Havuz Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.944
604.960
43
Havuz-Bakımı.jpg

Sıcak havalarda serinlemenin en güzel yollarından biri de yüzmektir. Eğer bahçenizde bir havuzunuz varsa yaz hazırlıklarına başlama vakti geldi.

Tüm kış boyunca atıl halde bulunan yüzme havuzları yaz ayları yaklaşırken bakıma ihtiyaç duyarlar. Hem sağlık hem de görünüm açısından havuz bakımını ihmal etmemelisiniz.

Havuz seçerken nelere dikkat edilmeli?
Yüzme havuzlarında skimmerli ve taşmalı olarak iki farklı su filtreleme tekniği kullanılır. Filtreleme sistemi ile çalışan havuz türleri dışında bir de biyolojik yüzme havuzlar vardır.

Yüzme havuzunun genişliği, yer alacağı bahçe ya da kapalı alanın ölçüleri ile doğru orantılı olmalıdır. Geniş bir havuz düşünülüyorsa, basamaklı beton merdiven kullanılabilir. Ancak metrekare bazında küçük havuz tercih edilmiş ise, dikey uzanan metal merdivenlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Ev tipi havuzlarda en ideal derinlik, 1,20-1,70 m arasıdır. Zira bu derinlik, kullanılması gereken suyun ve kimyasal madde miktarının da ideal seviyede olmasını sağlayacaktır.

Seçilen havuz tasarımında keskin köşelere yer vermekten kaçınılmalıdır. Bulunan köşeler yumuşatılmış olsa bile, çarpmalara karşı buraların farklı renklerle belirtilmesinde fayda vardır.

Havuz nasıl konumlandırılmalıdır?
Dökülen yaprak vb. maddelerin havuza düşmemesi için, havuz ile ağaçlar arasında mesafe bulundurulmalıdır. Ayrıca, havuz kenarlarında yaprak döken bitkilere yer verilmemelidir.

Konumlandırma planlanırken güneşin geliş açısı da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

elit4.jpg

Zemin seçimi
Dış zeminin kaygan olmaması, zemin alternatifleri arasında aranması gereken birinci koşuldur. Yüzme havuzu açık alanda ise, hava şartlarına dayanıklı ürünleri tercih edilmesi sonraki süreçte rahatlık sağlayacaktır.

Ahşap zemin tutkunları, ortam ile uyumluluğu doğrultusunda havuz dekorasyonunda da bu tutkuyu ön planda tutabilirler. Ahşap ya da bu gibi zeminlerin bakımı ile uğraşmak istemeyenler ise, dijital baskı teknolojisi ile üretilmiş ahşap desenli veya doğal taş desenli zeminleri tercih edebilirler.

İç zemin, çakıl taşları gibi doğal taşlarla da dekore edilebilir. Ancak bu seçenek, havuzun hijyenik kalması açısından, biyolojik havuzlar için uygundur.

Havuz bakımı nasıl yapılmalıdır?
Filtreleme sistemi ile temizlenen havuzlarda havuz suyu, süzüldükten sonra klorlanarak düzenli olarak zaten temizlenir. Ancak her zaman olduğunun aksine, sudan yoğun klor kokusu ya da kötü koku alınıyorsa, filtreleme sistemine bakım yaptırılması gerekir.

Dokunduğunuzda havuz yüzeyinin kayganlaştığını hissediyorsanız yosunlaşma başlıyor demektir. Bu durumda, kullanım sıklığı ile doğru orantılı olarak belirlenen periyodik aralıklarla, havuzun duvarları ve zemini süpürülerek temizlenmelidir.

Atlama platformu varsa hemen önüne ayak dezenfeksiyon havuzuna yer verilebilir ya da havuz yakınına duş kabinine yer verilip, kişilerin yüzmeden önce burada dezenfekte edilmesi sağlanabilir.

Yaz sezonu dışında açık alanlarda yüzme havuzları kullanılmamaktadır. Sezon sonunda, bir sonraki sezonun açılışında rahat etmek için önlemler alınabilir. İç zeminin zarar görmemesi ya da kalıcı lekelerin oluşmaması açısından suyun boşaltılması kesinlikle doğru bir yöntem değildir. Filtreli havuz sistemi kullanılıyorsa, donmaya karşı filtreleme sistemindeki su boşaltılmalıdır. Ayrıca havuz suyunun kanallara ilerleyip donmaması için kanalların 20-30 cm kadar aşağısına indirilmelidir.

Özellikle çocuklu aileler mutlaka havuz örtüsü edinip, yaz sezonu dışında havuzun üzerini ile örtülü tutmalıdır.

Kaynak:evhayat
 
X