMYASALLAR

1-Sodyum Hidroksit (NaOH) (aktarlarda kostik diye satılır. Ben daha uygun bi fiyata almıştım)
1 kg Sodyum Hidroksit ile yaklaşık 24 kilo sabun yapabilirsiniz. Kilosu yaklaşık 20 tl dir.
2- Su
Bulabiliyor iseniz destile su kullanın. Destile su içerisinde suya sertlik veren Ca ve Mg gibi iyonlar olmadığından sabun daha çok köpürecektir. Destile su bulamıyorsanız da en azından içme suyu kullanabilirsiniz. (Ben bi tencereye su koyup buzlukta donduruyorum. Bunu her gece yatmadan önce yaparım. Böylece hem içme suyum bir çok zararlıdan arınmış ve mineral değeri yükselmiş olur, hem de sabun, sirke, turşu vs yapımında kullanarak riske girmemiş olurum. )

SABUN YAPIMINDA KULLANILAN YAĞLAR

1-ZEYTİNYAĞI
Sabun yapımında en çok kullanılan yağlardan biridir. Sabun yapımında zeytinyağı kullanımı, sabuna nemlendirme özelliğinin yanı sıra sabuna yumuşaklık katar. Zeytinyağı oranı yüksek olan sabun çok fazla köpürmez. Hassas ciltler için, çocukların kullanımı için uygundur. Tamamen zeytinyağından üretilen sabunlar genelde bebek ciltlerinde kullanılır.

İçeriği ;

Yüksek miktardaki oleic acid ve linoleic acid içeriği, zeytinyağı ile yapılan sabunların nemlendirici özellik taşımasını sağlar. Sabun köpüğünü, sertliğini artıran yağ asitlerinin oranı çok düşük olduğundan, tek başına sabun yapımı için ideal bir yağ değildir. 100% Zeytinyağı içeren sabuna "Castile" adı verilir, nemlendirici özellği yüksek ama temizleme özelliği neredeyse olmayan bir sabundur. İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. 30-50% civarı kullanabilirsiniz.

2-AYÇİÇEK YAĞI
Sabun yapımında ayçiçek yağı kullanımı, zeytinyağı ile benzer etkiye sebep olur. Ayçiçek yağı da sabuna nemlendirme özelliğinin yanı sıra yumuşaklık katar. Ayçiçek yağı oranı yüksek olan sabun çok fazla köpürmez ve zeytinyağlı sabuna göre daha da yumuşak olur. Hassas ciltler için, çocukların kullanımı için uygundur.

İçeriği ;

Yüksek miktardaki oleic acid ve linoleic acid içeriği, ayçiçek yağı ile yapılan sabunların nemlendirici özellik taşımasını sağlar. Sabun köpüğünü, sertliğini artıran yağ asitlerinin oranı çok düşük olduğundan, tek başına sabun yapımı için ideal bir yağ değildir. Genellikle sabunlarda, uygun fiyatından dolayı zeytinyağının alternatifi olarak kullanılır. İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. Sabununuza 40% civarı zeytinyağı eklemeyi düşünüyorsanız bu miktarın 20%'sini ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.


3- HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

İngilizcede yağ için kullanılan "Oil" ve "Butter" için türkçede tek karşılık yağdır. Oysa, "Butter" olarak belirtilen yağlar katı yağlardır ve burda bizim bahsettiğimiz özelliklere sahip olan yağ da "Coconut Butter" dır. Hindistancevizi yağı doğal antimikrobiyal olduğundan, bu yağ ile yapılan sabunların raf ömrü çok uzundur. Aynı zamanda nemlendirici özelliği vardır.
Yüksek miktardaki oleic acid ve linoleic acid içeriği, ayçiçek yağı ile yapılan sabunların nemlendirici özellik taşımasını sağlar. Sabun köpüğünü, sertliğini artıran yağ asitlerinin oranı çok düşük olduğundan, tek başına sabun yapımı için ideal bir yağ değildir. Genellikle sabunlarda, uygun fiyatından dolayı zeytinyağının alternatifi olarak kullanılır. İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. Sabununuza 40% civarı zeytinyağı eklemeyi düşünüyorsanız bu miktarın 20%'sini ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.
85%'lere varan Lauric, Myristic, Palmitic ve Stearic asit içeriği , hindistancevizi yağı içeren sabunların sert, köpüren ve yüksek temizleme gücüne sahip olmasını sağlar. Sabunun beyaz olmasını sağlar. Cold Process Soapmaking olarak adlandırılan ev yapımı soğuk proses sabun yapım tekniğinde kullanılan vazgeçilmez yağlardan birisidir. Shea yağı ve zeytinyağı ile karıştırılarak nemlendirme, köpürme ve temizleme özelliği çok yüksek olan sabunlar elde edilebilir. Sabunlarda yaklaşık 30% oranında kullanılır. Yüksek temizleme özelliğinden dolayı çok yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kurutur. 30% civarı kullanılması idealdir.

4-SHEA YAĞI
Kozmetik ürünlerde çok fazla kullanılan pahalı bir yağ çeşitidir. Cilt onarıcı, nemlendirici özelliğinin yanı sıra düşük miktarda da olsa UV ışığı absorplama özelliği vardır. Afrikada yetişen shea ağacından elde edilir. Bazen çikolatada, kakao yağının yerine kullanılır ama çikolatanın tadını belirgin şekilde değiştirir.
Yüksek miktardaki oleic acid sabuna nemlendirme özelliği katarken, stearik asit sabuna sertlik ve bol köpük verir. Temizleme özelliği düşük olduğundan hindistancevizi yağı ile karıştırılması iyi sonuçlar verir. 15% civarında kullanabilirsiniz.

5-PALM YAĞI (HURMA YAĞI)
Palm yağı içeren sabunlar uzun süre dayanır, kolayca eriyip yok olmaz. Sabunlaşma prosesini oldukça hızlandıran bir yağdır. Yüksek oranda bulunduğunda, kolayca trace dediğimiz sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanma seviyesine ulaşılmasını sağlar. Bu aşamada sabunu kalıba hızlıca aktarmazsanız, çözelti kapta donup işinizi zorlaştırabilir.

Yüksek miktardaki oleic acid sabuna nemlendirme özelliği katarken, stearik asit sabuna sertlik ve bol köpük verir. Temizleme özelliği düşük olduğundan hindistancevizi yağı ile karıştırılması iyi sonuçlar verir. 15% civarında kullanabilirsiniz.
Yüksek miktardaki oleic acid sabuna nemlendirme özelliği katarken, Palmitik asit sabuna sertlik ve bol köpük verir. Temizleme özelliği düşük olduğundan hindistancevizi yağı ile karıştırılması iyi sonuçlar verir. 40%'a kadar kullanabilirsiniz ama ideali hindistan cevizi yağının bir kısmını palm yağı ile değiştirip hem sabunun sertliğinden taviz vermeyip hem de hindistancevizi yağının kurutucu özelliğini azaltmış olursunuz.

6-PALM (HURMA ÇEKİRDEĞİ YAĞI)
Hindistancevizi yağı ile yapılan sabuna çok benzerlik gösterir, ek olarak sabuna nemlendirme özelliği de katar. Bu yağ ile hazırlanan sabunlar, hindistancevizi yağı ile hazırlanana göre belirgin derecede daha yumuşak olur. Sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanabilmesi için hindistancevizi yağına göre daha az miktarda Sodyum Hidroksit gerektirir.

Yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kuruttuğundan 30%'un üzerinde kullanılmamalıdır. Yüksek miktarda hindistancevizi yağı kullanmayı düşünüyorsanız, kullanacağınız hindistancevizi yağının yarını palm çekirdeği yağı kullanmanız durumunda sabununuz daha yumuşak olur ve cildinizi kurutmaz.

7- KAKAO YAĞI

Nemlendirici özelliği ve uzun raf ömrü nedeniyle kozmetikte sık kullanılan yağlardan biridir.

Yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kuruttuğundan 30%'un üzerinde kullanılmamalıdır. Yüksek miktarda hindistancevizi yağı kullanmayı düşünüyorsanız, kullanacağınız hindistancevizi yağının yarını palm çekirdeği yağı kullanmanız durumunda sabununuz daha yumuşak olur ve cildinizi kurutmaz.
Nemlendirme özelliğinden dolayı egzama ve dermatit'e iyi gelir. Sert ve nemlendirme özellikli sabun oluşumunu sağlar. 15%'in üzerinde kullanmayın, aksi taktirde çok sert ve kırılgan bir sabun oluşur.
 
Eki Görüntüle 1057711

Eki Görüntüle 1057712

Bunlar butik sabun yapımındaki ilk göz ağrılarım. Şu anda bu sabunlarla banyo yapıyoruz. Kokusu müthiş. Köpüğü ve temizlemeside öyle. Hatta eşimde egzama vardır. Yıllardır bu illetle uğraşır. Egzamalarının hafiflemeye başladığını söyledi.

Sabunlarımın hepsine E vitamini koydum. Bu da etkisini arttırıyor. Ben normalde sabunla ne banyo yapabilirim, ne de yüzümü yıkayabilirim. Dove dahil denediğim bütün sabunlar cildimi tef gibi gerer, kurutur, pul pul dökülmesine sebep olurdu. Bu sabunlar gerçekten cildimi nemlendiriyor.

bu sabunu nasıl yaptığınızı öğrenebilir miyim......bende de egzama war. bir de yaz geliyo ki daha da bi çoğalıyo:KK50:
 
EVVET SIRA GELDİ TARİFLERE

Verecek olduğum tarif tüm soğuk pres sabun yapımı için geçerlidir. Sadece sabun çeşidinin ölçülerine uyup hangi sabunu yapmak isterseniz onu tarife uygun yapın.

TARİF:

Verilen ölçüdeki su bir kavanoza konur. Balkon ya da bahçeye çıkılır. Çünkü kostik kullanacağız. Elinize eldiven takın. Kostik ciddi yanıklara sebep olur. Eğer sakarsanız gözünüzü korumak için bi gözlük takın. Kostiği (sodyum hidroksit) ölçüp yavaş yavaş kavanozdaki suya karıştırın. Bir ısı açığa çıkmaya başlar. Bu esnada gaz da çıkar. Kavanozun üstüne eğilip yayılan gazı solumayın. Nefes borusunu tahriş eder. Kostik iyice çözülene dek bir kaşıkla, ya da bi dal parçasıyla karıştırın. Çözülünce soğumaya bırakın. Kostik soğurken bi yandan hangi yağla yapacaksanız (ya da yağ karışımlarıyla) ocağa koyup 45 derece kadar ısıtın. Mümkünse termometre batırın. Ben el ayarı yaptım. Ocaktan alın. Kostik te o ara ılımış olacaktır. Mümkünse hem yağın hem de kostiğin sıcaklığı 40 derece olmalı. Yağın içine kostikli sıvı dökülür. Blendırla karıştırılmaya başlanır. 4-5 dakika sonra karışım puding kıvamına gelecektir. İçine koymak istediğimiz bitki yada baharat varsa şimdi konur. Esans konulacaksa yine şimdi eklenir. Karıştırılıp yağlı kağıtla kaplanmış kalıba dökülür. Üstü streç filmle kapatılıp havlu ya da bi bezle sarılır ve 24 saatle 48 saat arasında kalıptan çıkarılıp dilimlenir. Sonrasında 2-3 hafta olgunlaşması beklenir. Ondan sonra dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

LAVANTALI SABUN MALZEMELERİ
İÇERİK
Sodyum Hidroksit(NaOH) = 50 g
Su = 150 g
Ayçiçek Yağı = 200 g
Zeytinyağı = 200 g
Bitki = 1 Çorba kaşığı kurutulmuş lavanta
Karıştırma Sıcaklığı = 37,8 °C
Karıştırma Oranı = (NaOH:Su:Yağ) - (2:KK6:16)
Toplam Sabun Ağırlığı = 600 g.

PUL BİBERLİ, ZEYTİNYAĞLI SABUN
İÇERİK ;
Sodyum Hidroksit(NaOH) = 108 g
Su = 292,8 g
Zeytinyağı = 768 g
Bitki = 1 Çorba kaşığı kırmızı pul biber
Karıştırma Sıcaklığı = 40 °C
Karıştırma Oranı = (NaOH:Su:Yağ) - (2,25:6,1:16)
Toplam Sabun Ağırlığı = 1169 g

ÇİVİTLİ SABUN

İÇERİK ;
Sodyum Hidroksit(NaOH) = 108 g
Su = 292,8 g
Ayçiçek Yağı = 300 g
Zeytinyağı = 350 g
Kakao Yağı = 118 g
Bitki = 1 Çorba kaşığı melissa
Renklendirme = 1 çorba kaşığı çivit
Karıştırma Sıcaklığı = 40 °C
Karıştırma Oranı = (NaOH:Su:Yağ) - (2,25:6,1:16)
Toplam Sabun Ağırlığı = 1169 g

SÜTLÜ SABUN

İÇERİK ;
Sodyum Hidroksit(NaOH) = 60 g
Su = 70 g
Süt = 110 g
Ek malzeme = 1 Çorba kaşığı şeker
Ayçiçek Yağı = 430 g
Karıştırma Sıcaklığı = 40 °C
Karıştırma Oranı = (NaOH:Su:Süt:Yağ) - (1/1,17/1,83/7,17)
Toplam Sabun Ağırlığı = 670 g

DİKKAT: Sütlü sabun yaparken kostik kesinlikle sütle seyreltilmez. Kostiği sadece suyla eritin. Sütlü tariflerde toz şeker kullanmak sabunun köpük miktarını arttırır. Şeker sütün içinde eritilip, bu karışım; kostik yağa eklenip bi miktar karıştırıldıktan sonra eklenir.

SÜTLÜ ZEYTİNYAĞLI SABUN

İÇERİK ;
Sodyum Hidroksit(NaOH) = 60 g
Su = 70 g
Süt = 110 g
Ek malzeme = 1 Çorba kaşığı şeker
Zeytinyağı = 430 g
Karıştırma Sıcaklığı = 40 °C
Karıştırma Oranı = (NaOH:Su:Süt:Yağ) - (1/1,17/1,83/7,17)
Toplam Sabun Ağırlığı = 670 g

HİBİSKUSLU SABUN

İÇERİK ;
Sodyum Hidroksit(NaOH) = 60 g
Su = 70 g
Süt = 110 g
Ek malzeme = 1 Çorba kaşığı şeker
Bitki = 1 Çorba kaşığı hibiscus
Zeytinyağı = 430 g
Karıştırma Sıcaklığı = 40 °C
Karıştırma Oranı = (NaOH:Su:Süt:Yağ) - (1/1,17/1,83/7,17)
Toplam Sabun Ağırlığı = 670 g

Hibiskus renginden dolayı sabuna çok yakışıyor. Ayrıca antioksidan özelliği olduğu için sabunun kalitesini de arttırıyor.
 
kızlar namazımı kılıp geliyorum. Sorularınızı yanıtlayacağım.
 
Cnm ne kadar güzel bilgiler vermişsin :KK42:sağolasın ...bende boyle şeylere çok kafa yorarım ...evde kendim yapanileceğim birşey varsa ,markete gitmem :KK66:bugünlerde bende sirke yapımına kafa yoruyordum :KK66:
Sabunların mukemmel görünuyor cnm ...aile fertlerin çok şanslı :KK66:peki cnm bu soğuk proses sabun için malzemeleri nereden temin edebilirim ...biraz bu konuda bilgi versen ..birde fiyatları çok mu pahalı ..yağ hariç ,bende kendi sabunumu kendim yapmak istiyorum :KK9::KK9:

Sirke konusunda ben de senin gibiyim. Daha yeni 3 büyük kavanoz (5'er litrelik) elma sirkesi kurdum. Sirkelerim olsun temizlikle ilgili bi çok alanda kullanmaya başlayacağım. Onlarla ilgili de yazarım.

SABUN BAZLARI, BOYALARI VE ESANSLARI NEREDE SATILIR:
Benim araştırıp bulabildiğim:
Hammaddeler.com Burada satışı var. Güvenilir bir sitedir. Gönül rahatlığıyla alışveriş edebilirsiniz.
http://www.naturalactive.com/webshop/eriyebilir-sabun/eriyebilir-sabun-bazi-opak.html Bu siteyi bilmiyorum. Hiç alışveriş yapmadım.

http://tatlidilimler.com/shop/eriyebilir_sabun_bazi Ben tüm sabun malzememi buradan aldım. Sitenin kurucusu Alman bir hanım. Sanırım bir Türkle evli. Antalya'da yaşıyor. Hem üstteki sitesinde hem de http://sabunatolye.com/ da sabun yapımıyla ilgili bir çok püf noktası, yapım video ve fotoğrafları türkçe olarak yayınlamış. Eğer ilgileniyorsanız çok işe yarar bilgiler bulabileceğiniz bir site. Ben hazır bazla sabun yapmayı bu siteyi araştırarak öğrendim. İlk sabunumu daha bir hafta önce yaptım. Düşünün acemilikte böyle şeyler yapılabiliniyorsa gelişince neler çıkar ortaya.


İnternetten araştırınca bir çok sabun yapım malzemesi satan site çıkıyo. Onların içinden fiyat kıyaslaması yaparak tercihinizi yaparsınız.
 
X