Folat Nedir? Hamilelikte Folat Yüksekliği ve Otizm

Folat, nöral tüp kusurları olarak bilinen doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olduğu için hamilelik için son derece önemlidir. Folat, bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan bir B vitamini çeşididir. Daha çok yeşil yapraklı sebzelerde doğal olarak bulunan folat, besin takviyelerine eklendiğinde ise folik asit olarak bilinir.

Yapılan araştırmalarda, folatın; sinir sisteminin gelişimi ve bebeklerde doğum kusurlarının önlenmesi için özellikle önemli olduğu kanıtlanmıştır. Hamilelik öncesi dönemde ve hamileliğin erken dönemlerinde yeterli folatınız varsa, çoğu doğum kusuru önlenebilir. Ancak, önerilen folat miktarından fazlasını almak çok kolaydır ve bu iyi bir şey değildir. İşte, hamilelikte folat seviyelerini takip etmenizin önemli olmasının nedeni de budur.

Folat Nedir?

Folat, doğal olarak ıspanak, lahana, baklagiller, barbunya, mercimek, portakal, greyfurt ve avokado gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Ancak, herkes besinler yoluyla yeterli miktarda folat alamaz.

folat_nedir_hamilelikte_folat_yuksekligi.jpg
Doğum kusurları, hamileliğin erken dönemlerinde meydana geldiğinden, hamile olma ihtimali olan tüm kadınların günde 0.4 mg folat içeren bir multivitamin almaları önerilmektedir. Hamile kalmayı planlıyorsanız, en az üç ay önceden folik asit alımına başlamalısınız. Önerilen folik asit miktarı, hamilelik döneminde 0.6 mg’a çıkmaktadır.

Ne Kadar Folat Çok Fazladır?


Çok fazla folat alımının etkileri konusunda artan endişeler vardır. Her gün birkaç porsiyon folat açısından zengin besinler tüketmek ve folik asit içeren bir takviye kullanmak, folat alımını karşılamak için yeterlidir. Ancak, pek çok kadın bundan daha fazlasını almaktadır. Öncelikle, çoğu doğum öncesi takviyesi, önerilen miktardan çok daha yüksek olan ve aslında güvenli üst sınır olarak takip edilen 1 mg folik asit içermektedir.

Yüksek Dozda Folik Asit

Bazı kadınlar, daha yüksek oranda doğum kusurları riski taşır. Kadınlar, aşağıdaki durumlarda daha fazla risk altındadır:
  • Sizde ya da eşinizde doğum kusuru öyküsü
  • Doğum kusurlarından etkilenen önceki bir hamilelik
  • Şeker hastaları
  • Epilepsi ilaçları kullanan kadınlar (daha yüksek dozda folat almaları gerekebileceğinden, uygun doz için doktora danışılmalıdır)

Hamilelikte Folat Yüksekliği Neden Riskli?


gebelikte_folat_yuksekligi.jpg
Folat alımı hamilelikte son derece önemli olsa da, çok fazla alınması sorunlu olabilir. Yapılan araştırmalar, hamilelikte folat yüksekliğini; bozulmuş fetal büyüme, astım ve otizm gibi çocukluk çağı hastalıklarında artan bir risk ile ilişkilendirmektedir. Ayrıca, bazı kanser hücrelerinin büyümesini teşvik etme gibi bazı olası olumsuz etkiler de söz konusu olabilir.

Hamilelikte ne kadar folat yüksekliğinin zararlı olabileceği tam olarak belirsiz olsa da, bebeğin daha sonraki yaşamında hastalık gelişiminde rol oynayabilecek riskleri de içerebilir. Doğum kusuru olan bir bebek sahibi olma riski daha yüksek olan bazı kadınlara, doktor gözetiminde daha yüksek bir folat dozu tavsiye edilmektedir. Ancak, diğer kadınlar için önerilen folat dozunun üzerine çıkmanın bir faydası yoktur. Dolayısıyla, daha yüksek bir alımın bir faydası olmasa da, o halde muhtemelen yalnızca risk vardır.

Kadınların Ne Kadar Folik Aside İhtiyacı Vardır?


Folik asit alımı, sağlıklı olmak için herkes için önemlidir. Ancak, kadınlar için özellikle gebelikte önemlidir.
  • Hamilelik öncesi ve hamilelikte
Folat, doğmamış çocuklarda doğum kusurlarına karşı korumaktadır. Bu doğum kusurları, genellikle bir kadın hamile olduğunu bilmeden önce meydana gelir. Folat, ayrıca erken dönemde düşük riskini önlemeye de yardımcı olabilir.

Dünya genelinde, tüm gebeliklerin önemli bir bölümü planlanmamış olduğundan; uzmanlar, hamile kalmaya çalışmasanız bile tüm kadınların yeterli miktarda folik asit almaları gerektiğini belirtmektedir. Burada amaç; kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına ve büyümesine yardımcı olarak kanı sağlıklı tutmaktır. Yeterli folat almamak, kansızlığa da neden olabilir. Folat eksikliğine bağlı kansızlık, doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça yaygındır.

Folat İçeren Besinler Nelerdir?


folat_iceren_besinler_gidalar_yiyecekler.jpg
Folat, bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunmaktadır. O besinlerden bazıları şunlardır:
  • Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Portakal
  • Fındık
  • Fasulye
  • Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları
  • Folik asit takviyeli tam tahıllar ve kahvaltılık gevrekler

Hamilelikte Folat Yüksekliği ve Otizm

Hamile kalmayı planlıyorsanız, bebeğinizin gelişimini uygun şekilde sağlamak için yeterli miktarda folat almaya ihtiyacı vardır. Ancak, yeterli miktardan daha fazlasına sahip olmanın da ciddi riskleri olabilir.

Yapılan araştırmalar; yeni doğum yapan bir annenin çok yüksek folat seviyelerine sahip olması durumunda, çocuğunda otizm geliştirme riskinin %50 oranında arttırdığını bulmuştur. Yeni annelerde çok yüksek B12 seviyeleri de potansiyel olarak risklidir. Her iki seviye de çok yüksekse, çocukta otizm gelişme riski 17.5 kat artmaktadır.

Yeterli alınan folik asit takviyeleri koruyucudur. Hamile annelerde folat eksikliği, çocuğun gelişimi için zararlı olabilir. Ancak, aşırı miktarlarda alımı da zararlı olabilir. Bu nedenle, bu önemli besin maddesinin doğru seviyelerde alınması hedeflenmelidir.

Folat, çocuklarda zihinsel gelişimi desteklemektedir. Hamileliğin erken dönemlerinde folat eksikliği, doğum kusurları ve otizmde artan risk ile ilişkilendirilmektedir. Bazı kadınlar, yeterince almadığından ya da vücutları düzgün bir şekilde absorbe edemediğinden, bu da folat eksikliğine neden olabilir.

Otizmin nedeni belirsiz olsa da, araştırmalar, genlerin ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kadınlar hamileliğin erken dönemlerinde folat takviyesi aldığından emin olmalıdır.
 
X