• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev tapu durumuyla alakalı sorum var.

155555sff

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2025
24
20
3
26
Biraz birikimim var, ama kat irtifaklı ne , kat mulkiyetli ne tam anlamiyorum. Emklakciyla da konuşmadım. Yavaş yavaş ev bakmaya calisicam, anlayan varmı . Tam tapu olması için hangisi geçerli. Kat irtifakli ne onu anlayamadım.

Bildiğim kadarıyla kat mülkiyeti makul olan, birinde arsa pay diğerinde mülk ve mülke dair olanlarında görünmesi.

Kat mülkiyeti tam tapudur kredi çıkar yüksek miktarda.
Kat irtifakında kredi çıkmaz genelde evi zor satarlar kredi çıkmadığı için.
Arsa tapuluya hiç yanaşmayın zaten,ama onuda düşünürseniz arsada size düşen metrekare önemli.
Birde toki evleri var,tapu kaydı yok.Onlara hiç girmeyin dolandırılırsınız.Toki borcu bitirmeden tapuyu vermiyor çünkü.İnsanlar devir yapıyoruz diyerek satıyorlar ama çoğu dolandırıyor ve davalık oluyorsunuz.
Edit: Kat irtifakıda alabilrisiniz aslında sonradan iskan alınıyor kat mülkiyetine dönüyor.

Bildiğim kadarıyla bina daha yapılmamış ama senin payın da var genelde inşaat olunca öyle oluyor yani ön tapu gibi düşün
Kat mülkiyeti de bina bitmişse payını almış olursun daire vs işte

Biraz birikimim var, ama kat irtifaklı ne , kat mulkiyetli ne tam anlamiyorum. Emklakciyla da konuşmadım. Yavaş yavaş ev bakmaya calisicam, anlayan varmı . Tam tapu olması için hangisi geçerli. Kat irtifakli ne onu anlayamadım.
Daha ev bakmadan buna takılman biraz tuhaf geldi, bulsan beğensen tapusu kat irtifakı olsa anlarım da… İnşaatten mi alacaksın? İkinci el mi? Oturuma hazır sıfır mı?

Daha ev bakmadan buna takılman biraz tuhaf geldi, bulsan beğensen tapusu kat irtifakı olsa anlarım da… İnşaatten mi alacaksın? İkinci el mi? Oturuma hazır sıfır mı?
Sahibinden gibi sitelerden ev ilanları var ya ikinci el, öyle ilanlara bakıyorum. İnsaattan değil. 5 yıllık gibi mesela .ilanlarda yazıyor işte kat irtifaklı yada kat mulkiyetli diye onu anlamıyorum.

Binanın iskanı yoksa kst irtifaklı oluyor. Bina yönetmeliğinde sorun olduğu için genelde kat irtifaklı oluyor. Emlakçılara sorun yok vs diye satmaya teşvik ediyorlar. İskana başvuruda bulunun iskan alırsınız diye irtifaklı olarak kalıyor. Sanmıyorum binadaki ev sahibinin tapuya para yatırmamak için tapusunun irtifaklı olmasını isteyeceğini. En garantisi kat mülkiyeti yazanlar

Sahibinden gibi sitelerden ev ilanları var ya ikinci el, öyle ilanlara bakıyorum. İnsaattan değil. 5 yıllık gibi mesela .ilanlarda yazıyor işte kat irtifaklı yada kat mulkiyetli diye onu anlamıyorum.
O zaman kat mülkiyeti olması lazım
Bir binaya 5 yıldır iskan alınamadıysa sıkıntı

1. Kat İrtifaklı Tapu Nedir?

Kat irtifakı, henüz bina tamamlanmadan (örneğin inşaat hâlindeyken veya yeni bitmiş ama henüz iskân alınmamışken) verilen bir tapu türüdür.

Yani bina ya da site tamamlanmadan önce dairelerin kime ait olacağı önceden belirlenir.

Kat mulkiyetli tapu en iyi tapu çeşididir. Bütün plana projeye uygun yapılmış kat mülkiyetine geçmiş tapu. Diğerleri ya kaçak bölümler yada eksik bölümleri vardır plana uygun olmayanlar. Hem onlar şantiye elektrik suyu kullanır gözüktüğü için faturalar daha fazla gelir.tapuyu görmek iste ev bakmaya gidince çünkü bir çoğu müşteri çekmek için yalan söylüyor geçen yıl az ev bakmadım.

Son düzenleme:
Kat mulkiyetli alirsan atiyorum ilerde kentsel donusume girdi senin katin ve yerin m² bellidir demek, ama irtifakli alirsan bu arsanin uzerinde bir bina var ve tapu sahibi kisilerin bu binada dairesi var demek gibi bir şey :)
Mulkiyet olmayan eve iskan verilmiyordu hala öylemi bakmak lazim, iskanı olmayan evde istenen sartları yerine getirilmemiş ev demek en basit örnegi yangin alarmı, engelliye uygunluk vs. buda ucu çok açık

Isi tamamen bitmis, herseyi sorunsuz halledilmis ev kat mulkiyeti tapulu olur.

Kredi cekebilir, ipotek yaptirabilir, aboneliklerini sorunsuz actirabilirsiniz.

Kat irtifakindada daire numaralari vs bellidir ancak henuz iskan alinmamistir. (Iskan=Yapi kullanim izin belgesi)

Kat irtifakli evde alinabilir ama ornegin bazi sehirlerde abonelik alamazsiniz ve insaat aboneligini kullanmaya devam edersiniz, bu da atiyorum 30 daireye tek bir fatura geliyor demektir, ustelik fatura normal konut abonesine kesilen faturanin bilmem kac kati gelir, 3 liralik elektrik sarfiyatiniz var ise 10 lira odersiniz gibi gibi.

Iskan candir.

Mavi renkli tapu irtifaklidir, kirmizi/bordo renkli tapu mulkiyetlidir.

Bunu da tapu rengini gormeden ayirt etmeniz mumkun değil ya da alirken tapu dairesindeki gorevliye soracaksiniz ya da imar planlarini acip onlarada bakabilirsiniz, eger 2.el bir mulk satin alacaksaniz mulk sahibinden e-devlet web tapu kaydini isterseniz oradada tapu turu mutlaka yazar.

Irtifakli tapu bazi illerde hicbir soruna sebep olmazken bazi illerde illallah ettirir, bu tamamen belediyenin tutumuyla alakalidir.

Back
X