Yarışma Fajita-Meksika Mutfağı-Pınar Süt Sponsorluğunda

yamukprenses

Guru
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2009
9.220
14.625
Herkese yeniden merhaba arkadaşlar:KK3:

Bu sefer değişik birşey olsun diye dünya mutfağına oy vermişken bu yarışmaya katılmamak olmazdı diye hemen sıvadım kolları girdim mutfağa.

Meksika mutfağı deyince ilk akla gelen yemeklerden biridir fajita.

Fajitaya daFajitas(Fahitas okunur),Tex-Mex mutfağına ait ızgara et ve buğday ya da mısır unuyla yapılmış tortilla ile ikram edilen bir çeşit yemektir. Orijinali dana eti ile yapılmasına karşın günümüzde tavuk, domuz ve karides ile yapılan çeşitlerini bulmak olasıdır. Lokantalarda, et, soğan ve değişik tipteki dolmalık biberlerle birlikte pişirilmektedir. Yanında ise sos olarak avokado sosu, salsa sosu ve kremalı sos gibi soslar ile sunulmaktadır.

Fajita, İspanyolca'da "Etin en güzel bölümü" manasını taşımaktadır. Ki Dana eti ile yapılanı, bonfile kullanılarak yapılır. Türk Damak Tadına, baharat yapısı ve içeriğine eklenen biber, soğan karışımı sebebiyle çok yatkındır.

Evet şimdi gelelim yemeğimize,umarım evinizde bu tarifi dener ve bu harika tatla tanışırsınız.Özellikle yanına yaptığım sosları yemek dışında, başka tavuk ve et yemeklerinin yanına da yapabilirsiniz.:kk77:Fajitayı fajita yapan biraz da soslarıdır çünkü.Ama önce 1 gece önceden bekletmek için marine sosumuzu hazırlayalım.

MARİNE SOSU İÇİN MALZEMELER
-----------------------------------------------------
1 adet soğan(rendelenmiş)
3 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 yemek kaşığı şeker
Bahartlar(tuz,karabiber,kimyon,pulbiber)
556.jpg

soğanları ve sarımsakları rendeleyin,içine diğer malzemeleri ekleyin ve hepsini harmanlayın,tüm bunları yaparken şarkı söylemeyide ihmal etmiyoruz:KK47:daha sonra etlerinizi hazırlamış olduğunuz bu marine sosunun içine yatırın,üstünü streçleyip tanışıp kaynaşmaları için bir gece önceden buzdolabına koyun.
780.jpg

FAJİTA İÇİN MALZEMELER
--------------------
Yarım kg dana eti (isteğe bağlı bu tavuk eti olarak ve kişi sayına göre gramaj olarak değişebilir)
2 kırmızı biber(acı tercihimizdir ama damak zevkine göre değişir)
2 yeşil dolmalık biber
2 adet soğan
2 tortilla ekmeği(yani bildiğimiz lavaş ama sosyetik ve entel ismi bu:KK48:)
1 yemek kaşığı kadar tereyağı
Üstüne serpmek için gözkararı kaşar peyniri

636.jpg

Ben eti güzel bir görünüm olsun diye ve internette de gördüğüm kadarıyla önce tost makinesinde bastırdım.

793.jpg

YAPILIŞI
--------------------
Önce biberleri ve soğanları jülyen usulü doğrayın ve bir tavada hiçbirşey eklemeden yavaş yavaş pişirin.

795.jpg

diğer bir tavada ise yine jülyen usulü doğradığınız etleri kısa bir süre kendi sosuyla birşey eklemeden pişirin.(Daha önce tost makinesinde pişirdiğim için fazla pişirmeye gerek kalmadı)Sonra tüm bunları tek tavada birleştirip üstüne tereyağını da ekleyip,2 dk daha pişirin.

797.jpg

Ocağınızın altını kapatıp üstüne kaşarı ilave edip kaşarın da üstüne lavaş pardon tortilla ekmeğinizi bastırın.Evettt ana yemeğimiz hazır.

798.jpg

799.jpg

Gelelim yanında sunacağımız fajitanın olmazsa olmaz soslarına.

GUACAMOLE SOSU(AVOKADO SOS)
------------------------------------------------
1 adet avokado(içi düzgünce çıkarılıp çatalla ezilmiş)
2 ince sivribiber
1 adet domates
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
Avokadonun öyle siyah gibi göründüğüne bakmayın bu ermiş olduğunu gösterir,bize de bu makbul,ben özellikle ermiş seçtim,çürük falan değil yani.:KK66:
573.jpg

Biberleri ince ince kıyın,domatesleri ve soğanı küp küp küçük küçük doğrayın,karabiber,limonsuyu,tuzu da ekleyip çatalla ezip püre haline getirmiş olduğunuz avokadoyla birleştirip karıştırın.Bu karışımı bir köşede ayırmış olduğunuz avokado kabuğunun içine doldurup sunum için buzdolabına kaldırın.

791.jpg

KREM PEYNİRLİ DİP SOS
1/2 çay kaşığı karabiber

Krem peyniri önce sütle hafif inceltin,içine diğer malzemeleri ekleyip bir kenara kaldırın.Eğer sosunuzun kıvamı katı olursa biraz daha süt ekleyip inceltebilirsiniz yada çok cıvık olursa krem peynir ilave edip koyultabilirsiniz.

788.jpg

SALSA SOS
1/2 demet maydonoz(çok olursa göz kararı)
Çeyrek limon suyu
Tuz
Domatesleri ve soğanı küçük küçük doğrayın,aynı şekilde biberleride minik minik doğrayın,içine ince ince kıydığınız maydonuzu ve diğer malzemeleri ekleyin.

805.jpg

ZEYTİNLİ CEVİZLİ DİP SOS
----------------------------------------
2 dilim kızarmış ekmek
1/3 su bardağı süt
1/3 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı içi çıkartılmış zeytin(ister siyah,ister yeşil kullanın,hangisini seviyorsanız)
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı ceviz
1 tatlı kaşığı maydonoz

Ekmekleri öncelikle tost makinesinde kızartıyoruz ve elimizle ufalıyoruz,içine sütü yoğurdu,mayonezi,zeytini sarımsağı,cevizi,kıyımış maydonozuda ekleyip bunu blendırda çekiyoruz.Eğer katı olursa biraz daha süt veya yoğurt ekleyebilirsiniz.
789.jpg

Soslarımız da hazır olduğuna göre gelelim sunuma:KK52:
Sunum yapacağınız tabak yada tavaya önce sebzeli harcı üstüne de etimizi ince şeritler hallinde diziyoruz,isterseniz altına tortilla ekmeğini koyup tüm malzemeleri onun üstünede koyabilirsiniz.

Aslında sunum döküm tavada yapılıyor ancak maalesef fajita tavam olmadığı için krep yani hamsi tavasında sunum yaptım,içine yemek girince kendisini fajita tavası sandı garibim:KK45:
11196328_347983065398813_6918134366179448305_n.jpg

11218697_347983045398815_13500085587807856_n.jpg

ellerine sağlık canım :kk77: kız ben bakarken yoruldum he baya zahmetliymiş :KK53: başarılar diliyoruuum :oops:
Çok teşekkürederim pirayem:KK68:
bu seferki gerçekten çok zahmetli oldu,bu evim hem dar hareket etmesi zor,hem bademciklerim şiş ve heryerim ağrıyor,hem de yazarken sürekli konu beni dışarıya atıyor,onu da hallettim derken resimlerde sorun çıktı:KK76:

Çok teşekkürederim pirayem:KK68:
bu seferki gerçekten çok zahmetli oldu,bu evim hem dar hareket etmesi zor,hem bademciklerim şiş ve heryerim ağrıyor,hem de yazarken sürekli konu beni dışarıya atıyor,onu da hallettim derken resimlerde sorun çıktı:KK76:
yemek dışında da zahmete girmişsin kız baya baya :eek: ama çok güzel görünüyor canım benim ellerine kollarına sağlık :kk77:

Bu aradaaaa dun esime sordummm bu araolar en cok neyi severrr pilav dedi hatta kertenkele kuyrugu ismin de dab deniyormuas kepse dab:eek::eek::eek::KK11:

X