Hocam meraba. Ben 24 eşim 30 yasimiz Hocam biz 5 yıllık evli bi çiftiz. Hiç bebeğimiz olmadı gebelik hic oluşmadı. Ben Pko hastasiyim annemden bana miras Kendiliğinden hiç adet olmadım bekarken bile. Söktürücü bile fayda etmez sadece doğum kontrol haplarıyla oluyorum. Boyum 1.57 kilom 73-75 aralarında. Eşimin sperm sayısı 0. Bundan 4 sene önce 2-3 adetti 6 ay önce 0 çıktı mikro tese ile 2 adet bulundu ve gene ttutunma olmadı. Simdi 3. Deniyoruz hocam merak ettiğim bi şey vardır eşim için sperm çıkması için bi ilaç iğne yok mudur. Sperm çıkmazsa tedavi iptal olucak ve biz çok büyük bi yıkıma uğruyacaz . (12 yasında amaliyat olmuş inmemis testis ameliyatını) birde hocam kilomdan dolayı mı tuttunamiyor
Merhabalar : Azospermi (menıde sperm olmama durumu) durumunda gebelık için tek cozum yolu
tüp bebek yöntemidir. Tüp bebek yönteminde azospermi olan hastalarda önce bayanın yumurtaları hazırlanır. Adetın 2. veya 3 . gunu bayanın yumurtalık durumu degerlendırilir. ve uygun doz atanarak stımulasyona baslanır. (yumurta folıkullerı buyutme safhası)Bu surec 7-10 gundur. Yumurta kesecıklerı(folıkul) 17-18mm ulasınca catlatıcı ıgne uygulanır. 36 saat sonra yumurta toplama ıslemı planlanır. Yumurta toplama ıslemı oncesınde erkekten sperm bulma ıslemı olan mıkrotese işlemı yapılır. mikro tese adı verılen cerrahı yontem ıle sag ve sol testısten alınan 20-30 ornekte sperm aranır. Sperm bulunması durumunda mıkroenjeksıyon ıslemi yapılır (bayandan alınan her bır yumurta ıcersıne 1 sperm enjeksıyonu)
Tekrar eden negatıf denemeler varlıgında arastıraılması gerekenler: Genetik faktörler(BAY -BAYAN KARYOTIP TAYINI) ,trombofili paneli(pıhtılasma tetkıklerı), tiroid fonksıyon testlerı, kan şeker duzeylerı,rahım- tup fılmı, rahim içine bakmak ıcın hısteroskopı(rahım ıcının kamera sıstemı ıle kontrolu var olan anormal bır durumun: septum adı verılen perde veya polıp myom gıbı yer kaplayan olusum var ıse duzeltılmesı) bu tetkıkler arasındadır.
Öncelıkle tüp bebekte merkez secımı onemlıdır. Laboratuvar tup bebek basarısında oldukca önem kazanmaktadır.Gebelık elde etmemız saglıklı tutunma yetenegınde embrıoları , saglıklı rahım ıcı ortam ve kolay transferi gerektırır. . Embrıo kalıtesını %80 oranda yumurta ,%20 oranda sperm kalıtesı belırler. Dolayısı ıle sperm secımı onemlıdır. Ayrıca yumurtaların hazırlandıgı (ınduksıyon safhası: gunluk ıgne tedavısı ıle yumurta buyutme asaması) aşama da yumurta kalıtesını oldukca etkılemektedır. İnduksıyon ( yumurta buyutme safhası) deneyım gerektıren bır durum oldugu ıcın tecrubelı ellerde yapılmalıdır. Kalıtelı bır laboratuvarda olgun yumurtaların %75-80 inin döllenmesı ve akabındekı gunlerde %75-80 inin bolunmesı gerekır.ara basamaklarda bu orandan daha fazla kayıp olması verılen embrıo sayısını düşüreceginden gebelık oranının düşmesıne sebep olur.Sızın durumunuzda embrıoların embrıoskop a konularak ızlenmesı ıle %60 oranında genetık anomalılı embrıoları ayırt etme fırsatını yakalamaktayız.Ayrıca 5. gune gdılerek blastokıst asamasını gormek faydalı olacaktır. Eğer elımızde yeterlı sayıda embrıo var ıse array cgh ( genetık ayıklama) yapmak gerekır.
Embrıo transfer oncesınde rahım içini hısteroskopı(rahım içini kamera sistemi ile kontrol etmek ve tutunmayı artırmak rahım ıcıne centıklenme yontemı yapmak: bu prosedürün tutunmayı artırmada faydalı olduguna daır tum dunyadan bılımsel yazılar mevcut. ) ıle gormekte fayda vardır.
Daha fazla bılgı ve sorularınız ıcın 0533 580 14 81 nolu telefondan bızımle temas kurabılırsınız. Bol sans dılerım.