Bebek Beslenmesi Emzirme ve Anne Sütü Emzirme Koçu

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

aylinky

instagram: @birannesenmisin
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2019
182
123
32
Emzirme Danışmanlığı (instagram: @birannesenmisin)
10 Soruda Anne Sütü-Emzirme-Formül Süt

  1. Anne sütü neden önemlidir? Unutmamak gerekir ki, her canlının sütü kendine özgü ve yaradılıştan kendi yavrusu için kusursuzdur. Bir annenin yavrusuna verebileceği en mükemmel besin anne sütüdür. Yavru, en kolay şekilde anne sütünü sindirir, en çeşitli vitamin, mineral, protein desteğini anne sütünden alır. Anne yedikleri ile sütünün kalitesini artırabilecek ise de, sadece su içerek bile bebeğine mükemmel bir besin sağlamış olacaktır.
  2. Sezaryen olursam sütüm gelmez mi? Ya da geç mi gelir? Normal doğum yapan annelerin sütünün genellikle daha çabuk geldiği görülse de, hamilelerin büyük çoğunluğunda kolostrum adı verilen ilk süt 3.trimesterde salgılanmaya başlar. Bu da doğum ne yolla gerçekleşirse gerçekleşsin göğüslerin bu dönemden itibaren süt vermeye hazır olduğunu gösterir. Kilit nokta bebeğin anne göğsünden doğumdan itibaren 1 veya en geç 2 saat içerisinde (Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine göre) emme refleksini kullanarak süt çekmeye başlamasıdır. Ne kadar çok emme gerçekleşirse o kadar çok süt gelecektir. Emme ve süt salınımı feedback (geri besleme) mekanizmasıyla çalışır.
  3. Bebeğime emmeyi ben mi öğreteceğim? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır! Aslında zamanında doğmuş bebekler arama-emme-yutma refleksleri ile doğarlar. Bu da onların doğuştan karınlarını nasıl doyuracaklarını bildiklerini gösterir. Ancak meme ucunu yakalayıp ağızda tutmaları konusunda desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu hem acemiliklerinden, hem çabuk yorulmalarından, hem de hayatın ilk günlerinde çok sık uykuya dalmalarından kaynaklanır. Anne-hemşire desteği ve dayanışması bu noktada çok önemlidir. Kararlılıkla emzirilmek istenen bir bebek, fizyolojik bir sorun olmadıkça, annesini emecektir.
  4. O veya bu şekilde, bir türlü emziremezsem ne olacak? Şu bir gerçek ki, bebeğin mutlaka doyacak. Sütün varsa ve fakat bebek ememiyorsa, sağıp biberonla vermek aynı işi görecektir. Burada da kilit nokta bebeği biberonla doyursak bile, anne-bebek bağlanmasını artırmak için bebeği kucakta beslemektir. Diyelim ki sütümüz de yok, bu noktada imdada anne sütüne en yakın yapılarıyla formül sütler yetişiyor. Her bebeğin tercih ettiği veya gaz sancısı nedeniyle sindirim kolaylığı gördüğü mama farklı olduğundan, doktorumuzla irtibatta olarak bu süreci geliştirmek gerekecektir.
  5. Sütüm gereğinden fazla olabilir mi? Bu problem çok duyulmaz ama aslında birçok annede görülen bir durumdur. Hiperlaktasyon denen, anne göğsünden bebeğin ihtiyacından çok süt salınması doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin çok az süte ihtiyaç duymasındandır. Ancak 2-3 ay arası genellikle bu durum düzene girecektir. Hem bu süreçte hem de bu süreç geçse dahi devam eden fazla süt salınımı durumlarında tavsiye edilen göğüsler çok şiştiğinde ve ağrı verdiğinde 30 cc kadarlık kısmının boşaltılması ve göğüsün rahatlatılmasıdır. Bir kerede 30 cc’den fazla boşaltılması tekrar süt üretimini tetikleyeceğinden anlamsız olacaktır.
  6. Sağıp sakladığım fazla sütüm ne olacak? Sağılmış bir süt oda sıcaklığında 6 saat, buzdolabında bir tam gün, derin dondurucuda ise 3 aya kadar saklanabilir. Bu süt anne grip olduğunda, ilaç aldığında, veya süt azalması yaşadığında kullanılabileceği gibi; 3 aydan sonra da atılmayarak süt olarak kullanılamasa da yoğurt (tarifi profilimde mevcut) veya muhallebi (ideal kıvam bulununca tarif verilecek) yapılarak bebeğe verilebilir. Tüm bu aşamalarda mutlaka doktora danışılmalıdır.
  7. Süt sağmak için hangi pompa idealdir? Bu işi gören el pompası veya otomatik pompa satın alınabilir veya kiralanabilir. Tamamen kişinin ihtiyacının yoğunluğuna veya arzusuna bağlıdır. Vereceğim tek ipucu, sütü çok olan annelerin aynı anda iki göğüsü birden pompalamamalarıdır. Bu durum beyne ikiz bebek sinyali gönderir ve annenin sütü gereğinden fazla artar. Eğer sütü az olan anne artırma amacıyla pompalama yapıyor ise iki göğüsün aynı anda pompalanması idealdir.
  8. Bebeğimi emzirmekte zorlanıyorum, ancak kesinlikle emzirmek istiyorum, bunun için neler yapabilirim? Öncelikle şunu belirtmek isterim, emzirmek hafife alınacak kolay bir iş değildir. Büyük efor sarf ettirir, yorucudur, düzenli beslenme, bol sıvı tüketimi, beslenme kısıtlılığı gerektirir, uyku bölünmesi yaşatır, ağrılıdır ve çok büyük sabır gerektiren bir süreçtir. Ancak psikolojik ve fizyolojik olarak anne-bebek bağlanmasının en büyük etkenidir. Bebeğin en büyük psikolojik desteği annesinin göğsüdür. Bebeği sakinleştirir ve duygularını besler, güvende ve huzurlu hissettirir. Bununla beraber anneyi gelecekte karşılaşma ihtimali olan göğüs kanseri ve rahim kanserinden büyük ölçüde korurken doğum sonra vücudun eski hale gelmesini sağlar ve rahim toparlanmasını destekler. Emzirmekte zorlanan yeni bir anneye tavsiyem şudur. Kokusuz saf sabunla ve sıcağa yakın ılık suyla alınan bir duşun ardından, olabildiğince kendisi ve bebeği çıplak olacak şekilde, hafif loş bir odada yüksek ten teması ile başbaşa kalıp sabır ve sükunetle emzirmeyi denemesi. Buradaki kilit noktalar annenin ve bebeğin çok yorgun ve uykusuz olmaması, ve bebeğin çok aç olmamasıdır. Çok aç olan bebek huzursuz ve sabırsız olacağından memeyi reddedip daha çoo sinirlenecektir.
  9. Sütüm var ama az, nasıl artırabilirim? Anne sütünü artırmanın onlarca yolu var ancak her yol her annede çalışmıyor malesef. Bu biraz deneme yanılma gibi görünüyor. Ancak her yerde yazmayanlardan birkaç tanesi şöyle; ısırgan otu lapası, yemeklere bol kimyon (bunu bir ablamdan öğrenmiştim bende çok işe yaradı), iki göğüsü aynı anda pompalamak, yaz aylarında karpuz tüketimi, kuru incir. Not: Bilinenin aksine inek sütü anne sütünü artırmaz.
  10. Bir annenin sütünü başka annenin bebeği tüketebilir mi? Aslında her annenin sütü bebeğin dönemine ve ihtiyacına göre kendi bebeğine özgüdür ancak çok sütü olan anneler sütü az olan annelerin bebeklerini destekleyebilmektedir. (Süt annelik) Bu noktada belirtmek gerekir ki, kendi annesinin olmasa bile, bir bebeğe verilen anne sütü daima diğer gıdalardan faydalı olacaktır. Yine de doktora danışmadan hareket etmemek gerekir.
 
Son düzenleme:
X