Doktor olmak amerika vs. Türkiye ama bölüm

Evet aynen öyle Avrupada asistanlık daha uzun genelde ve dediğiniz gibi gördüm ben de araştırırken (maaş,kıdem,nöbet,çalışma saatleri) vb. Siz şu an kaçıncı sınıfsınız, aklınızda bir bölüm var mı İngiltere için?

Psikiyatri düşünüyorum.Bakalım artık,İngilizceme güveniyorum açıkçası,ama maddi kısmı sıkıntı.
Sınavlar genel olarak gerçekten iyi bir doktor olup olmadığını ölçen sınavlar,o yüzden zorluk seviyeleri mantıklı geliyor bana.
Ama önce uzmanlık yap sonra git demek mantıklı değil bana kalırsa.Oradaki uzmanlık ve buradaki gerçekten farklı,oraya giden uzman da ilk etapta zorlanır zaten.
 
Psikiyatri düşünüyorum.Bakalım artık,İngilizceme güveniyorum açıkçası,ama maddi kısmı sıkıntı.
Sınavlar genel olarak gerçekten iyi bir doktor olup olmadığını ölçen sınavlar,o yüzden zorluk seviyeleri mantıklı geliyor bana.
Ama önce uzmanlık yap sonra git demek mantıklı değil bana kalırsa.Oradaki uzmanlık ve buradaki gerçekten farklı,oraya giden uzman da ilk etapta zorlanır zaten.
Evet bence de zaten ingiltere icin basta PLAB sonavlari daha rahatmis uzman olduktan sonra gitmek icin gereken MRCP sinavlarindan
 
Evet bence de zaten ingiltere icin basta PLAB sonavlari daha rahatmis uzman olduktan sonra gitmek icin gereken MRCP sinavlarindan

Bu bilgiden emin değilim,ama 2024 yılında sanırım İngiltere için sınavlar değişecek,USMLE gibi olacak.Başka ülkelerde de uygulanan adımları olacak,ama hastane tercih kısmı tamamen değişecek buna da iyi bir bak istersen.
 
Amerika dışında başka ülkeleri düşünüyor musunuz? Diğer ülkelerde plastik cerrahi asistanlığı yapabilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarıyla Almanya'ya uzman olarak gidildiğinde asistan olarak değil uzman olarak başlanıyor.
öyle bir şey yok.
sadece Almanya'da merkezi bir sınav olmadığı için
her hastaneye tek tek başvuruyorsunuz onlar da sizi tek tek sınava tabii tutuyor (dil sınavını dışarıdan alıyorsunuz), bu daha az formal bir süreç yani USA -UK gibi ülkelerde sınavların tarihi günler öncesinden belli formatı belli Almanya öyle değil.

ha siz süpersinizdir hastane bakar iyisiniz anlar ama yine de bir uyum süreci geçirmeniz gerekir.

ve her türlü plastik cerrahi için öyle 6 ayda filan geçemezsiniz çünkü cerrahi bölüm bunlar. en zor denklik bunlarda alınıyor.
başka bölümlerde sınav yapmak daha kolay.
girişimsel bölümlerde "hadi bakalım yap şu ameliyatı" diyemeyecekleri için süreçler uzun.
 
Abd de yasam standartlari çok daha yüksek ben olsam TUS yerine diğer sınava calisirdim (3 ay abd de yasamis ve calismis biri olarak düşüncem bu)
evet standartlar yükek ama iş ortamı da o kadar rekabetçi

yani avrupada ülkeler sosyal devlet olduğu için asistanları süründürmez, işyeri ortamları hep daha eşitlikçidir

ama ABD öyle değil.
mesela evlendim düğün izni, gebeyim bebek izni...öyle şeyler bile yok ABD'de.
o yüzden insanlar genelde o işleri halledip öyle başlıyor tıbba :)

tabi ki canını çkarttığı kadar da yükseldikçe daha iyi kazanırsın
ABD'de asistan 5 bin dolar alırsa uzman 10 bin acil uzmanı 15 bin plastik cerrh 20 bin dolar kazanabilir mesela, hoş plastik cerrah tr'de de iyi kazanır, reklamını iyi yaparsa. ABD'de biraz öyledir.

Ama Avrupada atıyorum asistan 4 bin euro alır, uzman da 4 bin 800 euro (e neden uzman oldum ki dersin, başka hedeflerin yoksa, o kadar). o yüzden de zaten çok kasan bulunmaz genelde kasanlar hep göçmenler.
 
Evet kesinlikle katiliyorum ama ben sadece kendim icin residencynin basinda gitmeyi planladigim icin yas kismini o sekilde yazmistim yani burada plastik cerrahi olup sonra fellowla gidip sonra asistanliktan baslamak bana daha yorucu geliyor bunun yerine tr de kalmak ya da residency nin en basinda dedigim diger bolumlerde gitmek benim icin uygun olacak. Sizin Noroloji Dahiliye Pediatri bolumleriyle ilgili onerileriniz olur mu acaba?
ben tıbbi yayın konusunda uzmanım
ancak ne yazık ki klinisyenlik kısmında hiçbir tecrübem yok, zaten tıp mezunu değilim, pure science okudum.
avrupada çok hastanede çalıştım, ama hep research pozisyonlarında, klinisyenlik bambaşka bir şey

plastik cerrahi hadi olmuyor zaten, diye düşündünüz
tamam anlayabiliyorum.

ama ABD sisteminde general practitioner/family doktor tüm nüfusa bakıyor, internist sadece yetişkinlere bakıyor diye biliyorum, pediatrician olan da çocuklara..ve bunlar genelde bizdeki aile hekimliği gibi çalışıyor -yani büyük hastanelerde değil, yani birinci basamak sağlık hizmeti sunuyor bu arkadaşlar. kısaca demek istediğim o.

nöroloji ise 2.-3. basamak sağlık hizmeti uzmanlığı

siz aslında cerrahi isteyip, onun alternatifi olarak 1. basamak uzmanlığı yapabilecek misiniz?
bana biraz saçma gedi de.... nöroloji bu açıdan biraz daha mantıklı geldi
 
işte öyle bir yol yok
tıp'ta denklik yok. daha tıp diplomasını saymıyorlar kaldı ki uzmanlığı saysınlar.

olsa olsa şu olur biyokimya vs. uzmanlığı yapar, orada klinisyen olarak değil researcher (araştırmacı) olarak çalışmaya gider, bilmeyenler için Aziz Sancar'ın bile yaptığı bu. Hasta bakmıyor bu insanlar. Araştırmacı olarak çalışıyor... akademisyen olmak isteyen yapabilir bunu ancak.

ama kendisi plastik cerrahi isteyen bir kişi hard-core klinisyen olmak istiyor yani.
zor bir karar o zaman

Ben olsam sanırım yurtdışında yasamak için ne gerekiyorsa o sınava çalışırdım

Ama doktor olarak Türkiye’de de yasasan hayat standardın yüksek olur.

Seçim senin , umarım mutlu olacağın yerde yasarsın.
 
Plastik cerrah olmak istiyorsan tus çalışmanı tavsiye ederim ,hatta ilk 100 ‘e girmeyi hedefle
Türkiye’de asistanken 5 yılda yapmadığın vaka kalmaz , iyi bir cerrahi eğitimle yurtdışı ve yurtiçi önün açık olur
Asistankende değişim programlarıyla eğitiminin bir kısmını yurtdışında tamamlayabilirsin, ayrıca Türkiye’de de özelde plastik cerrahlarının gelirleri gayet iyi
 
Kızlar selam lütfen içimi sıkan bir konuyu paylaşmak istiyorum lütfen doktor arkadaşlar, tanıdığı olanlar, bilgisi ilgisi olanlar yardımcı olabilir mi? Her gün bu konuyu düşünmekten ders dahi çalışamıyorum.

Tıp fakültesi 5. Sınıfım ve 1,5 sene sonra doktor olacağım inşallah. Bunun için geçmem gereken birçok sınav var. Eğer Amerikada doktor olmak istiyorsam USMLE denilen sınavlara, Türkiyede kalıp doktor olmak istiyorsam TUS denilen sınava çalışmam gerekiyor ikisi de ciddi bir çalışma gerektiriyor.

Benim sorum şu: Hayat tarzım, istediklerim, yaşam şekli, hayat kalitesi, emeğinin karşılığını almak, sosyal hayat ve alım gücü olarak Amerika çok güzel gözüküyor. Ama Amerikada tıp okumadığım için sınavlarda başarılı olduktan sonra girebileceğim bölümler sadece Dahiliye,Nöroloji,Pediatri,Aile hekimliği.
Ama ben kendimi hep plastik cerrah olarak hayal ettim gerçekten bunun haricinde her şeyde çok sıkılıyorum ilaç takibi vb hiç sevmiyorum tabi ki her bölümün zorluğu var ama gerçekten içimden hiç gelmiyor ama Amerikada plastik cerrahı olmam imkansız. Plastik Cerrah olmak için TUS kasıp Türkiyede kalmam lazım ve TUS da inanılmaz detay ve ezberci bir sınav. Kapana kısılmış gibiyim hiçbir şeye karar verip çalışamıyorum, aklımdan her saniye başka bir fikir geçiyor. Aradaşlarım günde 7-8 saat ders çalışıyo. Nolur yardımcı olabilir misiniz?

o kadar uzun cevap verilecek bir konu ki. düşünürken bence pek çok parametreye dikkat etmek gerekiyor. ama öncelikle soyleyebilicegim tus zor usmle kolay diye basite indirgeme. sonuçta tus bir sinav, calisir girersin ama amerika sınavları bir kaç basamaklı ve yüksek not almak asistanligi garantilemiyor. çok yipratici süreç.

1) Oncelikle plastik cerrahi yüksek puanlı bir bolum mu turkiye'de? eğer öyleyse sen basarili bir Ogrenci misin? yani calissan o bölüme girebilecek misin? pek çok kisi yüksek bölümleri istiyor ama büyük bir kismi da dahiliye vs gibi az puanli branşları yazıyor. yani kendi durumunu göz önüne al ve neyi yapabilip neyi yapamayacagini olcup tart bence.

2) Aile bağların nasıl? Ailenle belki ancak senede bir defa bir iki hafta görüşeceksiniz, bu seni nasil etkiler? yabancı ortamlara rahat ayak uydurabilir misin? etrafında çok kisi olmasa bile sagligini psikolojini koruyabilir misin? yurt disinda yalnız olmak coook büyük bir sorun. kafayı yiyen çok insan var.

3) yurtdisinin en guzel yani her seyin sakin olması, standardının olması. yoksa para olarak insan turkiye'de daha rahat edebilir. mesela turkiye'de insan gucu daha ucuz. Temizlikci vs rahat buluyorsun. yurtdisinda bu tarz seyler lükse giriyor. ayrica trdeki gibi iyi is yapan insan bulmak zor. yani maddi durumum iyi olacak derken kendini evde yogurt ekmek vs yaparken bulabilirsin yokluktan.

4) evlilik meselesi de onemli. ne zaman aile kurmayı düşünüyorsun? ya da düşünüyor musun? çocukları nasıl büyütmeyi planlıyorsun? amerikali olsun no problem mi yoksa turk kültüründe mi yetişsinler istersin. akrabaları ile iliskileri nasil olacak. neneler dedeler vs olmadan mi büyüyecekler? onlardan dogan boşluğu nasıl doldurmayı düşünürsün?

5) maddi durumun nasıl? mezuniyetten sonra yurtdisinda is bulma imkanın var mi? asistanligin gecikirse ailen seni maddi olarak destekleyebilir mi?

şimdilik aklima gelen sorular bunlar. bir bu kadar daha soru sorulabilir. tavsiyem bir an once artı eksi yazıp plan yapman. gemileri yakıp usmle calismak istemiyorsan en mantiklisi tusta kasip istediğin bölüme girmek. sonra yandal ya da research gibi imkanları arastirirsin. uzmanlık olunca o tarz seyleri bulmak daha kolay oluyor. duz mezun olunca sisteme girmek daha zor. benim gözlemlerime gore mezuniyet sonrası gemileri yakan 2 tarz grup var 1) çok basarili tip fakültelerinden mezun olan ya da md phd vs yapıp direk araştırma pozisyonu bulan kisiler (sen besinci sınıfta isen zaten bu grupta olup olmadigini bilirsin) 2) evlilik vesilesi ile zaten bir sekilde yurtdisina giden insanlar. bu iki gruptan degilse bir an once toparlanıp tusa aban.

basarilar
 
Kızlar selam lütfen içimi sıkan bir konuyu paylaşmak istiyorum lütfen doktor arkadaşlar, tanıdığı olanlar, bilgisi ilgisi olanlar yardımcı olabilir mi? Her gün bu konuyu düşünmekten ders dahi çalışamıyorum.

Tıp fakültesi 5. Sınıfım ve 1,5 sene sonra doktor olacağım inşallah. Bunun için geçmem gereken birçok sınav var. Eğer Amerikada doktor olmak istiyorsam USMLE denilen sınavlara, Türkiyede kalıp doktor olmak istiyorsam TUS denilen sınava çalışmam gerekiyor ikisi de ciddi bir çalışma gerektiriyor.

Benim sorum şu: Hayat tarzım, istediklerim, yaşam şekli, hayat kalitesi, emeğinin karşılığını almak, sosyal hayat ve alım gücü olarak Amerika çok güzel gözüküyor. Ama Amerikada tıp okumadığım için sınavlarda başarılı olduktan sonra girebileceğim bölümler sadece Dahiliye,Nöroloji,Pediatri,Aile hekimliği.
Ama ben kendimi hep plastik cerrah olarak hayal ettim gerçekten bunun haricinde her şeyde çok sıkılıyorum ilaç takibi vb hiç sevmiyorum tabi ki her bölümün zorluğu var ama gerçekten içimden hiç gelmiyor ama Amerikada plastik cerrahı olmam imkansız. Plastik Cerrah olmak için TUS kasıp Türkiyede kalmam lazım ve TUS da inanılmaz detay ve ezberci bir sınav. Kapana kısılmış gibiyim hiçbir şeye karar verip çalışamıyorum, aklımdan her saniye başka bir fikir geçiyor. Aradaşlarım günde 7-8 saat ders çalışıyo. Nolur yardımcı olabilir misiniz?
kanada da plastik cerrahi imkaniniz var mi?
 
X