evlilikte ortak para kullanımı

millamiya

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Mart 2015
347
107
merhaba arkadaşlar.. size bir konuda danışmak istiyorum. özellikle evli olup da karı-koca çalışan kişilere danışmak istiyorum

evlilikte kadın erkek ortak para kazandığında nasıl birikim yapılır harcamalar nasıl olur. fikirlerinize ihtiyacım var.. teşekkürler

yeni evliyim ve çalışmaya yeni başladım eşim aynı hesaba koyalım herkes ordan ihtiyacı kadar alsın diyor sizce nasıl davranmalıyım bu konuda.

Ortak hesap açıp paralarınızı oraya yatırırsınız
Eşinden ayrı birikim yapmak istiyorsan, bir tanede kendi adına hesap aç
Birikimini kendi hesabında, ortak harcamalarınızı ortak hesaba yatırırsın.

ben birikim yapıyorum... ama birikimi mi ikimiz adına yapıyorum yani kişisel benim param olmuyor.
eşimde maaşını böler.. mutfak masrafı evin ihtiyaçları ( kira,elektirk su vs) birde kendimize harçlık..
bende kendi kazandığım parayı birikime yatırırım.. uzun zamandır bu şekilde yapıyoruz..

öncelikle herkesin maaş kart kendinde durdun burdan ödün verilmemeli.

biz bir araba bir de arsa aldık onların kredilerini ödüyoruz.
benim maaşımdan evin kirası, kredinin bir kısmı, mutfak masrafları, harçlığım çıkar. geri kalanını eşime atarım. o da kredileri, ev faturalarını, kredi kartını öder , harçlığını alır geriye bişey kalmaz krediyle birikim yaptığımız için.

sizde bir araba ya da ev falan işine girebilirsiniz. yoksa biraz daha rahat yaşamak adına birikim zor oluyor..

merhaba arkadaşlar.. size bir konuda danışmak istiyorum. özellikle evli olup da karı-koca çalışan kişilere danışmak istiyorum

evlilikte kadın erkek ortak para kazandığında nasıl birikim yapılır harcamalar nasıl olur. fikirlerinize ihtiyacım var.. teşekkürler

İkimizde çalışıyoruz. Eşimin maaşını ihtiyaçlar için kullanıyoruz benimkini çok sıkışmadıkça hiç ellemiyoruz. direkt hesabımda kalıyor para. 1 yıldır naya biriktirdik bu sayede. O parayı unutmuşuz gibi

harcamalarımızı ayarlayıp -ayırıp birikim için bi miktar ayırıyoruz kalanınıda harçlık olarak ikiye bölüyoruz.artık ne kalırsa elde

Eğer bütçeniz kalıyorsa birikiminizi hesaba koyup birikim yapabilirsiniz.Aylık kendinize bir limit belirlemelisiniz ama eğer ihtiyacı kadar herkes para alsın dersen para ne kadar gelirse o kadar gider bir birikim yapamazsınız yani.Mesela kendi şahsınıza bi limit ayırın her ay atıyorum senin 300 eşinin 300 gibi kalanı bi hesap da havuz yapabilirsiniz yoksa herkes ihtiyacı kadar alırsa para birikmez.

yeni evliyim ve çalışmaya yeni başladım eşim aynı hesaba koyalım herkes ordan ihtiyacı kadar alsın diyor sizce nasıl davranmalıyım bu konuda.

amacınız ilerisi için birikim yapmaksa eşiniz söylediği tutmayabilir... çünkü sen 100 çekersin eşin 300 çeker birikim için para kalmaz.. ama sadece ihtiyaç için yani harcamak içinse mantıklı olabilir..

bence bu en guzelı fakat bırıkım ıcın para ayırın.
mesela aylık 500 tl meyse her ay ayırın bırıkım hesabı acın.sankı bırıkım yapılan parayı kazanmıyormusunuz gıbı dusunun.

ikisi ortak kasada birleşir evin giderleri karşılanır

kişisel harcamalara ayrılır geri para kalıyorsa da birime ayrılır.

Ben ayın 15 inde alıyorum eşim 1inde.

Ben ev kredisini, faturaları, kartları ve spesifik ödemeleri yapıyorum. Onun maaşından da harclıklarmızı ayırıp, yatırım yapılacaksa ayırıyoruz ya da harcıyoruz tamamını :KK70: Duruma göre değişiyor.

Ortak hesabımız yok. Ev almıştık, eşim onu ödüyor, ufak tefek borçlar taksitler kaldı onları da eşim ödüyor, onun maaşı evin harcamaları vs. ye gidiyor daha çok. Ben de geri kalan masrafları eksikleri tamamlıyorum. Maaşımdan geri kalanını banka hesabım var orada biriktiriyorum. Nasip olursa ilerde yatırım amaçlı kullanmak üzere duruyor.

bu şekilde de olabilir ben bizim durumuzu anlatayım.

para konuşulmaz biz de herkes kendi maaşıyla kendi idaresini yapar.
evin ihtiyaçlarını eşim karşılar markettir manavdır pazardır kasaptır benzindir fln ya da eve o ay bir şey alınacak olur ya da dışarıda yemeğe çıkıldığında eşim karşılar.

kendi özel ihtiyaçlarımı ben karşılarım giyimdir makyajdır. dışarı gideceğim para çekmem lazım derim o çıkarıp verir. evin suyu elektriği interneti kirası da bendedir mesela.

yeni evliyiz kredi kartlarımız dolu bir de herkes kendi kartını öder kimse kimseye sormaz ne kadar geldi ay çok harcama yapmışsın ya da yapmamışsın.

eşime yükleniyor gibi oluyorum ama eşimin maaşı benimkinin 2 katı kadar maaşallah diyeyim Rabbim bereketini versin.

konuşulsa para biriktirilse ne olur evet öyle de güzel olur böyle de idare edip gidiyoruz memnunuz.

herkesin maaş kartı kendi elinde, herkesin ayrı ayrı kredi kartı var
her ay ikimizin giderleri hesaplanır, gelirimiz zaten sabit. (ev kredisi, faturalar, mutfak, kıyafet vs)
artan paralar herkesin kendi hesabında ayrı ayrı tutuluyor.
ama ben eşimin hesabında ne kadar olduğunu, o benim hesabımda ne kadar olduğunu bilir
örneğin şu anda araba değiştireceğiz. 11.000TL üstüne koymamız gerekiyor.
konuşuyoruz 5.000 benden çıkar, 6.000 TL eşimden çıkar
toparlayıp alacağız Allah kısmet ederse.

Eskiden daha az maaşla hem kredi kartı hem kredi öderdik,kızım da yeni doğmuştu çok masrafımız vardı. Bazen zorlandığımız olurdu fazla bir para kalmazdı bize. Şimdi bunların hiçbiri yok kredi ve kart vb. Hatta maaşlarımız da arttı ama yine birikim yapamıyoruz.Ödenecek bişey olmayınca keyfi harcanıyor. Arabanız yoksa araba alın,onun borcunu ödeyin bence

Eskiden daha az maaşla hem kredi kartı hem kredi öderdik,kızım da yeni doğmuştu çok masrafımız vardı. Bazen zorlandığımız olurdu fazla bir para kalmazdı bize. Şimdi bunların hiçbiri yok kredi ve kart vb. Hatta maaşlarımız da arttı ama yine birikim yapamıyoruz.Ödenecek bişey olmayınca keyfi harcanıyor. Arabanız yoksa araba alın,onun borcunu ödeyin bence

Evet, biz düğün sonrası en sıkışık zamanlarımızda bile ev borcunu ödedik, mecburuz diye. bir nevi birikim gibi sonuçta o da. Normalde ev borcu olmasa kenara o parayı koyar mıydık hayır.
O yüzden bir mecburiet olmayınca tutumlu davranayım ölçülü harcayayım düşüncesi olmuyor.
Araba yoksa araba alınabilir ya da bir arsa vs.

Bu konular hassas konulardir. Esler bu konuyu acik acik konusup ortak bir yol bulmali. Sizin icin en uygun yol neyse, onu uygulamalisiniz. Ornek vermem gerekirse kendimizden; ikimizinde kendi hesaplarina maaslarimiz yatiyor. Ortak bir odeme hesabimiz, ve ortak bir birikim hesabimiz var. Asagi yukari esit miktarda ortak hesabimiza para yatiriyoruz. Tum odemelerimiz ve birikimimiz ordan zaten ortaya cikiyor. Kendi harcamalarim icin (alisverisim, makyajim, yemekler vs) kendi hesabimda bi miktar para birakiyorum. Esimde bende birbirimizden ayri birikim yapmiyoruz, herseyimiz ortak.

Ama soyle birsey yapiyorum, ara ara biraz para ayirip esime o parayla kendime istedigim bilezigi/takiyi almak icin biriktirdigimi soyluyorum. Birikimimizden ayri yani.

Bizde evlendiğimizde ayrı eve çıktığımız için eşyalar vs. derken baya borca girmiştik. Şimdi bitmek üzere çok şükür. Ama eşimin babasının vefatından sonra bizim ödediğimiz kredi borcumuz var. Şimdiye kadar birlikte çalıştık ay başında maaşları aldığımızda eşimde bana verir.Birlikte hesabımızı yaparız ödeyeceğimiz taksitleri öderiz kalanı da bir kenara ayırırız.Gerçi şimdiye kadar pek de artmazdı ama arttığı kadarını birlikte harcardık. Yani şu kadarı senin bu kadarı benim diye ayırmadık hiç bir zaman. Ne alınması gerekiyorsa hangimizin neye ihtiyacı varsa o şekilde kullanıyoruz. Diğer türlü pek sıcak gelmiyor bana. Para ayırmak falan. Birikim yapacağımız zaman da her ay gram altın alarak yaparız diye düşünüyoruz. Bir de kesinlikle evin idaresi kadında olmalı biraz erkekler çok gereksiz para harcayabiliyorlar yani en azından benim kocam öyle :)

teşekkürler cevaplar için. arabamız var evimiz yok.. ama ev kredileri çok pahalı geliyor daha şimdiden on yıl kredi ödemek istemiyoruz belki ilerde inş.. ben dedim ki herkes maaşından bi kısmını birikime koysun gerisini harcasın ay sonu kalırsa yine birikime koysun ortak. öyle olmaz ikimiz ortak koyalım ordan alalım diyor yani benim her aldığımdan haberi olacak ben de kendime ait param olsun istiyorum her aldığımı bildirmek istemiyorum açıkçası bilmiyorum bencilce mi. ama eşime güveniyorum yani gidip saçma sapan harcamaz düşünerek harcar

X