Doğum Kontrol Haplarını Yanlış Tanıyoruz

E

EU3

Ziyaretçi
Yanlış bildiklerimizin doğrularını öğrenmeye ne dersiniz ?

Çoğumuz doğum kontrol haplarıyla ilgili "doğum kontol hapları kilo aldırır, kısırlığa neden olur" gibi kulaktan dolma, gerçek olmayan bilgilere sahibiz. Yanlış bildiklerimizin doğrularını Jinekolog Kağan Kocatepe'den öğrenmeye ne dersiniz?

Doğum kontrol haplarının içinde bulunan progesteron (yumurtlamadan sonra salgılanan hormon) türevi maddeler vücutta su tutulmasına neden olabilirler. Vücutta biriken madde su olduğu için kalıcı bir kilo değişikliğinin olması beklenen bir yan etki değildir. Yine haplar beyinde açlık merkezine etki ederek iştah artışına neden olabilirler. Bu etki de kişiden kişiye değişmekle beraber günümüzde kullanılan düşük dozlu (yani 35 mikrogram ve daha düşük miktarlarda östrojen içeren) hapların anlamlı bir iştah artışına ve buna bağlı olarak gıda alımının artması sonucu kilo artışına neden olmaları beklenmez.

Soru 1: Kilo aldırır mı?

Haplardan kaçınmanızın tek nedeni kilo almaktan korkmanız ise doktorunuza bu durumu bildirin. Belki de bu durumda en iyi çözüm hapları 4 ay boyunca kullanmak ve 4. ay sonunda sonucu değerlendirmektir. Bu süre sonunda hapların sizde kilo aldırıcı etkisi olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Sonuca göre haplara devam edebilir veya diğer yöntemlere geçiş yapabilirsiniz.

Soru 2: Tüylenme yapar mı?

Günümüzde kullanılan doğum kontrol haplarının içeriğinde yer alan progesteron türevli ilaçların testosteron ("erkeklik hormonu") benzeri etki yapması muhtemel olmakla beraber, hapların yapımında en az testosteron etkisi bulunan progesteron türevi ilaçlar kullanılır. Bu yüzden günümüzde kullanılan hapların tüylenmeyi artırması beklenmez.

Aksine tüylenme tedavisinde doğum kontrol hapları birinci basamak tedavi olarak uzun zamandan beri kullanılmaktadırlar.

Soru 3: Kısırlığa neden olur mu?

Haplar bırakıldıktan sonra hapların sağladığı kan hormon seviyeleri kısa zamanda azalır ve günler içinde hap almadan önceki seviyelerine geri döner. Hapların kalıcı hormon bozukluğu yaptıklarına dair hiçbir bilimsel veri yoktur ve teorik olarak da mümkün görünmemektedir.

Kişisel farklılıklara bağlı olarak yumurtlamanın (yani gebe kalabilirliğin) geri dönüşü bir-iki ay gecikebilir, bu süreden daha fazla bir gecikme oldukça ender görülen bir durumdur.

Soru 3: Kısırlığa neden olur mu?

Bir kadın doğum kontrol hapı kullanımına başlarken gebe kalabilme açısından neredeyse, yani gebe kalabilirliği ne düzeydeyse, hapı bıraktıktan sonra bu özelliğine geri dönecektir. Dikkat edilmesi gereken nokta kadının doğum kontrol hapını kullanma süresidir.

Örnek olarak 30 yaşında hap kullanmaya başlamış bir kadın kullanıma 5 yıl sonra son verdiğinde gebe kalabilirliği azalmış oacaktır. Bu azalmanın nedeni 5 yıl boyunca hap kullanması değil, gebe kalabilirlikte yaşa bağlı olarak doğal olarak görülen azalma eğilimidir.

Soru 4: Kansere neden olur mu?

Elimizdeki veriler doğum kontrol hapı kullanımının rahim ve yumurtalık kanseri ortaya çıkma riskini azalttığını göstermektedir. Meme kanseri konusunda veriler çelişmekle beraber, haplar muhtemelen 5 senelik kullanımda bu kanser türünün ortaya çıkma riski üzerinde etkisizdirler. Daha uzun süreli kullanımda hapların meme kanseri riskini artırdığına dair bulgular mevcut olmakla beraber kesin bir bilgi yoktur.

Rahimağzı kanseri üzerinde hapların bir etkisi olmasının beklenmemesiyle beraber, hap kullanan kadınlarda rahimağzı kanserlerinin öncüleri daha sık yakalanmaktadır. Bunun nedeni muhtemelen hap kullanan kadınların yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmamaları ve rahimağzı kanseri öncüsü lezyonların papsmear kanser tarama testiyle henüz belirti vermeyen bir aşamada saptanabilir olmasıdır.

Soru 5: Her gün aynı saatte alınmazsa gebe kalınır mı?

Hapları almak için hatırlamanız gereken yanlızca şudur: Günde bir kez ve günün aynı zaman diliminde (tercihinize göre sabah, öğlen veya akşam). Bir günden diğerine üç dört saatlik bir farklılığın hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Bir gün hap almayı unutursanız, ertesi gün iki tane birden aldığınızda hapların koruyuculuğunda bir azalma olmaz. Bunu alışkanlık haline getirmediğiniz sürece her adet döngüsünde ilacı bir veya iki kez unutmanızın hapların koruyuculuğu üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz.
 
hormonları dengeledıgınden dolayı evet bende tuglenme yapıyor mesela
kürk gıbı erkek gıbı tug kaplı oldum :: ))) benneyaptımki
kıstlerı durdurucak goya puuff
 
canım çok iyi bir konuyu paylaştın bu yüzden tebrik ederim seni..bencede çogumuz yanlış bilgiye sahibiz bu konuda...
 
arkadaşlar bende doğum kontrol hapını 8 ay kullandım sonra bıraktım 3 ayda kendim korundum şimdi hamileyim :) allah herkeze versin
 
yanlış bilgiye sahip değiliz. bence bir sürü örnek var. bir sürü yan etkese var hapların iğnelerin. gözümüzün önündeki örnekler yalan söylemiyorlar. ama doktorların maşallahı var. ilaç mümessili oldular hepsi. malesef kimseye güvenimiz kalmadı.
 
arkadaşlar doktor bana da yamin verdi şiddetli adet sanıcısı için.en azn yan etkili olan bu hapmış kilo aldırmıyomuş.kullanan varmı aranızada bir de diyolarki cinsel istekte azalma oluyomuş.göle yan etkisini gören varmı.yengem de kullanıyor da.bıraksammı acaba dedi.
 
--------------------------------------------------------------------------------

Birşey sormak istiyorum belki saçma gelebilir ama çevremden böyle duydum...
Göğüsleri büyütüyormuş dogum kontrol hapları içindeki hormonla o kişide o hormon eksik ise yarıyormuş göğüs gelişimine bu ne kadar dogru dogruysa kalıcı bişeymi degilmi_? cevaplarsanız sevinirim...

ben doktorumun tavsiyesiyle şubat ayında kullanmaya başladım,göğüslerde belirgin bir dolgunluk hissediliyor.
 
iştah actıgı için cok yenirse tabiki kilo aldırır. Ama kendini tuttugun sürece niye kilo aldırsın. Benim tek korkum 30 yasına yaklmasmam ve 1 sene kullanınca cocugumun olmasını engellemesi
 
arkadaşlar doktor bana da yamin verdi şiddetli adet sanıcısı için.en azn yan etkili olan bu hapmış kilo aldırmıyomuş.kullanan varmı aranızada bir de diyolarki cinsel istekte azalma oluyomuş.göle yan etkisini gören varmı.yengem de kullanıyor da.bıraksammı acaba dedi.

ben iyi ki içmişim yoksa kociş yanmıştı bendenanlarsınız ya :kedi:yerimseniben. bende duydum isteksizlik yaptığını ama yaşamadım hemde öyle bi kaç ay kullanmadım uzun süre kullandım.
 
bende kullanıyrm ağuststa evlenıcem 1ay evel basladım 1hafta sonra ılk kutum bıtıcek çok şukur bı yan etksını gormedım ılk gunlerde bıraz bas agrısı mıde bulantısı olmustu sımdı hıcbıseyım yok adet sancısınıda evet azaltıo bu ay lekenmeler dısında cok huzurluydum yasmini seviyorum :)şutarafagitti
 
X