Dünya Pilotlar Günü

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.750
48
Türk pilotları, 15 yıldır her 26 Nisan’da kutladıkları Pilotlar Günü’nü Dublin’deki IFALPA genel kurulunda dünya pilotlarına da kabul ettirdi. İlk kez kutlanacak Dünya Pilotlar Günü'nde bir dizi etkinlik yapılacak.


578073_538857929527795_610363307_n.jpg


Bu gurur hepimizin… 26 Nisan, ülkemizde 1 numaralı pilot lisansına sahip olan Feza Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşu yaptığı gün olarak kayıtlara geçmiş ve bugünün anısına 15 yıldır her 26 Nisan, TALPA’nın organizasyonuyla Pilotlar Günü olarak kutlanmaktaydı. Bugüne kadar sadece ülkemizde kutlanan etkinlik, 2013 yılında Dublin’de yapılan Uluslararası Havayolu Pilot Birlikleri Federasyonu (IFALPA) Genel Kurulu'nda TALPA heyetinin yaptığı önerinin kabul edilmesiyle bu yıldan itibaren her yıl “26 Nisan Dünya Pilotlar Günü” olarak kutlanacak. Havacılık sektörü için oldukça önemli olan bu önemli günün ilk kutlamasının, öneri sahibi olan TALPA’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılmasına IFALPA tarafından karar verildi.


TALPA'NIN ULUSLARARASI GÜNÜ


TALPA Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı, “Dünyada Anneler Günü, Babalar Günü, Kadınlar Günü gibi birçok özel gün var. Pilotlar Günü'müzü uluslararası bir nitelik kazandırarak tüm dünya pilotlarına ve mesleğimize armağan etmenin onurunu TALPA olarak yaşıyor ve bundan gurur duyuyoruz” dedi. İki gün sürecek etkinlikler kapsamında Ataköy Sheraton’da yarın düzenlenecek Uluslararası Pilotlar Çalıştayı’nda bir dizi sunum yapılacak. Akşam da Pilotlar Balosu düzenlenecek. Pazar günüyse Hezarfen Havaalanı’nda çeşitli havacılık etkinlikleri düzenlenecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı SoloTürk ekibi gösteri uçuşu yapacak.
 
Son düzenleme:
923173_606899172720019_1080318194_n.jpg





Vecihi Hürkuş


Vecihi Hürkuş; listedeki en önemli isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Düşman uçağını hava muharebesinde düşüren ilk Türk pilot olan Hürkuş, Kurtuluş Savaşı’nın kaderini belirleyen keşif, destek ve taarruz uçuşlarını gerçekleştirdi. İyi pilotluğunun yanı sıra mühendis de olan astsubay Hürkuş, 1923’te Yunanlılardan ganimet olarak ele geçirilen motorları kullanarak ilk yerli uçağı imal etti. Pilot, VECİHİ K-VI adını verdiği uçağı 1925’te uçurdu. Ancak Hürkuş, bu ilk uçuştan dolayı cezalandırıldı. Bunun dışında, gerçekleştirdiği birçok faaliyetin önüne de ket vuruldu. Hürkuş, insanların Ay’a ayak basmak üzere dünyadan ayrıldığı gün 16 Temmuz 1969’da hayata gözlerini yumdu.



Manfred Von Richthofen
Kızıl Baron

Manfred Von Richthofen nam-ı diğer “Kızıl Baron” muhtemelen havacılık tarihinin en korku salan isimlerinden biridir. 1. Dünya Savaşı’nda birçok it dalaşına girip sağ çıkan ve 80’e yakın uçak düşüren Alman pilot, dönemin efsanesiydi. Can sıkıntısından uçağını kırmızıya boyayan Richthofen, bu renk sayesinde düşman üzerinde psikolojik baskı kurmuş ve “Kızıl Baron” lakabını almıştı. Pilotun uçağını gören bazı İngiliz pilotların savaşmadan kaçtığı söylenir. 21 Nisan 1918’de uçaksavar bataryasından açılan ateş sonucu ağır yaralanan Kızıl Baron, kan kaybına rağmen uçağını başarılı bir şekilde indirmeyi başardı. Pilotaj ustalığını son nefesinde bile gösteren Richthofen, inişten sonra hayata gözlerini yumdu.




Chesley Burnett Sullenberger Sully

Chesley Burnett Sullenberger, 15 Ocak 2009’da US Airways’e ait 1549 No’lu uçuşta, Airbus A320’nin kaptan pilotuydu. New York La Guardia Havalimanı’ndan kalkışını yaptıktan kısa bir süre sonra uçak, ağırlıkları 2.5 kg ile 6.5 kg arasında değişen Kanada kazı sürüsüyle çarpıştı. Uçağa çarpan kazlar, motorları devre dışı bırakınca Sullenberger, A320’nin mevcut irtifasıyla, ancak Manhattan’ın kenarında yer alan Hudson Nehri’ne iniş yapılabileceğini öngördü. Kaptan Sully ve kabin ekibi, böylece uçaktaki 155 kişinin hayatını kurtardı. Sullenberger, havacılık tarihinin en başarılı suya mecburi inişini (ditching) gerçekleştirdikten bir yıl sonra emekliye ayrıldı. Sully, şu an TV kanallarında havacılık güvenlik uzmanı olarak görev alıyor.


Charles A. Lindbergh – Yalnız Kartal

Uçağın icadından sonra dünyaca ünlü birçok pilot, hiç durmadan uçarak Atlantik Okyanusu’nu aşmayı denedi. Ancak bu pilotların hepsi okyanusta kayboldu. Bunu o zamanlar adı sanı pek duyulmamış 25 yaşındaki Charles Lindbergh başardı. Pilot, 21 Mayıs 1927’de New York’tan Paris’e hiç durmadan uçtu. Lindbergh’in bu transatlantik uçuşu, kamuoyunun havacılığa karşı şüpheciliğini kırdı. Bu uçuştan sonra sadece ABD’deki havayolu yolcu sayısı, 2 yılda yüzde 3 bin arttı. Lindbergh, ilk transatlantik uçuşu dışında birçok kıtalararası uçuşa daha imza attı. Bu uçuşlar Lindbergh’e “Yalnız Kartal” unvanını kazandırdı.


Charles E. Yeager Chuck


2. Dünya Savaşı’nda ABD Hava Kuvvetleri’nde uçak teknisyeni olarak görev alan Charles Elwood Yeager, savaş sonrası birçok uçağa test pilotluğu yaptı. Charles’ı diğer pilotlardan ayıran özelliği ise cesaretiydi. Yeager, 14 Ekim 1947’de ses hızını aşan ilk uçak Bell X-1’i uçurdu. Pilot, ilk uçuşta 13 bin 700 metre irtifada saatte 1225 km hızla seyretti. Yeager, ses hızını aşan uçuştan birkaç gün önce 2 kaburgasını kırmıştı. Chuck, görevin elinden alınmasından o kadar korkuyordu ki, durumu gizlemek için tedavi olmak üzere bir veterinere gitti. İlk uçuşunu yaralı halde gerçekleştirdi. Bu başarılı uçuş sonrası X-1 uçağının teknolojisinden faydalanılarak birçok uçak modeli geliştirildi.



 
X