Hayatınıza Egzersizi Katın Yaşlanmayı Yavaşlatın

dids

f & d
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
6.481
23
43
Ben orta yaşlı biriyim. İyice yaşlandığımda, şimdiki kadar rahat hareket edememekten korkuyorum. Kaslarımı genç tutmam mümkün mü? Mehmet T./İstanbul


Mehmet Bey, yaşlanınca vücudumuza neler olacağını etrafımızda gördüklerimizden dolayı az çok biliyoruz. Hareketlerimiz yavaşlayacak, kaslar yumuşayacak, adımlar küçülecek ve dengemiz bozulacak. Çevremizdekilerin çoğu böyle olabilir. Araştırmalar da bunu gösteriyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Bu şekilde yaşlananların hemen hepsi bizim 'sedanter' dediğimiz tipte yaşayanlar. Yani hareketsiz, spor yapmayan, tembel yapıdaki insanlar... ABD'li bir ortopedi profesörü bu konuda bir araştırma yapmış. Yaşlanmasına rağmen spor yapmaya devam eden veya orta yaşlardan itibaren spor yapmaya başlayanların, yaşlanınca ne durumda olduklarını incelemiş. Öyle sürpriz sonuçlar çıkmış ki araştırmacılar bile şaşırmış.




Çözüm sizsiniz!

Evet, yaşlılık beraberinde yavaşlamayı getiriyor ama bunu mümkün olduğunca azaltmak sizin elinizde. Araştırma, insan vücudunun uyum yeteneği ve iyi performans için gerekenlerin yaş ile sınırlanmadığını ortaya çıkarmış. Örneğin spor yapmaya 62 yaşında başlayan biri, bir sene sonra maraton koşmuş. Bazıları 60 yaşında, 50 yaşındaki hallerinden daha iyi dereceler elde etmişler. Araştırmacılar, kaslarımızı ve iyi bir performans için gereken kas enzimlerini, ileri yaşa rağmen korumanın mümkün olduğunu söylüyor. Ancak buradaki en önemli koşul, hangi tür egzersizin nasıl yapılacağını çok iyi bilmek ve bunu ömür boyu sürdürebilmek.




En azından yürüyün

Egzersiz mümkün olduğunca yoğun yapılmalıdır. 'Sık mı, yoğun mu?' diye sorarsanız; yoğun ve zorlayıcı çalışmaların katkısının daha fazla olduğunu söyleyebilirim. İleri yaştaki iyi performans, zorlu egzersiz ile daha yakın ilişkilidir. Haftada kaç kez yapılacağı ise size kalmıştır. Dinlenme aralıkları uzun tutulabilir. Daha hızlı yürümek, daha uzun yaşamayı sağlar. Yürüyüşten kastım spor yapmak değil, gün içindeki yürüyüş hızınız. Araştırmacılar 500 yaşlı kişiyi 10 yıl süre ile izlemişler ve hızlı yürüme alışkanlığı olanların, diğer sağlıklı kişilere göre daha uzun yaşadıklarını görmüşler. Rakamlar ise çok çarpıcı! 9 yıl sonra bakıldığında, yavaş yürüyenlerin yüzde 77'si, orta hızda yürüyenlerin ise yüzde 50'si hayatta değilmiş. Hızlı yürüyenlerin ise sadece yüzde 27'si aramızdan ayrılmış!



(alıntıdır)
 
X