Dünden bugüne ayakkabı tarihi

canayakxixn

Bir Nefes&Düş Gibi
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2008
4.916
3
49
sandalet.jpg

Günümüzde sadece ayaklarımızı yerden kesmek için değil, aynı zamanda giysilerimizin kusursuz görünmesini sağlayan tamamlayıcı aksesuarlar olarak kullandığımız ayakkabıların nasıl doğduğunu ve zaman içinde nasıl değiştiklerini öğrenmek ister misiniz?
Eminim ki hiçbirimiz ayağımızda ayakkabılarımız olmadan sokağa adım atmayız. Artık sadece konfor için değil, kolye, bilezik gibi görüntümüzü tamamlamak için ayakkabılar vazgeçilmezlerimiz arasında. Aslına bakarsanız doğadan o kadar uzaklaştık ki, ayakkabının asıl amacı ayağımızı korumak değil artık. Çoğu zaman ayakkabı alışverişlerinde rahatlıktan çok görünüme önem veriyoruz. Hatta çoğu zaman ayağımızda hiç rahat olmadığı halde sadece görüntüsünü beğendiğimiz ayakkabıları aldığımızı da inkar etmeyelim…

Tabii ki ilk ayakkabılar ortaya çıktığında durum böyle değildi. O zamanlar önemli olan tek şey rahatlık ve ayaktaki ayakkabının giyen kişiyi korumasıydı… ısterseniz şimdi geçmişten günümüze kadar hem görünüm olarak, hem de kullanım amacı olarak defalarca değişen sandaletlere bir göz atalım…

Yukarıdaki resimde gördüğünüz sandalet hasırdan yapılmış ve altınla işlenmiş. Mısır’ın 18. hanedanından Tutankamun’un hazineleri arasında yer alıyor. Tarihin ilk ayakkabı/ terliklerinden olan bu sandalet şu anda Kahire’deki Kahire Müzesi’nde sergileniyor.

sandalet2.jpg

Şimdilerde yürüyüş için, koşma için, dağcılık ve şu anda sayamayacağımız bir çok spor için farklı farklı ayakkabılar var.

Fakat eski çağlarda, yani koşullar ne olursa olsun insanların yaşamak için daima fiziksel güç kullanması gerektiği zamanlarda ayakkabılar herkes için çok önemliydi.

Bu sandalet de Mısır’dan ve bitki kökleriyle boyanmış. Şu anda ısviçre’de Bally Müzesi’nde sergileniyor.

sandalet3.jpg

Şu anda hiçbirimiz her mevsim aynı ayakkabıyı giymiyoruz. Çünkü şartlar değiştikçe insanların ihtiyaçları da değişiyor. Bu yüzden diğer her şey gibi, ayakkabılarımız da değişiyor ve gelişiyor.

Bu sandaletler ısrail’de bir ormanda bulundu.
49322698.png

Milattan Önce 800′lü yıllarda prensesler, lordlar, işçiler ve şovalyeler ayaklarındaki ayakkabılara göre ayırt ediliyordu. Yani ayakkabı bir çeşit soyluluk göstergesiydi.

M. Ö. 800′lü yıllara ait bu demir ayakkabı, ısviçre’deki Bally Müzesi’nde sergileniyor.
sandalet5.jpg

Ayakkabıların yıpranmış yerleri bize o ayakkabının giyildiği dönemler ve o ayakkabıyı giyen insanlar hakkında bilgi verir. Mesela çinli kadınların ayaklarının ne kadar küçük olduğu ya da Hindistandaki çevre koşullarının ne kadar zorlu olduğu gibi.

Bu gümüş sandal Bizans Dönemi’ne ait. Sadece bu ayakkabının malzemesine ve işlemesine bakarak Bizanslıların ne kadar gelişmiş ve zengin insanlar olduğunu anlayabiliyoruz.
sandalet6.jpg

Bu deri ayakkabının içinin kürklü olması insanların yavaş yavaş ayaklarını soğuktan koruma ihtiyacı hissettiklerini anlamamızı sağlıyor.

Bu 15 – 16 yüzyıl civarında Perslilerin kullandığı bir ayakkabı. Şu anda Roma International Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.

sandalet7.jpg

Fransa’da III. Henry zamanına ait bu ayakkabı, kenar süsleriyle dikkat çekiyor. Bu deri kadın ayakkabısı Roma ınternational Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.

sandalet8.jpg

17. yüzyıla geldiğimizde artık ayakkabılar sadece konfor için değil, aynı zamanda şıklık için de giyilmeye başlanıyor. Tıpkı bu fotoğraftaki ayakkabı gibi…

Mavi deri üzerine gümüş ipliklerle işlenmiş bu kadın ayakkabısı 17. yüzyıla ait.

cizme9.jpg

Pers ımparatorluğu milattan önce 500 yılında kuruldu ve dört bir yandan genişledi… Bu da persleri bir çok kültürü içinde bulunduran homojen bir topluluk haline getirdi…

Akad kralları onlara ayakkabılar ve kıyafetleri değiştirmeyi önerdiğinde, tavsiye edilen ayakkabılardan biri de yandakiydi.

Deri ve işlemeli kumaştan yapılmış bu bot, daha çok at biniciler için yapılmıştı.

cizme10.jpg

Antik Yunan’ın efsanevi kralı Agamemon, bacaklarını ve ayaklarını yanda gördüğünüz bu gümüş zırhlı ayakkabının benzerleriyle koruyordu.

4.5 kilo olan bu bot şimdi Roma ınternational Ayakkabı Müzesi’nde

cizme11.jpg

Yanda gördüğünüz kadın ayakkabısı ise efsanevi Fransız Kraliçe Marie -Antionette’e ait. 10 Ağustos 1792′de bulunan bu ayakkabı Paris’te Carnavalet Müzesi’nde sergileniyor.

terlik12.jpg

Özenle işlendiği her halinden belli olan bu topuklu terlikler 18. yüzyılın başlarında Fransa’da keşfedildi.

yemeni13.jpg

Bu tür terlikler 18. yüzyılda sevgililer tarafında birbirlerine hediye edilirdi. Terliğin ucu ne kadar yüksekse, sevginin de o kadar büyük olduğu anlamına geliyordu…

18. YY ait bu terlikle Rural popüler sanat müzesi’nde sergileniyor.

terlikkk14.jpg

1855 yılına ait bu ayakkabı deri ve kumaş karışımı. Şimdilerde Roma Ayakkanı Müzesi’nde sergileniyor

adsz15.png

Siyah deri ve satenden yapılan bu ayakkabı yürümek için oldukça rahatsız. Süslemek için de küçük bir porselen düğme kullanılmış.

Ayakkabının topuk yüksekliği 20 santimetre. 1900 yılında Vienna, Avusturya’da keşfedilmiş.
adsz16.png

19. yüzyıla ait bu ayakkabı Çin saraylarında giyiliyorddu. Bu beyaz porselen ayakkabı Roma ınternational Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.
cizme17.jpg

Pembe saten kadın botu. Bu bot 19. yüzyıl Çin’ine ait. Sateni korumak ve bozulmasını önlemek için metal zımbalarla süslenmiş. Ayrıca üzerinde altın rengi ve siyah dragon işlemeleri var.
zoya18.jpg

Zoya’nın ayakkabıları

1920-1925

erkekayakkabi19.jpg

Siyah deri ve süet erkek ayakkabıları.

1920′ li yıllar.

adsz20.png

20. yüzyıldan itibaren ayakkabı tasarımcılığı hızla gelişmeye başladı. Bir çok tasarımcı kendi isimleriyle tasarımlarını hayata geçirmeye başladılar.

Yandaki fotoğraftaki ayakkabı A. Gillet isimli bir ayakkabıcının 1928 – 1930 yılları arasında tasarlayıp hayata geçirdiği bir model

adsz21.png

20. yüzyılda ayakkabılar sadece model olarak değil, işlevsellik olarak da gelişmeye başladı. ınsanların ihtiyaçlarına göre şekil almaya başlayan ayakkabılar, zaman zaman modanın önüne geçti.

Örnek olarak 1942 yapımı bu savaş ayakkabısını gösterebiliriz. tahta tabanıyla tamamen dayanıklılık ön planda.

adsz22a.png

1947 yılında Sarkis Der Balian isimli tasarımcı tarafından yaratılmış kırmızı saten ayakkabı.

dsdsdv23.jpg

Bu uzun, pembe botlar 1950 yılının Paris’ine ait. Giyip çıkarması daha kolay olsun diye ön kısmına 17′şer adet düğme eklenmiş.

cindrella24a.jpg

Cindrella’dan esinlenen 1950 yapımı bir Sarkis Der Balian ayakkabısı.

adsz25.png

Bu pembe, deri ayakkabıya tarihin ilk babeti diyebiliriz. 1955 yılında plajda giylmek için tasarlanmış.[/COLOR][/I][/B]
 
Son düzenleme:
canım zevkle okudum.nerden buldun bunları.çok güzel bir paylaşım olmuş.emeğine sağlık.ama bazıları hakikaten çok ilginç şekillere sahip.garipsemedim desem yalan olur.CADIARZU
 
canım zevkle okudum.nerden buldun bunları.çok güzel bir paylaşım olmuş.emeğine sağlık.ama bazıları hakikaten çok ilginç şekillere sahip.garipsemedim desem yalan olur.CADIARZU

Kankam ayakkabı meraklısı olduğunu biliyorum.Teşekkürler yorumun içinopuyorumnanaktan
 
X