Fayans boyama nasıl yapılır?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.856
29.741
60
Fayans üstüne boya – Dekorasyonda fayans boyama her zaman problem olmuştur ve bu yüzden çoğu kişi fayanslarını yenilemek zorunda kalmıştır.
Fayans üstüne boya – Yüzeylerin boya yapılabilmesi için evvela boya yapılacak olan yüzeyin belli bir emiciliğinin olması şarttır. Fakat fayanslarda bu özellik bulunmadığından ötürü boyanması da epeyce zor bir işlemdir. Fayans yüzeylerinin oldukça sert dokuya sahip olmalarından dolayı boyanın tutunamamasına sebep olurlar. Kısa zaman içinde yerçekiminin de tesiriyle fayans üstüne sürülmüş olan boyalar maalesef aşağıya doğru akar ve yapılan işlemin başarısızlığına sebep olur. Ancak; alçı-sıva, beton, ahşap gibi malzemelerin emicilik katsayısı çok olmasından ötürü değişik boya türlerini kullanarak istenilen neticeler elde edilebilir.
fayans-boyama-nasıl-yapılır.jpg


Fayans boyama nasıl yapılır
1- Kolayca boyayı emen bir madde olan alçının yardımıyla mutlu olmadığınız fayans renginden veya zamanla aşırı yıpranma sebebiyle yüzey renginin solmasından rahatsızlık duyduğunuz fayanslarınızı dilediğiniz şekilde kolayca boyayabilirsiniz.
fayans-boyama-teknikleri.jpg

a- Böylece istenilen neticeye rahatlıkla ulaşılabilirsiniz.

b- Fayans üstüne bir kat alçı astar atmanız, sonrasında yapacağınız boyanın yüzeye tutunmasını sağlar.

c- Bunun dışında alçının yumuşak dokusu fayansın doğal görünümünü bozmaz ve boya işlemi sonrasında mat bir görüntü oluşturmaz.
fayans-üstüne-boya.jpg

2- Fayansı boyamak amacıyla alçıyla bir kat astar atmak istemiyorsanız bunun yerine çok yaygın olan ve yapı marketlerde rahatlıkla bulunan özel astar malzemelerini de tercih edebilirsiniz.

a- Bu özel fayans astarları, fayansın yüzeyine güçlü şekilde tutunurlar ve yüzeye üstün bir emicilik sağlarlar.

b- Bauhaus gibi piyasanın güvenilen markalarının ürettiği fayans astarını yapı marketlerden alabilir ve kolayca fayans yüzeyine uygulayarak boyama işlemine geçebilirsiniz.

3- Geçiş veya transfer astarı olarak bilinen bir diğer uygulama da kalın dişli zımparadır.

a- Bu zımparayı kullanarak fayans yüzeyini boya için orantılı bir hale getirebilirsiniz.

b- Kalın dişli zımpara, belli bir ölçü fayans yüzeyinin aşındırılması ve böylelikle boyanın yüzeye tutunabilmesi için bir alan oluşturulması işlemidir.

c- Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken; yapılan zımpara işleminden sonra fayans yüzeyini tüm toz ve kalıntılardan güzelce arındırmak ve daha sonra fayansları kuru bir bez yardımıyla iyice temizlemektir.
dekordelisi.com
 
X