inşallah canım pek brşey kalmamış.Öncelikle Edirneliyim ben babannem Boşnak dedem ise Arnavut.
Adetlere gelince benimde 23 mayista nişanım var kısmetse uygulayacağım adetleri anlatacağım sana.
nişan bohçası baklavayla gider diğer yerlerde olduğu gibi.fakat artı olarak Evet bohçası denilen bir adet söz konusu kimi yerlerde hazır satılan bir şey fakat ben İstanbul'da pek rastlamadım.
her neyse bohça dediğimiz genelde bir kutu içerisinde havlu erkek çorabı mendil işlemeli oluyor bu baş harfler tarih v.s seçimine kalmış,süs için birkaç biblo tarzı şeyler konulduğu oluyor ki bohçanın içerisindeki herşey beyası kaidesi var.
Bu adımları geçmş olabilirsin.Bohça giderken damat baklavasının içerisine bouk para koyanlar oluyor bulan geline hediye alsın diye.
Kına gecesinde kına yakılırken dönüyorlar ya başında gelin aynaya baktırılır o ritüel gerçekleşirken bereketi aynaya yansısın diye sonra genç bekar kızlar kına şarkısı bittikten sonra o aynaya bakarak bereketi alırmış...
Bir arkadaşımı evden çıkarken kendi etrafında 3 kere döndürmüşlerdi sebebini bilmiyorum.
Ben testi de kırmayı düşünüyorum kına gecemde kuzenimin babası da selanik göçmeni onunkinde de yapmıştık şeker ve uğur paraları dolu süslü testiyi gelinin en yakın hemcinsi kimse artık onun eline verilir.burda sadece bayanlar halay çekerler artık hangi halay olursa seçime kalmış.testi olan kız başı çeker bu halay bi süre devam eder testiyi kırmak için erkek tarafından birşey istenir tabi bu kız tarafının erkeklerine yarayacak birşey olmalı :) bizde büyük rakı istediler genç çocuklar bende söyledim gelen damadın abisiydi tamam dedi halay deva etti o rakıyı getirince gelinin karşısına geçip kırdım testiyi tabi bu gençlere kola bira v.s. alışkanlıklara göre değişebilir.