Evlenmeden önce birlikte yaşamak?

Burada benden büyük ve ilişkiler hakkında tecrübeli insanlar olduğu için sormak istedim. Yurtdışında çok gördüm önce birlikte yaşayıp daha sonra evleniyorlar veya anlaşamıyorlarsa ayrılıyorlar peki Türkiye'de bu durum ne kadar geçerli sizce? Bu duruma karşı da değilim çok da doğru bişey bence ama ufak da olsa bir korkum var burda da bulunabilir mi amacı "kullanıp atmak" olmayan erkekler? Şimdiye kadar ilişkim olmadığı için merak ettim size sormak istedim benim bakış açım bu yönde açıkçası
Bana ters. Hem inancıma hem kültürüme. Erkek kadını her anlamda zor ikna etmeli. Üniden bi arkadaşım var görüşüyoruz hala. Ünide erkek arkadaşıyla yaşadı sonra evlendiler. Önce laf sokuyordu başka kimle kaldım falan diye. Sonra kızı oldu sen büyütme seni gördük falan dedi(sanki erkek kızla kalmamış gibi) senin büyüttüğün kız senin gibi kalır adamlarla aynı evde falan dedi. 1,2,3,5 derken boşandılar

bu konudan çok açıldı

onlara uzun uzun yazdım ama şimdi vaktim çok yok

yaşadım bir sıkıntı da görmüyorum

bir de herkes bizim inancımıza ters vs demiş de sadece o kişilerin bireysel inancına ters olabilir ki buna saygı duyulur ama toplumun bir inancı yok, din bireyseldir

ben sevgilim ile ailelerin de haberi varken Bursa da birlikte yaşadım iş arkadaşlarımız vs de bu durumu biliyordu

hatta patron iş etkinliğine sevgilimiz ile çağırıyordu vs vs

yıllar geçtikten sonra da bu durumun iş hakkında bana referans olarak kullanıldığını bile duydum sevgilisi ile birlikte yaşadı her işin altından kalkar sözüne güvenilir vs vs gibi

yani inanılanın aksine kimse bana tu kaka yapmadı

sonra düğün de yaptım herkes de geldi ayyy sen evlenmeden birlikte yaşadın diyen de olmadı

ama bu iş genellemeler ile olmaz doğru insan size ya da bana göre değişir

siz hayatınıza birisi girince bakın gidişata şimdiden bu konularda plan yapmayın

E tamam kimse sizi zaten kimseyle aynı eve sokmuyor, siz inancınıza uygun yaşayın yine. Panik yapacağınız bir durum yok.
Ben bu inancımıza ters ayaklarını da anlamıyorum. İnanç bireysel değil midir? Yaradan ile kul arasında değil midir? Onu rahatsız etmediği sürece (gürültü patırtı gibi) yan komşunun nasıl yaşadığından kime ne? Yani ben anlamıyorum, inançlı insanlar olarak yan dairede birlikte yaşayan iki sevgiliyi neden dert ediyorlar? Yan dairedeki kadını bacak omuzda düşünmekten vazgeçseler bi sorun kalmaz bence.

Ben bu inancımıza ters ayaklarını da anlamıyorum. İnanç bireysel değil midir? Yaradan ile kul arasında değil midir? Onu rahatsız etmediği sürece (gürültü patırtı gibi) yan komşunun nasıl yaşadığından kime ne? Yani ben anlamıyorum, inançlı insanlar olarak yan dairede birlikte yaşayan iki sevgiliyi neden dert ediyorlar? Yan dairedeki kadını bacak omuzda düşünmekten vazgeçseler bi sorun kalmaz bence.
Benimkine de ters değil ama beraber olmadan evlenen hiç kimseye gidip mutlaka aynı evde yaşamalısınız demedim, soran olursa söylerim ama ondan ötesi kişiyi bağlar yani, bana ne?
Bazı şeyleri cidden anlamıyorum.

valla benim bütün apartman pek müslüman ama sabaha kadar yıkıyorlar ortalığı, küfür, gürültü patırtı. apartman hayatı sıfır saygı sıfır. keşke birlikte yaşasalardı da saygılı olsalardı. benim hiç umrumda değil kimsenin nikahı nikahsızlığı, gel gör ki türkiye burası işte. yurtdışında apartmanda kimse evli değildi ama tık çıkmıyordu...çok özlüyorum o apartman hayatımı.

Yani aynı evde yaşıyonca zaten karı koca hayatı oluyor . Sonra evlenmek yani bi imza atmak cok sacma geliyor bana zaten nikahsız hersey yaşanıyor ne diye imza atılıyor ki ... Evlilik nedir ? İnsanlar neden evleniyor aynı yuvada yaşamak için öyleyse hiç düğün nikah olmasın sevgilimizle yaşıyalım sacma evlenmeden aynı evde yaşamak bildiğin genişlik , dost hayatı

valla benim bütün apartman pek müslüman ama sabaha kadar yıkıyorlar ortalığı, küfür, gürültü patırtı. apartman hayatı sıfır saygı sıfır. keşke birlikte yaşasalardı da saygılı olsalardı. benim hiç umrumda değil kimsenin nikahı nikahsızlığı, gel gör ki türkiye burası işte. yurtdışında apartmanda kimse evli değildi ama tık çıkmıyordu...çok özlüyorum o apartman hayatımı.
Kusura bakmayın ama buda alakasız olmuş

Her üniversiteli gibi zamanında az hayalini kurmadım bunun ama hayalle kaldı , malum bizim toplum alışkın değil pek, zina ediyonuz siz burada diye jandarmayla kapıma dayanmalarından korktum , yaparlar mı yaparlar :)

Benimkine de ters değil ama beraber olmadan evlenen hiç kimseye gidip mutlaka aynı yaşamalısınız demedim, soran olursa söylerim ama ondan ötesi kişiyi bağlar yani, bana ne?
Bazı şeyleri cidden anlamıyorum.
Bu forumda biri konu açıyor, birşey sormuş oluyor, herkes de düşüncesini söylüyor. Her şeyi anlarım da bunu kendi inancıyla ya da hayat tarzıyla bağdaştıranları dediğim gibi, hiç anlamıyorum. Zaten koskoca insanlar da kendi kararlarını kendileri alabiliyorlar, xx beraber yaşamalısınız dedi diye beraber yaşayalım demez kimse. Bu durumu inançla bağdaştıranların inancı sömürdüğünü düşünüyorum ben. Hangi inançtan olursa olsun, İslam, X, Y, Z fark etmez. İnanç başka, insanların hayatları başka.

Burada benden büyük ve ilişkiler hakkında tecrübeli insanlar olduğu için sormak istedim. Yurtdışında çok gördüm önce birlikte yaşayıp daha sonra evleniyorlar veya anlaşamıyorlarsa ayrılıyorlar peki Türkiye'de bu durum ne kadar geçerli sizce? Bu duruma karşı da değilim çok da doğru bişey bence ama ufak da olsa bir korkum var burda da bulunabilir mi amacı "kullanıp atmak" olmayan erkekler? Şimdiye kadar ilişkim olmadığı için merak ettim size sormak istedim benim bakış açım bu yönde açıkçası

Eşimle bir süre beraber yaşadım sayılır. Yani üç gün orda dört gün kendi evimde gibi gibi. Ne sevgiliyken, ne evlendikten sonra sorun yaşamadık.

Ama bir tanıdığımız hatunla birlikte yaşadı, evlendi ayrıldı. Başka hatun buldu, onunla birlikte yaşadı sürekli kavga dövüş, şimdi evlendiler yine kavga dövüş. Ne zaman ayrılacaklar diye bekliyoruz.

Yani kişiden kişiye değişir. Tanımak için birlikte yaşamak mantıklı. Ama birlikte yaşadığın için evliliğe mecbur hissetmek (ülkenizde mevcut olan bu) mantıksız...

Aslinda bu kişiye göre değişir benim dini inancıma ve kültürüne göre terstir. Ben asla böyle birsey yapmazdım. Ama bi başkası için normal olabilir. Yani tamamen kişisel bir karar. Ben evlenmeden önce birlikte yaşamazdım ama yaşayanlar da beni ilgilendirmez.

Dert etme sebebi topluma örnek olma açısından uygun görmüyorlar kendi kızları kardeşlernin bu durumu benimsemelerinden korkuyorlar. Sonuçta çoğu insan pırlanta gibi sakındığı kızını kardeşini hiç tanımadığı bir adamla habersiz aynı evde yaşamalarına müsade etmez. Geri dönüşü olmayan kötü sonuçlara sebebiyet verebilecek ve suistimallere açık bir yaşam tarzı olarak görülüyor.

ben mesajı yazdığımda bir üstte gürültü partırtı vs. gibi şeylerden bahsediliyordu. ve genel olarak insanların hayatına karışma-karışmama ekseninde gelişiyor konu, farkıdaysanız.
Bakın bu anlattığınız olumsuz şeylerin ;evlilik,birlikte yaşama,din ve ülkeyle hiçbir alakası yok; bunlar insanların içinde olması gereken kavramlar ;saygı ve sevgi
Siz sadece saygı barındırmayan bir apartman da oturuyorsunuz yani bunu başka şeylere yormanız bana garip geldi!

Gayet mantıklı bencede beraber yaşamak.yıllarca kendini kullandırt bedavadan sonrada adam evlenmicem ben diye tekmeyi bassın.ya bizim bu kızlarımızda neden akıl yok allahım ya .önümüzde kocaman sertap erener örneği var;;)

Esimin ailesi tipik muhafazakar ic anadolulu kasaba insani, kendi ailem de kucuk bir ege sehrinin ortalama aile modeli, yani klasik turk tipleriyiz, oyle marjinal ya da cok bohem ailelerden gelmedik. Ama ikimiz de birlikte yasama kararimizi ailelerimize actigimizda siz bilirsiniz ama bi adini koysak iyi olur yaniti aldık (o da babalarimizdan degil annelerimizden geldi) biz de aile arasında bir yuzuk takip oncesinde karsilikli oturdugumuz ama yine birlikte kaldigimiz evlerden birini kapattik boylece. 1 yil sonra da cifte dugunle evlendik. Kimse ayiplamadi, dedikodu yapmadı, ki 50-60 yasinda insanlar bunlar. Burda 20 li yaslarinda olup ay be ayip, gunah, ters bilmemne diyenleri gorunce uzayda mi yaşıyordum ben acaba diye dusunmeden edemiyorum. Cunku bizim haci ev sahibi bile, okullar bitip ikimizin de ev arkadaslari gidince, siz niye ayri ayri kira veriyorsunuz evladim, para kolay kazanilmiyor, iki arkadas bir eve sigarsiniz demisti :KK70:

Neden birlikte yaşanıldığı çok önemli...

- Birbirini daha iyi tanımak için aynı eve girip evlilik yolunda daha sağlam ilerlemek
- Evliliğin imza ile olmayacağını düşünüp aynı evde ama toplum dayatmalarına kulak asmadan yaşamak

Bu gerekçeler kabul görülebilir. ilerleyen zamanda ilişki bitse bile kimse birbirini kandırmamış olur.

Bazı erkekler ise, sırf evlilikten korktukları(!) için kız arkadaşlarını aynı evde yaşamaya ikna edip, birbirimizi tanıyalım sonrasına bakarız tavrı takınıp, evlilik beklentisi içerisinde ki kızları üzüyorlar (kanmasınlar efendim)... Genellikle bu tarz girişimlerin sonu acı bitiyor.

Eğer birlikte yaşamanın makul, her iki tarafın da kabul ettiği bir gerekçesi varsa ve her iki taraf da birbirine ve karşı cinse saygı duyuyorsa, iyi niyetli ve dürüstse sorun olmaz. Ama ikinci tipte bir birlikte yaşama söz konusu ise ve kız tarafı bunu sırf adamı evliliğe ikna ederim veya aman kaybetmeyeyim, ne derse yapayım tarzı gerekçelerden dolayı aynı eve giriyorsa o işten hayır gelmez, zira zorla güzellik olmaz.

Sözün özü, iki tarafında niyeti, hayata bakış açısı ve karşı cinse saygı duyması önemli.

Benim görüşüm bu yönde...

Bu forumda biri konu açıyor, birşey sormuş oluyor, herkes de düşüncesini söylüyor. Her şeyi anlarım da bunu kendi inancıyla ya da hayat tarzıyla bağdaştıranları dediğim gibi, hiç anlamıyorum. Zaten koskoca insanlar da kendi kararlarını kendileri alabiliyorlar, xx beraber yaşamalısınız dedi diye beraber yaşayalım demez kimse. Bu durumu inançla bağdaştıranların inancı sömürdüğünü düşünüyorum ben. Hangi inançtan olursa olsun, İslam, X, Y, Z fark etmez. İnanç başka, insanların hayatları başka.
İnançlarına tersse yaşamasınlar.
Ama bir "benim inancıma ters olduğu için ben aynı evde yaşamam" demek var
Bir de "Benim inancıma ters aynı evde yaşanmasına karşıyım/aynı evde yaşanmamalı" demek var.
Birincisine hiçbir lafım olamaz, ama ikincisinin çok! değerli! fikirlerini de hiç takmam vallaha, darılmaca gücenmece yok.

Dert etme sebebi topluma örnek olma açısından uygun görmüyorlar kendi kızları kardeşlernin bu durumu benimsemelerinden korkuyorlar. Sonuçta çoğu insan pırlanta gibi sakındığı kızını kardeşini hiç tanımadığı bir adamla habersiz aynı evde yaşamalarına müsade etmez. Geri dönüşü olmayan kötü sonuçlara sebebiyet verebilecek ve suistimallere açık bir yaşam tarzı olarak görülüyor.
İnsanlar kendilerini bildikten sonra, ne yaptıklarını bildikten sonra sorun olmaz. Geri dönüşü olmayan sonuç bekaretin gitmiş olması muhtemelen. Kusura bakmayın, sakın üstünüze alınmayın ama yazdığım cümleden sonra gülesim geldi. Zar, zar, zar... Baydı.

Back
X