Merhaba size bir kaç tavsiyem olacak. Pek bdv konularina cevap yazmam ama. Bende calismiyorum(ki elimde meslegimde var...) hem kendim hem.eşim istemiyoruz.. bunun getirileri ve goturuleri var.. esim hala ogrenci. Buna ragmen istemiyoruz. Ay sonund abir hafta parasiz kalmak bize dokunmuyor:) ama ben esimi bir gün kahvaltisiz evden gondersem, evi onum icin rahat bir yuva olmaktan cehenneme cevirsem bu bize dokunacak bunum farkindayiz. Hem calisip hemde evi cekip.cevirip sicak bir ortam yapamayacagimizi bildigimiz icin calismamami tercih ediyoruz. Su ana kadar da bir problm yasamadik. uc sene oldu bu boyle. Yakinda meslegini eline alacak ins. Vdlhasili. Sanki sizin aile yapinizda biraz boyle.
Benim.esimdd prk parayi idare etmeyi bilmez, kazandigi zaten ogrenci isi onum.cebinde kalsa ay sonuma iki hafta kala parasiz kaliriz:) ben sizin derdijizi anladim. Siz esinizkn sirf harcamyim diye parayi size vermesini ama sonra genede harcamasini kaldiramiyorsunuz. Istiyorsunuz ki birikim olsun ya da olmasim parayi esiniz idare etsin istiyorsunuz.
Bende ilk 6 ay boyleydim.esim idare ediyordu ama birakin birikimi gecinemiyorduk.. Acikcasi hesabi kitabi ben yapsam daha rahat dderdik ama gocunuyordum. Cunku benim annem babamim maasini bild bilmdzdi. Idare heo.babamdaydi ve o bu iste cok iyiydi. Esiniz parayi size veriyorsa sizin idare etmebizi sitiyor ve sanirim siz bu durumdan gocunuyorsunuz.gocunmayin:)
6 aydan sonra ipleri elime aldim:)
Naptim bir kac tavsiye. Ben almanyadayim ama ortalama sizin kadar aliyoruz..
1)maas yatinca aylik giderler (kira faturalar internet saglik sigortasi vs vs )disinda kalan paranin tamamini hesaptan cekerim.kart bendedir. Ilk kural her ay net olan giderler direk hesaotan gitmesi lazim. Bankaya direk talimat vermek cok onemli.
2)geriye kalan parayi mutfak parasi, ssimim harcligi, o aya ozel harcamalar, (ne bileyim arkadas dogum yapmistir bebegine hediye bir yere misafirlige gidilecek oma cicekmbocek vs vs ) diye ayiririm.
Ama bundan oncd her ay 10-20 farketmez muhakkak sadaka parasi ayiririrz. Azkem.vermeyn cokken hic veremez dediz.
3) o ay birlikte bir etkinlik yapacaksak onun icin ayiririm. Ya da bir ihtiyacimiz icin.
4) geriye kalirsada onu bir kumbaraya atarim.
Boyle bir olan yaparak paranizla birikim yapip yapamayacaginizi olcebilirsiniz. Gercekten tam mi yrtiyor yoksa birikim yaoilabilir mi diye?
Birde ;
1) tek tek butun gidrleri yazmadan nereye ne para gidiyor bilmeden hesao yaoamazsinizm.ben ilk.bir kac ay yazdim sonra otomatik bilmeye basladim.
2) arkadaslara katilmiyorum eviniz size aitmiis o parayla yasayabilirsinix gezedebilirsiniz belki birikimde yaoabilirsiniz. Ayrica cocuk.icin daha fazka biriktirmenize ya da calismaniza verej oldugunu da dusunmuyorum.derler ki cocuk bereketiyle gelir.
3) paranin idaresini tamamrn elinize alin bundan cekinmeyin gocunmayin.analsdigim kadariyla esiniz bundan memnun olurm benim esim diyor ki kafam rahat:)
4) esinizin sigara ictigini soylediniz. 300 lira az para ddgik bir ceyrek degsiirsiniz her ay.ama bundan daha onemlisi sigara icmek kanseri yuzde 30 artiriyorm sirf bu sebepten esinzi vazgecirmelisliniz. Buna karismamaniz cok.ilginc. belkide esime sigarayi nasil.biraktiririm diyd konu acmalisiniz. Malesef ki bir cok hastaligin sebebi sigara tutun

Sizi anliyorum umarim isinize yarar yazdiklarimm uzun oldu kusura bakmayin