Eller Neden Titrer?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.959
605.016
43
el-titremesi-646x323.jpg

Eller istem dışı bir çok nedene bağlı olarak titremektedir. Daha çok yaşlılarda görünür. Eli titreyen insanlar, başkası görmesin diye çekinip kaygılanırlar. Oysa ki utanılacak ya da bu durumdan rahatsız olacak bir durum yoktur. İnsanlar bu görüntüyü garipseyecek ve neden olduğunu merak edecekler diye bunu eziyet haline dönüştürmenin hiç bir anlamı yoktur. İlaç kullanıyor olduğunuzdan, kafainden dolayı yada düşük kan seviyesi gibi bir çok nedenden elleriniz titriyor olabilir. Bunların hiç biri utanılacak şeyler değildir. Stres, korku ve gerginlikten dolayı da olabilir.

Eğer ellerinizin titremesinden şikayetçiyseniz doktora gitmeden önce ellerinizin titreme durumu gözlemlemelisiniz. Doktor buna göre sizden aldığı doğru bilgiyle uygun bir teşhis koyarak gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örnek vermek gerekirse elleriniz hareketsizken yani herhangi bir şey yapmadığınızda mı titriyor yoksa ellerinizi kullanırken mi titreme başlıyor?

Yada her iki durumda da sürekli bir titreme mi gözlemliyorsunuz? Bunun analizini yapmış olmanız sizlere hem zaman kazandıracaktır hemde teşhis koyma ve tedavi yöntemi belirleme konusunda doktorunuza yardımcı olmuş olacaksınız.


el-titremesi.jpg

Psikolojik Faktörler

Herhangi bir öfke durumunda veya heyecanlandığınız sırada vücudunuz bu duruma tepki gösterebilir. Damarlar genişlerken kaslar gerilir ve kalp atışları hızlanır. Böyle bir durumda vücudunuz titreyerek karşılık verebilir.

Eşinize sinirlenmiş, patronunuza kızmış olabilirsiniz. Kalabalık bir toplıluğa konuşma yapacak olabilirsiniz. Tüm bunlar sizde stres oluşturabilir. Beynimiz bu durumu tehdit olarak algıladığından titreme kaçınılmaz olur. Korku, öfke, heyecan, stres… Bunlar beyin için aynı şeylerdir ve sonucunda adrenalin kaçınılmazdır.

Kafeine Aşırı Hassasiyet

Bazılarımız kahvesiz yapamaz, güne kahveyle başlar, kahveyle devem eder ve kahveyle bitirebilirler. Kimileri ise bir bardak kahveden bile çok çabuk etkilenirler. Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku problemi veya ellerin tirremesiyle bu durum kendini belli eder. Sadece kahve değil çay, gazoz veya çikolatadan da bu şekilde etkilenenler vardır. Herkes kafaine ne kadar hassasiyeti olduğunu tecrübeleriyle öğrenebilir. Ama her şeye rağmen her şeyin fazlası zararlı olduğun da kahveyi ne kadar severseniz sevin gün de 3 bardağı geçmemeye çalışın. Şunu da hatırlatmak isteriz: Kafein etkisi 6 saat kadar sürebilmektedir.

İlaçların Yan Etkileri

Herhangi bir rahatsızlığınızız tedavisi için kullandığınız ilaçların bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bunlardan biride ellerin titremesi şeklinde görülebilir. İlacın yan etkilerine mutlaka göz atın ve yazmıyorsa bile doktorunuzdan neden olup olmayacağıyla ilgili bilgi alın.

Genetik Faktörler

Bazı durumlarda genetik olarak el titremesi görülebilir. Annenizden veya babanızda bu durum varsa %50 oranında sizde de var, yada olacaktır.

Kan Şekerinin Düşmesi

Bu durumun oluşması için şeker hastası olmanız gerekmiyor. En basit örnekle çok acıktığınızda olabilecek bir durumdur ve ellerinizin titremesine neden olabilir. Bir parça şekerle kan şekeri seviyeniz normale dönecektir.
 
Nasıl Tedavi Edilir?

Nöroloji bölümüne gittiğinizde doktorunuz sizi çeşitli testlerden geçirir ve sonuçta saplanmış olan hastalık vb. durumlarında doktor tecrübesine dayanarak sizin titremenizi tedavi eder veya ettirir. Yine burada doktor seçimi de çok önemlidir iyi bir doktor seçtiğinizde el titremeni daha hızlı olarak tedavi edilir. Egzersiz yolu ilede titremeden kurtuluna bilir, başlıca yapmanız gereken egzersizler şöyledir; el kastalırını geliştirecek egzersizler yapılır en önemlisi ise hamur gibi yumuşak plastik şeylerin sıkılmasıdır.

*Yine binbir derde hastalığa deva olan spor yapılmalıdır. Titreme konusunda da yürüme ve yüzme sporları hastalıktan kurtulmanızda önemli etkenlerden biridir.