Anaokulu, okul öncesi, kreş yorumları Erken okuyup yazma

sess_s

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2014
3.217
4.658
38
Hanımlar, okuma ve yazmayı okuldan önce öğrenen çocuğun 1. Sınıfı nasıl geçer? Ne yapabilirim acaba şimdiden? Hazırlıklı olmaya çalışıyorum.

Oğlum 5,5 yaşında kendi kendine öğrendi ikisini de ve çok hevesli bu konuda. Kartlı oyunlar hazırlıyor, oturup masal yazıyor kendisiyle ilgili. Hem hevesini kırmak istemiyorum, hem de okuldan önce öğrenmesini. El yazısı bilmediği için seneye öğrenecek o kalıyor ama korkuyorum sıkılır da okuldan soğur diye.

Tecrübeleriniz, gözlemleriniz nedir? yardımcı olursanız sevinirim.

Ben de okula başlamadan önce öğrenmiştim ama negatif bir etkisi var mıydı hatırlamıyorum. O zamanlar el yazısı falan da yoktu ama sıkılmamıştım sanırım.

Sıkılmasından endişe ediyorum bir tek. Sıkılıyorlar, sonra ben bunları biliyorum deyip okuldan soğuyorlar diye duyuyorum. Endişeleniyorum ama şu anda seviyorsa seneye de sever diye ümit ediyorum.

Öğretmen arkadaşlar daha iyi bilirler ama bence bir sakıncası yok. Hatta kendi kendine öğrendiyse ileri zekalı falan olabilir. Bence konunun ehli bir psikologla görüşmelisiniz.

Hanımlar, okuma ve yazmayı okuldan önce öğrenen çocuğun 1. Sınıfı nasıl geçer? Ne yapabilirim acaba şimdiden? Hazırlıklı olmaya çalışıyorum.

Oğlum 5,5 yaşında kendi kendine öğrendi ikisini de ve çok hevesli bu konuda. Kartlı oyunlar hazırlıyor, oturup masal yazıyor kendisiyle ilgili. Hem hevesini kırmak istemiyorum, hem de okuldan önce öğrenmesini. El yazısı bilmediği için seneye öğrenecek o kalıyor ama korkuyorum sıkılır da okuldan soğur diye.

Kardeşim 1. Sınıfa başladığında bir çocuk okuma ve yazmayı biliyordu hem de full derecede diyebilirim takıntısız ama çocuk biraz sonradan bocaladı gibi. Birşey oldu çünkü sınıfta ki çocuklar okuma bilmiyor kendisi biliyor biraz zorlandı çocuk .

Öğretmen arkadaşlar daha iyi bilirler ama bence bir sakıncası yok. Hatta kendi kendine öğrendiyse ileri zekalı falan olabilir. Bence konunun ehli bir psikologla görüşmelisiniz.
Kendi kendine öğrendi ama günümüzde çocuklar biraz daha şanslı kaynaklar açısından. Daha fazla şey görüyorlar küçüklükten itibaren, tabletlerde, çocuk dergilerinde. belki o yüzden daha kolay oldu. Zeki bir çocuk elhamdülillah ama ileri zeka daha küçük yaşlarda belli olurdu sanırım. O yönden hep yaşıyla birdi algı gelişimi. Çevremdeki eğitimcilerle görüşüyorum. Yani seneye hazırlıklı olmak istiyorum.

Canım ben de ilkokul öğretmeniyim şu ana kadar 2 sınıf mezun ettim 3 kere 1.sınıf okuttum. Her sene sınıfımızda okuma yazma bilerek gelen çocuklar olur. Size düşen en önemli görev çocuğunuzu okutacak öğretmene bu durum hakkında bilgi vermeniz. Öğretmen doğru yaklaşırsa çocuk sıkılmaz aksine öğretmene yardımcı olur, mesela ben bu tür çocuklara sorumluluk vererek ayrıca onlara ek bilgiler ve görevler vererek okula bağlılıklarını arttırmaya çalışmışımdır daima. Tenefüslerde arkadaşlarını çalıştırır, örnek olur,öğretmenin yardımcısı olur.Şu ana kadar sıkıldım diyen öğrencim olmadı hiç hatta bu örnek davranışları diğer çocuklar tarafından da takdir görür çoğu kez bu da onlara liderlik vasfı katar genelde sınıf başkanı olurlar diğer öğrenciler çoğunlukla ona oy verir.Benim gözlemim bu.Ayrıca okuma yazma bilerek gelmek ileri zeka ile ilgili bir durum değildir olgunluğa erişmiş ve hevesi olan her çocuk okuldan önce öğrenebilir ben de 5 yaşında okul öncesi öğrenenlerdenim.Madem çocuğunuz öğrenmiş artık teşvik edin kaslarının da gerekli olgunluğa erişmesi için oyun hamurları alın bol bol yoğursun etkinlik yapsın,ipe boncuk dizdirin,küçük bir kutuya kum koyarak parmağıyla özgür şekiller çizmesine müsaade edin ama el yazısı ile ilgili bilgi vermeyin okulun gizemi kalsın gözünde.Kas gelişimi de uygun olursa sadece yarım dönem sıkacak dişini ve arkadaşlarını bekleyecek sonra bir çoğuyla eşitlenir zaten

Artık bilmeyen çocuk mu var ki? Benim abimin oğlu 4 yaşında maşallah o da biliyor. Artık çocuklar kendi kendilerine öğreniyorlar.

Kardeşim 1. Sınıfa başladığında bir çocuk okuma ve yazmayı biliyordu hem de full derecede diyebilirim takıntısız ama çocuk biraz sonradan bocaladı gibi. Birşey oldu çünkü sınıfta ki çocuklar okuma bilmiyor kendisi biliyor biraz zorlandı çocuk .

Evet, okuyabiliyor rahat rahat. Ben ingilizceci olduğum için hemen bana farklı dillerdeki karşılıklarını soruyor, mesela ingilizce bir kelimeyi ben yazıldığı gibi okumadığımda neden diye. Sınıfa uyum sağlamada sorun olur mu bilmiyorum. Ben çok takmayayım diyorum ama tanıdıklarından bir kaç çocuk da ders çalışmaktan soğumuş bu sebeple daha ilk sınıflarda adapte olamadıkları için. Ama sevdiği bir şeye de engel olmak istemiyorum. Bugün kırtasiyeden bana hikaye defteri al diyordu, masallarımı yazacağım. Ben de bir oyun alıp çıktım, dikkatini dağıtarak.

Bir de o kafasında bir şekilde çözmüş ama okulda farklı bir şekilde temelden öğretilecek. Çizgiyle başlar artık, o da geliştirir muhakkak. Belki de sorun olmaz inşallah.

Ben de okula başladığımda okuma yazmayı biliyordum. Hatta toplama-çıkarma yapmayı da biliyordum. Sıkıldığımı hiç hatırlamıyorum. Tam tersi çok severdim o yaşlarda okulumu. O çizgi çizme, hece ödevlerini falan zevkle yapardım sanki ihtiyacım varmış gibi. Yani bir dezavantajını yaşamadım ben. Hatta tam tersi avantajlıydım çünkü önde başladığım için ilköğretimi bitirene dek hep herkesten önde oldum. Ama garip bir özgüven de yükleyebiliyor bu durum. Ekstra çaba harcamadan başarı sağlayan çocuk ileriki sınıflarda, ders çalışması gerektiğinde lüzumsuz görebiliyor çalışmayı. Benim için tek olumsuz yönü bu oldu.

Sıkılması nasıl bir öğretmene denk geleceğiyle çok ilişkili ne yazık ki.

Evet, okuyabiliyor rahat rahat. Ben ingilizceci olduğum için hemen bana farklı dillerdeki karşılıklarını soruyor, mesela ingilizce bir kelimeyi ben yazıldığı gibi okumadığımda neden diye. Sınıfa uyum sağlamada sorun olur mu bilmiyorum. Ben çok takmayayım diyorum ama tanıdıklarından bir kaç çocuk da ders çalışmaktan soğumuş bu sebeple daha ilk sınıflarda adapte olamadıkları için. Ama sevdiği bir şeye de engel olmak istemiyorum. Bugün kırtasiyeden bana hikaye defteri al diyordu, masallarımı yazacağım. Ben de bir oyun alıp çıktım, dikkatini dağıtarak.

Bir de o kafasında bir şekilde çözmüş ama okulda farklı bir şekilde temelden öğretilecek. Çizgiyle başlar artık, o da geliştirir muhakkak. Belki de sorun olmaz inşallah.
Evet o çocukta derslerden sıkılmıştı,soğumuştu biraz.

Sıkılmasından endişe ediyorum bir tek. Sıkılıyorlar, sonra ben bunları biliyorum deyip okuldan soğuyorlar diye duyuyorum. Endişeleniyorum ama şu anda seviyorsa seneye de sever diye ümit ediyorum.
Canım öğretmenine düşüyor iş sıkılmamalı için yazıya teşvik etmeli ve okumasının ilerlemesi için kitaplar vermeli.Öğretmenini iyi araştır.Çocuğunuzun durumunu anlatırsınız başta hikaye kitapları versin.Okumasını hızlandırsın

İlköğretim kurumlarında sınıf yükseltme

MADDE 32 – (1) İlkokul 1, 2 ve 3 üncü sınıf öğrencilerinden bilgi ve beceri bakımından sınıf düzeyinin üstünde olanlar velisinin yazılı talebi, sınıf öğretmeninin önerisi ile eğitim ve öğretim yılının ilk ayı içinde sınıf yükseltme sınavına alınırlar. Başarılı olanlar bir üst sınıfa yükseltilir.

a) Bu sınav okul müdürünün başkanlığında sınıf öğretmeni ve bir üst sınıfın öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından yapılır. Okulda bu komisyonu oluşturacak sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, sınavın yapılacağı yer ile sınav komisyonu, okulun bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce belirlenir.

b) Sınav sonucu tutanakla tespit edilir. Bu tutanak, okul yönetimince dosyasında saklanır. Başarılı olanların durumu e-Okul sistemine işlenir.

c) Sınıf yükseltme sınavına değişik sınıflarda olmak üzere bir defadan fazla da girilebilir. Ancak sınıf yükseltme aynı öğrenci için bir kez yapılır.

Canım ben de ilkokul öğretmeniyim şu ana kadar 2 sınıf mezun ettim 3 kere 1.sınıf okuttum. Her sene sınıfımızda okuma yazma bilerek gelen çocuklar olur. Size düşen en önemli görev çocuğunuzu okutacak öğretmene bu durum hakkında bilgi vermeniz. Öğretmen doğru yaklaşırsa çocuk sıkılmaz aksine öğretmene yardımcı olur, mesela ben bu tür çocuklara sorumluluk vererek ayrıca onlara ek bilgiler ve görevler vererek okula bağlılıklarını arttırmaya çalışmışımdır daima. Tenefüslerde arkadaşlarını çalıştırır, örnek olur,öğretmenin yardımcısı olur.Şu ana kadar sıkıldım diyen öğrencim olmadı hiç hatta bu örnek davranışları diğer çocuklar tarafından da takdir görür çoğu kez bu da onlara liderlik vasfı katar genelde sınıf başkanı olurlar diğer öğrenciler çoğunlukla ona oy verir.Benim gözlemim bu.Ayrıca okuma yazma bilerek gelmek ileri zeka ile ilgili bir durum değildir olgunluğa erişmiş ve hevesi olan her çocuk okuldan önce öğrenebilir ben de 5 yaşında okul öncesi öğrenenlerdenim.Madem çocuğunuz öğrenmiş artık teşvik edin kaslarının da gerekli olgunluğa erişmesi için oyun hamurları alın bol bol yoğursun etkinlik yapsın,ipe boncuk dizdirin,küçük bir kutuya kum koyarak parmağıyla özgür şekiller çizmesine müsaade edin ama el yazısı ile ilgili bilgi vermeyin okulun gizemi kalsın gözünde.Kas gelişimi de uygun olursa sadece yarım dönem sıkacak dişini ve arkadaşlarını bekleyecek sonra bir çoğuyla eşitlenir zaten
İnşallah sizin gibi bir öğretmen olur da rahat geçiririz. Bol bol aktiviteler yapıyoruz biz de evde. İleri zeka testleri için RAM lara götürmeyi tavsiye edenler oldu. Gerek görmedim çünkü daha küçüklüğünde belli olurdu muhtemelen o. Diğer konularda yaşının gerektiği gibi oldu her şey.

Bizim tanıdığımız birinin oğlu vari sınıfta onunla birlikte 2 kişi biliyordu okuma yazma ve baya sıkılmıştı. Birde çok bilmiştir kendisi, öğretmeni bana şikayet etmişti çok zeki, ama çok da ukala diye :KK45:

sıkılmaz , çünkü okuma yazma öğretme süreci bir yıl sürmüyor. yarı yıl tatiline kadar söktürülüp ikinci dönemde derslere geçiş yapılıyor. el yazısını öğreneceği için sıkılacağını sanmıyorum...

X